Uit het magazine

Onlinekunstverkoop groeit als kool

Paloma de Boismorel

Met een simpele muisklik een schilderij verkopen aan een onbekende aan de andere kant van de wereld. Tien jaar geleden weigerden de meeste kunsthandelaars te geloven dat zoiets mogelijk zou zijn. Tegenwoordig zijn de onlineverkoopplatformen voor kunst in volle ontwikkeling. In 2018 hebben ze voor 4,2 miljard euro omgezet.

Uit het magazine

Frankrijk is even de motor van euroland

Alain Mouton

De sociale protesten doen iets anders vermoeden, maar de Franse economie groeit momenteel sneller dan de Duitse. Dat is een zeldzaamheid. De koopkrachtmaatregelen die president Emmanuel Macron nam als antwoord op de gele hesjes zwengelen de consumptie aan.

Professor Kurt Deketelaere (KU Leuven): 'Niemand vraagt een 'Vlaams' Klimaatplan'

Luc Huysmans

Het terugschroeven van de klimaatambities van de Vlaamse regering begin deze week deed veel stof opwaaien. Kurt Deketelaere, professor klimaat- en energierecht aan de KU Leuven en oprichter van het Sustainability College Bruges, is sceptisch. "Wat mij stoort, en onze ministers wekken graag ook die indruk, is dat het lijkt alsof Europa een 'Vlaams' plan vraagt. Dat is niet zo."

Uit het magazine

Waarom lang zittende CEO's beter presteren

Patrick Claerhout

Met Dominique Leroy (Proximus) en Koen Van Gerven (bpost) beëindigden dit jaar al twee CEO's van Bel-20-bedrijven voortijdig hun mandaat. Nochtans lijken nieuwe studies uit te wijzen dat hoe langer een CEO blijft zitten, hoe beter hij gaat presteren.

Uit het magazine

Bruno Plantin-Carrenard (topman UGC): 'De bioscoop zal nooit sterven'

Bert Lauwers

De Franse familiale bioscoopgroep UGC was lang het nummer twee op de Belgische markt, na het ongenaakbare Kinepolis. Bruno Plantin-Carrenard, de Franse topman van UGC in België, twijfelt niet aan de toekomst van de sector. "In deze individualistische maatschappij zoeken mensen manieren om samen te zijn met anderen, zoals in een bioscoop."

Uit het magazine

Iedereen wil in Gent wonen

Laurenz Verledens

Het is aangenaam wonen in Gent, maar er een woning zoeken is geen pretje. De combinatie van een krap aanbod en veel gegadigden resulteert in fors stijgende prijzen.

Uit het magazine

Wie zal het plan-Magnette betalen?

Alain Mouton

Het plan van informateur Paul Magnette dreigt, zelfs in afgezwakte vorm, een catastrofe te worden voor onze economie. Het begrotingstekort stijgt naar 3 of zelfs 4 procent van het bbp, de banengroei komt tot stilstand - zeker voor de laaggeschoolden - en het concurrentievermogen van de bedrijven wordt aangetast.

Stephanie D'Hose (Open Vld), feestende dossiervreter

Stephanie D'Hose (Open Vld) heeft haar entree in het Vlaams Parlement niet gemist. Minister-president Jan Jambon (N-VA) nam vorige week haar voorstel om de besparingen in de cultuursector te milderen gewoon over.