Video | Nieuws Update VILT: '7.000 van de 8.000 Vlaamse veebedrijven krijgen met dit stikstofdecreet geen nieuwe vergunning'
Nieuws Gratis retour onder druk? Europees Parlement drukt verbod op vernietiging van onverkochte pakjes door
Nieuws Belgische diervoederfederatie tegen stikstofdecreet: ‘Met dit decreet zal de productie met meer dan de helft dalen'
Nieuws Nieuws Joost Callens (Camino Group): ‘Ik was niet op zoek naar een nieuwe CEO, maar toch is het snel gegaan’ Na zo’n twintig jaar dienst stopt Joost Callens als CEO van Camino Group, een holding met twaalf bouwbedrijven. Een daarvan is Durabrik, een bedrijf dat zijn vader in 2003 aan zijn zoon Joost en dochter Claudia toevertrouwde. Opvolger Geert Pauwels (48), voormalige CEO van de spoorwegmaatschappij Lineas neemt de leiding over. Callens wordt begin 2024 wel voorzitter van de raad van bestuur.
Inspiratie Inspiratie Henk Smeijsters over overconsumptie: ‘Niet-rijken doen weinig onder voor rijken' In zijn boek Grenzen aan de vooruitgang. Op weg naar een behoedzame levensstijl (2021) heeft de Nederlandse cultuurfilosoof en columnist voor De Limburger Henk Smeijsters (71) het over hoe het Westen gedreven is door de voortdurende bevrediging van materiële behoeften. Volgens hem heeft die consumptieve levensstijl geleid tot meer CO2-uitstoot, grondstoffenschaarste en zelfs een belemmering van ons geestelijke en sociale welzijn.
Nieuws Nieuws Recordaantal jobstudenten actief Nog nooit waren er zoveel studenten aan het werk als afgelopen jaar. Het aantal jobstudenten steeg met 30 procent afgelopen vijf jaar en het aantal studentenjobs klom vorig jaar zelfs voor de eerste keer boven het miljoen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Aantal leefloners verdubbeld in 20 jaar: 'Dit valt niet te tolereren, nu de nood op de arbeidsmarkt zo groot is' Ons land telt 156.897 leefloners, meer dan dubbel zoveel als twintig jaar geleden. Met de hogere uitkeringen kan dat volgens ramingen 1,5 miljard euro kosten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Groen licht voor extra maatregelen tegen lerarentekort: 'We willen de vlakke loopbaan van het lerarenambt doorbreken' Het Vlaams Parlement heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd, dat het prangende lerarentekort moet verhelpen. Het voorstel kwam van de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v en gaat in vanaf 1 september. Naast gastleraren en een adjunct-directeur in het basisonderwijs zit ook de invoer van ‘leraars-specialisten’ in het pakket.
Nieuws Nieuws Eén op de vijf werknemers heeft stress om rond te komen met zijn loon Uit een enquête van de hr-dienstverlener SD Worx bij kleine en middelgrote bedrijven blijkt dat gemiddeld één op de vijf Belgische vaste werknemers financiële problemen ervaart. Dat uit zich in vragen van de werknemer aan de werkgever over de uitbetaling van de lonen, loonopslag en voorschotten.
Belastingen Belastingen De fiscale kloof tussen alleenwonende en koppel met kinderen blijft diep De afschaffing van het huwelijksquotiënt, een fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, staat op de agenda van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) tegen 2024. Volgens Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), is dat een goed vertrekpunt, maar onvoldoende om de diepe fiscale kloof tussen alleenstaanden en koppels te verkleinen.
Ondernemen Ondernemen Omzet kleine Belgische webshops groeit met 63 procent: 'Meer solidariteit om lokaal te kopen' De Belgische webwinkels doen het goed. Volgens nieuwe cijfers van BeCommerce, de Belgische vereniging van onlinehandelaars, noteerde onze e-commercemarkt vorig jaar meer dan 165 miljoen aankopen, goed voor een omzet van 13,8 miljard euro. Een opvallende trend is de sterke groei van de kleine webshops.
Nieuws Nieuws Herock Workwear start OnlyFans-kanaal om werkmannen aan te moedigen zijn kledij te kopen Sinds vorige woensdag heeft Herock, een Belgische maker van werkkledij en veiligheidsschoenen, een OnlyFans-pagina. Via het onlineplatform, dat bekend is voor zijn erotische content, wilt het merk zijn potentiële klanten, werkmannen en -vrouwen, aanmoedigen zijn kledij te kopen.
Uncategorized Uncategorized Na de verkeersellende in Werchter: hoe artificiële intelligentie festivals in betere banen kan leiden Afgelopen weekend kregen de bezoekers van Werchter Boutique en TW Classic te maken met heel wat verkeersellende. Voor en na de festivals in Werchter zat het auto- en fietsverkeer zo goed als vast. Volgens Stijn Snaet van de koepelorganisatie Event Confederation kan artificiële intelligentie een oplossing zijn om inzicht te krijgen in hoe mensen zullen reageren, om als eventsorganisator een veiliger en betere event aan te bieden.
Belastingen Belastingen Flexistatuut kent geen groot succes in de zorg en de kunsten Het aantal flexi-jobbers is met de helft (+48%) toegenomen in vergelijking met vorig jaar. 7,6 procent van de Belgische werknemers heeft naast zijn hoofdberoep ook een flexi-job. De forse groei is niet te danken aan de uitbreiding van flexi-jobs in andere sectoren.
Nieuws Nieuws Centrum voor Cybersecurity waarschuwt bedrijven: ‘Wachtwoord is niet meer voldoende, tweestapsverificatie is noodzakelijk' Het Centrum voor Cybersecurity België roept alle bedrijven op om zo snel mogelijk tweestapsverificatie te implementeren op externe verbindingen, als extra maatregel tegen cyberaanvallen. "Het ontbreken daarvan is een rode draad in het grote aantal incidenten", zegt directeur-generaal Miguel De Bruycker.
Nieuws Nieuws Toerisme Vlaanderen en minister Demir over groeiend cruisetoerisme: ‘Slechts een fractie van inkomsten, wel veel vervuiling’ Naar aanleiding van een recente studie van Toerisme Vlaanderen wil het agentschap samen met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) de komende weken in gesprek gaan met het Vlaams Parlement over de toekomst van het cruisetoerisme in Vlaanderen. “Het cruisetoerisme zorgt niet voor de hoogste inkomsten, wel voor veel vervuiling. Er moet een debat worden gevoerd over de beperking en de spreiding van de impact”, aldus Demir.
Nieuws Nieuws BEL-20-bestuursleden worden jonger, vrouwelijker en hebben meer aandacht voor duurzaamheid Bij de nieuwe benoemingen van de raden van bestuur van de grootste beursgenoteerde ondernemingen, waaronder de Bel-20-bedrijven, ligt de nadruk op verjonging, genderdiversiteit en aandacht voor duurzaamheid. Dat blijkt uit de zevende bestuursmonitor van Heidrick & Struggles, een headhuntersbureau voor de selectie van managers en bestuurders.
Nieuws Nieuws Miele breidt reparatieservice uit tot in de late uren Miele België, de fabrikant van huishoudtoestellen, heeft in overleg met de sociale partners een overeenkomst gesloten rond flexibel werken. Voortaan komen Miele-technici ook ’s avonds en tijdens het weekend aan huis voor herstellingen en onderhoud. Miele pakt als eerste in de sector met zo'n voorstel uit.
Nieuws Nieuws Vergrijzing op de werkvloer: ‘Er is nog altijd te weinig aandacht voor de oudere werknemers’ De werkzaamheidgraad bij vijftigplussers bedraagt meer dan 60 procent. Dat is een forse stijging in vergelijking met de voorbij jaren. Toch is er weinig veranderd in de manier waarop werkgevers met hun oudere werknemers omgaan. Bedrijven hebben nog altijd geen positieve aanpak voor de vergrijzing op de werkvloer.
Nieuws Nieuws Agoria-CEO Bart Steukers over de natuurherstelwet: 'Je moet ook niet masochistisch zijn' Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, sleutelt aan een nieuwe wet die de natuur in Europa moet herstellen. Dat voorstel kon al op veel tegenstand rekenen, ook van onze premier, Alexander De Croo, die vroeg om een pauze in de ecologische wetgevingen op Europees niveau. Bart Steukers, de CEO van de technologiefederatie Agoria, kan zich vinden in die uitspraak.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Staatssecretaris Bertrand: 'Om de begroting op orde te krijgen zijn er hervormingen op lange termijn nodig' Met een open brief roept een groep van jongerenvertegenwoordigers de regeringen van het land op tot betere begrotingen, die meer rekening houden met de toekomstige generaties. De jongeren vragen een breed politiek zomerakkoord met daarin een generatiepact: hervormingen in de arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit die ook op lange termijn betaalbaar blijven. “De huidige begrotingsmalaise baart ons grote zorgen”, schrijven ze: “Het zijn wij, de jongeren, die later het gelag zullen betalen voor de collectieve nalatigheid van de politiek.” Trends sprak met de initiatiefnemers en vroeg staatssecretaris voor Begroting, Bertrand om een reactie.
Nieuws Nieuws Ex-Apple-ingenieur beschuldigd van diefstal van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende autotechnologie Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt een voormalige Apple-werknemer van poging tot diefstal van bedrijfseigen informatie over autonome systemen, waaronder zelfrijdende auto’s, terwijl hij in het geheim werkte voor een Chinees bedrijf. Dat rapporteerden de BBC en Reuters dinsdag. De 35-jarige Weibao Wang werkte sinds maart 2016 bij Apple, als ingenieur van een team dat …
Nieuws Nieuws Belg verdient gemiddeld 3.881 euro per maand Het gemiddelde maandloon van een werkende Belg bedraagt 3.881 euro bruto. Dat is een lichte toename in vergelijking met het jaar voordien. Ook opvallend is de blijvende stijging van het aantal extralegale voordelen. Dat stelde Jobat vast in zijn jaarlijks Salariskompas.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gokbedrijf Napoleon neemt juridische stappen tegen reclameban van Van Quickenborne Het gokbedrijf Napoleon onderneemt juridische stappen tegen het koninklijk besluit van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dat zou vanaf juli een verbod voor gokreclame opleggen. Tom De Clercq, executive director van Napoleon en voorzitter van de federatie van gokbedrijven BAGO, vraagt de schorsing en vernietiging van het KB.
Duurzaamheid Duurzaamheid Mobiele laadpaal komt naar je elektrische wagen toe In Antwerpen brengt de start-up Uze, in samenwerking met zijn klant, het autodeelplatform Green Mobility, een mobiele laadpaal op de markt. Een ‘revolutionair’ initiatief, dat het laden van elektrische wagens in de steden vooruit kan helpen, want daar blijft ongerustheid over.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meer dan 2,5 miljoen Belgen kunnen volgend jaar stemmen in sociale verkiezingen Volgend jaar rond deze tijd gaan de vierjaarlijkse sociale verkiezingen van start. Werknemers kunnen dan hun vakbondsafgevaardigden kiezen in het Comité voor Bescherming en Preventie op het Werk en in de ondernemingsraad. Meer dan 2,5 miljoen Belgen zullen kunnen stemmen voor het Comité en 2,3 miljoen voor een ondernemingsraad. Dat blijkt uit berekeningen van het hr-bedrijf Acerta.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Bekijk: Koning en koningin bezoeken de drukkerij van Roularta Vanochtend kwam het koningspaar op bezoek in de Roularta Media Group te Roeselare. Xavier Bouckaert, CEO van het mediabedrijf leidde koning Filip en koningin Mathilde door de gangen van de hoofdzetel en gaf een woordje uitleg over de werking ervan. Tot slot gingen ze langs de drukkerij waar ze verse exemplaren van nieuwsbladen van de pers zagen rollen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group: ‘Wij zijn al lang geen klassiek printbedrijf meer’ Op 2 mei ging tv-zender Kanaal Z live in zijn gloednieuwe studio. Ook kreeg de zender een volledige rebranding. Een investering van zo’n 2,5 miljoen euro voor Roularta Media Group, het moederhuis boven Kanaal Z. CEO Xavier Bouckaert geeft toelichting over de belangrijke investering: “Het was nodig om Kanaal Z in nieuw kleedje te steken, het is bijzonder geslaagd”.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Eén jaar na de decriminalisering van sekswerk: 'Er moet nog veel veranderen' Eén jaar nadat het federaal parlement besliste om sekswerk uit het strafrecht te halen, zijn voor sekswerkers niet alle problemen van de baan. Ze vinden bijvoorbeeld nog altijd weinig toegang tot diensten zoals banken, verzekeraars en verhuurders. Ook aan het arbeidskader, dat hun rechten en bescherming zou geven, moet nog gesleuteld worden. Er lopen onderhandelingen tussen de kabinetten van Justitie, Arbeid, Sociale Zaken en Volksgezondheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fons Van Dyck: 'Binnen 5 à 10 jaar is de autoritaire baas weer dominant' De CEO van Plopsaland, Steve Van den Kerkhof, moest opstappen omdat zijn autoritaire gedrag niet langer aanvaard werd. Is de tijd van de bullebakbaas voorbij? Volgens Fons Van Dyck, het hoofd van het merkstrategiebureau Think BBDO en gastprofessor aan de VUB, is dat niet het geval. 'Binnen vijf à tien jaar zullen de sterren gunstiger …
Video | Inspiratie Video | Inspiratie Bekijk de lancering van Terran 1: 'We hebben getoond dat vliegen met ge-3D-printe raketten mogelijk is' De Californische start-up Relativity Space heeft zijn eerste, bijna volledig ge-3D-printe raket Terran 1 gelanceerd. De raket slaagde er niet in om een baan rond de aarde te bereiken, maar dat temperde het enthousiasme op de livestream van het bedrijf niet: “Hoewel we het niet helemaal hebben gehaald, hebben we genoeg gegevens verzameld om aan te tonen dat vliegen met ge-3D-printe raketten mogelijk is.”
Ondernemen Ondernemen In beeld: dit was Trends Winter University 2023 in Noorwegen De tweede editie van Trends Winter University ligt alweer achter ons. Zo'n zestigtal ondernemers en CEO's van Belgische start-ups trokken gedurende vier dagen naar de bergen van de Noorse Lofoten-eilanden om hun kennis met elkaar te delen. Thuis vinden de ondernemers amper de tijd om te netwerken, maar op deze exclusieve winteruniversiteit was daar uitgebreid ruimte voor. Naast de interactieve rondetafels konden de ondernemers genieten van diverse activiteiten zoals kajakken, arenden spotten en zelfs een bootreis door de fjorden.
Nieuws Nieuws De opening van de tweede editie van Trends Winter University: een overzicht in beelden Trends Winter University is op zaterdag 11 maart van start gegaan. Sinds vorig jaar organiseren Trends en PwC met steun van advocatenkantoor Four & Five een exclusieve winteruniversiteit voor jonge en ervaren ondernemers van snelgroeiende techbedrijven. Jürgen Ingels, managing partner van durfkapitaalfonds Smartfin, deelde alvast een eerste toespraak. Deze tweede editie vindt plaats op de Noorse eilandengroep Lofoten. Dat leverde alvast enkele mooi beelden op.
Nieuws Nieuws Vier op de tien Belgen zeggen dat hun volgende auto elektrisch zal zijn Een nieuwe enquête van de reisbijstandsorganisatie Europ Assistance wijst uit dat de weerstand tegen de elektrische auto licht afneemt. Al is de huidige energiecrisis een boosdoener. Europ Assistance maakte de resultaten bekend van een nieuw grootschalig onderzoek, dat de reisbijstandsverzekeraareind vorig jaar deed bij 1.005 Belgen. Daaruit blijkt dat vier op de tien Belgen zeggen …
Ondernemen Ondernemen 'Waarom een zelfstandige uitbater beter is voor een supermarkt' Het management van Delhaize België liet dinsdag weten dat het zijn 128 winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen. Volgens retailexpert Gino Van Ossel is dit een slim plan. Hij gelooft dat “de toekomst voor de supermarkt bij de zelfstandigen zit". “Over tien jaar zijn de klassieke supermarkten in eigen beheer compleet verdwenen,” zegt Van Ossel, …
Nieuws Nieuws Percentage bouwvergunningen voor appartementen op laagste peil sinds 2016 Het aandeel van de appartementen in het totale aantal bouwvergunningen is vorig jaar fors afgenomen in Vlaanderen. Het percentage appartementen is nu het laagste sinds 2016. De piek van nieuwbouwappartementen in Vlaanderen lijkt voorbij. “De stijging van de voorbije jaren kon niet blijven duren", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Er wonen in ons land al meer gezinnen in een flat dan in Nederland.”
Ondernemen Ondernemen 'Zakenreizen zullen pas eind 2023 volledig hersteld zijn' (video) Drie jaar na de coronapandemie gaat de zakenreissector eindelijk weer zijn gangetje. “Businessreizen is echt wel snel aan het terugkomen”, zegt Veerle Denaux van FCM Travel. Al duurt het nog even voor de coronapandemie helemaal vergeten is. In 2021, een jaar na de uitbraak van het coronavirus, maakte Veerle Denaux, de CEO van het reismanagementbureau …
Video | Kanaal Z Video | Kanaal Z Bekijk hier: carnavalsgekte onder traders op de Frankfurtse beurs De Duitse stad Frankfurt is vooral gekend als financieel centrum, waar ondermeer de ECB gevestigd is. Maar Frankfurt is ook gek van carnaval. Met deze vreemde taferelen tot gevolg. Dinsdag 21 februari is 'Fastnacht', vastenavond dus, en dan geldt voor de traders een aangepaste dresscode. Een roze bril mocht helaas niet baten, de aandelenkoersen waren …
Ondernemen Ondernemen Interne kritiek op Heineken: 'Elke maand dat we in Rusland actief blijven, dragen we bij aan Poetins oorlogsmachine' Heineken is tijdens de oorlog in Oekraïne blijven investeren in Rusland. Ook al had de bierbrouwer beloofd dat niet te doen. Dat schrijft Follow The Money, een Nederlands platform voor onderzoeksjournalistiek.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Zelfrijdende Zoox-robotaxi doet eerste passagiersrit op de openbare weg Zoox, een dochteronderneming van Amazon, heeft met een elektrische, zelfrijdende robotaxi voor het eerst passagiers vervoerd op de openbare weg. Het ging om een kilometerslange testrit met werknemers tussen de gebouwen van Zoox in Californië. Het elektrische autootje heeft geen stuurwiel of pedalen maar kan autonoom tot vier personen meenemen. En dit met een maximale …
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Professor Jonathan Holslag: ‘De overheid heeft een onvoldoende nuchtere inschatting gemaakt van wat Alibaba kan betekenen voor onze economie’ In een studiogesprek gaf VUB-professor Jonathan Holslag meer uitleg over de harde conclusies die hij trok in zijn onderzoeksrapport rond het Alibaba-project. Eind 2018 trok de Chinese e-commercereus naar de luchthaven in Luik om een rechtstreekse toegangspoort te creëren tussen de Chinese en de Europese markt. Maar het handelsonevenwicht is alsmaar toenemend. ‘Ex-premier Charles Michel sprak over een open deur met handel in twee richtingen maar bijna de hele Alibaba-trafiek is Chinese invoer’, aldus Holslag.
Nieuws Nieuws De magere balans van vier jaar Alibaba in Luik De Chinese internetreus opende eind 2018 een vestiging op de luchthaven van Luik. VUB-professor Jonathan Holslag publiceert nu een onderzoekspaper dat de grote verwachtingen van het project doet wankelen. "Het Alibaba-project verergerde de al sterk onevenwichtige handel tussen België en China", aldus Holslag.