Macro-economie & beleid 3.171.537.417 euro per jaar en toch niet efficiënt genoeg: de Belgische politie doorgelicht
Nieuws Bart De Wever: 'Guy Verhofstadt was gewoon een bedrieger, Alexander De Croo gaat daar nog ver over'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Bart De Wever: 'België kan wat Singapore kan, maar dan moeten de PS, Ecolo en de PTB ophouden te bestaan' “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden. Ik wil heel duidelijk aan uw lezer en aan de kiezer zeggen: ik doe daar niet meer aan mee”, zegt Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. De voorzitter van N-VA wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen. “Ik word niet vrolijk van de economische vooruitzichten. Premier Alexander De Croo betaalt zijn carrière met de welvaart van Vlaanderen.”
Inspiratie Inspiratie Handboek voor e-auto’s: antwoorden op de klassieke vragen over elektrisch rijden
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton ‘Voer campagne over de cijfers a.u.b.’ De electorale strijd richting de verkiezingen van 9 juni 2024 is nu echt begonnen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: Vlaanderen lijkt op Nederland, maar is geen kopie Politieke analisten voorspellen dat de electorale zege van Geert Wilders in Nederland straks bij ons een vervolg krijgt. Het Vlaams Belang zal inderdaad sterk scoren in de verkiezingen van 2024. Maar je kunt niet zomaar een gelijkheidsteken plaatsen tussen het succes van radicaal-rechts bij de noorderburen en in Vlaanderen.
Ondernemen Ondernemen Rolf Driesen (CEO Deloitte Belgium): ‘Ondernemingen hebben een stabiel kader nodig om te kunnen groeien’ Deloitte Belgium boekte de voorbije jaren een groei waar veel andere bedrijven enkel van kunnen dromen. De combinatie van macro-economische schokken, de energietransitie en de digitalisering doet bedrijven steeds meer advies vragen. “Ook buitenlandse bedrijven doen vaak een beroep op de expertise van Deloitte Belgium”, zegt CEO Rolf Driesen.
Ondernemen Ondernemen Arbeidsmarkt minder flexibel dan gedacht: vast voltijds werk blijft de norm Het aantal freelancers stijgt en de groep van flexi-jobbers groeit. Toch maken die atypische arbeidsvormen slechts een beperkt deel van de arbeidsmarkt uit. Deeltijdse arbeid en tijdelijke banen stagneren of nemen zelfs in belang af. Het klassieke contract van onbepaalde duur blijft de norm in België.
Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.
Opinie Opinie Balans van de week: Straks komen de hoge ambtenarenpensioenen in het vizier De komende jaren blijven de Belgische pensioenuitgaven in die mate stijgen dat ze tot de hoogste van de Europese Unie zullen behoren. Dat voorspelt de Nationale Bank in een nieuwe studie. Ze formuleert tegelijk voorstellen om de vergrijzingskosten onder controle te krijgen. Eén daarvan is het aftoppen van de hoogste uitkeringen, meer bepaald in de royale ambtenarenpensioenen. Een opdracht voor de volgende regering?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Amper 43 procent van advocaten en bedrijfsjuristen ziet AI als kans 73 procent van de advocaten en bedrijfsjuristen erkennen dat artificiële intelligentie een invloed zal hebben op het juridische beroep. Maar slechts 43 procent ziet AI als een opportuniteit, een kwart ziet het als een bedreiging en een ander kwart zowel als kans als bedreiging, zo leert de recentste editie van het Wolters 'Kluwer Future Ready Lawyer'-rapport.
Ondernemen Ondernemen Kobe Verdonck (SD Worx): ‘Het is beter zelf over te nemen dan overgenomen te worden’ SD Worx groeide de voorbije jaren uit tot een toonaangevende Europese speler in payrolldiensten en werd onder CEO Kobe Verdonck door organische groei en overnames een brede internationale hr-speler. De durfkapitalist CVC nam dit jaar een minderheidsparticipatie en moet de groei mee ondersteunen. “Het doel is het nummer 1 worden in Europa, en op de lange termijn ons voor te bereiden op een beursgang”, zegt Verdonck.
Ondernemen Ondernemen Glowi: ‘Huishoudhulp is vaak een eerste stap naar de arbeidsmarkt’ Bij Glowi verandert er heel wat op korte tijd. Twee overnames snel na elkaar, en co-CEO Hannah Spaepen die de enige CEO wordt. De oprichters Jo Mellemans en Elly Huysmans worden uitvoerend bestuurder. Maar het doel van het bedrijf gespecialiseerd in poetshulp, professionele schoonmaak, uitzendarbeid, en werving en selectie blijft onveranderd: “Door de rekrutering van mensen uit kansengroepen werken we mee richting een Vlaamse werkzaamheidsgraad van 80 procent.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Maakt de Belgische arbeidsmarkt een inhaalbeweging? 'We zitten nu in dezelfde situatie als Nederland 30 jaar geleden' Vorig jaar steeg de Belgische werkzaamheidsgraad naar bijna 72 procent en groeide het aantal Belgen in flexibele vormen van werk sterk, leert een analyse van de kmo-organisatie Unizo. Toch blijft ons land nog altijd achter op onze buurlanden. “Werkloosheidsvallen en onbeperkte werkloosheidsuitkeringen blijven hinderpalen”, zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: technocraten zijn geen wondermiddel Om allerlei redenen bestaat de federale regering-De Croo uit verschillende ministers die niet verkozen zijn en het imago van een technocraat of een expert hebben. In het verleden werd meermaals gepleit voor een kabinet van experts om de maatschappelijke en sociaal-economische uitdagingen efficiënt aan te pakken. Maar ook de technocraten botsen op het primaat van de politiek.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Defensie is onvoldoende aangepast aan nieuwe geopolitieke omgeving’ De federale regering wil bij FN Herstal voor 1,3 miljard euro aan lichte wapens en munitie voor defensie bestellen. Is dat, na het STAR-plan van 2022 om het Belgisch leger uit te breiden en te moderniseren, een nieuw bewijs dat het de regering menens is om de doelstelling van 2 procent van het bbp voor defensie-uitgaven te halen? Dat is wel heel optimistisch.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het amateuristisch marketingbureau dat Open Vld heet' De Vlaamse liberalen staan aan de rand van de afgrond. Niet alleen scoren ze in de peilingen ondermaats (minder dan 8 procent), intern is ook een oorlog uitgebroken tussen verschillende kopstukken. Ex-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt het niet kunnen dat zij geen minister van Justitie wordt en krijgt daarbij steun van andere kopstukken. De functie gaat naar cabinetard en ex-magistraat Paul Van Tigchelt. Een implosie dreigt.Alain Mouton
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van Quickenborne: kampioen in politiek bochtenwerk Opportunist als hij was kon Vincent Van Quickenborne perfect functioneren in de Wetstraatpolitiek. De ene keer Vlaamsgezind, dan weer overtuigd Belg. Sociaaleconomisch rechts als het nodig was, minder geneigd tot hervormingen als het hem goed uitkwam. Ook in de eigen partij volgde hij steevast het kopstuk dat de meeste garantie op machtsdeelname gaf. Een overzicht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen: wat is de financiële toestand van steden en gemeenten? Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de meeste steden en gemeenten financieel gezond, ondanks de energiecrisis en de hoge inflatie. Maar er dienen zich grote uitdagingen aan.
Nieuws Nieuws De balans: het asieldebat schuift op naar rechts Na de terroristische aanslag door een Tunesiër die illegaal in België verbleef, groeit in de federale regering het besef dat ze moet komen tot een strenger terugkeerbeleid. Ook andere EU-landen willen een rechtser asielbeleid door de toegenomen terreurdreiging. Dat wil nog niet zeggen dat sprake is van een Europese consensus.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: kritiek op flexi-jobs is ongegrond en onterecht De federale regering heeft beslist het stelsel van fiscaal voordelige flexi-jobs naar nieuwe sectoren uit te breiden. Dat krijgt veel kritiek. Het zou de financiering van de sociale zekerheid in gevaar brengen en klassieke banen verdringen. Daar bestaat geen wetenschappelijk bewijs door. Flexi-jobs zijn daarentegen welkom op de zeer krappe Vlaamse arbeidsmarkt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De oplossing voor het stikstofdebacle volgens professor Aube Wirtgen: 'We moeten nu verder gaan dan wat is afgesproken' De Raad van State heeft een waslijst van bedenkingen geformuleerd bij het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld hebben ingediend. Politici en de werkgeversorganisatie Voka vrezen voor een vergunningenstop als een duidelijk wetgevend kader uitblijft. Aube Wirtgen, specialist omgevingsrecht, waarschuwt voor haastwerk bij het opstellen van een nieuw decreet.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Vivaldi-regering heeft nooit budgettaire verantwoordelijkheid getoond'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: is Beieren straks nog een gidsregio voor Bart De Wever? Zondag trekken de inwoners van Beieren naar de stembus voor regionale verkiezingen. De conservatieve CSU van minister-president Markus Söder blijft met een verwachte 37 procent de grootste partij. Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn de CSU en het economisch welvarende Beieren al jaren een referentie. Maar blijft dat wel zo? Want in München heeft men geen antwoord op de rechts-radicale AfD, die aan een opmars bezig is.
Ondernemen Ondernemen Interesse voor MBA blijft groot, maar professionals zien veel obstakels Professionals met een bachelor of master op zak zijn wel bereid een MBA-opleiding te volgen, maar bijna de helft aarzelt omdat die moeilijk te combineren is met hun baan. Dat blijkt uit een onderzoek op verzoek van NCOI Learning, een speler op de markt van professionele opleidingen. NCOI Learning lanceert nu zelf een MBA met een flexibele opbouw.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hogere productiviteitsgroei moet onze welvaart redden Almaar meer economen zijn het erover eens: na dertig jaar inzetten op een hogere werkzaamheidsgraad, moeten we de komende decennia meer aandacht hebben voor de productiviteitsgroei. Die wordt de belangrijkste motor van de Belgische welvaartsgroei. De manier om dat te realiseren ligt echter niet voor de hand.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Franstalige paniek om de centen Vlaanderen zit nog een aantal jaren met een begrotingstekort opgescheept. Maar in Wallonië en de Franse Gemeenschapsregering is de toestand een stuk dramatischer, met schulden die straks oplopen tot 280 procent van de inkomsten. De Franstalige partijen denken te besparen door bevoegdheden tussen deelregeringen te verschuiven. Liever dat dan een nieuwe bedeltocht naar Vlaanderen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De oranje knipperlichten voor de Vlaamse begroting Elke coalitiepartner krijgt wat wils in het Vlaamse begrotingsakkoord. Een evenwicht in 2027 blijft mogelijk, al voelt ook Vlaanderen de negatieve gevolgen van de aanhoudende deficits van de voorbije jaren. De schuld blijft stijgen, de rentelasten wegen steeds zwaarder.
Ondernemen Ondernemen Pieter Timmermans viert zilveren jubileum bij VBO: een terugblik in 6 mijlpalen Pieter Timmermans ging in 1998 aan de slag bij het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO). Eerst als directeur-generaal die meer de interprofessionele onderhandelingen aanstuurde, sinds 2012 als gedelegeerd bestuurder. Niemand heeft zoveel ervaring in sociaal overleg als de topman van de grootste werkgeversorganisatie van het land. Timmermans blikt bij zes mijlpalen terug op de voorbije kwarteeuw, en kijkt ook een beetje vooruit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'In de kinderopvang zijn andere oplossingen nodig dan flexi-jobs' De uitbreiding van flexi-jobs richting kinderopvang lijkt logisch, maar is volgens Alain Mouton geen wonderoplossing.
Ondernemen Ondernemen Voka heeft voorstel om tekort in kinderopvang op te lossen: fiscaal gunstige financiering door bedrijven In de Vlaamse regering lopen de spanningen op over de financiering van de kinderopvang. De werkgeversorganisatie Voka stelt daarom opnieuw voor dat ondernemingen mee kunnen investeren in een uitbreiding van de opvang in het bestaande netwerk van kinderdagverblijven. En dat via een fiscaal aantrekkelijk systeem.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: kortere werkweek prijst bedrijven uit de markt Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil dat bedrijven experimenteren met een kortere werkweek om te zien welke voordelen dat kan opleveren. Het is meer dan een pre-electoraal voorstel. De PS is allang gewonnen voor een collectieve arbeidsduurvermindering met loonbehoud. Dat dat de concurrentiekracht van de bedrijven aanzienlijk verzwakt en net banen bedreigt, is blijkbaar van secundair belang.
Ondernemen Ondernemen Nestor wordt grootste uitzendbedrijf voor 50-plussers in Benelux: ‘Senioren maken meer en meer het verschil’ Na de acquisitie van ErvarenJaren in 2020 heeft het uitzendbedrijf Nestor met 65plus opnieuw een Nederlandse sectorgenoot overgenomen. Zo wordt Nestor de marktleider in de Benelux in het vinden van werk voor vijftigplussers en gepensioneerden. “Wij willen aantonen dat op werken geen leeftijd staat”, zeggen de oprichters Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende.
Magazine Magazine Strijd om subsidies: Frankrijk en Duitsland strooien met geld, ons land moet passen Sinds Europa de regels voor staatssteun versoepeld heeft, strooien grote EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland met miljarden euro’s aan subsidies, om chips- en batterijproducenten te overhalen een site op hun grondgebied te bouwen. België, nochtans altijd een subsidiekampioen geweest, dreigt op achtervolgen aangewezen te zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Waalse arbeidsdienst Forem kiest voor stilstand De regionale arbeidsbemiddelingsdiensten staan onder toenemende druk om meer vacatures uit te wisselen. De mismatch tussen veel Vlaamse vacatures en een overtal aan Waalse werklozen moet worden weggewerkt. Alleen lijkt de Waalse arbeidsdienst Forem geen haast te maken.
Magazine Magazine Antwerps Havenschepen Annick De Ridder (N-VA): ‘We leven mentaal heel ver van onze industrie’ Nu al is duidelijk welk dossier de Vlaamse regering dit najaar zal beheersen: de zoektocht naar een stikstofdecreet dat rechtszekerheid moet bieden aan toekomstige investeringen in Vlaanderen, zoals de bouw van de ethaankraker van Ineos. Antwerps Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) vindt dat de industrie onterecht een doelwit is. “Vergeet niet dat onze industrie goed is voor meer dan de helft van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. Je moet het bredere plaatje durven te zien.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: hoe Macron heeft geprobeerd om Poetin ervan te overtuigen geen oorlog te beginnen tegen Oekraïne
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Op de vingers getikt voor een Sinterklaascadeau: verschillende sociale inspecties, verschillende aanpak De strijd tegen de sociale fraude bracht vorig jaar ruim 334 miljoen euro op en er werden 122.159 onderzoeken afgesloten. In veel gevallen gaat het om niet-aangegeven arbeid en illegale tewerkstelling, vaak van niet-EU-burgers. Maar de cijfers verbergen verschillen in aanpak van de sociale-inspectiediensten. “Een wekelijkse markt controleren op zwartwerk is laaghangend fruit plukken. Het grote probleem is de sociale dumping in de bouw en de vleessector”, weet advocaat Bart Adriaens.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: het levensverhaal van Edouard en Lucienne Didier, verbrande societyfiguren
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: rechts-radicale Italiaanse regering kijkt economisch naar links Een regering die een maximumprijs voor vliegtickets oplegt, de banken een – ondertussen bijgestelde – overwinsttaks doet betalen en een telecombedrijf verankert bij de verkoop ervan: de Italiaanse regering onder leiding van Giorgia Meloni mag dan wel een radicaal-rechts etiket dragen, economisch legt ze steeds meer linkse accenten. Krijgt dat navolging in de rest van de Europese Unie?
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Desindustrialisering? Er wordt vaak vergeten hoe belangrijk zo'n industrieel weefsel is' Voor industriële spelers in het hogere segment is hier zeker nog plaats, schrijft Alain Mouton.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: de Golden Sixties, hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958 en 1973 Rond 1969 droeg amper 9 procent van de Belgische automobilisten een gordel. Pas in 1975 werd het verplicht vooraan een gordel te dragen, maar enkel voor voertuigen die na 1968 in het verkeer waren gebracht. In die periode bedroeg de maximale alcoholgrens voor wie achter het stuur plaatsnam 1,5 promille (nu is dat 0,5), maar …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Een betere activering kan het aantal leefloners doen dalen In twintig jaar tijd is het aantal leefloners in België verdubbeld. Dat is een gevolg van sociologische evoluties zoals de toename van het aantal alleenstaanden en het hogere aantal vluchtelingen dat een beroep doet op een leefloon. Een vaak vergeten oorzaak is dat langdurig werklozen door een gebrekkige activering na verloop van tijd ook in die groep terechtkomen.