Consumeren Consumeren Hoe en waar laad ik mijn elektrische wagen het beste op? 8 vragen en 8 antwoorden Het blijft een kopzorg voor wie elektrisch rijdt: waar laad ik mijn wagen het beste op? De minister van Financiën nam onlangs weliswaar wat onzekerheid weg over de terugbetaling van laadkosten voor bedrijfswagens. Maar daarmee zijn nog niet alle vragen beantwoord. Trends doet een poging.
Opinie | Michel Maus Opinie | Michel Maus 'Waarom werkt de antimisbruikbepaling maar in één richting?' Als een belastingplichtige nadelen ondervindt die ingaan tegen de doelstelling van de fiscale wet, voorziet de wet in geen enkele oplossing. Fiscale rechtvaardigheid is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt in politieke debatten en maatschappelijke discussies. Het is een vaag begrip, dat vooral door de klassieke linkse en rechtse politieke tegenpolen …
Ondernemen Ondernemen Geert Noels pleit voor herwaardering van ondernemerschap: ‘België is geen aantrekkelijk land meer om te ondernemen’ Ons land staat voor veel meer dan een begrotingssanering, aldus econoom Geert Noels. We vinden onze welvaart vanzelfsprekend, terwijl niemand nog risico wil nemen. Die combinatie is niet houdbaar. Ondernemen moet weer aantrekkelijk worden in België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vermogens blijven in het fiscale vizier lopen België schuift op richting centrumrechts. Toch is het verre van zeker dat de linkse campagnepleidooien voor vermogenstaksen in de vuilnisbak verdwijnen. Om de belabberde overheidsfinanciën op orde te krijgen, zal ook gezocht moeten worden naar extra inkomsten, en dat zal wellicht via kapitaal(winsten) gebeuren. Zeker de linkerflank (Vooruit, les Engagés en deels cd&v) van een mogelijk centrumrechtse regering wil hier een trofee binnenhalen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en vermogen: dit zeggen experts over de voorstellen van de politieke partijen Werken en vermogen behoren voor veel kiezers tot de belangrijkste financiële thema’s in de komende verkiezingen. Twee weken geleden overliepen we de voorstellen van de partijen. Nu vertellen experts wat er echt nodig is.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Russisch geld voor Oekraïne: wat betekent dit voor Euroclear en de Europese belastingbetaler? De lidstaten van de Europese Unie zetten vanaf juli de opbrengsten van bevroren Russische tegoeden in voor militaire ondersteuning aan Oekraïne. Voor die actie steunt de EU op de Belgische financiële gigant Euroclear. "Het gaat niet om een confisquatie van de effecten. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van de EU en van de euro."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Is een Vlaamse staatsbon nuttig? De Vlaamse overheid speelt met het idee een eigen staatsbon uit te brengen. De vraag is of dat haalbaar is. Er moet een akkoord zijn met de federale regering om een voordelige roerende voorheffing van 15 procent toe te kennen, zoals met Belgische eenjarige staatsbon. En is zo’n staatsbon wel nodig voor de Vlaamse financiën, die er niet zo slecht voor staan?
Opinie | Anton Van Zantbeek Opinie | Anton Van Zantbeek ‘Spaarders met een termijnrekening worden fiscaal gediscrimineerd, maar niet door de staatsbon’ "De premier heeft overschot van gelijk dat spaarders met een termijnrekening fiscaal worden gediscrimineerd", stelt Anton Van Zantbeek. "Evenwel niet door de staatsbon, wel door het spaarboekje."
Geld Geld Zes alternatieven voor de staatsbon Wanneer u dit artikel leest, is de inschrijvingsperiode voor de staatsbon bijna afgelopen of (als u het met enige vertraging leest) afgelopen. Door het ontbreken van een fiscaal voordeel levert de bon dit keer geen uitzonderlijk hoog rendement. Er zijn alternatieven die evenveel of zelfs meer opbrengen.
Column | Michel Maus Column | Michel Maus ‘Zouden de kopers van een nieuwe elektrische wagen zich vragen stellen of hun premie van 5.000 euro wel noodzakelijk is?’ Als we ons maatschappelijk model willen vrijwaren, dan moet er hervormd worden. Dat wordt pas mogelijk als we in staat zijn onszelf ter discussie te stellen en niet enkel inspanningen van anderen verwachten.
Geld Geld Update Staatsbon of termijnrekening op 1 jaar? Slechts enkele banken kunnen concurreren met de staatsbon Is de nieuwe eenjarige staatsbon interessanter dan de termijnrekeningen die de banken aanbieden? De staatsbon komt dit keer zonder fiscale korting. Maar of er nu 15 of 30 procent roerende voorheffing afgaat: de staatsbon is bijna niet te kloppen. Slechts enkele banken zetten er hun voet naast, al dan niet met tijdelijke promoties.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Vincent Van Peteghem legt uit: dit moet u weten over het akkoord rond het VAA voor fossiele bedrijfswagens Vincent Van Peteghem gaf voor de camera's van Trends Kanaal Z meer uitleg over het akkoord over de nieuwe berekeningswijze voor de bepaling van het voordeel alle aard (VVA) voor bedrijfswagens. "We zorgen ervoor dat er geen kunstmatige belastingverhogingen worden toegepast."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belastingen op fossiele bedrijfswagens: tevredenheid bij leasingmaatschappijen, ergernis bij sociale secretariaten De federale regering is overeengekomen dat er amper een stijging komt van de belastingen die gebruikers van bedrijfswagens op fossiele brandstoffen moeten betalen. De sector van de leasingmaatschappijen is tevreden. Bij de sociale secretariaten is er ergernis over de herberekening van de lonen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belastingverhoging voor fossiele bedrijfswagens grotendeels ongedaan gemaakt: federale overheid vindt akkoord De federale regering heeft maandagavond laat een akkoord bereikt over het voordeel alle aard voor bedrijfswagens. Er komt geen stijging van de kostprijs voor bedrijfswagens met verbrandingsmotoren, meldt het kabinet van premier Alexander De Croo.
Opinie Opinie De balans van de week: eerlijke fiscaliteit is vaak codewoord voor hogere belastingen Groenen en socialisten willen met een verhoging van de belasting op fossiele bedrijfswagens een signaal geven dat de vergroening van het wagenpark prioritair is. Maar eigenlijk is hun pleidooi vooral bedoeld om de staatskas te spekken. Hetzelfde met het voorstel van het ACV om te morrelen aan de cafetariaplannen. Aan het einde van de rit komt dit neer op een belastingverhoging.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Benoemingscarrousel bij Nationale Bank en FOD Financiën gaat ook over oude politieke vetes Door onenigheid in de regering-De Croo zit België even zonder gouverneur van de Nationale Bank. De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch laat op zich wachten. Zijn herbenoeming wordt gekoppeld aan het invullen van een aantal topfuncties bij overheidsdiensten zoals de federale overheidsdienst Financiën. Hier staan PS en CD&V tegenover elkaar, die de overheidsdienst als hun bevoorrechte terrein beschouwen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Geld Geld Sparen bij deze internetbank brengt ruim 3 keer meer op dan bij Belfius of KBC, maar is ze ook even betrouwbaar? Wie een jaar lang spaart bij een internetbank, haalt maar liefst drie keer meer rendement dan bij een traditionele bank. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Spaargids. "Het is frappant dat we geleerd hebben om snel van energieleverancier te veranderen, maar ons spaargeld blijft een leven lang geparkeerd bij dezelfde bank", reageert professor economie Jan Bouckaert (UA). Maar is een internetbank een even logische en betrouwbare keuze als een grootbank?
Ondernemen Ondernemen Rudi Deruytter (CEO CKV Bank) gaat met pensioen: ‘Ik heb het gevoel dat de arrogantie bij de banken terugkeert’ Rudi Deruytter is wellicht de meest onderschatte bankier van het land. Hij maakte van CKV, een West-Vlaamse kmo in de financiële sector, een stabiele en winstgevende nichebank. Deruytter kijkt vaak kritisch naar zijn sector. "De interne bedrijfscultuur van veel grootbanken blijft gericht op het belang van de bank en niet op dat van de klant."
Nieuws Nieuws Gemist? Dit waren de populairste verhalen op Trends.be dit jaar Onze meest gelezen artikels van 2023 op Trends.be: doe er uw voordeel mee!
Pensioen Pensioen Zelfstandigen sparen fors minder voor pensioen Sinds 1,5 jaar heerst onzekerheid over welke stortingen voor het aanvullend pensioen aftrekbaar zijn als beroepskosten en welke niet. "Belastingplichtigen willen geen problemen met de fiscus en blijven voorzichtig", zegt Bart Van Coile, de voorzitter van het Instituut voor de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA).
Ondernemen Ondernemen 'Softwareontwikkelaar verdient gemiddeld 3.000 euro per jaar minder door nieuwe regeling auteursrechten' Toen minister Vincent Van Peteghem (cd&v) de auteursrechten wilde hervormen, steigerden verschillende spelers in de IT-sector. Een studie van KPMG berekent nu de impact van die hervorming, en die is niet rooskleurig.
Sparen Sparen De anticlimax van de staatsbon: goed nieuws voor de schatkist, slecht nieuws voor de spaarder De Belgische staat geeft in december enkel staatsbons op vijf en op acht jaar uit. Het persbericht kwam van het Federale Agentschap van de Schuld, maar de beslissing werd minstens voor een deel door politieke spelletjes beslecht.
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout 'Banken moeten hun relatie met elke klant herstellen, niet enkel de vermogende' De banken hebben een communicatieprobleem. De sector is een cruciale schakel van de economie. Met kredieten maakt hij investeringen van gezinnen en bedrijven mogelijk. In de covidcrisis hield hij via moratoria en overbruggingskredieten het land draaiend. Groene kredieten stimuleren de verduurzaming van de economie. Maar al die positieve zaken krijgen de banken niet meer verkocht. …
Belastingen Belastingen Hoe de regering bij de begrotingsopmaak in uw portemonnee tast Het idee van veel hogere spaarrentes mogen we na de verhoging van de bankentaks definitief begraven. De lagere btw op zonnepanelen wordt stopgezet. We zetten de begrotingsmaatregelen die u mogelijk kunt voelen in uw portemonnee op een rij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Thomas Dermine: 'De Europese Commissie kan ons nu ook bijten' Volgende week vraagt België aan Europa de betaling van een eerste schijf van 847 miljoen euro in het kader van het nationale herstelplan. Begin 2024 zou dat geld op de rekening moeten staan, als de Europese Commissie niet struikelt over de pensioenhervorming die de federale regering voor de zomer afklopte. Het ontbreken van een fiscale hervorming is mogelijk een volgend struikelblok.
Nieuws Nieuws Wat u nog niet wist over de staatsbon 22 miljard euro heeft de staatsbon opgebracht in slechts een paar dagen, een record. De staatsobligatie was een ongelooflijk succes. Maar voor wie eigenlijk? Want verschillende kwesties in deze campagne zijn niet echt openbaar gemaakt.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'De staatsbon is Belgisch surrealisme voor de geschiedenisboeken'
Opinie | Peter De Keyzer Opinie | Peter De Keyzer Dwingt het succes van de staatsbon ons tot bezuinigingen en hervormingen? Over een jaar wordt de staatsbon misschien de aanleiding voor de veel te lang uitgestelde budgettaire sanering, schrijft Peter De Keyzer.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Investeren Investeren Update Rush op staatsbon: al voor ruim 22 miljard euro opgehaald Er werd al voor 22.356.711.400 euro ingeschreven op de nieuwe staatsbon van één jaar die door de Belgische overheid wordt uitgegeven. Dat blijkt vrijdagmiddag uit een balans van het Federaal Agentschap van de Schuld.
Opinie Opinie 'Staatsbon is vooral een pre-electorale show' Die rekening bood betere voorwaarden dan de spaarboekjes van de banken met de belofte dat het rentetarief maandelijks zou worden aangepast aan de marktrente. In april begrensde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) die rente echter op maximaal 2,5 procent, terwijl de marktrente op dat moment opliep tot 3,1 procent. Zijn uitleg: we dreigden …
Nieuws Nieuws Van Peteghem over de nieuwe staatsbon: "Het is wel duidelijk dat er met de spaarboekjes en de rentes nog iets kan gebeuren" 3,30 procent bedraagt de brutorente van de nieuwe staatsbon die het Agentschap van de Schuld uitgeeft op 4 september. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem dinsdagochtend bekend. Inschrijven kan vanaf donderdag 24 augustus.
Investeren Investeren Staatsbon op één jaar is een blijvertje In september zal het Agentschap van de Schuld alleen staatsbons op één jaar uitgeven. Het is de eerste keer, maar niet de laatste keer dat staatsbons met zo’n korte looptijd zullen uitgegeven worden.
Belastingen Belastingen De fiscus weet wat u online verdient Digitale samenwerkingsplatformen als 2dehands.be, Airbnb, Uber, Vinted en Facebook Marketplace moeten voortaan aan de belastingdienst doorgeven hoeveel aanbieders verdienen via hun site. Wie zijn woning regelmatig verhuurt of vaak items online verkoopt, zal die inkomsten fiscaal niet langer kunnen verbergen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Van Peteghem en de andere leden van de regering die met scherp schieten op de MR, zouden beter moeten weten' Het mislukken van de fiscale hervorming heeft andere oorzaken dan de MR, schrijft Alain Mouton.
Nieuws Nieuws Update MR wil plenaire onderhandelingen over fiscale hervorming voorlopig niet hervatten De MR wil de plenaire onderhandelingen over de fiscale hervorming voorlopig niet hervatten. Dat melden de Franstalige liberalen maandag na afloop van hun partijbureau. De partij staat niettemin wel open voor bilaterale gesprekken over de fiscale hervorming, zo benadrukt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Maar vooraleer de onderhandelingen met het voltallige kernkabinet kunnen worden hervat, moet er eerst een duidelijk plan klaarliggen, vindt hij.
Opinie | Danny Reweghs Opinie | Danny Reweghs Ceci n’est pas une pensioenhervorming Veelzeggend is dat minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) in Parijs was vorig weekend, toen de eerste minister besliste om alles op de pensioenen te zetten, schrijft Danny Reweghs.
Sparen Sparen Ook BNP Paribas Fortis verhoogt spaarrente In navolging van verschillende grootbanken verhoogt ook marktleider BNP Paribas Fortis de spaarrente. Die verhoging gaat in vanaf 1 augustus.
Nieuws Nieuws Fevia-CEO weerlegt beschuldigingen Test-Aankoop: ‘Voedingsindustrie maakt geen misbruik van situatie’ Test-Aankoop wil dat de Mededingingsautoriteit onderzoekt of er sprake is van graaiflatie, waarbij hogere winstmarges in de voedingsketen de prijzen in de supermarkt de hoogte injagen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsproducenten, ontkent dat met klem. "Dit lost niets op."
Nieuws Nieuws Federale topministers onderhandelen verder over fiscale hervorming De federale topministers zitten maandagochtend vanaf 9.30 uur opnieuw samen over de fiscale hervorming. De bilaterale gesprekken zondag verliepen in een "constructieve sfeer", valt te horen.
Nieuws Nieuws Fiscale hervorming struikelt over heilige huisjes Ondanks maanden voorbereidend werk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) stond in de sterren geschreven dat het voor de federale regering zo goed als onmogelijk zou worden nog een akkoord te vinden over een fiscale hervorming. We staan te dicht bij de verkiezingen, de ideologische tegenstellingen zijn te groot en de slechte begroting laat te weinig bewegingsruimte. De fundamentele gebreken van de Belgische fiscaliteit blijven bestaan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bouwsector vraagt permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent Om betaalbaar, duurzaam en kwalitatief wonen mogelijk te blijven maken, moet het btw-tarief in de bouwsector worden vastgeprikt op 6 procent. Dat vraagt de bouwsector in aanloop naar het fiscale conclaaf dit weekend.
Belastingen Belastingen Worden singles anders of zwaarder belast? Dat is een vals onderscheid Van Mark Delanote wordt gezegd dat hij de pen vasthield voor de hervormingsplannen van de personenbelasting, die er deze legislatuur niet gekomen is. Een van de speerpunten van de eerste fase van die hervorming moest de afschaffing van het huwelijksquotiënt worden. Toch wil hij één ding rechtzetten: ons belastingsysteem maakt geen onderscheid tussen koppels en alleenstaanden.
Video | Nieuws Video | Nieuws Agoria waarschuwt minister Van Peteghem: 'Besparen op onderzoek en ontwikkeling zal kern van economie pijn doen' (video) Agoria, de koepelorganisatie van technologiebedrijven, roept de federale regering op om niet te raken aan de fiscale stimuli voor onderzoek en ontwikkeling. “Dat zou zeer hard aankomen in wat de motor en de kern van onze economie is”, waarschuwt de nieuwe voorzitter, Lode Peeters, in Trends Talk.
Nieuws Nieuws Chinese scanners die Belgische douane gebruikt, vormen veiligheidsrisico De scanners van het Chinese merk Nuctech die de Belgische douane gebruikt, vormen een veiligheidsrisico. Dat meldt De Tijd donderdag op basis van informatie uit een arrest van de Raad van State.
Ondernemen Ondernemen Lode Peeters is de nieuwe voorzitter van Agoria: ‘Bedrijven moeten het klassieke cv loslaten’ De Belgische techsector ziet zijn concurrentiepositie verzwakken. De nieuwe voorzitter van de technologiefederatie Agoria, de IT-ondernemer Lode Peeters, ijvert in het eerste interview na zijn aantreden voor een beleid dat eindelijk de krapte op de arbeidsmarkt aanpakt en de begrotingsproblemen niet langer afwentelt op de werknemers en de werkgevers.