Rush op staatsbon: al voor ruim 22 miljard euro opgehaald

Minister van Financiën Van Peteghem

Er werd al voor 22.356.711.400 euro ingeschreven op de nieuwe staatsbon van één jaar die door de Belgische overheid wordt uitgegeven. Dat blijkt vrijdagmiddag uit een balans van het Federaal Agentschap van de Schuld.

Via de financiële instellingen werd op zes dagen meer dan 13,4 miljard euro opgehaald. Hier merkt het Agentschap van de Schuld geen vertraging bij de inschrijvingen. ‘Die gingen verder aan hetzelfde indrukwekkende ritme’, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld vrijdag. Rechtstreeks, via de Grootboeken, werd voor bijna 8,95 miljard euro ingeschreven.

Gisteren / donderdag 31 augustus was de laatste dag om via de Grootboeken in te schrijven op de staatsbon. Betalingen die uiterlijk vandaag / vrijdag niet op de rekening van het Agentschap staan, zullen teruggestort worden. Inschrijven via de bank kon tot vandaag / vrijdag 1 september.

Het ritme van inschrijvingen via de Grootboeken lag op de laatste dag donderdag wat lager. ‘Beleggers wilden zoals verwacht vermijden dat er op het laatste moment nog iets mis zou lopen. Dat is verstandig’, aldus Deboutte.

Het Agentschap benadrukt wel dat dat bedrag nog niet verworven is en dat er mogelijk inschrijvingen via de Grootboeken niet gehonoreerd zullen worden. Het Agentschap van de Schuld heeft vrijdagmiddag voor in totaal ruim 6,69 miljard euro op zijn rekening ontvangen.

Voor de Grootboeken werden 277.510 inschrijvingen genoteerd. Het gemiddeld bedrag per inschrijving ligt daarmee op ruim 32.000 euro.

Deboutte gaf vrijdag nog mee dat mensen die via de Grootboeken correct ingeschreven hebben op de staatsbon, normaal gezien vanaf maandag hun inschrijving zichtbaar zullen zien worden in hun portefeuille op de website www.destaatsbons.be.

Wie er belangstelling voor had, kon sinds donderdag 24 augustus intekenen op de staatsbon met een looptijd van één jaar en een rente van 3,3 procent. Dankzij een verlaagde roerende voorheffing (15 in plaats van 30 procent) bedraagt de netto-opbrengst 2,81 procent.

Leterme

Met de 22,3 miljard die via de nieuwe staatsbon al werd opgehaald, is het bedrag van de zogenaamde Leterme-staatsbon, die in 2011 werd uitgegeven en waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend, ruimschoots overtroffen.

Vóór het weekend, dus na de eerste dagen, werd gesteld dat ’10 miljard euro niet is uitgesloten’. Langer vóór de start van de intekenperiode sprak minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) voorzichtig van ‘een miljard euro’. Die verwachtingen zijn intussen meer dan ingelost.

Staatsbons

Het Agentschap van de Schuld maakte vrijdag al enkele gevolgen bekend van de succesvolle plaatsing van de staatsbon op zijn financieringsplan.

Zo zal het schatkistcertificaat met vervaldatum 7 maart 2024 niet aangeboden worden op 5 september en zal het schatkistcertificaat met vervaldatum 12 september 2024 niet worden aangeboden op de veilingen van 12 september 2023 en 10 oktober 2023.

Verdere maatregelen zullen begin volgende week worden gecommuniceerd zodra het definitieve bedrag van de eenjarige staatsbon bekend is, aldus het Agentschap.

Met de staatsbon hoopt de federale regering banken ertoe aan te zetten om hun spaarrentes te verhogen. Intekenen kon bij het agentschap of via de banken, vanaf 100 euro en telkens in een veelvoud van 100 euro.

Het uiteindelijke resultaat zal op 4 september worden bekendgemaakt.

Lees ook:

Partner Content