Daan Killemaes

De beurzen bouwden een klein feestje na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van gisteren, hoewel de Fed duidelijk maakte dat ze de Amerikaanse economie verder moet afkoelen om de inflatie voldoende onder controle te krijgen.

Uit het magazine
Roeland Byl

Het is weer volop een festivalzomer, na twee jaar corona-ellende. Toch is het niet business as usual. De festivals willen niet meer geassocieerd worden met weides vol afval en ellenlange files. Duurzaamheid is het nieuwe mantra. Al lukt dat niet overal even goed.

Uit het magazine
Wolfgang Riepl

De Duitse industrie floreerde decennialang dankzij goedkoop Russische aardgas. Nu dreigt datzelfde aardgas een molensteen om de nek te worden. En dus moet de Duitse politiek volop op zoek naar andere gasleveranciers en andere vormen van energie, voor de winter toeslaat. Het wordt moeilijk, maar daarom geen ramp.

Daan Killemaes

De aardgascrisis zal geen gestroomlijnd Europees energiebeleid baren, maar wel een modus vivendi op basis van een dosis solidariteit. Het kan een nieuw stukje plakband zijn dat de Europese Unie bij elkaar houdt en zelfs versterkt.

Wolfgang Riepl

Duitsland zoekt in ijltempo elders gas in de wereld, nu de leveringen uit Rusland steeds meer in het gedrang komen. België werd in slechts enkele maanden een van de belangrijkste aanvoerroutes, met een vijfde marktaandeel. "In juni steeg de doorvoer naar een record", bevestigt de infrastructuurbeheerder Fluxys.

Myrte De Decker

De Belg spendeerde gemiddeld 1.015 euro aan online-aankopen in 2021, goed voor een omzet van bijna 12 miljard euro. Maar een aanzienlijk deel daarvan vloeit naar onze buurlanden. "Het is nog niet te laat voor de Belgische e-commerce, maar we moeten snel ingrijpen", klinkt het bij de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

Wolfgang Riepl

De Duitse overheid neemt een belang van 30 procent in het beursgenoteerde Uniper, de grootste gasleverancier in Duitsland. Het bedrijf lijdt al maanden zware verliezen omdat Rusland te weinig gas levert.

Wolfgang Riepl

Punch Powertrain, de Limburgse producent van versnellingsbakken, sloot een akkoord met de autogroep Stellantis (met de merken Citroën, Fiat, Opel en Peugeot) voor een nieuwe assemblagefabriek. Die moet de jaarlijkse productiecapaciteit verdubbelen tot 1,2 miljoen versnellingsbakken.