Duurzaamheid ‘De missie van HNST sluit aan bij onze visie op mode’: JBC-moeder Claes Retail Group neemt duurzaam jeansmerk over
Macro-economie & beleid Nog geen beslissing over 'grootste klimaatinvestering ooit' bij ArcelorMittal in Gent
Duurzaamheid Duurzaamheid Klimaattop COP29 zet financiering van de strijd tegen de klimaatopwarming centraal De wereld ligt niet op schema om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Op de klimaattop in Bakoe, die op 11 november begint, streven de Europese diplomaten naar meer ambitieuze plannen. Het wordt vooral een financiële top, waar de deelnemende landen op zoek gaan naar nieuwe en bijkomende financieringsmiddelen.
Partner content Clever Together Clever Together Deze slimme innovatie maakt bouwsector future proof Partner content Isoleren met paddenstoelen, batterijen met water, vervuilde grond saneren met magnetrontechnieken… Bouwbedrijf Cordeel gaat resoluut en in sneltreinvaart voor de meest duurzame, de meest slimme innovatieve technieken. Dat klinkt ING als muziek in de oren, want ook de bank geeft graag rugwind aan bedrijven die gebouwen future proof willen maken. De realisatie, het …
Duurzaamheid Duurzaamheid 3 belangrijke verwezenlijkingen op biodiversiteitstop COP16 COP16 was de eerste biodiversiteitstop na de historische top in Montreal eind 2022. Wat het klimaatakkoord van Parijs is voor de strijd tegen de klimaatopwarming, is het akkoord van Kunming-Montreal voor de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit. In het Colombiaanse Cali moest de financiering voor dat akkoord verder vorm krijgen en waren er belangrijke doorbraken over het gebruik van digitaal genetisch materiaal door bedrijven en de rol van inheemse volken.
Duurzaamheid Duurzaamheid 7 manieren waarop AI de wereld kan verbeteren: van meer inclusie tot klimaatoplossingen en gepersonaliseerd leren Sinds artificiële generatieve intelligentie zowat anderhalf jaar geleden doorbrak met de lancering van ChatGPT, werd sterk ingezoomd op de mogelijke gevaren van die nieuwe technologie. Daarbij werd uit het oog verloren hoe artificiële intelligentie een hefboom kan zijn om veranderingen ten goede te realiseren, van rekrutering over onderwijs tot financiering. Drie impactinvesteerders leggen uit hoe zij naar het potentieel van AI kijken.
Clever Together Clever Together De bankensector kan een grote hefboom zijn in de duurzaamheidstransitie van de Belgische bedrijven Partner content samen met ING Business Banken spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie, argumenteren specialisten ter zake Philippe Wallez en Marc Callier (ING België). Al blijkt ook een consistente en evenwichtige regelgeving broodnodig om de beoogde versnelling in te zetten. Philippe Wallez is Head of ESG, Public Affairs en Senior Client Advisor bij ING Belgium. …
Dit zijn de 12 winnaars van de Trends Impact Awards 2024: van treinreizen tot bijen als natuurlijke drones
Duurzaamheid Duurzaamheid Winnaar Trends Global Impact Award: Bosaq wil overal drinkbaar water creëren, van Suriname tot Botswana Met zijn waterzuiveringsmachine wil Bosaq drinkbaar water creëren voor gemeenschappen die getroffen zijn door waterschaarste. Het werkt daarvoor samen met de lokale overheden. Bosaq wint de Trends Impact Award voor Veerkracht én de Trends Global Impact Award bij de kmo’s.
Duurzaamheid Duurzaamheid Winnaar Trends Global Impact Award: BioFirst Group zet insecten in voor gezonde gewassen BioFirst Group is de toonaangevende speler in de duurzame landbouwsector. Het bedrijf was begonnen als een hommelkweker en heeft nu een compleet assortiment van oplossingen voor tuinbouw en veldgewassen. Het doel is tot de toptienspelers in de duurzame landbouw te behoren.
Duurzaamheid Duurzaamheid Give A Day brengt betrokken burgers samen Met zijn digitaal platform vergemakkelijkt Give a Day de contacten tussen burgers, bedrijven en verenigingen. Het wil tegen 2030 een half miljoen burgers in België mobiliseren om concrete sociale acties te ondernemen. Daarmee wint Give a Day de Trends Impact Award voor Welzijn.
Duurzaamheid Duurzaamheid Out of Use geeft elektronica een tweede leven Werknemers die hun oude elektronica een tweede leven willen geven, kunnen met die apparaten terecht bij Out of Use. Het familiebedrijf verkoopt de toestellen nadien op zijn webshop om de levensduur ervan te verlengen. Het sleept de Trends Impact Award voor Circulaire Economie bij de kmo’s in de wacht.
Duurzaamheid Duurzaamheid Funds For Good zet winst in voor ondernemersdroom van anderen België bulkt van mensen die willen ondernemen, maar daar geen klassieke financiering voor vinden. Funds For Good heeft daarvoor een vernuftig model opgezet. Het wint de Trends Impact Award voor Diversiteit & Inclusie bij de kmo’s.
Duurzaamheid Duurzaamheid Aurubis Olen geeft gerecycleerde metalen een toekomst: Vlaanderen wordt ‘metal valley’ De grondstoffenmarkt wordt steeds complexer. Een miljoeneninvestering moet de recyclage van koper en nikkel op de Vlaamse sites van Aurubis naar een hoger niveau tillen. De eindproducten zijn zo zuiver dat ze gebruikt kunnen worden voor de productie van elektronica en elektrische voertuigen.
Duurzaamheid Duurzaamheid RGF Staffing Belgium wil wereldwijd discriminatie aanpakken Discriminatie op de werkvloer kent vele vormen. Iedere kansengroep botst tegen andere obstakels op de arbeidsmarkt. RGF Staffing Belgium wil die met een lokale en globale aanpak wegwerken, en wint daarmee de Trends Impact Award voor Diversiteit & Inclusie bij de grote bedrijven.
Duurzaamheid Duurzaamheid Scale-up Gorilla 'neemt energiedinosaurussen mee naar moderne tijden' Gorilla wint met zijn software voor energiebeheer de Trends Impact Award voor Klimaat & Energie bij de kmo’s. De scale-up "neemt de energiedinosaurussen mee naar de moderne tijden", aldus de jury.
Duurzaamheid Duurzaamheid Cofinimmo verankert strategie voor minder uitstoot: 'Schoolvoorbeeld van strak uitgevoerd transitieplan dat verder gaat dan wat de sector vraagt' Met het 30³-project wil Cofinimmo de energie-intensiteit van zijn vastgoedportefeuille drastisch verminderen. Het gebruikt daarvoor een wetenschappelijke methodologie. De eerste resultaten zijn er al.
Duurzaamheid Duurzaamheid Railtrip.travel gaat voor 100% treinavonturen Railtrip.travel heeft de Trends Impact Award voor Mobiliteit gewonnen. Het profileert zich als het eerste Belgische reisbureau dat alleen maar treinreizen aanbiedt. Het doel is een andere manier van reizen aan te moedigen.
Duurzaamheid Duurzaamheid BeeOdiversity meet biodiversiteit met bijen: 'Met meer dan 80.000 bijen die voor ons werken, zijn we de grootste werkgever in België' BeeOdiversity heeft het project BeeOmetrics ontwikkeld, dat is gebaseerd op de aanwezigheid van wilde bijen als bio-indicator. Daarmee kunnen de biodiversiteit en de vervuilende stoffen die het milieu beïnvloeden, worden gemeten. De start-up wint de Trends Impact Award voor Ecologie bij de kmo’s.
Duurzaamheid Duurzaamheid Greenomy is een digitale duurzaamheidsgids: 'We helpen bedrijven doelen te stellen en echt duurzamer te worden' Greenomy wil digitale technologie en artificiële intelligentie gebruiken om bedrijven te helpen duurzamer te worden. Het platform helpt hen te voldoen aan de Europese eisen en hun gegevensverzameling te automatiseren. Greenomy wint de Trends Impact Award voor Technologie.
Duurzaamheid Duurzaamheid Belgisch ecosysteem voor impactfondsen groeit: vier keer investeren in positieve impact De afgelopen jaren is in België een beginnend ecosysteem van impactfondsen gegroeid, met investeerders die enkel investeren in bedrijven die niet alleen rendabel willen zijn, maar ook een positieve impact willen hebben op de mens en het milieu. Tijd voor een – niet exhaustief – overzicht.
Duurzaamheid Duurzaamheid Trends Impact Awards: hoe is het gesteld met de winnaars van vorig jaar? Trends bekroont woensdagavond opnieuw twaalf bedrijven met een Impact Award. De duurzaamheidsprijzen, in samenwerking met PwC België en Antwerp Management School, werden in 2023 voor de tweede keer uitgereikt. Twaalf bedrijven vielen in de prijzen voor hun inzet voor een duurzamere wereld. Trends ging een jaar later aankloppen bij zes van hen. Hoe is hun organisatie geëvolueerd?
Duurzaamheid Duurzaamheid Colruyt Group neemt het voortouw: de duurzame weg van de retailer Nog voor de duurzaamheidsdoelstellingen een ding waren, organiseerde Colruyt Group zich al rond klimaatvriendelijke en sociaal verantwoorde waarden. Die zijn sinds de oprichting van de Belgische retailer doorheen het businessmodel geweven. Een beknopt overzicht van de hoogtepunten.
Duurzaamheid Duurzaamheid Syrische ondernemer George Brik richtte Hydrovolta op: ‘Ik hou niet van het woord vluchteling, wij zijn overlevers’ George Brik werkte decennialang in het Midden-Oosten in de waterzuiveringsindustrie. Hij vluchtte voor de Syrische burgeroorlog naar België, waar hij Hydrovolta oprichtte. "Ik heb geluk gehad dat ik een baan kon vinden en de transitie naar het ondernemerschap kon maken."
Duurzaamheid Duurzaamheid Stel Jef Colruyt uw vraag over duurzaam ondernemen Jef Colruyt, de oud-CEO van Colruyt Group, is de centrale gast op de Trends Impact Awards. Dat is het jaarlijks evenement waar de meest impactvolle duurzame projecten van ondernemingen in de spotlights staan. Op 23 oktober in Brussels Expo geeft Jef Colruyt een keynote en beantwoordt hij de vragen.
Duurzaamheid Duurzaamheid Belg wordt global head of Sustainability van één van de grootste consultancybedrijven: ‘Onze rol is bedrijven waarschuwen voor het Kodak-moment’ Jean-Charles van den Branden is al meer dan 27 jaar aan de slag bij Bain & Company, een van de drie grote consultancybedrijven ter wereld, met 63 kantoren in 38 landen. Sinds kort staat onze landgenoot wereldwijd aan het hoofd van de duurzaamheidsdivisie.
Clever Together Clever Together Innovatie, dierenwelzijn én rendement komen samen in dit prachtige project In de sector van de pluimveehouderij zet de start-up NestBorn een baanbrekende stap. Door innovatieve technieken te combineren met een focus op dierenwelzijn, bewijst het bedrijf dat efficiëntie en dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan. Dankzij haar doorgedreven sectorkennis en rol als bruggenbouwer, ondersteunt de bank ING die duurzame transitie.
Duurzaamheid Duurzaamheid Lisa Colruyt over de verbreding van Colruyt Group Foundation: ‘We willen klanten en medewerkers actief bij onze stichting betrekken’ Collibri Foundation, de stichting van Colruyt Group, wordt Colruyt Group Foundation, verbreedt haar werkveld en verhoogt haar budget. De stichting valt onder de bevoegdheden van Lisa Colruyt. In haar eerste interview legt ze uit waarom de koerswijziging nodig was, en wat we mogen verwachten.
Duurzaamheid Duurzaamheid CEO Benoît De Bruyn over de nieuwe investering van Newtree Impact: ‘Voeding is cruciaal in de strijd tegen de klimaatopwarming’ De holding Newtree Impact kondigt een nieuwe investering aan in Onego Bio, een Fins-Amerikaanse biotechbedrijf dat alternatieve eiwitten produceert via precisiefermentatie. CEO Benoît De Bruyn legt de missie van Newtree uit.
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe Leuven 2030 zijn stad klimaatneutraal wil maken, en dat financieren De vzw Leuven 2030 richt een transitiefonds op waarin grote en kleine beleggers samen kunnen investeren om Leuven klimaatneutraal te maken. Het wil zo een blauwdruk afleveren voor lokale besturen. "Als we daarin slagen, zullen we grote stappen hebben gezet."
Duurzaamheid Duurzaamheid Roularta investeert in duurzame papieren wikkels rond magazines Roularta, de uitgever van onder andere de weekbladen Trends, Knack en Libelle, investeert dit najaar in een nieuwe energie-efficiënte installatie om meer magazines in duurzame papieren wikkels te verpakken. ‘Daarmee anticiperen we op de uitfasering van plastic,’ zegt Steven Renders, directeur van Roularta Printing.
Duurzaamheid Duurzaamheid CEC Belgium leert bedrijven regeneratief te denken CEC neemt CEO’s van multinationals tot start-ups mee in een tien maanden durend traject om het zakenmodel van hun bedrijf te verduurzamen. De methode van CEC heeft de afgelopen drie jaar in Frankrijk haar deugdelijkheid bewezen. Nu breidt de organisatie uit naar België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ondanks plannen Fluxys: 'Aardgasleidingen in België zijn niet ontworpen voor waterstof' Waterstof door de huidige aardgasleidingen sturen lijkt een logische zet, en het gasinfrastructuurbedrijf Fluxys ziet er een slimme strategie in. Maar een recente studie toont aan dat het ombouwen van die leidingen voor waterstof vol risico's zit. "De belangrijkste technische uitdaging is dat waterstof de structuur van staal kan aantasten, waardoor het bros wordt", zegt energie-expert Joannes Laveyne.
Inspiratie Inspiratie 'Terugkeren naar oude landbouwmethoden is geen optie': koolstofcredits worden verdienmodel voor regeneratieve boeren Terwijl de landbouw onder druk staat om te verduurzamen, biedt een onverwachte kans boeren een nieuw verdienmodel. De Nederlander Bart van Beuzekom heeft een methode ontwikkeld waarmee boeren in de regeneratieve landbouw zowel ecologisch als financieel kunnen floreren. “Het is niet genoeg om te zeggen dat we duurzame landbouw willen. We moeten er economisch een succes van maken.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Marie-Julie De Bruyne over de deeleconomie: ‘Circulaire economie is zoveel meer dan recycleren’ Veel tijd voor vakantie had Marie-Julie De Bruyne niet, de afgelopen maanden spendeerde ze aan het afwerken van haar doctoraat. De kersverse doctor in de toegepaste economische wetenschappen onderzocht hoe de consument ervan kunnen overtuigd kan worden om zo veel mogelijk bij te dragen aan de circulaire economie. "De essentie van circulaire economie is zo lang mogelijk producten in circulatie te houden op het hoogst mogelijke potentieel van hun waarde."
Duurzaamheid Duurzaamheid Ook Schneider Electric, het duurzaamste bedrijf ter wereld, moet knokken Mocht er een wereldkampioenschap duurzaamheid voor bedrijven bestaan, dan zou het Franse Schneider Electric een van de favorieten zijn. We spraken met het meest duurzame bedrijf ter wereld over zijn succesformule, die opvallend vaak steunt op zijn toeleveringsketen.
Duurzaamheid Duurzaamheid La Lorraine en Delhaize maken duurzamer brood dankzij regeneratieve landbouw De op steen gebakken artisanale Rustik-broden in de Delhaize-rekken worden voortaan gebakken met tarwebloem uit de regeneratieve landbouw. Dat verlaagt de CO2-voetafdruk van zo’n brood met maar liefst 40 procent. Cruciaal daarbij was de derde partner, Arvesta, die 39 Belgische landbouwers overtuigde om regeneratief tarwe te telen.
Duurzaamheid Duurzaamheid 3 bekende Belgische bedrijven die eerst herstellen, en dan pas een nieuw product willen verkopen Reparatie is een van de hoekstenen van de circulaire economie. Drie bekende Belgische merken uit uiteenlopende sectoren tonen hoe dat kan.
Duurzaamheid Duurzaamheid 'Waterstofauto’s bedreigen het duurzame imago van de Olympische Spelen in Parijs' 120 wetenschappers roepen de organisatoren van de Olympische Spelen van Parijs in een open brief op om waterstofauto's te vervangen door elektrische voertuigen.
Duurzaamheid Duurzaamheid Elektrische opmars bij bussen en vrachtwagens In de eerste zes maanden van 2024 werden in de Europese Unie meer elektrische bussen en vrachtwagens ingeschreven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In beide segmenten blijft de dieselmotor echter domineren. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese autoconstructeurskoepel ACEA.
Duurzaamheid Duurzaamheid Alle hernieuwbare-energiebronnen samen goed voor de helft van elektriciteitsproductie EU Wind- en zonne-energie waren in de eerste zes maanden van 2024 voor het eerst de belangrijkste bron van elektriciteit in de Europese Unie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van energiedenktank Ember. Ook in ons land waren beide hernieuwbare-energiebronnen voor het eerst de grootste.
Duurzaamheid Duurzaamheid KLM en ZeroAvia mikken op waterstofvliegtuig tegen 2026: 'Opslag en transport van waterstof grootste uitdagingen' Het Nederlandse KLM werkt samen met de Britse vliegtuigbouwer ZeroAvia aan de ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij woensdag op de internationale luchtvaartshow van Farnborough. "Sectoren kunnen transformeren en technologie kan geoptimaliseerd worden voor grootschalige implementatie", zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde. De klok tikt echter door: het eerste toestel moet al in 2026 de lucht in.
Ondernemen Ondernemen Industrie waarschuwt voor de groene valkuil: 'Wij zijn niet tegen vergroening, wel tegen de manier waarop’ De pas herkozen Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen houdt vast aan de vergroening van de industrie. Maar wat vindt de industrie daar zelf van? Gaat Europa te snel? Neen, zo blijkt. "De vraag is veeleer: gaat de rest van de wereld niet te traag?"
Clever Together Clever Together Trends Impact Awards 2024: deze 72 bedrijven sleepten een nominatie in de wacht Vandaag maakt Trends Impact Awards bekend welke bedrijven die hun project hebben ingeschreven voor de duurzaamheidsprijzen, officieel genomineerd zijn. Zij gaan door naar de volgende ronde, die in september plaatsvindt.
Video | Duurzaamheid Video | Duurzaamheid Datacenters in de ruimte, een oplossing voor klimaat en milieu? Om de energie- en milieu-impact van datacenters terug te dringen, zou het installeren van datacenters in de ruimte een haalbaar alternatief kunnen zijn. Dat is de voorlopige conclusie van Europees onderzoek waaraan de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO meewerkt. Maar er zijn ook nadelen en er is meer onderzoek nodig.
Clever Together Clever Together Nieuwe opleiding voor duurzaamheidsmanagers Op de Antwerpse campus van Karel de Grote Hogeschool kunnen studenten vanaf september de Engelstalige opleiding Sustainable Business & Innovation volgen aan de faculteit businessmanagement. In een half jaar worden de studenten die minstens een bachelor hebben behaald, klaargestoomd om in bedrijven de duurzaamheidsstrategie mee uit te stippelen en uit te voeren.
Duurzaamheid Duurzaamheid Zonder stress op reis met de elektrische auto? Onze redacteur zocht het uit op een 'rode' dag in Zuid-Frankrijk Verdere reizen maken met een elektrische auto wordt gemeengoed, ondanks de angsten van nieuwe bestuurders. Zijn er genoeg oplaadpunten? We zochten het uit op de wegen in Zuid-Frankrijk en bij de beheerders van de oplaadpunten.