Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: Geen respijt voor de Belgische begroting Een mild rapport van het Monitoringcomité is voor de regering-De Croo een alibi om niets te doen aan het begrotingstekort en de begrotingscontrole op een drafje af te handelen. De financiële toestand van het land dreigt nog te verergeren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Na het stikstofakkoord: dit krijgt de Vlaamse regering ook nog op haar bord Er mag dan wel een stikstofakkoord zijn, de Vlaamse regering mag in het laatste jaar van haar legislatuur niet uitbollen. Tal van dossiers moeten nog worden afgeklopt, voor het onderwijs, de arbeidsmarkt, het vergunningenbeleid, de investeringen en de begroting. Een overzicht.Alain Mouton
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: hoe de Delhaize-case het verdienmodel van de vakbonden onder druk zet Dat Delhaize België zijn 128 supermarkten wil laten overnemen door zelfstandigen, maakt de vakbonden woedend. Dat verbaast niet, want zo’n switch verzwakt hun machtspositie. Syndicale organisaties hebben meer te winnen bij een collectief ontslag met hard onderhandelde maar mooie opzegvergoedingen, plus een exit van het personeel richting brugpensioen en aanverwante uittredingsstelsels.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Het stikstofdossier vat de aanpak van deze Vlaamse regering goed samen: te veel fouten en half werk' Als regering van de sterkste regio kon de regering-Jambon veel beter doen, ook in andere dossiers, schrijft Alain Mouton.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fiscale hervorming: ontdekt regering-De Croo de werkende Belg? Het fiscaal pakket dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorstelt, is een taxshift die de werkenden ten goede komt. Een big bang van het belastingstelsel is het niet. Logisch, want het voorstel is het hoogst haalbare met het bonte ideologische gezelschap dat Vivaldi is. De timing, een goed jaar voor de verkiezingen, is dan weer slecht gekozen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 6 conclusies uit het jaarverslag van de Nationale Bank: ‘De overheidsfinanciën baren ons ook nu weer zorgen’ De hoge inflatie woog in 2022 op de groei, maar de consumerende gezinnen en de banencreatie hebben een recessie vermeden, stelt de Nationale Bank in haar jaarverslag. Gouverneur Pierre Wunsch maakt zich wel zorgen over de “usual suspects van de Belgische economie: de verslechterende concurrentiekracht en de ontspoorde begroting.”
Magazine Magazine Corpus Group voelt vertraging in uitzendsector niet: ‘Economische vertraging is geen reden om selectieprocessen te rekken’ De activiteit in de uitzendsector vertraagt, maar daar merken het hr-bedrijf Copus Group en zijn uitzenddochter Vivaldis Interim weinig van. Dankzij een sterke nichepositie in gespecialiseerde profielen blijft de groei positief. En de arbeidskrapte blijft een uitdaging, al zien sommige klanten dat wel eens anders.
Magazine Magazine Tessa Dugardin en Julie Desmet leiden Stella P.: 'Je kunt geen expert in alles zijn. Met een diverse bestuurskamer zet je in op die blinde vlekken.' Tessa Dugardin en Julie Desmet hebben de fakkel overgenomen bij Stella P., dat externe, onafhankelijke bestuurders selecteert voor raden van bestuur en raden van advies van bedrijven. Een van de doelstellingen van het nieuwe duo is meer diversiteit introduceren in boardrooms. En behalve over het genderevenwicht gaat het daarbij ook over meer uiteenlopende expertises, leeftijden en achtergronden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: minder subsidies en meer fiscale autonomie, graag De Vlaamse regering deelt jaarlijks 17,751 miljard euro aan subsidies uit. Dat leert de vorig jaar opgerichte subsidiedatabank. Het bedrag is hoger dan verwacht. Experts pleiten voor een kerntakendebat om de subsidies omlaag te krijgen. Daarnaast kan een regionale vennootschapsbelasting een transparanter alternatief zijn voor de steun aan bedrijven.
Ondernemen Ondernemen ‘Managers van grote bedrijven staan voor de perfecte stresstest’ Executive searchers zijn vandaag veel meer dan louter headhunters van topmanagers, zegt Michael Ensser, de voorzitter van Egon Zehnder, een van de grootste spelers op die markt. “Leiderschapsadvies wint aan belang, want de top van een bedrijf moet in deze heel onzekere tijden snel de juiste beslissingen nemen.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: pre-electorale koorts heeft pensioen- en asieldebat in haar greep Onder druk van de Europese Commissie probeert de regering-De Croo nog een soort van pensioenhervorming door te voeren. Maar de voorstellen van de partijen lijken weggelopen uit een verkiezingspamflet. Met de aanpak van de asielcrisis is het niet anders. Verstijfd door de opgang van de radicale partijen in de peilingen hebben de beleidsmakers het dossier laten verzieken.
Ondernemen Ondernemen ‘Migratie houdt de beroepsbevolking op peil’ "In 2010 zei men al dat de bevolking op arbeidsleeftijd én de beroepsbevolking zouden dalen. We zijn meer dan tien jaar later en die voorspellingen heeft men steevast moeten bijsturen," zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys van Randstad. Een van de redenen is de systematische onderschatting van de immigratie. Het zat wat weggestoken in de economische projecties …
Ondernemen Ondernemen De sectoren met het hoogst aantal vacatures de komende jaren: een overzicht Tot 2030 moeten de Vlaamse bedrijven elk jaar meer dan 450.000 vertrekkende werkkrachten vervangen (lees meer). Vooral in sectoren als consultancy, de branche van de rusthuizen en die van poetshulp is de vraag hoog. Trends brengt een overzicht van de sectoren met de grootste aanwervingsbehoefte.
Ondernemen Ondernemen Gezocht: meer dan 450.000 werkkrachten... élk jaar tot 2030 Tot 2030 moeten de Vlaamse bedrijven elk jaar meer dan 450.000 vertrekkende werkkrachten vervangen. Sectoren als consultancy, de branche van de woon-zorgcentra en die van de poetshulp staan voor grote uitdagingen. Niet de vergrijzing is de hoofdoorzaak van de hoge aanwervingsbehoefte, maar vooral min-55-jarigen die het aantal in te vullen vacatures de hoogte in jagen.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Boetes zullen loopbanen niet verlengen' Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) onderneemt toch nog een poging om wat op een pensioenhervorming lijkt door te voeren. Een van haar voorstellen is een boetesysteem voor bedrijven die te weinig 60-plussers in dienst hebben. Toch is het verkeerd te denken dat boetes zullen leiden tot meer aanwervingen van 60-plussers, stelt Trends-redacteur Alain Mouton.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: FN Herstal, een etatisme van de vorige eeuw Een voormalige werknemer van FN Herstal wordt ervan beschuldigd 15 miljoen euro van het wapenbedrijf te hebben verduisterd. Normaal leidt zo'n schandaal in een onderneming tot een betere interne governance. Niet zo bij een staatsbedrijf als FN Herstal, waar bestuurders met verschillende politieke kleuren vechtend over straat rollen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Aantal meisjes in STEM-richtingen kan nog veel hoger' Op 11 februari vindt de achtste Internationale Dag voor Meisjes en Vrouwen in Wetenschap van de Verenigde Naties plaats. Dat is een gelegenheid om te pleiten voor meer meisjes in STEM-studierichtingen, waarin het accent gelegd wordt op wiskunde, exacte wetenschappen, techniek of ICT.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: een PS-premier betaalt altijd een stevige prijs PS-voorzitter Paul Magnette lonkt naar de Wetstraat 16. De vraag is of hij het meent. Als een PS'er eerste minister wil worden, staat daar veel tegenover. Indertijd moest Elio Di Rupo arbeidsmarkt- en pensioenhervormingen slikken, en een nieuwe financieringswet die Wallonië straks verder in het budgettaire ravijn duwt.
Ondernemen Ondernemen Studie: België kampt met een blijvend investeringstekort De Belgische overheidsinvesteringen bengelen onderaan in een vergelijking met acht referentielanden, leert een Voka-studie. Nochtans zijn voldoende publieke investeringen wenselijk, want ze bevorderen de groei.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De kloof door België is niet meer houdbaar: een analyse in 5 punten België staat sociaaleconomisch dermate op barsten dat Bart De Wever (N-VA) denkt aan een big bang, los van de grondwettelijke regels. Dat het zover is kunnen komen, is een gevolg van een jarenlang gebrek aan sense of urgency in de nv België. Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn economisch zo ver uit elkaar gegroeid dat het niet meer houdbaar is. Een analyse in vijf punten.
Ondernemen Ondernemen Unizo-leden aarzelen om wagenpark elektrisch te maken Uit een enquête van Unizo blijkt dat één op de drie kmo's met minstens één bedrijfs- of salariswagen nog niet weet of ze de overstap naar emissievrij zal maken vanaf 2026.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: energiesteun is de nieuwe heilige koe voor Vivaldi Een tijdelijke maatregel wordt in België snel definitief. Dat blijkt weer bij de lagere btw op gas en elektriciteit die de federale regering ingevoerd heeft als onderdeel van de energiesteun voor de Belgen. Zelfs na deze energiecrisis blijft het tarief 6 procent. En de compensatie via hogere accijnzen laat op zich wachten, ondanks druk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Terwijl het zoveel logischer zou zou zijn om de btw opnieuw op te trekken.
Ondernemen Ondernemen 'Defensiebedrijven moeten hun capaciteit vervijfvoudigen. Dat duurt drie jaar' De defensiebedrijven moeten hun productie fors opdrijven, niet alleen om Oekraïne van de beloofde munitie en wapens te voorzien, maar ook om de voorraden van de nationale legers weer op peil te krijgen. Trends vroeg de mening van luitenant-generaal Frédéric Goetynck, directeur-generaal material resources bij Defensie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Binnen NAVO hebben enkel VS voldoende munitie en raketten voor 30 dagen intensieve oorlog' De Europese defensie-industrie moet weer volop aan de slag, nu er voorraadtekorten dreigen. Vandaag halen slechts 8 van de 30 NAVO-landen de doelstelling om 2 procent van hun bbp te besteden aan defensie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De wapens zijn bijna op: niet alleen Rusland zit door zijn oorlogstuig heen De westerse landen steunen Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland, met massale leveringen van wapens en munitie. Maar stilaan dreigen voorraadtekorten, zeker nu de westerse landen ook het militaire arsenaal voor eigen gebruik willen uitbreiden. De Europese defensie-industrie moet een tandje bijsteken. Dat is niet eenvoudig na een lange periode van militaire afbouw.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Herrie om de Volkswagen Golf van de pantserindustrie Verschillende Europese landen willen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Die moeten op zijn minst helpen een grootschalig Russisch offensief af te slaan. Duitsland is daar niet happig op. Niet alleen vreest bondskanselier Olaf Scholz voor een escalatie, ook en vooral heeft Berlijn die pantservoertuigen nodig voor de uitbouw van de eigen Bundeswehr, die in een lamentabele toestand verkeert.
Ondernemen Ondernemen Nieuwe regeling voor jobstudenten verdringt regulier werk niet Het aantal uren dat een jobstudent kan werken, is sinds begin dit jaar opgetrokken naar 600. Dat is goed nieuws voor de bedrijven die in een krappe arbeidsmarkt smeken om werkkrachten. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. Jobstudenten bouwen weinig sociale rechten op en het systeem draagt maar beperkt bij tot de financiering van de sociale zekerheid. Daarnaast is er ook een risico op studieduurvertraging.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de volgende regering dreigt lijken in de kast te vinden De regering-De Croo heeft een akkoord met Engie over de verlenging van de kerncentrales, maar er zitten nog veel losse eindjes aan de deal. Zo is onduidelijk of de consument in de toekomst de factuur van de deal zal betalen. Hetzelfde geldt voor andere dossiers als de pensioenen, de overwinsten of de begroting. Geen prettig vooruitzicht voor wie na 2024 aan de beleidsknoppen zit.
Ondernemen Ondernemen Rika Coppens (House of HR) is Trends Manager van het Jaar: 'Ik ben een missionaris van werk' Rika Coppens, de CEO van House of HR, kan een fraai palmares voorleggen. Haar bedrijf groeit sterker dan de markt. Het is een voorloper in digitale hr-diensten, zoals supersnelle apps om vacatures in te vullen, en houdt stand tussen de mondiale spelers. Bain Capital Partners, een van de grootste private investeringsmaatschappijen ter wereld, is de nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Als kers op de taart is Rika Coppens de nieuwste Trends Manager van het Jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Franse pensioenhervorming maakt achterstand op rest van EU niet goed De Franse regering heeft een plan klaar om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken van 62 naar 64 jaar. Daarmee halen onze zuiderburen slechts voor een deel hun achterstand in op andere EU-landen, waar de wettelijke pensioenleeftijd op minstens 65 jaar ligt. Zelfs de Belgische wettelijke pensioenregeling is strenger dan de Franse.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Hervorm pensioenen nu' 'De kans dat de regering tot in 2024 ter plaatse trappelt, blijft groot', stelt Trends-redacteur Alain Mouton.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: 'Steeds meer ondernemers voelen zich aangesproken door Vooruit' Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vindt het jammer dat intern gekrakeel het werk van de federale regering overschaduwt. Hij hoopt dat de coalitie in 2023, het laatste volle jaar voor de verkiezingen, nog iets gedaan krijgt. Zoals een pensioenhervorming, al staat zusterpartij PS op de rem. "Vooruit is vragende partij voor een pensioenhervorming, en die mag van ons ver gaan."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: niemand kijkt nog op van de zoveelste vakbondsbetoging De betogingen en actiedagen van de vakbonden volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Hun irrelevantie neemt daardoor toe. Ze maken steeds minder indruk. Ook al omdat de meest militante actievoerders overheidsambtenaren zijn, de groep waarvan de koopkracht het best beschermd wordt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Regering-De Croo zal niks fundamenteels meer beslissen Premier Alexander De Croo hoopt in 2023 nog een aantal hervormingen door te voeren, onder andere in de pensioenen en op de arbeidsmarkt. Maar daar heeft de PS geen oren naar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 20 jaar omstreden begrotingstrucs: een overzicht De heisa rond de Whatsapp-berichten over de federale begroting tonen aan hoe een cultuur van slinkse budgettaire trucs in de Wetstraat de gewoonste zaak van de wereld is geworden. Al twintig jaar dienen ze om het imago van een premier en een regering op te smukken. Een overzicht, met vooral paars(-groene) regeringen in een hoofdrol.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Belgisch werkloosheidsstelsel is internationale anomalie De PS sabelde het voorstel van cd&v-voorzitter Sammy Mahdi om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd de beperken zeer snel neer. Het zou tot massale armoede leiden bij langdurig werklozen. Arbeidsexperts hebben een andere mening. Dat België zowat het enige land is met een onbeperkte duurtijd, is niet houdbaar. Maar tegelijk moet het regionale activeringsbeleid een stuk beter.
Ondernemen Ondernemen Milieuprestaties bepalen slechts 6 procent van CEO-loon De verloning van de CEO's van beursgenoteerde Belgische bedrijven is in 2021 opnieuw gestegen na een daling in het coronajaar 2020, leert de loonstudie van Vlerick Business School. In het remuneratiebeleid probeert men steeds meer duurzaamheidscriteria mee te nemen, al zitten veel bedrijven nog in de beginfase.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: het wantrouwen regeert binnen Vivaldi De federale regering hoopt in het voorjaar van 2023 toch nog een aantal sociaaleconomische hervormingen door te voeren. Wellicht is dat ijdele hoop. De PS zal op de rem blijven staan en de groenen stellen zich steeds dogmatischer op, zoals het recente verzet van Ecolo tegen de levering van nucleair onderhoudsmateriaal aan de Britten bewijst.
Ondernemen Ondernemen Sportoase-directeur Michaël Schouwaerts: 'Veel zwembaden zetten thermostaat graad lager, maar dat bespaart maar paar duizenden euro's per jaar' Na de jojo-sluitingen tijdens de coronacrisis moet Michaël Schouwaerts, de algemeen directeur van Sportoase, opnieuw aan crisisbeheer doen. Ook bij de aanbieder van zwem- en sportfaciliteiten laten de stijgende energieprijzen en de oplopende loonkosten zich voelen. Toch komen de groeiplannen niet onder druk. Het pps-concept, waarbij Sportoase sportinfrastructuur beheert voor lokale besturen, blijft populair.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zo krijgen we meer Belgen aan het werk: 10 recepten, geen taboes De Belgische arbeidsmarkt draait onverminderd op volle toeren, energie- en loonkostencrisis of niet. Zelfs een recessie zal de jobcreatie niet doen stilvallen. Toch is de Belgische werkzaamheidsgraad met 71,6 procent laag in vergelijking met de buurlanden. De vraag en het aanbod zijn nog altijd niet op elkaar afgestemd. De krapte op de arbeidsmarkt is een blijver. Trends reikt tien remedies aan die meer Belgen een baan kunnen opleveren.
Column | Macro-economie & beleid Column | Macro-economie & beleid 'Het loonakkoord is vooral een manier om de vakbonden te paaien' 'De regering had echte daadkracht en beleidsverantwoordelijkheid kunnen tonen als ze een paar werkgeversvoorstellen had meegenomen in het loonakkoord.' Dat zegt Alain Mouton, redacteur bij Trends.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nationale Bank: behalve Vlaanderen moeten alle overheden zwaar saneren Om de totale Belgische overheidsschuld onder 100 procent van het bbp te houden moeten alle overheden, behalve Vlaanderen, tegen 2031 aanzienlijke inspanningen doen, stelt de Nationale Bank. De federale overheid moet op zoek naar 26 miljard euro, het Waalse Gewest naar 2 miljard euro en Brussel moet 1 miljard euro saneren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Frankrijk pakt uit met opvallende arbeidsmarkthervorming: een voorbeeld voor België? Terwijl de federale regering in België in totale lethargie is vervallen, voeren onze zuiderburen een opvallende arbeidsmarkthervorming door. Wanneer de werkloosheidsgraad onder 9 procent zakt, zoals nu, daalt in Frankrijk de periode dat iemand van een werkloosheidsuitkering kan genieten. De hervorming moet de Franse werkzaamheidsgraad boven 70 procent duwen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bedrijven vrezen melkkoe te worden voor steden en gemeenten De stijgende energie- en loonkosten treffen ook de lokale besturen. De verleiding is groot de budgettaire putten te vullen met extra of hogere bedrijfsbelastingen, en zo de burger te ontzien. Vooral de oppervlaktebelasting voor ondernemingen lijkt een nieuwe jackpot te worden voor steden en gemeenten.