Belastingen Bent u btw-plichtig als verhuurder van vakantiewoning? Ja, als deze vijf voorwaarden vervuld zijn
Opinie | Opinie 'Het versterken van het innovatiebeleid zal niets minder dan een verenging van het toepassingsgebied zijn'
Geld Geld Fietsleasing: checklist voor een goed beleid Fietsleasing in bedrijven wint sterk aan populariteit. Niet alleen vanwege onze duurzaamheidsbewustwording, maar om de voordelige (para)fiscaliteit. Een fietsbeleid is essentieel om duidelijk te stellen wat mag en niet mag.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie "De fiscus heeft de jacht op belastingplichtigen met een buitenlandse link geopend"
Geld Geld De troeven van actief beheerde fondsen In Europa zit er zo’n 19 biljoen euro van beleggers in beleggingsfondsen, in België om en bij 240 miljard euro. Financiële instellingen verkopen graag fondsen, omdat ze er geld mee kunnen verdienen. Maar zijn beleggers ook beter af met die producten?
Belastingen Belastingen Kersvers Europees parket stuit op 14 miljard euro fraude in 1.100 strafdossiers Sinds anderhalf jaar zijn de Europese procureurs actief in fraudedossiers die de Europese Unie treffen. Met de coördinatie vanuit Luxemburg kunnen ze sneller en efficiënter optreden in btw- en subsidiefraude dan nationale parketmagistraten, zegt onze Europese procureur Yves Van Den Berge.
Pensioen Pensioen Fiscale hervorming 'prutst' ook aan pensioen Onze minister van Financiën legde vorige week een voorstel op tafel voor een brede fiscale hervorming. Het fiscaal gunstige kader van de tweede en de derde pijler van het pensioen blijft daarbij niet buiten schot.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen ‘Regio's dreigen verliezers van belastinghervorming te worden’
Geld Geld Drie vragen over fiscaliteit voor onderhoudsbijdragen: ‘Voer tot discussie bij lopende echtscheidingen’ Vincent Van Peteghem (cd&v) wil de regeling voor de aftrekbaarheid van onderhoudsgelden aanpassen en uiteindelijk afschaffen. Advocaten Emilie Vanderlinden en Ann Maelfait van Rivus geven tekst en uitleg.
Belastingen Belastingen 'Langere verjaringstermijn zal leiden tot agressievere fiscale controles' De fiscale verjaringstermijn voor ondernemingen werd vorig jaar verlengd van drie tot zes en soms zelfs tien jaar. Géry Bombeke van het advocatenkantoor Baker McKenzie voorspelt langere, meer doorgedreven en agressievere fiscale controles, die de bedrijven geld zullen kosten.
Geld Geld Blijft belasting op tweede verblijf overeind? De komende maanden ontmoeten verschillende belastingplichtigen de kustgemeenten waar hun tweede verblijf staat in de rechtbank. Vooral in De Panne, Knokke-Heist en Koksijde zou de belasting op die tweede verblijven niet fair zijn. “Het is niet eerlijk dat tweedeverblijvers moeten betalen voor diensten waar de inwoners van die gemeenten niet voor meebetalen”, klinkt het bij de advocaten.
Belastingen Belastingen Zoek hier op welke gemeenten belasting op tweede verblijven heffen In totaal heffen 267 Vlaamse gemeenten een belasting op tweede verblijven, volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Volgens de analyse van de meerjarenplannen die de gemeenten eind vorig jaar hebben opgemaakt, worden de geraamde opbrengsten van die belasting in totaal 108,8 miljoen euro geschat.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Zelfstandige journalisten worden ook getroffen door de nieuwe 30 procentgrens' "Bijna altijd ging het over de vraag of de IT-sector nog verder aanspraak kan maken op het fiscale gunstregime voor auteursrechten. Maar de 30 procentregel geldt voor iedereen en heeft een grote impact", waarschuwt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.
Belastingen Belastingen In welke gemeente betaalt u de meeste belastingen? Zoek het hier op De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft de meerjarenplannen bestudeerd die de gemeenten eind vorig jaar hebben opgemaakt. Daaruit blijkt dat 284 van de 300 gemeenten het tarief voor de aanvullende personenbelasting (APB) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV) in 2023 stabiel houden. Samen zijn de APB en OOV goed voor 40 procent van de inkomsten van de gemeenten.
Belastingen Belastingen Dit zijn de fiscale grensbedragen voor 2023 De fiscale plafonds voor uw inkomsten en uitgaven stijgen voor het inkomstenjaar 2023 gemiddeld met 9,6 procent. Door die indexering blijft meer dan 10.000 euro van uw inkomen uit handen van de fiscus.
Belastingen Belastingen 'Neem inning boetes voor te snel rijden als voorbeeld voor fiscale boetes' "De belastingplichtige moet kunnen rekenen op een essentiële rechtsbescherming als hij door de belastingadministratie een boete aangesmeerd krijgt", zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers.
Belastingen Belastingen Geen recht meer op auteursrechten? Wat nu? Het ziet er steeds meer naar uit dat de IT-sector straks geen gebruik meer kan maken van het fiscale gunstregime van de auteursrechten.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Is Megan Desaever een fiscaal genie?' 'Megan Desaever had er beter aan gedaan een fiscaal advocaat of ITAA-accountant in te schakelen. Het had haar veel ellende bespaard', zegt Philippe Renier, advocaat en vennoot bij Renier & Ketels.Tax.
Belastingen Belastingen Neem je boekhouding zelf in handen Met de Belgische webapplicatie Dexxter kunnen zelfstandigen in hoofd- en bijberoep en studenten met een eenmanszaak laagdrempelig, geautomatiseerd én goedkoop zelf hun boekhouding voeren. Medeoprichter Stan De Pauw onthult hoe de tool werkt.
Belastingen Belastingen Familie achter JBC bereidt generatiewissel goed voor: 'Een rol in het familiebedrijf is een privilege' In familiebedrijven loopt het vaak mis bij de overgang van de tweede naar de derde generatie. Om problemen te vermijden, laat de familie Claes, de eigenaar van de kledingketen JBC, zich al jaren begeleiden door een gespecialiseerd team onder leiding van professor Alain-Laurent Verbeke. Twee telgen van de familie, Anaïs Claes en Lucas Geuens, geven inkijk in dat proces.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Fiscaal geluk zit in een geografisch hoekje' 'Voor gemakkelijk bereikbare kmo's is de kans op controle groter. Dat is niet veranderd', zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten.
Belastingen Belastingen Privéjets als symbool van de groene klassenstrijd: belasten of verbieden? Er is stilaan een nieuw soort klassenstrijd aan de gang, waarbij activisten zeer dwingende maatregelen vragen om de rijken te straffen voor hun grote ecologische voetafdruk. Zijn zulke maatregelen wel ecologisch effectief en economisch efficiënt?
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Maak van rechtszekerheid de essentiële rode draad doorheen de fiscale hervorming' 'De eerste, nieuwe fiscale hervormingen komen voor buitenlandse investeerders op eenzelfde boodschap neer: in België ben je van niets zeker, hier geldt geen rechtszekerheid', zegt Ken Lioen, het hoofd van de afdeling Taks bij NautaDutilh.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'De fiscale hervorming, een utopie?' 'Ondanks alle goede bedoelingen zijn er nog heel wat issues die de politieke haalbaarheid van het plan-Van Peteghem hypothekeren.' Dat zegt advocaat en hoogleraar fiscaal recht Michel Maus.
Belastingen Belastingen OESO: België heeft de op zeven na hoogste belastingdruk De OESO, de denktank van de geavanceerde economieën, bracht vandaag cijfers uit over de fiscale inkomsten en de belastingdruk in de ontwikkelde landen.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'De afschaffing van het auteursrechtenregime lijkt een storm in een glas water te worden' De wetgever mag niet discrimineren en de regering is blijkbaar - gelukkig - ook tot dat inzicht gekomen. Zo lijkt de afschaffing van het auteursrechtenregime een storm in een glas water te worden.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'Auteursrechten en de fiscus, een slecht huwelijk' 'Voor de fiscus en de wetgever zijn alle middelen goed om het gunstregime voor auteursrechten in te perken.' Dat zegt Philippe Renier, partner bij Renier & Ketels.tax.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'De belastingen hervormen is een complexiteit in het kwadraat' 'Fiscale wetswijzigingen worden niet gemakkelijker na een recent arrest van het Grondwettelijk Hof.'
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Gooit de Vlaamse fiscus de deur toe voor rulings?' 'Goede afspraken maken goede vrienden. Dat is het idee achter het systeem van rulings. Door zijn dossier op voorhand voor te leggen aan de fiscus, weet de belastingplichtige welke belastingen hij mag verwachten. De toegang tot het systeem is van fundamenteel belang voor de rechtszekerheid. De Vlaamse Belastingdienst lijkt die toegang te willen beperken.' Dat zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen.
Belastingen Belastingen Telewerken in het buitenland: wat zijn de spelregels? Met de hoge energieprijzen en de winter voor de deur vragen sommige werknemers zich af of ze de komende maanden vanuit meer zonnige oorden kunnen telewerken. Trends zocht uit in welke mate ze het aangename aan het nuttige kunnen koppelen.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Wie betaalt de taxshift?' 'Je moet als ondernemer goed gek zijn om risico's te nemen door te investeren, om als je succesvol bent 70,47 procent belasting af te dragen.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus.
Belastingen Belastingen Taks op effectenrekeningen houdt stand Het Grondwettelijk Hof heeft beslist de tweede 'effectentaks' niet te vernietigen. Dat is een tegenslag voor de Belgische maatschappijen die levensverzekeringen verkopen. Het Hof heeft wel de specifieke antimisbruikbepaling en de retroactieve werking van de algemene anti-misbruikbepaling vernietigd. Die zijn belangrijk voor kleine beleggers.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'Overwinstbelasting: tussen droom en daad staan fiscale principes' 'De Belgische regeling voor de overwinstbelasting houdt juridische risico's in', zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Belastinghervorming mist finaliteit en focus' Waar willen wij als land in uitblinken? Hoe zullen we ervoor zorgen dat de onderneming België internationaal gerespecteerd wordt? Dat moet de inzet van een belastinghervorming, zegt Jan Tuerlinckx, stichtend vennoot van Tuerlinckx Tax Lawyers.
Belastingen Belastingen Stilletjes stijgen de belastingen De federale regering pocht graag dat de begrotingsinspanning 2023-2024 amper hogere belastingen brengt voor de burgers. Ze vergeet dat de staatskas 1,5 miljard euro binnenhaalt dankzij de niet-indexering van de belastingschalen. Veel Belgen die hun bruto-inkomen dit jaar door de indexeringen zagen stijgen, komen in een hogere belastingschaal terecht.
Belastingen Belastingen Kurt Deketelaere (expert in energierecht aan de KU Leuven): 'Belgische overwinstbelasting zal er niet zonder slag of stoot komen' De extra heffing die ons land wil opleggen bovenop de Europese overwinstbelasting, kan nog botsen op de Europese regelgeving. Dat voorspelt professor Kurt Deketelaere, expert in energierecht aan de KU Leuven.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'Een overheid moet terughoudend optreden als ze geconfronteerd wordt met vertrouwelijke gegevens' Als gegevens gekopieerd of opgevraagd worden die beschermd zijn door een beroepsgeheim, moet de fiscus de tuchtrechtelijke overheid contacteren met de vraag of die gegevens onder het beroepsgeheim vallen.
Belastingen Belastingen Fiscale hervorming kan hogere inkomens zuur opbreken De federale regering wil de begrotingsopmaak aangrijpen om een begin te maken met de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. De focus zou liggen op de personenbelasting, waardoor werkenden netto meer moeten overhouden. Om de maatregel budgetneutraal te maken, moeten de extralegale voordelen en cafetariaplannen eraan geloven.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'De gewesten van dit land passeren langs de kassa door de niet-indexatie van de belastingschalen in de erfbelasting' Door de niet-indexatie kan Vlaanderen op een legaat van 395.000 euro omzeggens 28.000 euro meer belasting binnenrijven. Dat is een stijging met 90 procent.
Belastingen Belastingen Erven en schenken: wat u moet weten over de verschillen en gelijkenissen tussen de regio's "De regio's voeren een concurrentieslag over de successie- en registratierechten. Vlaanderen, Brussel en Wallonië proberen met allerlei kortingen meer inwoners aan te trekken. Hoe meer inwoners, hoe meer inkomsten het gewest haalt uit de personenbelasting", zegt Michel Maus, professor aan de Vrije Universiteit Brussel.
Belastingen Belastingen De overdracht van een familiebedrijf vraagt een goede voorbereiding De drie gewesten van ons land hebben gunstige regelingen voor de overdracht van familiebedrijven. De mogelijkheden zijn heel divers.
Belastingen Belastingen Belasting op levensverzekering is vereenvoudigd: drie gewesten hebben nu dezelfde regeling Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de belasting na overlijden van levensverzekeringscontracten herzien. Daardoor is de fiscale regelgeving nu gelijklopend met die van het Vlaams en Waals Gewest.
Opinie | Belastingen Opinie | Belastingen 'Vergeet niet: het plannen van uw nalatenschap is een luxeprobleem' Er is niets mis met plannen en vooruitdenken en voor uw kinderen en geliefden te willen zorgen, maar laat u vooral niet overhalen meer te schenken dan waar u zich comfortabel bij voelt. Maak er geen ruzie over. Lig er niet wakker van. En vergeet niet: het plannen van uw nalatenschap is een luxeprobleem.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'Als de werkgever of de vennootschap de elektriciteitsfacturen betaalt, moet het integrale bedrag als belastbaar voordeel worden belast' Dat de energiecrisis voor iedereen gevolgen heeft, is een open deur intrappen. In afwachting van concrete regeringsmaatregelen probeert iedereen individueel oplossingen te zoeken voor de gestegen energiekosten. Een van de oplossingen die her en der circuleren is de energiefactuur laten betalen door de werkgever of door de vennootschap waarvan men de bedrijfsleider is.
Column | Belastingen Column | Belastingen 'Het verenigingswerkersstatuut is in drie jaar tijd al aan evenveel hervormingen toe' Op de vergoedingen die u als verenigingswerker ontvangt, betaalt u in 2022 netto slechts 10 procent belasting. Het belastingtarief bedraagt weliswaar 20 procent, maar door een wettelijke kostenaftrek van 50 procent wordt slechts de helft van de vergoeding belast. Anders dan tot voor een paar jaar het geval was, betaalt u dus wel degelijk belasting, zij het beperkt. Sociale bijdragen (RSZ) draagt u niet af. Maar er zijn voorwaarden en grenzen aan het gunststatuut, en die respecteert u het best, als u financieel niet het deksel op de neus wilt krijgen.
Belastingen Belastingen Giften voor een goed doel: hoe zorgt u voor een fiscale aftrek? Belastingplichtigen die een gift van minstens 40 euro doen aan een goed doel, komen in aanmerking voor een fiscale aftrek. Een voorwaarde is wel dat de organiserende vereniging erkend is. Wanneer is dat het geval?