Macro-economie & beleid Port of Limburg: 'Nieuwe binnenhaven kan gedeeltelijke oplossing zijn voor die dichtgeslibde wegen'
Ondernemen Ondernemen CEO Paul Marchant: ‘Primark is géén fastfashionretailer’ Paul Marchant, de CEO van Primark, staat zelden de media te woord, maar de 55ste verjaardag van het merk was een reden om daarop een uitzondering te maken. "Primark concurreert niet alleen met andere modewinkels, maar ook met de consumenten zelf."
Ondernemen Ondernemen NONA is de Belgische marktleider in niet-alcoholische aperitieven: ‘We mikken nu op Nederland en Frankrijk’ December is de feestmaand bij uitstek, maar feesten hoeft lang niet altijd samen te gaan met alcohol. Als kind plukte Charlotte Matthys kruiden in de velden van de Bourgoyen, een natuurreservaat nabij Gent. Die vroege interesse voor de natuur legde de basis voor haar bedrijf. Met NONA Drinks is ze in België marktleider in niet-alcoholische aperitieven.
Ondernemen Ondernemen Ludivine Pilate (CEO Puilaetco): 'Onze grootste instroom van middelen komt van bij de vier grootbanken' De voorbije jaren raasde een storm van fusies en overnames over de Belgische privatebankingsector, maar Puilaetco hield zich telkens afzijdig. "We hebben een belangrijke interne transformatie uitgevoerd die al onze aandacht opslorpte", zegt CEO Ludivine Pilate. "De komende jaren willen we de groei versnellen, zowel intern als extern."
Immo Immo Vastgoedbedrijven Tribeca en Cobelpro gaan samen verder als Wanaka Partners Het fusiebedrijf speelt met een geïntegreerde aanpak in op de noden van investeerders.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meta wil nieuwe kernreactoren voor artificiële intelligentie Ook Meta wil kernenergie gebruiken om grote hoeveelheden elektriciteit op te wekken voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).
Ondernemen Ondernemen Voedingsreus Cargill schrapt wereldwijd duizenden jobs, in België sneuvelen 164 banen Voedingsreus Cargill wil wereldwijd duizenden banen schrappen, waarvan 164 in België, zo heeft Belga vernomen van vakbondssecretaris Tina De Greef van ACV Voeding en Diensten. Het Amerikaanse bedrijf telt in ons land zo'n 1.200 werknemers verspreid over verschillende vestigingen in Antwerpen, Mechelen, Gent, Vilvoorde, Izegem en Moeskroen.
Ondernemen Ondernemen Zhong Xu, CEO Deliverect, over de overname van Tabesto: ‘Dit is een goed moment voor overnames’ De Gentse foodtechspecialist Deliverect neemt zijn Parijse sectorgenoot Tabesto over. Het overnamebedrag blijft geheim. Het kleine kantoor van Deliverect in de Franse hoofdstad wordt geïntegreerd in het kantoor van Tabesto, waar zo’n zestig mensen werken.
Ondernemen Ondernemen Gents biotechbedrijf N-Fix wordt Zymofix en haalt 2 miljoen euro op In de marge van een kapitaalverhoging van 2 miljoen euro half november liet het Gentse biotechbedrijf N-Fix weten dat het van naam verandert.
Ondernemen Ondernemen Winst in Belgische voedingsindustrie onder druk De winstgevendheid van de Belgische voedingssector heeft een nieuw dieptepunt bereikt, en daarom luidt sectorfederatie Fevia de alarmbel. De 'drievoudige handicap' waarmee de voedingsbedrijven te maken krijgen, moet dringend aangepakt worden, zeiden uittredend voorzitter Anthony Botelberge en nieuwe voorzitter Nathalie Guillaume maandag tijdens een persconferentie. De loonkosten en energieprijzen liggen in België hoger dan die in onze buurlanden, en daarnaast ondervindt de sector een hogere belastingsdruk.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: AI-platform Predikt ondersteunt financiële beslissingen Predikt geeft financiële beslissers meer zekerheid in hun besluitvorming. Het platform combineert macro-economische data (zoals consumentengedrag, inflatie, rentestanden, grondstofprijzen, ...) met bedrijfsspecifieke historische gegevens. Dat maakt de impact van externe factoren inzichtelijk, waardoor CFO’s beter onderbouwde en gefundeerde beslissingen kunnen nemen.
Ondernemen Ondernemen Belgische bedrijven omarmen AI sneller dan Europese buren Belgische bedrijven lopen voorop in Europa met het gebruik van artificiële intelligentie (AI). In 2023 maakt 12,5 procent van de Belgische kmo’s gebruik van minstens één AI-toepassing, een stijging van 3,2 procentpunt ten opzichte van 2021. Grote bedrijven investeren nog meer: 47,9 procent gebruikt AI, ruim boven het Europese gemiddelde van 30,4 procent.
Ondernemen Ondernemen Betonproducent De Brabandere onderneemt in Noord-Frankrijk: ‘Pak het op zijn Frans aan of doe het niet’ Een jaar geleden nam de betonproducent De Brabandere in Noord-Frankrijk zes betoncentrales over. Daarmee breit de kmo een vervolg aan een eerdere succesvolle investering in Duinkerke. "Van de dokwerker tot de Franse president: iedereen timmert hier aan de uitbouw van een nieuwe industrie."
Ondernemen Ondernemen Stille fortuinen van Vlaanderen: Familie Dossche zijn vooruitziende investeerders in gezonde, vegetarische voeding De Oost-Vlaamse broers Filip, Frederik en Peter Dossche focussen al drie decennia op biologische en vegetarische voeding. Ze bekleden solide marktleidersposities in België en Nederland. Maar hun keten voor gezonde voeding Exki gaat door een zware storm.
Ondernemen Ondernemen Anneleen Vander Elstraeten (Four & Five) geeft tien adviezen voor een betere raad van bestuur: ‘Kies niet voor de onetrickpony’ Veel ondernemers zien hun raad van bestuur als een verplicht nummer, maar bedrijven doen er verstandig aan hun board zo optimaal mogelijk te gebruiken, benadrukt Anneleen Vander Elstraeten, advocate en managing partner van het advocatenbureau Four & Five. Vanuit haar praktijkervaring geeft ze advies over hoe bedrijven dat het best kunnen aanpakken.
Ondernemen Ondernemen Haven Oostende verliest vergunning voor zalmkwekerij De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor een zalmkwekerij van het Noorse bedrijf Columbi Salmon in de haven van Oostende vernietigd. De kans bestaat erin dat het project nu naar Frankrijk verhuist.
Ondernemen Ondernemen Stijn Vandervorst, CEO Accent: ‘Gebrek aan talent is een groter probleem dan de loonkosten’ Sinds maart is Stijn Vandervorst de CEO van de uitzendgroep Accent. Hij werkte jaren in Japan, waar hij vanop de eerste rij de impact van de vergrijzing op de arbeidsmarkt zag. België kan er lessen uit trekken. "In België en Europa staan we voor dezelfde problemen. Ze worden al zichtbaar."
Ondernemen Ondernemen Is dit de definitieve doorbraak van de Belgische techscene? "De Belgische tech is aan het ontploffen", zegt Matthias Geeroms, een van de oprichters van Lighthouse op Trends.be. Vorige week was een topweek. De Gentse specialist in hotelmanagementsoftware liet een kapitaalronde van 370 miljoen dollar noteren en werd de vijfde Belgische unicorn. Een andere eenhoorn, het Waals-Brabantse managementsoftwarebedrijf Odoo, maakte bekend dat enkele prestigieuze Amerikaanse fondsen voor een half miljard euro aandelen overkopen. Odoo is nu 5 miljard euro waard. "Het is tijd om onze cijfers serieus te nemen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Groene staalproductie van ArcelorMittal Gent op de lange baan geschoven De internationale top van ArcelorMittal stelt de beslissing over de bouw van een installatie voor groene staalproductie in Gent uit. Het project, dat in 2021 werd aangekondigd als een potentiële "grootste klimaatinvestering ooit in ons land", krijgt voorlopig geen groen licht. De staalreus communiceerde dinsdag dat zijn Europese plannen voor decarbonisatie on hold worden gezet.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Olympus Mobility is een platform voor flexibele en duurzame mobiliteit Olympus Mobility is een mobiliteitsplatform voor middelgrote bedrijven, dat nu ook specifiek voor zelfstandigen en kmo’s het gebruik van flexibele en duurzame vervoersoplossingen vereenvoudigt. Door alle opties te bundelen in één app en de aankoop van tickets te digitaliseren en te centraliseren, behoren het bijhouden van bonnetjes en de vervelende administratie tot het verleden.
Ondernemen Ondernemen MK3 Partners biedt private equity met langetermijnvisie: 'We zijn jonge wolven, maar geen haaien' Twee Vlamingen en een Nederlander lanceren met MK3 Partners een buitenbeentje in private equity. Ze willen familiale bedrijfsleiders en ondernemers die met opvolgingsproblemen kampen een alternatief bieden: "Wij nemen kmo’s over om hen verder te laten groeien met respect voor de fundamenten."
Ondernemen Ondernemen Lieven D'hont, ondernemer in deeleconomie: 'Materiaal huren moet even normaal worden als kopen' Autodelen raakt langzaam maar zeker ingeburgerd, net als het delen van huursteps en -fietsen. Maar ook in andere sectoren kan huren een beter alternatief zijn dan kopen, meent Lieven D’hont van de Green Deal Huren en Delen. "Waarom zou je een koffer kopen die je ruim elf maanden per jaar niet gebruikt, als je voor elke reis de perfecte koffer kunt huren?"
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Rijkste man van wie je nog nooit gehoord hebt' aast op Nord Stream 2-pijpleiding Stephen P. Lynch, een Amerikaanse zakenman met een omstreden verleden in Rusland, zou graag de eigenaar worden van de beschadigde Nord Stream 2-pijpleiding. Hij ziet een overname als een uitgelezen strategische kans om de invloed van de Verenigde Staten in de Europese energiepolitiek te versterken. De zakenkrant The Wall Street Journal bracht zijn opmerkelijke plan naar buiten.
Ondernemen Ondernemen De toekomst van coworking: Silversquare zet in op thematische hubs Coworkingruimtes beperken zich niet langer gewoon tot gedeelde kantoorruimtes, maar ontpoppen zich als centra van creativiteit en sociale interactie, waar dynamische gemeenschappen rond gemeenschappelijke thema’s ontstaan. Silversquare, een van de Belgische marktleiders in coworking, zet daar uitgesproken op in.
Ondernemen Ondernemen Moet uw bedrijf ook actief zijn op Bluesky? En wat dan met X? Sinds X in handen van Elon Musk is, gaan steeds meer gebruikers op zoek naar een alternatief socialemediaplatform. Het tot voor kort onbekende Bluesky wint sterk aan populariteit. Moet u als onderneming mee met de hype?
Ondernemen Ondernemen Weekendwerk is een afknapper geworden in veel sectoren Sinds de pandemie is het evenwicht tussen werk en privé belangrijker geworden. Dat vergt een stevige dosis flexibiliteit van de bedrijven. Voor almaar Belgen houdt dat evenwicht ook in dat ze liever niet meer tijdens het weekend werken. Dat is een probleem in sectoren waar dat een traditie of een noodzaak is. De horeca, de gezondheidszorg en de handel staan bovenaan op de lijst.
Ondernemen Ondernemen Update Northvolt vraagt in VS bescherming tegen schuldeisers, CEO Peter Carlsson stapt op De CEO van de Zweedse wankelende batterijenfabrikant Northvolt, Peter Carlsson, stapt op. De aankondiging volgt daags nadat het bedrijf, een toeleverancier in de kwakkelende autosector, in de Verenigde Staten uitstel van betaling aanvroeg om zijn schulden te herschikken. Met die ingreep zegt het concern geld te kunnen aantrekken om financieel gezonder te worden.
Ondernemen Ondernemen Lighthouse-CFO Matthias Geeroms over 370 miljoen euro kapitaal ophalen: 'De hele techscene is aan het ontploffen' Het Belgische techbedrijf Lighthouse heeft 370 miljoen euro vers kapitaal opgehaald bij een prestigieuze Amerikaanse investeerder. Twaalf jaar nadat het bedrijf werd opgericht omdat de oprichters zagen hoe sterk de hotelprijzen schommelden voor, tijdens en na de Olympische Spelen in Londen, levert het bedrijf zelf een olympische ondernemersprestatie. Het wordt de vijfde Belgische unicorn en neemt resoluut de leiding in de markt van technologie voor de hotelsector.
Ondernemen Ondernemen Miles Ahead haalt 10 miljoen extra op om te investeren in prille start-ups Miles Ahead is ambitieus. Zijn eerste investeringsfonds is nog maar pas afgesloten op 30 miljoen euro, of het droomt al hardop van het volgende fonds. Miles Ahead kijkt voor zijn investeringen echt naar het team. "Een jazzband en een start-up hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken."
Ondernemen Ondernemen Google-moeder Alphabet stapt in Waals softwarebedrijf Odoo Het Waalse softwarebedrijf Odoo van CEO Fabien Pinckaers krijgt nieuwe aandeelhouders, via een aandelenwissel ter waarde van 500 miljoen euro. De operatie wordt geleid door de Amerikaanse reuzen CapitalG, het onafhankelijke groeifonds van Googles moederbedrijf Alphabet, en Sequoia Capital en waardeert het bedrijf nu op 5 miljard euro.
Ondernemen Ondernemen Brouwerij Haacht schrapt 20 banen: ‘Biermarkt staat onder druk’ Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek, bekend van onder meer de bieren Primus en Tongerlo, schrapt 20 banen in het kader van een herstructurering. Omdat er tegelijkertijd ook een aantal nieuwe jobs bij worden gecreëerd, komt het nettoverlies op 14 à 15 te liggen. Dat melden directie en vakbonden.
Consumeren Consumeren Update Wero gaat op termijn de plaats van Payconiq innemen: 5 vragen over de nieuwe betaalapp Payconiq verdwijnt ten gunste van de nieuwe betaaltoepassing Wero. Dat melden de vier grootbanken ter gelegenheid van de officiële lancering van Wero in België. Volgend jaar wordt bekend gemaakt wanneer de switch gebeurt, maar dat zal ten vroegste in 2026 zijn.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Werfbuur biedt buurtcommunicatie voor bouwwerven Bouwwerven leiden vaak tot wrevel. De communicatie met buurbewoners gebeurt doorgaans via verschillende kanalen, zoals Facebook en stadsmagazines. Vaak krijgen de omwonenden ook brieven in de bus die intussen alweer achterhaald zijn. Werfbuur biedt een efficiëntere en goedkopere oplossing.
Ondernemen Ondernemen Nats Rawline maakt 30.000 taartjes per dag, zonder dier Nats Rawline, het eerste Belgische merk van veganistische desserts en rauwe snacks, heeft zich internationaal gevestigd en boort nieuwe markten aan, waaronder Azië. Het bedrijf heeft onlangs ook de B Corp-certificering ontvangen, als erkenning voor zijn ethische en milieubewuste engagement.
Ondernemen Ondernemen Spades van eigen bodem: achter de schermen van Polet-De Pypere in Ardooie De producent van spades Polet-De Pypere kan bogen op meer dan anderhalve eeuw vakmanschap. De ambachtelijke knowhow is inmiddels geïntegreerd in een hoogtechnologisch productieproces.
Ondernemen Ondernemen Geen tijd om te lezen? Luister dan naar businessverhalen Het streamingplatform Spotify heeft zijn aanbod aan luisterboeken uitgebreid tot 200.000 titels voor de betalende abonnees in ons land. Vindt u daar als ondernemer uw gading, of bent u toch eerder aangewezen op andere initiatieven? Trends zocht het voor u uit.
Ondernemen Ondernemen Wallonië teelt zonnebloemen voor een duurzame landbouw In Wallonië ontwikkelt zich een zonnebloemindustrie. Alle schakels in de keten zijn vertegenwoordigd: landbouwers, coöperaties, fabrikanten en distributeurs. Bister verwerkt de oogst tot een 100 procent biologische en Belgische mayonaise.
Geld Geld Generation WOW creëert safe space voor ondernemende vrouwen: ‘Spreken over geld is nog altijd taboe’ In juni 2022 brachten Angelique Foré en Barbara De Beir zo’n 900 vrouwen op de been voor het eerste evenement van Generation WOW in het Kursaal in Oostende. Vandaag heeft die ‘community voor vrouwen in business’ 12.500 volgers op Instagram, zijn de podcasts 50.000 keer gedownload en komen er steeds meer evenementen bij.
Ondernemen Ondernemen ‘Energiecontracten voor bedrijven worden steeds complexer’: het risico verschuift naar de afnemer Sinds de energiecrisis zien bedrijven zich geconfronteerd met complexere contracten en grotere prijsrisico’s. "Leveranciers proberen risico’s af te schuiven en onvoorziene kosten door te rekenen aan hun klanten", zegt de energiespecialist Chris Elbers.
Ondernemen Ondernemen De visie van Jürgen Ingels, Boris en Lorenz Bogaert: 'Er zal minder cash nodig zijn om een bedrijf te starten' Ze richtten elk een succesvol techbedrijf op, verkochten het voor ettelijke miljoenen euro’s en investeren dat geld nu in de volgende generatie ondernemers. Trends bracht Jürgen Ingels, Lorenz Bogaert en Boris Bogaert samen voor hun eerste gezamenlijke interview. Een gesprek over ondernemen, Jürgen Klopp, de meerwaardebelasting en een potentiële relatiebreuk.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Agfa-Gevaert schrapt 530 Belgische jobs door reorganisatie filmactiviteiten: 'Dit gaat inslaan als een bom' Agfa-Gevaert gaat zijn traditionele filmactiviteiten grondig reorganiseren, waardoor mogelijk tot 530 banen in Mortsel op de tocht komen te staan. Dat maakte de beeldvormingsspecialist donderdag bekend op een bijzondere ondernemingsraad. De bonden zijn verrast door de omvang van de besparingsronde.
Ondernemen Ondernemen Vlaanderen heeft meer sportieve bedrijven nodig De Wereldgezondheidsorganisatie raadt vijf uur matige fysieke activiteit per week aan, maar een grote groep Belgen beweegt zelden tot nooit. Werkgevers missen financiële prikkels om hun medewerkers meer te doen bewegen, meent expert sociaal recht Yves Stox.
Ondernemen Ondernemen Geen investeerder voor Audi Brussels: 'Komt neer op een sluiting' De sluiting van de site van Audi Brussels lijkt onafwendbaar nu er geen investeerder is gevonden. Dat blijkt uit een bijzondere ondernemingsraad die dinsdag plaatsvond.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Bnewable wil een energieregisseur voor bedrijven zijn Steeds meer bedrijven produceren hun energie zelf met zonnepanelen en windmolens. Bnewable ondersteunt hen als onafhankelijke energiespeler bij het optimaliseren en valoriseren van hun productie, laadinfrastructuur en batterijsystemen. Dat gebeurt via een slimme sturing van de batterij bij de klant, met behulp van een eigen ontwikkeld energiemanagementplatform en interne expertise. Wie behoort tot uw doelgroep? …
Ondernemen Ondernemen Wissel aan de top bij OMP: Paul Vanvuchelen volgt Anita Van Looveren op als CEO Wissel van de wacht bij OMP, een Vlaamse wereldleider in planningssoftware voor bedrijven. Anita Van Looveren stopt na meer dan 25 jaar als CEO en wordt voorzitter van de raad van bestuur. OMP-veteraan Paul Vanvuchelen neemt de fakkel als CEO over. "Bedrijven met een sterke planningscultuur zijn het best tegen stormen bestand. Planning is hot in de directiekamers van de grote bedrijven", zeggen Anita Van Looveren en Paul Vanvuchelen.
Ondernemen Ondernemen Het internet van de toekomst in de praktijk: 'Ik kan me niet voorstellen dat iemand nu nog zou knoeien met een 50 MB-snelheid' In België is men bezig met de massale uitrol van een glasvezelnetwerk, maar wat betekent dat snelle internet nu in de praktijk? Kristiaan Grauwels, cameraman en maker van de documentaire ‘Voorgoed verpest?’, vertelt over de impact van fiber op zijn job.