Alain Mouton

Terwijl de federale regering in België in totale lethargie is vervallen, voeren onze zuiderburen een opvallende arbeidsmarkthervorming door. Wanneer de werkloosheidsgraad onder 9 procent zakt, zoals nu, daalt in Frankrijk de periode dat iemand van een werkloosheidsuitkering kan genieten. De hervorming moet de Franse werkzaamheidsgraad boven 70 procent duwen.

Uit het magazine

Sinds vorige week zijn we officieel met 8 miljard op deze wereld. Om al die mensen te blijven voeden, moeten landbouwers almaar meer verbouwen, met almaar minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Onhaalbaar? Niet als het aan AVR ligt, dat al decennialang machines voor de aardappelteelt produceert.

Uit het magazine
Alain Mouton

De stijgende energie- en loonkosten treffen ook de lokale besturen. De verleiding is groot de budgettaire putten te vullen met extra of hogere bedrijfsbelastingen, en zo de burger te ontzien. Vooral de oppervlaktebelasting voor ondernemingen lijkt een nieuwe jackpot te worden voor steden en gemeenten.

Uit het magazine
Stijn Fockedey

Rentenieren is niks voor de gouden generatie van de Vlaamse techbranche. Een steeds hechter netwerk van succesvolle techondernemers gooit zich op risicovolle investeringen in nieuwe start-ups. Naast de Netlog-maffia groeit nu ook een Showpad- en een Collibra-maffia, met clans van ex-medewerkers die zelf techondernemer worden. "Dit draait om meer dan alleen geld. We willen iets teruggeven aan het ecosysteem."

Benny Debruyne

De Belgische klimaatonderhandelaar Peter Wittoeck duidt het historische belang van het schadefonds dat de klimaatconferentie COP27 in Sharm-el-Sheikh in het leven riep, en doet uit de doeken welke belangen er spelen.