Brusselse aandelen Brusselse aandelen Favoriete aandelen voor 2025: Cofinimmo Een lagere rente en een stabilisatie van de vastgoedmarkt kunnen voor koersherstel zorgen.
Geld Geld Deze Italiaanse bankensaga brengt slechte herinneringen boven bij Belgische beleggers De Italiaanse grootbank UniCredit heeft maandag een vijandig bod van ruim 10 miljard euro uitgebracht op zijn veel kleinere Italiaanse concurrent Banco BPM. Het Europese bankenlandschap is volop in beweging. De Belgische spaarder zit er midden in en de Belgische belegger herbeleeft een oud trauma.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen KBC staat voor rustige vastheid De markt maakte zich weinig zorgen in de aanloop naar de resultaten van KBC. Dat bleek andermaal terecht.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes 'De Europese economie is nog niet rijp voor de schroothoop' De Europese economie is nog niet rijp voor de schroothoop. Net als de Amerikaanse economie maakt ook de Europese een relatief zachte landing. De inflatie koelt af zonder dat een recessie nodig is. De reële inkomens van de gezinnen zitten in de lift dankzij de afkoeling van de inflatie en een arbeidsmarkt die op toerental …
Beleggen Beleggen Rentebesluit Fed: kan de Amerikaanse centrale bank straks de markten nog choqueren? Beleggers en analisten kijken vandaag met spanning uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Iedereen verwacht een renteverlaging, maar wordt het de klassieke 25 basispunten? Of meteen 50?
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'De Europese Commissie moet meer overleggen en minder opleggen' De Europese Commissie is vooral verworden tot een bureaucratie met een oeverloze neiging tot regeltjes en voorschriften.
Opinie | Joost Derks Opinie | Joost Derks 'De Canadese dollar staat onder druk, maar voor hoelang nog?' In Canada is de beleidsrente voor de derde keer in een half jaar met 0,25 procent verlaagd. De Canadese dollar staat dan ook behoorlijk onder druk. Maar daar kan later dit jaar verandering in komen, als andere centrale banken het rentevoorbeeld volgen.
Sparen Sparen Kiezen tussen de staatsbon op 1 of 10 jaar is 'moeilijke beslissing' De brutorente van 2,75 procent op de staatsbon op één jaar oogt aantrekkelijker dan de brutorente van 2,8 procent op 10 jaar. Maar is dat ook zo? Alles hangt af van de evolutie van de rente.
Geld Geld Europese Centrale Bank: ‘Financiële geletterdheid is cruciaal voor de impact van het rentebeleid’ De Europese Centrale Bank (ECB) deed onderzoek naar hoe snel consumenten reageren wanneer ze haar beleidsrente aanpast. In theorie passen mensen hun spaar- en leengedrag aan als de rente stijgt of daalt. In de praktijk blijken er grote verschillen te zijn tussen soorten consumenten.
Sparen Sparen Spaarboekje versus staatsbon: wat zal het meest opbrengen? Op 4 september loopt de staatsbon af, waarop een half miljoen Belgen voor bijna 22 miljard euro intekenden. We proberen u de komende weken inspiratie te geven, zodat u tegen september weet wat u met het vrijgekomen geld kunt doen. Deze week: zijn spaarboekjes weer een optie? En hoe groot is het risico dat de spaarrentes de komende twaalf maanden worden verlaagd?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Paniek over Amerikaanse recessie is voorbarig Plots doemt het schrikbeeld van een recessie in de Verenigde Staten op. De geruchten over de dood van de Amerikaanse economie zijn echter behoorlijk overdreven. Daarvoor heeft die nog te veel vaart.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europa beleeft economische zomerflauwte: moeten we ons zorgen maken? Het economische herstel in het eurogebied blijft deze zomer onverwacht in de startblokken steken. "Dat is niet geruststellend, want we dachten dat we de bocht hadden genomen", zegt Geert Langenus, econoom van de Nationale Bank.
Beleggen Beleggen Belegger, blijf alert: de impact van politieke aardverschuivingen op de beurzen "Schreef de economie vroeger de politiek voor, dan lijkt het nu alsof de politiek de economie bepaalt", zegt PGIM-econoom Katharine Neiss. Beursstrategen en economen blikken voorzichtig vooruit naar tweede jaarhelft.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Het tijdperk van lage rentevoeten is mogelijk nog niet voorbij’ De Europese en Amerikaanse centrale bank lijken de inflatie onder controle te krijgen zonder een recessie uit te lokken. Een kunststukje, maar het moeilijkste moet misschien nog komen. De hoge overheidsschulden, het toenemende protectionisme en de geopolitieke instabiliteit beloven het leven van de centrale bankiers lastig te maken.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Stefaan Casteleyn (1Vermogensbeheer) Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ING verwacht matige economische groei, terwijl inflatie langzaam afneemt De wereldwijde economie zal in de tweede helft van 2024 matig groeien, terwijl de inflatie langzaam afneemt. Voor België wordt voor dit jaar een economische groei van 1,2 procent voorspeld, luidt het in de nieuwste macro-economische vooruitzichten van ING België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dreigt een Franse schuldencrisis? De vrees voor een overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National bij de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli maakt de financiële markten nerveus. Het renteverschil tussen Franse en Duitse staatsobligaties steeg naar het hoogste peil sinds 2017. Door politieke instabiliteit dreigen de al precaire Franse overheidsfinanciën in de gevarenzone te komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Federal Reserve hint op één renteverlaging dit jaar, maar houdt opties open De Amerikaanse centrale bank geeft aan dat er dit jaar mogelijk één renteverlaging komt, maar sluit een tweede verlaging niet uit. Voorlopig laat Fed-voorzitter Jerome Powell de rente ongewijzigd tussen de 5,25 en 5,50 procent, het hoogste niveau sinds 2001.
Nieuws Nieuws Nationale Bank: ‘België heeft dringend meer woningen nodig’ De voorjaarsvooruitzichten van de Nationale Bank brachten weinig verrassingen, behalve een opvallende waarschuwing dat de toegang tot betaalbaar wonen in het gedrang komt. "België heeft een grote nood aan extra woningen, maar beleidskeuzes beperken het aanbod. Een debat dringt zich op", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Ondernemen Ondernemen Het afscheidsinterview van Trends Manager van het Jaar Lieve Mostrey: ‘Cruciaal is dat je de kans krijgt om je te bewijzen’ Met Lieve Mostrey (63) nam vorige week een zwaargewicht uit de financiële sector afscheid. Van de fusie van Generale Bank met de ASLK, de introductie van de euro, de val van Fortis, tot de Rusland-crisis bij Euroclear. Mostrey beleefde het vanop de eerste rij. Exclusief voor Trends blikt ze terug op de hoogte- en laagtepunten van haar carrière.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Immo Immo Update Is de noodkreet over de Belgische woningmarkt terecht? De Belgische woningmarkt staat als een huis. In de jongste vijftig jaar hebben de huizenprijzen in ons land geen correctie die naam waardig gekend. Er zijn goede redenen voor die onverwoestbaarheid, ook al worden huizen steeds meer onbetaalbaar.
Investeren Investeren Update Wim Lewi (KBC Securities): 'Wissel van de wacht in technologiesector aan de gang' Het resultatenseizoen komt stilaan op stoom. We zagen al enkele hevige koersreacties, zoals bij Barco (-16%) gisteren en Melexis (+18%) vandaag. Het is ook de week van de waarheid voor heel wat grote Amerikaanse en Europese technologiekleppers. "Er is een wissel van de wacht in de technologiesector aan de gang", meent Wim Lewi, hoofdanalist van KBC Securities.
Nieuws Nieuws Belfius lanceert kasbon met rente van 3 procent: 'Beleg op lange termijn met de renteknip in het verschiet' De staatsbank Belfius biedt weer kasbons aan. De financiële instelling is daarmee de eerste grote bank die de financiële producten opnieuw op de markt brengt. "Met de renteknip van de ECB in het verschiet adviseren we onze klanten op langere termijn te beleggen", klinkt het bij Belfius.
Investeren Investeren Update Goudprijs steeg dit jaar al 31 procent: inspelen op de goudrally doet u zo Oorlogen, onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingsuitslag en centrale banken die de rente verlagen, doen de goudprijs vlammen. Hoe kunt u daar als particuliere belegger een graantje van meepikken?
Immo Immo Het is nu of nooit voor een variabel woonkrediet De renteverhogingen van de voorbije twee jaar hebben woonkredieten fors duurder gemaakt. Nu de rentes op hun piek staan en renteverlagingen worden voorspeld, dient zich een unieke kans aan om voor een lening met een variabele rentevoet te kiezen, zeggen waarnemers. Alleen lijkt de Belg daar niet happig op te zijn.
Nieuws Nieuws ING Beleggersbarometer: Acht op tien vrouwelijke beleggers maken zich zorgen over inflatie Drie op de vier Belgische beleggers maken zich nog steeds zorgen over de inflatie en een derde van de beleggers vindt het huidige niveau van de lange rente te laag. Dat blijkt vrijdag uit de ING-beleggersbarometer.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 15 rake vaststellingen in het jaarverslag van de Nationale Bank over de Belgische economie: ‘We hebben geluk gehad in 2023’ De Belgische economie presteerde in 2023 beter dan in de buurlanden, maar de industrie heeft het moeilijk en met de begroting gaat het van kwaad naar erger. "De politici hebben beloftes gemaakt die we ons niet kunnen veroorloven", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, bij de voorstelling van het jaarverslag over de Belgische economie. Een samenvatting van het jaarverslag in vijftien rake vaststellingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brussels Parlementslid dat een jaar lang zijn loon omzette in bitcoin: 'Er is een financiële revolutie aan de gang' Het Brussels Parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés, het vroegere cdH) was in 2022 de enige Europese politicus ooit die zijn wedde liet omzetten naar 's werelds grootste cryptomunt. Had hij niet graag de huidige stierenmarkt meegemaakt? “Het was puur een politiek statement.”
Investeren Investeren Update Bitcoin breekt record van 69.000 dollar: wat drijft de stijging? De bitcoin, de grootste en bekendste cryptomunt, is dinsdag meer dan 69.000 dollar waard geworden. Daarmee werd een nieuw record neergezet.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. ECB-voorzitter Lagarde: 'Ruim 1.000 miljard euro per jaar nodig voor investeringen in klimaat, defensie en digitalisering' In een exclusief interview met Trends-Kanaal Z pleit ECB-voorzitter Christine Lagarde voor een eengemaakte Europese kapitaalmarkt. Vanaf 2031 zullen we jaarlijks 800 miljard euro moeten investeren in de klimaattransitie. Daar komen nog investeringen in defensie en digitalisering bovenop. “Alles samen goed voor ruim 1.000 miljard euro per jaar”, rekent Lagarde voor.
Geld Geld Update Staatsbon of termijnrekening op 1 jaar? Slechts enkele banken kunnen concurreren met de staatsbon Is de nieuwe eenjarige staatsbon interessanter dan de termijnrekeningen die de banken aanbieden? De staatsbon komt dit keer zonder fiscale korting. Maar of er nu 15 of 30 procent roerende voorheffing afgaat: de staatsbon is bijna niet te kloppen. Slechts enkele banken zetten er hun voet naast, al dan niet met tijdelijke promoties.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China in de greep van deflatie: 'Europese bedrijven voelen de impact' De inflatie in China is in januari tot een zorgwekkend dieptepunt van -0,8 procent gezakt, het laagste peil sinds 2009, waardoor de vrees voor een langdurige economische malaise toeneemt. "De dans van China met deflatie zet niet alleen de eigen economische vooruitzichten op het spel, maar ook die van ons in Europa", zegt Frank Vranken, hoofdstrateeg van Edmond de Rothschild.
Ondernemen Ondernemen Belgische banken zitten geklemd tussen recordwinst en dreiging nieuwe staatsbon ING België trapte vorige week het resultatenseizoen van de Belgische banken af met een recordwinst over 2023. Daarmee is de toon gezet: het gunstige renteklimaat gaf de hele sector rugwind. Maar de rente is haar piek voorbij en de Belgische overheid dreigt een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon te lanceren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc Descheemaecker fileert het openbaar vervoer: ‘De Lijn privatiseren komt neer op een verkoop aan het buitenland’ In zijn nieuwe boek pleit Marc Descheemaecker voor de splitsing van de NMBS, een samengaan met De Lijn in Vlaanderen en de regionalisering van de luchthaven van Zaventem. "Ofwel grijpen we in, ofwel blijven we nog eens dertig jaar vloeken en zagen over het openbaar vervoer."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De bankierseed: wat mogen we ervan verwachten? Sinds deze week is de bankierseed een wettelijke verplichting. Met die eed verbinden bankiers zich ertoe een aantal deontologische regels te respecteren. De vraag is of dit veel zal veranderen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Recessie bij onze oosterburen: ‘Zelfgenoegzaamheid heeft de Duitse industrie echt geraakt. Laat dat een les zijn voor Vlaanderen’ De Duitse economie is vorig jaar gekrompen. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) daalde in 2023 met 0,3 procent ten opzichte van 2022. Is de locomotief van de eurozone het spoor bijster? Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, en Geert Janssens, de hoofdeconoom van Etion, leggen uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid NBB: 'Stijging huizenprijzen vermindert vermogensongelijkheid in België' De 10 procent rijkste gezinnen hebben in België 55 procent van het nettovermogen in handen, maar toch is België met die verdeling van het vermogen een van de meest egalitaire landen van de OESO. De vermogensongelijkheid is de voorbije jaren ook licht gedaald, dankzij de stijging van de woningprijzen en de relatief zwakke beursprestaties.
Sparen Sparen Nog nooit is het spaarboekje zo sterk gekrompen als in 2023 Op zoek naar een beter rendement op hun spaargeld hebben de Belgen nog nooit zoveel geld van hun spaarrekeningen gehaald als het afgelopen jaar: ongeveer 30 miljard euro kreeg een andere bestemming.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Benoemingscarrousel bij Nationale Bank en FOD Financiën gaat ook over oude politieke vetes Door onenigheid in de regering-De Croo zit België even zonder gouverneur van de Nationale Bank. De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch laat op zich wachten. Zijn herbenoeming wordt gekoppeld aan het invullen van een aantal topfuncties bij overheidsdiensten zoals de federale overheidsdienst Financiën. Hier staan PS en CD&V tegenover elkaar, die de overheidsdienst als hun bevoorrechte terrein beschouwen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Investeren Investeren Aandelen wereldwijd leverden gemiddeld 18 procent op: waar viel in 2023 meer te rapen? We weten dat elk van de Amerikaanse Magnificent Seven beleggers meer dan 50 procent winst opleverde in 2023. Maar beleggers konden ook elders ter wereld minstens evenveel rendement halen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pierre Wunsch (gouverneur Nationale Bank): ‘Een renteverlaging in maart? Dat is héél voortvarend’ De inflatie daalde dit najaar in het eurogebied iets meer dan verwacht. "Maar het is te vroeg om victorie te kraaien. De lonen stijgen in het eurogebied nog met 5 procent, wat niet compatibel is met onze inflatiedoelstelling van 2 procent", zegt Pierre Wunsch, die als gouverneur van de Nationale Bank ook in de raad van bestuur van de ECB zit.
Investeren Investeren De beste en de slechtste holdings in 2023 De Belgische holdings zadelden beleggers het afgelopen jaar met een verlies van gemiddeld 2,8 procent op, inclusief dividenden. Heel wat buitenlandse holdings presteerden beter. Een overzicht.
Beleggen Beleggen De glazen bol: Saxo Bank verwacht dat 2024 het jaar van de metalen wordt Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Investeren Investeren Waarom u het best ook in obligaties belegt: 'Aandelen zijn priced for perfection' Bij beleggen denken de meeste mensen aan beleggen in aandelen. Ze vergeten obligaties of laten ze bewust links liggen. Maar krijgen beleggers wel genoeg extra rendement voor het extra risico dat ze nemen met aandelen?
Geld Geld De glazen bol: Yves Ceelen (DPAM) ziet uranium als slapende gigant van de wereldmarkt Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Beleggen Beleggen De glazen bol: Dimitri Christiaens (Puilaetco) vindt de waardering van Europese aandelen aantrekkelijk Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Geld Geld Wat is een obligatie? Het is een verhandelbaar schuldbewijs, uitgegeven door een (semi-)overheid of een bedrijf.