Ondernemen Ondernemen 'Softwareontwikkelaar verdient gemiddeld 3.000 euro per jaar minder door nieuwe regeling auteursrechten' Toen minister Vincent Van Peteghem (cd&v) de auteursrechten wilde hervormen, steigerden verschillende spelers in de IT-sector. Een studie van KPMG berekent nu de impact van die hervorming, en die is niet rooskleurig.
Sparen Sparen De anticlimax van de staatsbon: goed nieuws voor de schatkist, slecht nieuws voor de spaarder De Belgische staat geeft in december enkel staatsbons op vijf en op acht jaar uit. Het persbericht kwam van het Federale Agentschap van de Schuld, maar de beslissing werd minstens voor een deel door politieke spelletjes beslecht.
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout 'Banken moeten hun relatie met elke klant herstellen, niet enkel de vermogende' De banken hebben een communicatieprobleem. De sector is een cruciale schakel van de economie. Met kredieten maakt hij investeringen van gezinnen en bedrijven mogelijk. In de covidcrisis hield hij via moratoria en overbruggingskredieten het land draaiend. Groene kredieten stimuleren de verduurzaming van de economie. Maar al die positieve zaken krijgen de banken niet meer verkocht. …
Belastingen Belastingen Hoe de regering bij de begrotingsopmaak in uw portemonnee tast Het idee van veel hogere spaarrentes mogen we na de verhoging van de bankentaks definitief begraven. De lagere btw op zonnepanelen wordt stopgezet. We zetten de begrotingsmaatregelen die u mogelijk kunt voelen in uw portemonnee op een rij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Thomas Dermine: 'De Europese Commissie kan ons nu ook bijten' Volgende week vraagt België aan Europa de betaling van een eerste schijf van 847 miljoen euro in het kader van het nationale herstelplan. Begin 2024 zou dat geld op de rekening moeten staan, als de Europese Commissie niet struikelt over de pensioenhervorming die de federale regering voor de zomer afklopte. Het ontbreken van een fiscale hervorming is mogelijk een volgend struikelblok.
Nieuws Nieuws Wat u nog niet wist over de staatsbon 22 miljard euro heeft de staatsbon opgebracht in slechts een paar dagen, een record. De staatsobligatie was een ongelooflijk succes. Maar voor wie eigenlijk? Want verschillende kwesties in deze campagne zijn niet echt openbaar gemaakt.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'De staatsbon is Belgisch surrealisme voor de geschiedenisboeken'
Opinie | Peter De Keyzer Opinie | Peter De Keyzer Dwingt het succes van de staatsbon ons tot bezuinigingen en hervormingen? Over een jaar wordt de staatsbon misschien de aanleiding voor de veel te lang uitgestelde budgettaire sanering, schrijft Peter De Keyzer.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Investeren Investeren Update Rush op staatsbon: al voor ruim 22 miljard euro opgehaald Er werd al voor 22.356.711.400 euro ingeschreven op de nieuwe staatsbon van één jaar die door de Belgische overheid wordt uitgegeven. Dat blijkt vrijdagmiddag uit een balans van het Federaal Agentschap van de Schuld.
Opinie Opinie 'Staatsbon is vooral een pre-electorale show' Die rekening bood betere voorwaarden dan de spaarboekjes van de banken met de belofte dat het rentetarief maandelijks zou worden aangepast aan de marktrente. In april begrensde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) die rente echter op maximaal 2,5 procent, terwijl de marktrente op dat moment opliep tot 3,1 procent. Zijn uitleg: we dreigden …
Nieuws Nieuws Van Peteghem over de nieuwe staatsbon: "Het is wel duidelijk dat er met de spaarboekjes en de rentes nog iets kan gebeuren" 3,30 procent bedraagt de brutorente van de nieuwe staatsbon die het Agentschap van de Schuld uitgeeft op 4 september. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem dinsdagochtend bekend. Inschrijven kan vanaf donderdag 24 augustus.
Investeren Investeren Staatsbon op één jaar is een blijvertje In september zal het Agentschap van de Schuld alleen staatsbons op één jaar uitgeven. Het is de eerste keer, maar niet de laatste keer dat staatsbons met zo’n korte looptijd zullen uitgegeven worden.
Belastingen Belastingen De fiscus weet wat u online verdient Digitale samenwerkingsplatformen als 2dehands.be, Airbnb, Uber, Vinted en Facebook Marketplace moeten voortaan aan de belastingdienst doorgeven hoeveel aanbieders verdienen via hun site. Wie zijn woning regelmatig verhuurt of vaak items online verkoopt, zal die inkomsten fiscaal niet langer kunnen verbergen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Van Peteghem en de andere leden van de regering die met scherp schieten op de MR, zouden beter moeten weten' Het mislukken van de fiscale hervorming heeft andere oorzaken dan de MR, schrijft Alain Mouton.
Nieuws Nieuws Update MR wil plenaire onderhandelingen over fiscale hervorming voorlopig niet hervatten De MR wil de plenaire onderhandelingen over de fiscale hervorming voorlopig niet hervatten. Dat melden de Franstalige liberalen maandag na afloop van hun partijbureau. De partij staat niettemin wel open voor bilaterale gesprekken over de fiscale hervorming, zo benadrukt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Maar vooraleer de onderhandelingen met het voltallige kernkabinet kunnen worden hervat, moet er eerst een duidelijk plan klaarliggen, vindt hij.
Opinie | Danny Reweghs Opinie | Danny Reweghs Ceci n’est pas une pensioenhervorming Veelzeggend is dat minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) in Parijs was vorig weekend, toen de eerste minister besliste om alles op de pensioenen te zetten, schrijft Danny Reweghs.
Sparen Sparen Ook BNP Paribas Fortis verhoogt spaarrente In navolging van verschillende grootbanken verhoogt ook marktleider BNP Paribas Fortis de spaarrente. Die verhoging gaat in vanaf 1 augustus.
Nieuws Nieuws Fevia-CEO weerlegt beschuldigingen Test-Aankoop: ‘Voedingsindustrie maakt geen misbruik van situatie’ Test-Aankoop wil dat de Mededingingsautoriteit onderzoekt of er sprake is van graaiflatie, waarbij hogere winstmarges in de voedingsketen de prijzen in de supermarkt de hoogte injagen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsproducenten, ontkent dat met klem. "Dit lost niets op."
Nieuws Nieuws Federale topministers onderhandelen verder over fiscale hervorming De federale topministers zitten maandagochtend vanaf 9.30 uur opnieuw samen over de fiscale hervorming. De bilaterale gesprekken zondag verliepen in een "constructieve sfeer", valt te horen.
Nieuws Nieuws Fiscale hervorming struikelt over heilige huisjes Ondanks maanden voorbereidend werk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) stond in de sterren geschreven dat het voor de federale regering zo goed als onmogelijk zou worden nog een akkoord te vinden over een fiscale hervorming. We staan te dicht bij de verkiezingen, de ideologische tegenstellingen zijn te groot en de slechte begroting laat te weinig bewegingsruimte. De fundamentele gebreken van de Belgische fiscaliteit blijven bestaan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bouwsector vraagt permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent Om betaalbaar, duurzaam en kwalitatief wonen mogelijk te blijven maken, moet het btw-tarief in de bouwsector worden vastgeprikt op 6 procent. Dat vraagt de bouwsector in aanloop naar het fiscale conclaaf dit weekend.
Belastingen Belastingen Het 'valse onderscheid' tussen koppels en alleenstaanden in ons belastingsysteem Van Mark Delanote wordt gezegd dat hij de pen vasthield voor de hervormingsplannen van de personenbelasting. De afschaffing van het huwelijksquotiënt moet een van de speerpunten van de eerste fase van die hervorming worden. Toch wil hij één ding rechtzetten: ons belastingsysteem maakt geen onderscheid tussen koppels en alleenstaanden.
Video | Nieuws Video | Nieuws Agoria waarschuwt minister Van Peteghem: 'Besparen op onderzoek en ontwikkeling zal kern van economie pijn doen' (video) Agoria, de koepelorganisatie van technologiebedrijven, roept de federale regering op om niet te raken aan de fiscale stimuli voor onderzoek en ontwikkeling. “Dat zou zeer hard aankomen in wat de motor en de kern van onze economie is”, waarschuwt de nieuwe voorzitter, Lode Peeters, in Trends Talk.
Nieuws Nieuws Chinese scanners die Belgische douane gebruikt, vormen veiligheidsrisico De scanners van het Chinese merk Nuctech die de Belgische douane gebruikt, vormen een veiligheidsrisico. Dat meldt De Tijd donderdag op basis van informatie uit een arrest van de Raad van State.
Ondernemen Ondernemen Lode Peeters is de nieuwe voorzitter van Agoria: ‘Bedrijven moeten het klassieke cv loslaten’ De Belgische techsector ziet zijn concurrentiepositie verzwakken. De nieuwe voorzitter van de technologiefederatie Agoria, de IT-ondernemer Lode Peeters, ijvert in het eerste interview na zijn aantreden voor een beleid dat eindelijk de krapte op de arbeidsmarkt aanpakt en de begrotingsproblemen niet langer afwentelt op de werknemers en de werkgevers.
Opinie | Jef Wellens Opinie | Jef Wellens Wat betekent de afschaffing van het huwelijksquotiënt financieel?
Geld Geld 7 alternatieven voor uw slapende spaarrekening: de voor- en nadelen opgesomd Een spaarboekje bracht de voorbije jaren nauwelijks iets op. Zelfs niet nu de Europese Centrale Bank de beleidsrente geleidelijk heeft verhoogd tot 3,25 procent. Experts raden spaarders aan naar alternatieve financiële producten te kijken. Maar welke zijn dat precies? Wij bekijken zeven mogelijkheden om uw spaargeld te parkeren, met telkens de voor- en de nadelen.
Sparen Sparen Banken wijzen verplichte verhoging spaarrente af De banken zien een door de overheid opgelegde verhoging van de rente op spaarboekjes niet zitten. Zo'n ingreep zou de stabiliteit van de banksector grondig kunnen aantasten, zegt sectorfederatie Febelfin zondag in een persbericht.
Magazine Magazine Unizo-topman Danny Van Assche: ‘De zelfstandigen en kmo’s kunnen niet alles blijven trekken’ Unizo-topman Danny Van Assche is niet gediend van de poging van de vakbonden om het sociaal conflict bij Delhaize te exporteren naar de rest van de retailsector. En hij waarschuwt voor de dalende marges bij de kmo’s: “Zij kunnen de gestegen kosten minder doorrekenen dan grote bedrijven.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gokbedrijf Napoleon neemt juridische stappen tegen reclameban van Van Quickenborne Het gokbedrijf Napoleon onderneemt juridische stappen tegen het koninklijk besluit van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dat zou vanaf juli een verbod voor gokreclame opleggen. Tom De Clercq, executive director van Napoleon en voorzitter van de federatie van gokbedrijven BAGO, vraagt de schorsing en vernietiging van het KB.
Sparen Sparen 5 redenen waarom de spaarder nog lang in de kou blijft staan De banken krijgen sinds vorige week 3,25 procent rente op het geld dat ze opzijzetten bij de Europese Centrale Bank. Maar de spaarder die zijn overtollige geld op een spaarboekje zet, moet al heel goed zoeken om meer dan 1 procent te krijgen. De banken geven dus hoogstens een derde van de stijgende beleidsrente door aan de spaarder. Wat is er aan de hand?
Opinie | Philippe Renier Opinie | Philippe Renier 'Wat zowat iedereen is ontgaan, is de seismische verschuiving in de magistratuur'
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Wie betaalt, bepaalt: de vraag van Di Rupo is terecht' Een grotere fiscale autonomie in de personenbelasting is wenselijk, vindt Alain Mouton.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de nepsanering van de regering-De Croo De Vivaldi-coalitie sloot de begrotingscontrole af met een inspanning van 1,7 miljard euro. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) verkoopt dat als een gedeeltelijke besparing, terwijl de uitgaven niet dalen. Ze stijgen gewoon minder snel, onder andere in de pensioenen. De uitgaven voor de minimumpensioenen verkocht De Croo in de Kamer als “een investering”. Dat foute taalgebruik is verontrustend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Akkoord over begrotingscontrole, geplande verhoging minimumuitkering wordt geschrapt: econoom Ivan Van de Cloot wikt en weegt (video) Het federale kernkabinet is het donderdagmiddag na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. 'Dit zijn peanuts in vergelijking met de uitdaging,' zegt Itinera-econoom Ivan Van de Cloot.
Opinie | Jan Tuerlinckx Opinie | Jan Tuerlinckx 'Het versterken van het innovatiebeleid zal niets minder dan een verenging van het toepassingsgebied zijn' Fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx denkt dat ondernemingen de dupe worden van de geplande wijzigingen aan de innovatieaftrek en de vrijstelling in de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling
Immo Immo Marc Dillen (Embuild): 'Hogere renovatiekosten duwen gezinnen in de huurmarkt' De factuur voor een dikwijls wettelijk verplichte renovatie is door de gestegen materiaalprijzen stevig opgelopen. De hogere kosten duwen gezinnen in de huurmarkt, voorspelt Marc Dillen van de bouwfederatie Embuild. Ook de gestegen rente heeft dat effect.
Geld Geld Btw-aangifte na nieuwbouw of renovatie: dit zijn de regels Wanneer u een nieuwe woning bouwt of een bestaand huis of appartement ingrijpend verbouwt, moet u de btw-administratie op de hoogte brengen van de uitgevoerde werken. Wat houdt dat precies in?
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”
Opinie | Koen Van Duyse Opinie | Koen Van Duyse ‘Regio's dreigen verliezers van belastinghervorming te worden’
Geld Geld Drie vragen over fiscaliteit voor onderhoudsbijdragen: ‘Voer tot discussie bij lopende echtscheidingen’ Vincent Van Peteghem (cd&v) wil de regeling voor de aftrekbaarheid van onderhoudsgelden aanpassen en uiteindelijk afschaffen. Advocaten Emilie Vanderlinden en Ann Maelfait van Rivus geven tekst en uitleg.
Nieuws Nieuws Testaankoop: 'Voedingscrisis is compleet', kan een anti-inflatiemaand ons redden? Volgens een berekening van Testaankoop is een gevulde winkelkar gemiddeld 19,76 procent duurder geworden vergeleken met een jaar eerder. “Met zulke cijfers kunnen we niet anders dan spreken van een voedingscrisis”, aldus een woordvoerder Testaankoop. De consumentenorganisatie pleit voor maatregelen om burgers te beschermen tegen de stijgende inflatie. Het idee van een anti-inflatiemaand weerklinkt, naar Frans voorbeeld. Zit daar ook iets in of dreigt daarmee een nieuwe financiële kater voor de federale overheid?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fiscale hervorming: ontdekt regering-De Croo de werkende Belg? Het fiscaal pakket dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorstelt, is een taxshift die de werkenden ten goede komt. Een big bang van het belastingstelsel is het niet. Logisch, want het voorstel is het hoogst haalbare met het bonte ideologische gezelschap dat Vivaldi is. De timing, een goed jaar voor de verkiezingen, is dan weer slecht gekozen.
Ondernemen Ondernemen Waarom de Belgische staat een deel van BNP Paribas verkoopt De Belgische staat heeft deze nacht meer dan 33 miljoen aandelen van BNP Paribas verkocht en strijkt daarvoor 2,165 miljard euro op. Daardoor daalt het Belgische belang in de Franse bank van 7,8 naar 5,1 procent. Voor de operatie zijn enkele goede redenen.
Column | Michel Maus Column | Michel Maus 'Iedereen is voorstander van een grote fiscale hervorming, tot die concreet wordt' Het draagvlak voor een fiscale hervorming wordt groter als die in globo wordt doorgevoerd, en niet in stukken en brokken, schrijft fiscaal expert Michel Maus.
Opinie | Anton Van Zantbeek Opinie | Anton Van Zantbeek 'Het is naïef te denken dat er in 2024 niet meer zal worden gefraudeerd'