Belastingen Belastingen Zo vult u uw vergoedingen voor woon-werkverkeer in op uw belastingaangifte Werknemers kunnen door hun werkgever op verschillende manieren worden vergoed voor de kosten die ze maken voor hun woon-werkverplaatsingen. Ilse De Mesmaeker, senior tax manager van KPMG, geeft een overzicht van de meest courante technieken.
Belastingen Belastingen Kinderen beïnvloeden uw belastingen: dit zijn belangrijke leeftijden voor kinderen ten laste Wie kinderen ten laste heeft, heeft recht op een hogere belastingvrije som. Tim Verstraete, certified tax advisor bij accountant-, audit- en advieskantoor Vandelanotte, overloopt voor Trends de sleutelmomenten en -leeftijden die van belang zijn voor uw belastingaangifte.
Belastingen Belastingen Uw eerste belastingaangifte als zelfstandige? Met deze drie of vier codes komt u al ver Zelfstandigen die voor het eerst hun inkomsten moeten aangeven voor de personenbelasting zitten met een hoop vragen. De basics zijn eenvoudig, maar de hulp van een boekhouder of accountant is geen overbodige luxe. Trends zet voor nieuwbakken zelfstandigen de belangrijkste posten in de aangifte op een rij.
Belastingen Belastingen Betaal minder belastingen met deze aftrekposten Belastingplichtigen hebben de neiging bepaalde aftrekposten, maar ook bepaalde inkomsten, over het hoofd te zien bij het invullen van de aangifte van de personenbelasting. Bij deze nog een laatste checklist voor het indienen van de aangifte.
Belastingen Belastingen Belastingaangifte voor beleggers: zo vermijdt u fouten De belastingaangifte komt eraan. Online indienen kan tot 15 juli, op papier tot 30 juni. Belegt u in aandelen, ETF’s, crypto of via buitenlandse rekeningen? Dit overzicht gidst u door de fiscale spelregels.
Belastingen Belastingen ‘Deze 12 codes moet u zeker controleren op uw belastingaangifte’ Sinds 2003 kunnen Belgen hun aangifte voor de personenbelasting via Tax-on-web indienen. Jaar na jaar vult de fiscus meer gegevens vooraf in. Dat is handig voor de belastingplichtigen, maar zo sluipen er ook fouten in. We zetten de meest voorkomende op een rij.
Belastingen Belastingen Hoger belastingkrediet voor zelfstandigen zonder vennootschap De regering-De Wever werkte een aantal fiscale maatregelen uit het federale regeerakkoord verder uit. Eenmanszaken zouden al vanaf het aanslagjaar 2026 recht hebben op een verhoogd belastingkrediet.
Belastingen Belastingen Vanaf 28 april kunt u online belastingaangifte invullen: wat is er nieuw? De nieuwe Vlaamse aangifte telt 839 codes, zes meer dan vorig jaar. Trends-columnist en fiscaal jurist bij Wolters Kluwer Jef Wellens somt de belangrijkste nieuwigheden op.
Belastingen Belastingen Plug-inhybrides krijgen fiscale ademruimte, maar let op De overstap naar volledig elektrisch rijden verloopt niet voor iedereen even soepel. Daarom komt er een gunstigere fiscaliteit voor plug-inhybrides. Er zijn wel valkuilen voor wie binnen afzienbare tijd een nieuwe stekkerhybride koopt, waarschuwen experts.
Beleggen Beleggen ING: Beursvertrouwen keldert, beleggers willen meerwaardebelasting ontwijken Twee op de drie beleggers die denken dat de meerwaardebelasting op hen van toepassing zal zijn, plannen hun beleggingsstrategie aan te passen om die belasting te ontwijken. Dat blijkt woensdag uit de beleggersbarometer van ING.
Belastingen Belastingen Fiscale regularisatie: 'Boete van 45 procent is zwaar, zeker voor erfgenamen te goeder trouw' De regering-De Wever blaast de fiscale regularisatie nieuw leven in. Sinds 2023 was er geen procedure meer om zwart geld naar België terug te halen, waardoor vermogen vaak vastzat en de fiscus naast belastingen greep. Maar de nieuwe regeling is niet zonder weerhaken. “Het probleem stelt zich vooral bij mensen die een vermogen gekregen hebben via een schenking of erfenis”, zegt Dave van Moppes, medeoprichter van Tuerlinckx Tax Lawyers.
Rechten Rechten Studenten mogen tot 21.840 euro verdienen zonder fiscale gevolgen voor ouders Na twee tijdelijke verhogingen in 2023 en 2024 werd onlangs een permanente regeling aangenomen: studenten mogen voortaan 650 uur per jaar werken onder het voordelige fiscale statuut. "Studenten mogen voortaan ook dubbel zoveel verdienen zonder fiscale gevolgen voor de ouders", zegt minister van Financiën, Jan Jambon (N-VA) in Z-Nieuws. De studenten betalen zelf wel belastingen op alle inkomsten boven een bepaalde grens.
Belastingen Belastingen Bijverdienen in België: welke opties zijn er en waarop moet u letten? Steeds meer Belgen zoeken naar manieren om extra geld te verdienen naast hun hoofdinkomen. Of u nu een werknemer, een zelfstandige, een student of gepensioneerd bent, er zijn verschillende opties. Juridisch adviseurs Geert Vermeir (SD Worx) en Nico Dieltjens (Xerius) belichten de belangrijkste aandachtspunten. "Wie meer verdient dan dit, betaalt wél belastingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Regering maakt tickets De Lijn een vijfde duurder Na jaren zonder indexering legt de regering-Diependaele deze week de laatste hand aan het nieuwe tarievenkader voor De Lijn. Nadat ze vorige week al een compromis bereikt had over een prijsverhoging van bus- en tramtickets, hoopt ze vrijdag de laatste knelpunten uit het dossier weg te werken. Nu al is duidelijk dat een gemiddeld kaartje in april 18 procent duurder wordt boven op de gezondheidsindex (de berekening van het prijspeil zonder alcohol, tabak en motorbrandstoffen), vernam De Tijd van meerdere bronnen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Regering-De Wever draait fiscaal beleid terug, Bouchez haalt slag thuis Met Jan Jambon (N-VA) treedt niet alleen een nieuwe minister van Financiën aan. Tegelijk sneuvelen veel beleidskeuzes van zijn voorganger Vincent Van Peteghem (cd&v). Dat gaat van de beperking van de vergoeding via auteursrechten tot een aantal fiscale regels met kafkaiaanse kantjes.
Belastingen Belastingen Update Wat betekent De Wevers meerwaardebelasting voor uw cryptowinsten? De federale regering-De Wever voert een meerwaardebelasting van 10 procent in op financiële activa, inclusief crypto. Er geldt een jaarlijkse vrijstelling van 10.000 euro, die kan oplopen tot 15.000 euro, als je ze opspaart over meerdere jaren. Toch blijft veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de fiscale behandeling van transacties tussen cryptomunten en over het blijvende onderscheid tussen speculatieve en niet-speculatieve winsten. Waar liggen de grijze zones? Trends.be sprak eerder met de fiscalisten Thomas Spaas en Jo Matthieu (Edmond de Rothschild) om duidelijkheid te scheppen.
Belastingen Belastingen Fietsen is fiscaal minder interessant Wie zijn werkelijke beroepskosten aangeeft voor de personenbelasting, kan de forfaitaire fietsvergoeding niet meer inbrengen. Sommige zelfstandigen hebben het misschien nooit geweten, maar zij konden van dat forfait gebruikmaken voor hun zakelijke verplaatsingen.
Belastingen Belastingen Welke gevolgen heeft het regeerakkoord voor de autofiscaliteit? In de federale regeringsverklaring van de Arizona-coalitie krijgen de bedrijfswagen en bij uitbreiding mobiliteit heel wat aandacht. De ruimere overgangsperiode voor hybride auto’s is wellicht de meest opvallende aankondiging.
Belastingen Belastingen Spaarders en beleggers betalen recordbedrag aan belastingen De belastinginkomsten uit sparen en beleggen bereikten in 2024 een recordhoogte van 8,5 miljard euro, een stijging van 2,4 miljard euro of 39 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de federale overheidsdienst Financiën, waarover De Tijd en L’Echo vrijdag berichten. De forse stijging is vooral toe te schrijven aan de roerende voorheffing, de effectentaks en de beurstaks.
Belastingen Belastingen De digitale factuur wordt verplicht vanaf 2026: hoe moet u daaraan beginnen? Vanaf 1 januari 2026 geldt een verplichte digitale en gestructureerde facturatie tussen ondernemingen in ons land. Hoe begint u daaraan?
Belastingen Belastingen Fiscale amnestie: ‘Vraag naar een nieuwe regularisatieronde is zeer groot’ Op de onderhandelingstafel van de nieuwe regering liggen opnieuw plannen voor een fiscale amnestie. Sinds 1 januari 2024 weten mensen namelijk niet meer wat ze moeten doen met geld waarvan ze de herkomst niet meer kunnen bewijzen.
Belastingen Belastingen Fiscus krijgt informatie over verkopen op Vinted en andere platformen Sommige Belgische gebruikers van het tweedehandsplatform Vinted kregen een DAC7-document in hun mailbox met details van hun verkoop en hun omzet in 2024. Dat document gaat ook richting de Belgische fiscus.
Belastingen Belastingen Update 1 op 2 ondernemingen is niet klaar voor verplichte digitale facturatie Vanaf 2026 moeten alle Belgische ondernemingen onderling elektronisch factureren, heeft de minister van Financiën aangekondigd. “Ingescande facturen als pdf mailen, volstaat dan niet meer”, zeggen btw-expert Bart Buelens en e-facturatiespecialist Marco Eeman.
Belastingen Belastingen Autofiscaliteit in 2025: wat verandert er voor u? De autofiscaliteit blijft ook in 2025 de bedrijfswagens in de richting van ecologische alternatieven sturen. Met welke fiscale en sociale regels moeten werknemers en werkgevers dit jaar rekening houden?
Belastingen Belastingen Fiscus houdt vast aan werkwijze bij vergissing in belastingaangifte De federale overheidsdienst Financiën houdt vast aan zijn huidige werkwijze om een belastingverhoging toe te passen bij fouten in de belastingaangifte. Dat bevestigt woordvoerder Francis Adyns maandag.
Geld Geld Dit zijn de fiscale grensbedragen voor 2025 Zoals elk jaar zal u ook in 2025 inkomsten ontvangen en uitgaven maken. Hun fiscale plafonds worden opnieuw geïndexeerd. Jef Wellens, fiscaal expert bij Wolters Kluwer, geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Belastingen Belastingen Wie met fossiele bedrijfswagen rijdt, zal in 2025 meer belastingen betalen De belasting op het privégebruik van een bedrijfswagen op diesel of benzine stijgt in 2025. Maandelijks komen er enkele euro's bij, zo berekende hr-specialist SD Worx.
Beleggen Beleggen ING: Beleggers accepteren milieubelastingen, mits ze vermijdbaar zijn Als de volgende federale regering belastingen moet verhogen om de begroting op orde te krijgen, dan zijn hogere milieubelastingen aanvaardbaar. Dat zeggen beleggers die de bank ING bevroeg in het kader van haar maandelijkse beleggersbarometer. De erfenisbelasting verhogen kan daarentegen op de minste steun rekenen.
Belastingen Belastingen Vlaanderen int 1,6 miljard euro aan erfbelasting in 2023 De totale pot aan erfbelastingen die Vlaanderen in 2023 inde, geeft een beeld van welk type erfgenamen momenteel aan het kortste eind trekt. De nieuwe Vlaamse regering wil daar met een hervorming wat aan doen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgen schenken vastgoed steeds later Belgen die vastgoed schenken, doen dat gemiddeld op 72-jarige leeftijd, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Fednot. Tijdens de eerste negen maanden van 2024 registreerden notarissen 35.645 schenkingen, een stijging van bijna 20 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van die schenkingen betrof vastgoed (24.721, +17 procent), terwijl er ook een toename was van roerende schenkingen zoals geld of aandelen (10.924, +20 procent). Het grootste aandeel van de schenkingen vond plaats in Vlaanderen, goed voor 68% van de vastgoedschenkingen en 65 procent van de roerende schenkingen.
Belastingen Belastingen Dit zijn de rijkste en armste gemeenten van België Op basis van het netto belastbaar inkomen van de Belgen voor het aanslagjaar 2023 publiceerde het Belgische statistiekbureau Statbel cijfers over het mediaan inkomen op gemeentelijk niveau. Attert komt als rijkste gemeente uit die oefening, Sint-Joost-ten-Node als armste. Bekijk de cijfers per gemeente op de kaart hieronder.
Belastingen Belastingen Een aangifte van nalatenschap is geen makkie: enkele aandachtpunten Bij een overlijden moeten de erfgenamen steeds een aangifte van nalatenschap indienen. Gebeurt dat niet of niet correct, dan riskeren zij een belastingverhoging. De Federatie van Notarissen wijst op enkele aandachtspunten.
Belastingen Belastingen Strijd tegen kanker krijgt meeste geld uit legaten Sinds de afschaffing van het duolegaat in Vlaanderen op 1 juli 2021. Houden goede doelen angstvallig in de gaten wat er nog binnenkomt uit schenkingen of erfenissen. Zij vertrouwen vaak voor hun werking op gulle, vermogende particulieren. De legatenbarometer van HoGent houdt de vinger aan de pols.
Belastingen Belastingen ‘De taxshelter tilt de hele culturele sector op’ De taxshelter voor podiumkunsten en audiovisuele producties zorgt al jarenlang voor een win-win-winsituatie, die vennootschappen fiscaal beloont, de Belgische economie stimuleert en de culturele sector aanmoedigt zichzelf te overstijgen.
Belastingen Belastingen Risicoperiode voor niet-geregistreerde schenking verlengd tot 5 jaar Wie een roerende schenking krijgt en die niet registreert, zal in de toekomst alsnog de volle pot aan erfbelasting betalen als de schenker binnen de vijf jaar overlijdt. Voordien was dat drie jaar.
Geld Geld Zo veel is er de afgelopen jaren in Vlaanderen geschonken Steeds meer Vlamingen zijn bezig met successieplanning. Schenken staat daarmee steeds scherper op de radar, omdat het een pak voordeliger is dan erven. Trends vroeg bij de Vlaamse belastingdienst de cijfers op van hoe veel er in de afgelopen jaren is geschonken.
Belastingen Belastingen Vastgoed schenken is logisch, maar emotioneel moeilijk De Belgen zitten op een gigantisch vastgoedvermogen. Velen willen dat zo voordelig mogelijk overlaten aan de volgende generatie. Tegelijk zijn ze terughoudend om hun greep op dat onroerend vermogen – vaak hun gezinswoning – los te laten. Nochtans is het mogelijk fiscaalvriendelijk te schenken zonder de controle te verliezen.
Belastingen Belastingen Michel Maus: ‘De fiscale concurrentie tussen de gewesten woedt volop’ Eerst kondigt de Waalse regering in wording lagere belastingen op vastgoedtransacties en erfenissen aan. Daarna komt de Vlaamse evenknie met soortgelijke plannen op de proppen. Toeval? Fiscaal expert Michel Maus denkt van niet.
Belastingen Belastingen Meer schenkingen aan goede doelen, maar minder legaten Wie tijdens zijn leven een goed doel steunt, heeft daar meer geniet van. Bovendien is er in Vlaanderen geen fiscale prikkel meer om na de dood geld na te laten aan liefdadigheidsorganisaties.
Rechten Rechten Zeven praktische vragen over een particulier thuislaadstation beantwoord Steeds meer particulieren investeren in een laadstation voor hun elektrische wagen, of hebben een aanbod via hun werkgever. Dat roept heel wat praktische vragen op. KPMG verzamelde en beantwoordde voor Trends de zeven meest gestelde vragen.
Belastingen Belastingen Deadline voor indienen online belastingaangifte: u hebt nog de tijd tot middernacht De deadline voor het indienen van de online belastingaangifte verstrijkt vanavond/vrijdag 19 juli om 23.59 uur. De federale overheidsdienst Financiën had vrijdagmorgen al rond de 2,2 miljoen aangiftes via Tax-on-web ontvangen.
Opinie Opinie 'De beleggingsfiscaliteit is een onoverzichtelijk en onlogisch lappendeken' De enige eerlijke fiscaliteit is een fiscale behandeling die, wars van de verpakking of financieel product, het nettorendement gelijk belast.
Opinie Opinie 'Haal de straf uit de fiscale aanslag' Nu de verkiezingen voorbij zijn, is het meer dan ooit tijd om werk te maken van de broodnodige fiscale hervorming. Zo’n hervorming moet werken en ondernemen belonen. Lagere belastingen kunnen bijdragen aan een beter investeringsklimaat voor onze ondernemingen en de groei van de economie. Belastingen zijn tenslotte een kostenpost voor de ondernemer. Als die kosten …
Belastingen Belastingen Strengere fiscale regels drukken CO2-uitstoot bedrijfswagens met een vijfde in een jaar tijd Sinds de invoering van strengere fiscale regels voor bedrijfswagens een jaar geleden, is de gemiddelde CO₂-uitstoot van leasewagens met bijna 20 procent gedaald, blijkt uit een studie van de hr-dienstverlener Acerta. Ondanks die positieve milieu-impact, blijft de elektrificatie van het wagenpark een prijzige aangelegenheid: de gemiddelde catalogusprijs van een leasewagen steeg afgelopen jaar met 11 procent.