Daan Killemaes

De positie van de vrouw op de arbeidsmarkt is de voorbije decennia gevoelig verbeterd, maar de genderongelijkheid is nog groot, concludeerde de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid in een nieuw rapport. Zo bedraagt de loonkloof tussen mannen en vrouwen, gecorrigeerd voor het aantal gewerkte uren, nog altijd 8,5 procent. Ook de werkgelegenheidsgraad van vrouwen is nog altijd lager, onder meer omdat bij gezinsuitbreiding vooral de carrière van de vrouw de dupe is. "De loonkloof is echter geen goede indicator van genderongelijkheid. Een hoge loonkloof is een alarmbel, maar een afnemende loonkloof betekent niet noodzakelijk dat we goed bezig zijn", zegt Kim De Meulenaere, professor hr-management aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School.

De Belgische economie is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid, terwijl economen een krimp hadden verwacht. Een recessie lijkt daarmee van de baan. Toch hoedt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, zich voor overdreven optimisme: "Dankzij de ongelofelijke daling van de gasprijzen zijn we misschien aan het ergste ontsnapt. Maar zeggen dat het goed gaat, is overdreven."

Het defensiebedrijf OIP uit Oudenaarde heeft 33 Leopard-gevechtstanks staan in een filiaal in Doornik. Maar die kunnen niet zomaar snel geleverd worden aan Oekraïne. Gedelegeerd bestuurder Freddy Versluys legt uit waarom. "Die tanks hebben tien tot vijftien jaar stilgestaan. We moeten ze volledig moderniseren, en dat betekent duizenden werkuren". Bovendien weigerde Duitsland tot nu exportvergunningen.

Wolfgang Riepl

Tesla heeft een recordjaar achter de rug, maar staat een onder meer door de stijgende rentevoeten voor een onzeker 2023. Het bedrijf van Elon Musk geeft sinds enkele maanden forse kortingen. Marktkenners blijven speculeren over de strategie achter dat offensief.

Alain Mouton

Een tijdelijke maatregel wordt in België snel definitief. Dat blijkt weer bij de lagere btw op gas en elektriciteit die de federale regering ingevoerd heeft als onderdeel van de energiesteun voor de Belgen. Zelfs na deze energiecrisis blijft het tarief 6 procent. En de compensatie via hogere accijnzen laat op zich wachten, ondanks druk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Terwijl het zoveel logischer zou zou zijn om de btw opnieuw op te trekken.

Daan Killemaes

"Het tijdperk van hoge inflatie is voorbij in de VS. Ook in het eurogebied is de inflatie al een stuk lager dan het jongste officiële inflatiecijfer van 9,2 procent ons laat geloven", zegt econoom Jan Eeckhout (Universiteit van Barcelona), die een alternatieve meting van de inflatie voorstelt, zodat de inflatiecijfers dichter bij de realiteit aanleunen.

Alain Mouton

De defensiebedrijven moeten hun productie fors opdrijven, niet alleen om Oekraïne van de beloofde munitie en wapens te voorzien, maar ook om de voorraden van de nationale legers weer op peil te krijgen. Trends vroeg de mening van luitenant-generaal Frédéric Goetynck, directeur-generaal material resources bij Defensie.

Uit het magazine
Dirk Remmerie

Begin 2019 stampten Heidi Theys, Peter De Prins en Geert Letens het Leuvense consultancybureau in changemanagement LQ uit de grond. Toen stak het leven stokken in de wielen: in augustus 2020 stapte De Prins uit het leven, en in oktober 2022 kreeg Theys de bikkelharde diagnose: pancreaskanker stadium vier. Genezen kan niet, opereren evenmin, stabiliseren in het beste geval. Toch ligt noch de optimistische onderneemster, noch haar bedrijf op apegapen.