Sparen Sparen Nieuwe staatsbon op één jaar levert 1,54 procent netto op De nieuwe staatsbon op één jaar levert een nettorendement van 1,54 procent op. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld donderdag.
Sparen Sparen Schatkist geeft staatsbons op één en acht jaar uit Het Federaal Agentschap van de Schuld zal op 4 december staatsbons aanbieden met een looptijd van één en acht jaar.
Sparen Sparen Het regent renteverlagingen: waar rendeert spaargeld 3 procent of meer? Keytrade Bank was de zoveelste bank op rij, die een renteverlaging aankondigde op de spaarboekjes. Bent u beter af met een spaarboekje bij een andere bank? Doe de check.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid KBC komt net als ING als een winnaar uit de strijd om de staatsbonmiljarden, maar dat heeft een prijs KBC realiseerde in de strijd om de staatsbonmiljarden een netto-instroom van 6,5 miljard euro aan klantenmiddelen. Dat is 800 miljoen meer dan de uitstroom van 5,7 miljard euro een jaar eerder. De promotionele acties daarvoor kosten de bank wel 87 miljoen euro aan rente-inkomsten.
Sparen Sparen Ook Keytrade Bank verlaagt de spaarrente Het rijtje met banken dat de vergoeding op spaargeld verlaagt, wordt met de dag langer. Na CKV, Deutsche Bank, Beobank en Santander grijpt nu ook Keytrade in.
Sparen Sparen Geld van staatsbon ging vooral naar termijnrekeningen van de banken De 21,9 miljard euro die de Belg had belegd in de populaire eenjarige staatsbon die in september verviel, is grotendeels teruggevloeid naar de banken. De deposito's op termijnrekeningen namen in september met 18,2 miljard euro toe, en er werden voor 5 miljard euro aan kasbons gekocht. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
Sparen Sparen Santander verlaagt spaarrente opnieuw De internetbank Santander Consumer Bank verlaagt de rentes op haar Belgische spaarboekjes opnieuw, en dat al voor de tweede keer op iets meer dan een maand tijd.
Sparen Sparen BNP Paribas Fortis past nieuwe banktarieven aan na kritiek Testaankoop BNP Paribas Fortis zal haar nieuwe tarieven, die ze onlangs bekendmaakte en vanaf 1 januari 2025 gelden, aanpassen. Dat meldt de bank na kritiek van Testaankoop. De consumentenorganisatie had vastgesteld dat de grootste bank van het land het protocol rond de universele bankdienst uit 2021 niet respecteerde.
Sparen Sparen MeDirect komt in handen van Tsjechische Banka Creditas Banka Creditas uit Tsjechië doet een overnamebod op de Maltese MDB Group, de holding boven de Belgische onlinebank MeDirect. Er is ook sprake van een inbreng van vers kapitaal in MDB Group of haar dochterbedrijven.
Sparen Sparen Financieel vermogen van de Belgen stijgt naar 1.230 miljard Het financieel vermogen van de gezinnen is in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw gestegen, alles samen met 7,9 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
Sparen Sparen Na Santander, NIBC en CPH verlaagt nu ook MeDirect de spaarrentes De Belgische internetbank MeDirect verlaagt vanaf 15 oktober de vergoeding op de spaarboekjes. MeDirect is de vierde bank die een renteverlaging aankondigt op twee maanden tijd. Tot nu toe gaat het om kleinere spelers op de Belgische spaarmarkt.
Verzekeren Verzekeren Van spaarrentes tot verzekeringen: 5 dingen die op 1 oktober veranderen voor uw portefeuille Vanaf 1 oktober wijzigen de bijna 50 jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders, wordt het gemakkelijker om verzekeringen op te zeggen en gaan de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas omhoog. Een overzicht.
Sparen Sparen Beobank stapt af van stuntrentes op termijnrekeningen: de jacht op de staatsbonmiljarden loopt ten einde Beobank zet het mes in de tarieven van zijn termijnrekeningen. Daardoor blijven nu enkel nog ING en Belfius op de markt met stuntrentes van 3,80 procent bruto. Die rentevergoeding geldt echter enkel voor vers geld.
Sparen Sparen KBC lanceert tweede kasbon in strijd om staatsbongeld KBC lanceert een tweede kasbon met looptijd van één jaar tegen dezelfde voorwaarden als de eerder aangekondigde kasbon, meldt de bank-verzekeraar vrijdag.
Sparen Sparen Klanten BNP Paribas Fortis herinvesteerden al kwart van hun staatsbongeld bij de bank Van de 6,9 miljard euro die vorig jaar bij BNP Paribas Fortis wegvloeide naar de staatsbon, heeft de bank al 1,7 miljard euro gerecupereerd. 60 procent van dat bedrag investeerden klanten in kasbons van de bank.
Sparen Sparen Nieuwe staatsbons halen na één dag 73,5 miljoen euro op Na dag 1 van de campagne is voor 73,55 miljoen euro ingeschreven op de nieuwe staatsbons, meldt het Agentschap van de Schuld vrijdag.
Sparen Sparen BNP Paribas Fortis reageert op stuntrentes met nieuwe kasbons van een tot drie jaar BNP Paribas Fortis lanceert vandaag nieuwe kasbons op één, twee en drie jaar, die telkens 3,10 procent brutorente bieden, goed voor 2,17 procent nettorendement. Daarmee maakt de bank investeringen op de langere looptijden van twee of drie jaar interessanter.
Sparen Sparen Kiezen tussen de staatsbon op 1 of 10 jaar is 'moeilijke beslissing' De brutorente van 2,75 procent op de staatsbon op één jaar oogt aantrekkelijker dan de brutorente van 2,8 procent op 10 jaar. Maar is dat ook zo? Alles hangt af van de evolutie van de rente.
Sparen Sparen Jean Deboutte (Agentschap van de Schuld): ‘Ik reken toch op wat loyaliteit’ Met nieuwe staatsbons lonkt de overheid opnieuw naar het geld van particuliere spaarders. De ambities zijn hoog. Al is dat particuliere spaargeld niet broodnodig, want Belgisch schuldpapier gaat overal vlot over de toonbank.
Sparen Sparen Het is open oorlog tussen de banken: ook KBC en Argenta trekken rentetarieven op Er is een commerciële strijd op leven en dood uitgebroken tussen de banken. Zowat alle financiële instellingen passen de tarieven van hun termijnrekeningen aan, nadat ING eerder deze week de markt had verbaasd met een termijnrekening die 3,80 procent brutorente op een jaar biedt.
Sparen Sparen Ook Belfius biedt 3,80 procent brutorente op termijnrekening, enkel voor ‘vers geld’ Belfius ziet zich gedwongen de stunt van ING Bank te volgen en biedt 3,80 procent bruto op een termijnrekening van zes of twaalf maanden. Dat het niet van harte is, liet CEO Marc Raisière duidelijk blijken: "Hier verliezen we geld op."
Sparen Sparen Fons Van Dyck (Think BDO): ‘Staatsbon is mooi voorbeeld van fomo’ Er heerste vorig jaar net geen massahysterie rond de lancering van de fiscaalvriendelijke staatsbon, en dit jaar lijkt zich dat te herhalen omdat er 30 miljard euro herbelegd moet worden. Hoe is dat te verklaren?
Sparen Sparen Na de staatsbon: tips om uw geld opnieuw aan het werk te zetten in 5 keuzes Op 4 september krijgt u het geld terug dat u in de staatsbon van september vorig jaar hebt gestopt, plus de intrest. Tientallen miljarden aan Belgisch spaargeld zoeken vanaf dan een nieuw onderkomen. Kiest u voor de veilige optie? Of voor de potentieel meest voordelige? Trends wijst de weg.
Sparen Sparen Deutsche Bank en Beobank reageren op stuntrente van ING Bank Zowel Deutsche Bank als Beobank trekt de rente op hun termijnrekening op zes maanden op naar 3,80 procent bruto (2,66% netto). Daarmee volgen ze ING Bank, die dat tarief begin deze week in de markt zette. De 3,80 procent die ING tevens op één jaar biedt, krijgt voorlopig geen navolging.
Sparen Sparen Schatkist geeft staatsbons met looptijd van één en tien jaar uit Het Federaal Agentschap van de Schuld zal in september twee staatsbons uitgeven. Er komt een staatsbon met een looptijd van één jaar en een staatsbon met een looptijd van tien jaar. Dat meldt het Agentschap maandag.
Sparen Sparen ING gooit een bommetje in de strijd om de staatsbonmiljarden: tot 4 procent brutorente ING Bank lanceert een termijnrekening op zes en twaalf maanden met een brutorente van 3,80 procent op jaarbasis. Wie zich pre-registreerde krijgt zelfs 4 procent rente. Daarmee komt de nettovergoeding van 2,8 procent op het niveau van de vorige, fiscaalvriendelijke staatsbon.
Sparen Sparen MeDirect promoot staatsbon met 0,5 procent cashbonus: 'De mobiele, ontrouwe bankklant is de grote winnaar van de staatsbonsaga' Wie inschrijft op de staatsbon, krijgt bij MeDirect 0,5 procent in cash bovenop de nettocoupon. Met de campagne wil de bank haar naambekendheid vergroten en nieuwe klanten aantrekken.
Sparen Sparen Beleggen mag voor uw kinderen, maar niet door uw kinderen Hoe leren we onze kinderen budgetteren, sparen en beleggen in deze moderne, digitale tijden? Trends zoekt het uit in vier afleveringen. Vandaag: mag u het geld van uw kinderen zomaar beleggen?
Sparen Sparen Lagere marktrente noopt BNP Paribas Fortis tot uitgifte nieuwe kasbons met een lager rendement BNP Paribas Fortis geeft vanaf vandaag nieuwe kasbons op een, twee en vijf jaar uit. De voorwaarden zijn iets minder gunstig dan de vorige tranches, die vervroegd werden afgesloten. Vooral de dalende marktrente is daarvoor verantwoordelijk.
Geld Geld Europese Centrale Bank: ‘Financiële geletterdheid is cruciaal voor de impact van het rentebeleid’ De Europese Centrale Bank (ECB) deed onderzoek naar hoe snel consumenten reageren wanneer ze haar beleidsrente aanpast. In theorie passen mensen hun spaar- en leengedrag aan als de rente stijgt of daalt. In de praktijk blijken er grote verschillen te zijn tussen soorten consumenten.
Sparen Sparen Sparen voor uw kind of op naam van uw kind? Van volledige controle tot autonomie Hoe leren we onze kinderen budgetteren, sparen en beleggen in deze moderne, digitale tijden? Trends zoekt het uit in vier afleveringen. Vandaag: wat brengt een digitale spaarpot op?
Sparen Sparen Kasbons, termijnrekeningen of staatsbons: hoe maakt u de juiste keuze? Waarom maken kasbons een comeback? Zijn die beter dan termijnrekeningen? En brengen ze meer op dan staatsbons? Op 4 september loopt de staatsbon af, waarop een half miljoen Belgen voor bijna 22 miljard euro intekenden. We proberen u de komende weken inspiratie te geven, zodat u tegen september weet wat u met het vrijgekomen geld kunt doen.
Sparen Sparen Spaarboekje versus staatsbon: wat zal het meest opbrengen? Op 4 september loopt de staatsbon af, waarop een half miljoen Belgen voor bijna 22 miljard euro intekenden. We proberen u de komende weken inspiratie te geven, zodat u tegen september weet wat u met het vrijgekomen geld kunt doen. Deze week: zijn spaarboekjes weer een optie? En hoe groot is het risico dat de spaarrentes de komende twaalf maanden worden verlaagd?
Ondernemen Ondernemen KBC-CEO Johan Thijs: ‘Onze commerciële acties in de staatsbonperiode zullen competitief en transparant zijn’ KBC laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken welke commerciële acties de bank zal voeren om de staatsbonmiljarden terug te winnen. KBC zag in september vorig jaar 5,7 miljard euro wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon.
Sparen Sparen Het terughalen van de staatsbonmiljarden is de absolute prioriteit voor ING België ING België gaat er alles aan doen om de 2,7 miljard euro aan deposito’s die vorig jaar wegvloeiden naar de fiscaalvriendelijke staatsbon terug te halen. De bank belooft begin september met het aantrekkelijkste aanbod op de markt te komen.
Sparen Sparen Spaarder, sla uw slag: banken ontketenen ongekende concurrentiestrijd om 30 miljard euro De komende weken wordt een intense strijd om uw spaargeld uitgevochten. Financiële instellingen brengen hun wapens in stelling om minstens het geld dat een jaar geleden naar de staatsbon vloeide te recupereren. "De sector verkeert in staat van opwinding", zegt een bankier.
Sparen Sparen Twee banken op drie pasten aanbod aan na beperking aantal spaarrekeningen Twee op de drie banken hebben hun aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen moeten aanpassen, nadat vorig jaar tussen de regering en de banksector overeengekomen werd dat banken nog maar vier verschillende spaarrekeningen mogen aanbieden.
Consumeren Consumeren Hoe breng je kinderen financiële discipline bij? Hoe raken kinderen vertrouwd met geld zonder een portemonnee met tastbare munten erin? Het Nederlandse EW-magazine, onderdeel van Roularta Nederland, vroeg drie Nederlandse experts naar de do’s en don’ts bij de financiële opvoeding. Van het eerste zakgeld, tot het probleem van ‘geldezels’ en het feit dat kinderen op hun achttiende verjaardag plotsklaps volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiën.
Consumeren Consumeren Waarom zijn de babyboomers zo gierig? Babyboomers hebben veel rijkdom vergaard, maar geven die veel minder uit dan de vorige generaties. Het mysterie is van belang voor de wereldwijde economische groei.
Sparen Sparen NBB: Belgen blijven rijker worden in eerste kwartaal Het netto financieel vermogen van de Belg is ook in het eerste kwartaal gestegen. Voor alle Belgische gezinnen samen was er ten opzichte van eind 2023 een toename met 26,5 miljard euro tot 1.218,4 miljard euro. Dat meldt de Nationale Bank vrijdag.
Sparen Sparen Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. Die geeft aan hoeveel de huishoudens opzijzetten ten opzichte van hun beschikbaar inkomen. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent.
Geld Geld Update Gratis zichtrekening van KBC verdwijnt op 1 juli: waar bent u voortaan het goedkoopste af? De meeste mensen betalen zonder nadenken elke maand de sluipende kosten voor hun zichtrekening. Een tariefverhoging kan een wake-upcall zijn om producten te vergelijken en kosten voor overbodige dienstverlening te schrappen.
Nieuws Nieuws Vdk bank lanceert groene kasbon Na Belfius en BNP Paribas Fortis geeft nu ook vdk bank dit jaar opnieuw kasbons uit. Conform de duurzame strategie van de bank gaat het om een ‘groene’ kasbon.
Sparen Sparen Staatsbons zorgen opnieuw voor hogere vergoedingen op andere spaarproducten Verschillende banken hebben tijdelijke promoties lopen tijdens de lopende campagne voor de staatsbons. De banken bereiden eveneens een groot offensief voor om de 22 miljard euro van de staatsbons, die in september op vervaldag komen terug te winnen.
Investeren Investeren Wat kunnen we leren van de 1 procent rijkste Belgen? Volgens een studie van onderzoekers van de UGent, in opdracht van Keytrade Bank, mag ongeveer 15 procent van de Belgen zich miljonair noemen en horen gezinnen met een nettovermogen van 4,7 miljoen euro tot de 1 procent happy few met de grootste vermogens.