Ook BNP Paribas Fortis verhoogt spaarrente

BNP Paribas Fortis © Reuters

In navolging van verschillende grootbanken verhoogt ook marktleider BNP Paribas Fortis de spaarrente. Die verhoging gaat in vanaf 1 augustus.

Dat meldt BNP Paribas Fortis vrijdag. De bank verwijst voor de verhoging naar “de huidige marktomstandigheden”.

Spaarrekeningen

Op de gewone spaarrekening gaat de basisrente omhoog van 0,15 naar 0,25 procent, en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10 naar 0,25 procent.

Voor de Pro-spaarrekening, voor rechtspersonen, feitelijke verenigingen en andere entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid, wordt de basisrentevoet ook van 0,15 naar 0,25 procent aangepast, de getrouwheidspremie bedraagt nu 0,25 in plaats van 0,10 procent.

Op de spaarrekening Plus van Fortis, Fintro en Hello bank! is de stijging van de rente iets sterker: de basisrente blijft op 0,50 procent liggen, maar de getrouwheidspremie gaat omhoog van 0,75 naar 1 procent. Die spaarrekening is beperkt tot maximaal 100.000 euro.

Onder druk

De banken staan onder druk om hun rentes te verhogen. Begin juni kondigde Belfius als eerste een verhoging aan. Intussen zijn onder meer KBC, Keytrade en Deutsche Bank dat voorbeeld gevolgd.

Eerder deze week kondigde federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan dat de overheid opnieuw een staatsbon zal uitgeven. Wellicht komt die in september op de markt. Met de uitgifte hoopt de minister de concurrentie met de spaarboekjes te kunnen aangaan en de banken er zo toe aan te zetten de rente te verhogen.

Lees hieronder verder

Beperkt

De vorige verhoging bij BNP Paribas Fortis dateert van 1 februari. De bank verhoogde de basisrente toen van 0,01 naar 0,15 procent, terwijl de getrouwheidspremie op 0,10 procent bleef.

Tegelijk met die beperkte verhoging lanceerden BNP Paribas Fortis en zijn dochterbanken de spaarrekening Plus. Op die rekening mag dus maximaal 100.000 euro staan. Bedragen boven die drempel gaan naar een niet-gereglementeerde rekening met een nulrente.

Het saldo op de gewone spaarrekening is beperkt tot 250.000 euro. Bedragen boven die drempel worden overgeheveld naar een niet-gereglementeerde spaarrekening zonder intrest. Deze maatregel werd in april vorig jaar ingevoerd en heeft betrekking op minder dan 1 procent van de klanten.

Ook interessant voor u:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content