Magazine Magazine Strijd om subsidies: Frankrijk en Duitsland strooien met geld, ons land moet passen Sinds Europa de regels voor staatssteun versoepeld heeft, strooien grote EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland met miljarden euro’s aan subsidies, om chips- en batterijproducenten te overhalen een site op hun grondgebied te bouwen. België, nochtans altijd een subsidiekampioen geweest, dreigt op achtervolgen aangewezen te zijn.
Duurzaamheid Duurzaamheid Crelan haalt 600 miljoen euro op met eerste groene obligatie De eerste groene obligatie van Crelan Groep, waar Crelan zelf, Axa Bank en Europabank onder vallen, heeft 600 miljoen euro opgehaald bij institutionele investeerders. Dat laat de bank dinsdag weten.
Duurzaamheid Duurzaamheid Nergens in Europa zijn watervoorraden zo zorgwekkend als in België: de problemen en oplossingen bekeken Droogte, lekkende leidingen en slecht beleid zijn enkele factoren die bijdragen tot het waterschaarsteprobleem in Europa.
Duurzaamheid Duurzaamheid ‘Schuldverlichting moet hernieuwbare energie in Afrika fors uitbreiden’ Een verregaande schuldverlichting en vermenigvuldiging van de klimaatfinanciering, door nieuwe belastingen, moet toelaten de hoeveelheid elektriciteit die op het Afrikaanse continent uit hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen 2030 bijna te verzesvoudigen. Dat staat in de slotverklaring van de eerste Afrikaanse klimaattop, die woensdag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd beëindigd. Die verklaring moet het potentieel van het continent voor groene groei concreet maken, zei Keniaans president en gastheer William Ruto.
Duurzaamheid Duurzaamheid Vandersanden maakt eerste baksteen die CO2 opneemt: 'Alleen verduurzamen om subsidies te krijgen, is verleden tijd' Baksteenfabrikant Vandersanden heeft de eerste gevelsteen ontwikkeld die bij zijn productie CO2 opneemt. 60 kilogram om precies te zijn per ton gevelstenen. "Bedrijven weten dat verduurzaming van productieprocessen nodig is om op lange termijn termijn relevant te blijven in onze samenleving", stelt professor Ingrid Molderez van de KU Leuven.
Nieuws Nieuws Vlaanderen heeft meest klimaatvriendelijke melkproductie De melkproductie in Vlaanderen is klimaatvriendelijker dan in andere landen. Dat blijkt uit een studie door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag voorgesteld in Oostkamp.
Nieuws Nieuws Dit jaar al 505 megawatt aan extra zonnepanelen in Vlaanderen Van januari tot en met juli 2023 werd in Vlaanderen 505 megawatt aan nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld. Dat is ruim drie keer meer dan de 150 megawatt vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. "We zijn duidelijk een versnelling hoger geschakeld en zijn daarmee goed op weg om onze hernieuwbare energiedoelstelling te halen", zegt de N-VA-minister.
Magazine Magazine De winnaars in het nieuwe batterijtijdperk Autofabrikanten, mijnbouwers en batterijgroepen proberen zich te positioneren in de nieuwe wereld van de elektrische wagens. “Een winnaar van vandaag kan morgen een verliezer zijn, en omgekeerd.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Duurzame chemie: D-CRBN creëert artificiële bliksem om CO2 te splitsen tot nieuwe grondstof
Nieuws Nieuws Belgische stroomproductie stoot plots veel meer CO2 uit De Belgische stroomproductie stootte het afgelopen halfjaar 13 procent meer CO2 uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak: de sluiting van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. Dat schrijft De Standaard maandag op basis van een onderzoek van de UGent.
Nieuws Nieuws Toerisme bloeit op Griekse eilanden, terwijl ze kreunen onder klimaatverandering Ondanks de bosbranden en de hitte bloeit het toerisme op de Griekse eilanden. Mykonos en co veranderen razendsnel. Veel lokale bewoners profiteren, en kijken angstig naar de toekomst.
Magazine Magazine Chinees EV-merk BYD zet aanval op Europese automarkt in: 'Stap voor stap' Het Chinese merk BYD heeft zijn aanval op de Europese automarkt ingezet. Met een ongezien industrieel en technologisch potentieel, en auto’s met een wollige vering. Al even wollig als het discours van de jonge reus: “We hebben helemaal geen strategie om Europa te veroveren…”
Duurzaamheid Duurzaamheid Hollywoodsterren Ashton Kutcher en Leonardo DiCaprio investeren in technologie die microplastics uit afvalwater filtert Een Britse start-up heeft 10 miljoen dollar aan fondsen binnengehaald om zijn technologie die microplastics uit afvalwater filtert, op grote schaal te gaan ontwikkelen. De steun voor het bedrijf komt van heel wat bekende namen uit Hollywood waaronder Leonardo DiCaprio en Ashton Kutcher.
Nieuws Nieuws Zweedse regering wil meer kernenergie met bouw nieuwe reactoren De Zweedse regering wil meer werk maken van kernenergie. Volgens de Zweedse minister van Klimaat en Milieu Romina Pourmokhtari moeten er extra kernreactoren gebouwd worden om meer elektriciteit te kunnen produceren en de uitstoot te verlagen.
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe China de markt van duurzaamheid domineert China heeft zich in een mum van tijd incontournable gemaakt in de opmars van duurzame-energietechnologie. Voor het Westen is dat een bron van frustratie en angst. Hoe is het zo ver kunnen komen? En valt er nog wat aan te doen? En willen we dat wel?
Duurzaamheid Duurzaamheid Speelgoedfabrikant PlanToys: ‘We zijn het meest sexy speelgoedbedrijf’ Voor het houten speelgoed van PlanToys is nog nooit een boom in een bos gekapt. En tegen 2025 zal het volledige productieproces koolstofneutraal zijn. “De speelgoedsector is doorgaans oerconservatief en ouderwets. Om eruit te springen, moet je iets unieks doen.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Schotland en Ierland gaan op zoek naar schonere whisky Een team van Schotse en Ierse wetenschappers onderzoekt of whisky mogelijk is zonder fossiele meststoffen. Ze testen meststoffen met bacteriën, gist en algen, om zeker te zijn dat die geen gevolgen hebben voor de wereldberoemde smaak.
Nieuws Nieuws 5 oorzaken van laadstress bij elektrisch rijden: 'Sommige actoren halen voordeel uit hoge laadtarieven' Wie elektrisch rijdt, heeft vast al te maken gekregen met laadstress. Het kan gaan om beperkte beschikbaarheid van laadpunten tijdens vakantie of bij uw werk, of door sterk variërende prijzen voor het opladen. We bespreken vijf oorzaken van laadstress en auto-expert Tony Verhelle (Newmobility.news) geeft raad.
Nieuws Nieuws TotalEnergies koopt groenestroomproducent uit voor 1,5 miljard euro Elektriciteits-, gas- en oliereus TotalEnergies koopt de groenestroomproducent Total Eren uit. De Franse groep telt 1,5 miljard euro neer om zijn belang van 29,2 procent op te trekken tot 100 procent.
Ondernemen Ondernemen Toyota claimt doorbraak voor elektrisch rijden: hoe dichtbij is ze voor de Belgische chauffeur? Een batterij die de helft lichter en kleiner is dan de gebruikelijke EV-accu, en die bovendien gemaakt is tegen de helft van de prijs. ‘s Werelds op één na grootste autobedrijf zegt een mijlpaal te hebben gevestigd die deze technologie dichterbij brengt. Wat zijn vastestofbatterijen? En, wellicht crucialer: wanneer kunnen we ze gebruiken?
Nieuws Nieuws Digitale tweelingen in de praktijk (1): ‘De technologie levert beter beeld op van luchtkwaliteit in Brugge’ Een ‘digital twin’ is een virtuele kopie van een product, een machine, een proces, een fabrieksafdeling of zelfs een volledige stad. De softwaretechnologie moet gebruikers nieuwe inzichten verschaffen in de werking van het echte product of de echte stad. Of de aha-erlebnis daadwerkelijk volgt, moet nu blijken in Brugge.
Duurzaamheid Duurzaamheid Update Deze 100 bedrijven zijn genomineerd voor de tweede editie van Trends Impact Awards De duurzaamheidsawards van Trends bekronen ook dit jaar bedrijven die duurzame waarde creëren voor onze samenleving.
Duurzaamheid Duurzaamheid Natuurherstelwet zet tocht door de Europese instellingen voort: ‘Productieprocessen in gevaar als we de wet niet toepassen’ Dinsdag verwierp de milieucommissie in het Europees Parlement de natuurherstelwet. De wet is uitgegroeid tot een symbooldossier en zet haar weg door de instellingen voort. Op 10 juli spreekt het voltallige Europese Parlement zich uit. Ignace Schops (RKLM) legt uit waarom de wet belangrijk is. "Natuur en economie zijn geen tegenstanders."
Nieuws Nieuws 'Tegen 2030 zijn per werkdag 100 nieuwe publieke laadpalen nodig' Door de vergroening van het bedrijfswagenpark verwacht de autosector dat er tegen 2030 2 miljoen elektrische voertuigen in België zullen rondrijden. Dat betekent ook dat er meer laadinfrastructuur nodig is, ofwel 100 laadpalen per dag. Door de vergroening van het bedrijfswagenpark verwacht de autosector dat er tegen 2030 2 miljoen elektrische voertuigen in België zullen rondrijden. Dat betekent ook dat er meer laadinfrastructuur nodig is, ofwel 100 laadpalen per dag.
Nieuws Nieuws Europese Rekenkamer betwijfelt haalbaarheid klimaatdoelstellingen tegen 2030 Er zijn weinig aanwijzingen dat de Europese Unie al voldoende toereikende maatregelen heeft genomen om de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Dat stelt de Europese Rekenkamer maandag aan de kaak in een nieuw rapport.
Magazine Magazine Polyester is wat de mode- en olie-industrie verbindt: dit zijn de alternatieven De olie- en de mode-industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: twee derde van onze kleerkast bestaat uit plastic. Bieden futuristische stoffen soelaas? Of kijken we beter een achterom?
Duurzaamheid Duurzaamheid Paradise City: ook de achtste editie is duurzamer dan de vorige Op 30 juni start het driedaagse Paradise City Festival in het Vlaams-Brabantse Perk. Meer dan 130 afzonderlijke ingrepen moeten de achtste editie nog duurzamer maken dan de vorige. Tegen 2025 zal het festival uitsluitend op hernieuwbare energie draaien.
Duurzaamheid Duurzaamheid De energierevolutie volgens Engie: alles moet in de mix De Franse energiereus Engie wil op Europees niveau alle mogelijke hefbomen inzetten om het doel van decarbonisatie tegen 2050 te bereiken. Er zijn geen taboes. “We zullen alle energiebronnen nodig hebben om dat doel te bereiken.”
Duurzaamheid Duurzaamheid Europese klacht tegen 'greenwashing' door onder meer Brussels Airlines Meer dan twintig Europese consumentenorganisaties, waaronder Testaankoop, dienen een klacht in om een einde te maken aan de volgens hen "misleidende greenwashing-claims" van een reeks luchtvaartmaatschappijen.
Nieuws Nieuws Laden van elektrische wagen op parking Lidl voortaan niet meer gratis De palen om elektrische wagens op te laden op parkings van Lidl worden betalend. Dat bevestigt de discounter tegenover het persagentschap Belga.
Nieuws Nieuws 'Belgen kochten nooit eerder zoveel fairtradeproducten als vorig jaar' Nooit eerder kochten Belgen zoveel fairtradeproducten als in 2022. Dat schrijven De Standaard en Le Soir maandag op basis van cijfers van Fairtrade Belgium, de Belgische tak van de internationale organisatie voor fairtradeproducten. De fairtrademarkt kende een groei van 20 procent in vergelijking met 2021.
Magazine Magazine 'Kleding leasen en inruilen voor statiegeld wordt het nieuwe normaal' Zowel Vinted als de klassieke textielinzameling via containers mag op de schop, vindt Sara Kovic. Met haar start-up okret wil ze de kledingindustrie circulair maken.
Magazine Magazine De duurzame toekomst van werken op kantoor: binnenkort in de Brusselse Noordwijk De monofunctionele kantoorwijk heeft al even afgedaan en nu moet ook het monofunctionele kantoorgebouw eraan geloven. Een herontwikkeling van zo’n kantoorkolos biedt ook kansen voor de verduurzaming van het gebouw.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bouwsector vraagt permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent Om betaalbaar, duurzaam en kwalitatief wonen mogelijk te blijven maken, moet het btw-tarief in de bouwsector worden vastgeprikt op 6 procent. Dat vraagt de bouwsector in aanloop naar het fiscale conclaaf dit weekend.
Duurzaamheid Duurzaamheid Zonnepanelen worden opnieuw Made in Belgium: hoe komt dat? Sinds 2010 is de Europese sector van de zonnepanelenproductie teloorgegaan. Azië nam het voortouw in de industrialisatie van de sector. Maar de kentering is ingezet. Door in te zetten op automatisering, kwaliteit en dienstverlening vinden ook in ons land weer producenten hun weg.
Duurzaamheid Duurzaamheid Vlaamse overheid voert controle op fraude EPC op en voert hogere minimumboete in De Vlaamse overheid bindt de strijd aan met de cowboys onder de energiedeskundigen. Extra controles en een hogere minimumboete moeten zorgen voor correctere EPC's, nu die steeds belangrijker worden, schrijven de kranten van Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vrijdag.
Nieuws Nieuws Hoe een Belgisch algoritme straks de Japanse elektriciteitsprijzen zal bepalen Het Belgische softwarebedrijf N-SIDE start een samenwerking met Japan Electric Power Exchange (JEPX), de enige Japanse beurs voor het verhandelen van energie. N-SIDE levert straks een algoritme dat de prijzen en de uitgevoerde volumes op de elektriciteitsmarkt bepaalt. "Zonder ons systeem zitten steden in Japan minutenlang zonder stroom", zegt Philippe Chevalier, de CEO van N-SIDE.
Duurzaamheid Duurzaamheid 'De prijs van leidingwater zal verdubbelen’ De kostprijsberekening van het leidingwater is verkeerd, stelt Dirk Fransaer in een gesprek met Trends. Fransaer nam op 1 juni afscheid als CEO van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en maakte een transfer naar LIST, het Luxembourg Institute of Science and Technology, zeg maar het Luxemburgse VITO.
Duurzaamheid Duurzaamheid ‘Hernieuwbare energie is pas duurzaam als ze ook betaalbaar is’ Met de Europese Green Deal halen we de klimaatdoelstellingen niet, riskeren we een kaalslag in de industrie en verliezen we een groot deel van de bevolking in het transitieverhaal. “We moeten dringend hernieuwbaar aardgas uit het verdomhoekje halen. We zullen 40 procent van onze energiebehoeften moeten opvangen met groene moleculen. Anders geraken we er niet”, zegt Dirk Fransaer, die op 1 juni afscheid nam als de CEO van VITO.
Nieuws Nieuws Vooruit wil dat overheid energieverslindende woningen opkoopt en renoveert Vooruit wil dat de overheid slecht geïsoleerde woningen opkoopt, renoveert en betaalbaar verhuurt. Dat staat in een resolutie die de partij indient.
Duurzaamheid Duurzaamheid 'Zonder natuur geen voedsel': tientallen grote bedrijven springen in de bres voor Europese natuurherstelwet Meer dan 90 bedrijven spreken hun steun uit voor de natuurherstelwet van de Europese Commissie. De wet is nodig en goed voor de natuur, de economie én de gezondheid, zeggen onder meer Ikea, Nestlé en Unilever. “Als de natuur onder druk staat, staan onze voedselsystemen onder druk.”
Magazine Magazine Colruyt en Robi-waterfilter geven uw kraantjeswater smaak Hoewel Colruyt Group de grootste verkoper van drank in plastic verpakkingen is, wil de supermarktketen meer consumenten verleiden om kraantjeswater te drinken. Haar nieuwe partner Robinetto moet helpen met die uitdaging.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitsland heeft minder laadpalen nodig dan verwacht: hoe vlot de uitrol van het laadnetwerk in ons land? De grootste economie van Europa laat geruisloos haar doel vallen om tegen 2030 over een miljoen oplaadpunten voor elektrische auto's te beschikken in het straatbeeld. Dat berichtte de financiële nieuwssite Bloomberg vorige week. Onze oosterburen blijken de batterij van hun wagen liever thuis dan aan een openbare of semi-openbare laadpaal (op terreinen als de parkings van winkels, supermarkten en fitnesscentra) te vullen. Is het mogelijk dat we daardoor, in een natie van huisje-boompje-tuintje-adepten, ook in België voorlopen op schema?
Duurzaamheid Duurzaamheid 25 miljoen euro voor 21 projecten rond energietransitie "Dat zijn 21 oplossingen die ons minder afhankelijk maken van fossiel en het buitenland", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).