HBO Max start op 1 juli in België: hoeveel kosten de abonnementen en wat zijn de gevolgen voor Streamz?

© HBO Max
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De streamingdienst HBO Max gaat vanaf 1 juli van start in België. Dat maakte het Amerikaanse mediabedrijf Warner Bros. Discovery dinsdag bekend. Het goedkoopste abonnement kost 5,99 euro. HBO Max is bekend van series als Game of Thrones en The Last of Us, die vandaag nog op de Vlaamse steamingdienst Streamz te bekijken zijn. “Op termijn verdwijnt alle HBO-content bij ons, maar de meeste van onze abonnees zoeken naar lokale content”, aldus woordvoerder Hanne Van Looveren.

Vanaf 1 juli krijgt de content van het productiehuis HBO een nieuwe thuis op de eigen streamingdsienst HBO Max. In de catalogus zitten de populaire series van het productiehuis HBO, zoals Game of Thrones, Succession en The Last Of Us. Daarnaast biedt het streamingplatform nieuwe films van Warner Bros. aan, net als titels uit de catalogus van de filmproducent, zoals de Harry Potter-reeks.

Ook voor sportwedstrijden kunnen kijkers op HBO Max terecht: de kanalen van Eurosport (in handen van Warner Bros. Discovery) zullen er te streamen zijn, net als tennis, wielrennen, golf en snooker. Tijdens de zomer streamt HBO Max ook de Olympische Spelen in Parijs. Die zullen met elke abonnementsvorm te bekijken zijn, ook zonder het extra sportpakket.

In de Verenigde Staten is HBO Max al sinds 2020 beschikbaar en in 2022 breidde de dienst uit naar Europa. Na een naamsverandering kennen de meeste landen de streamingapp ondertussen als Max, maar In België en Nederland houdt het mediaconcern vast aan de oude naam, omdat er bij onze noorderburen al een radio- en televisieomroep met de naam Max is.

Tarieven

Een standaardabonnement voor HBO Max kost 9,99 euro per maand, terwijl er een goedkopere formule van 5,99 euro is met reclame. Daarbij worden volgens een woordvoerder zowel voor als tijdens afleveringen advertenties getoond. Het premiumaanbod, waarbij op vier in plaats van twee schermen tegelijk te kijken is en in 4K-resolutie, kost 13,99 euro per maand. Wie het sportpakket wil, betaalt maandelijks 5 euro extra.

Wie van plan is vanaf 1 juli klant te worden, kan al vanaf 11 juni toegang krijgen tot HBO Max. De eerste twee weken kun je gratis kijken naar een beperkte catalogus met alleen titels in het Engels en het Frans. Vanaf 1 juli komt de hele catalogus beschikbaar met ook Nederlandstalige inhoud en ondertitels

Gevolgen voor Streamz

Op dit moment zitten de rechten van de HBO-content nog bij Streamz in Vlaanderen en BeTV in Franstalig België. Ook onder andere de reality-tv van Discovery en TLC zal op HBO Max te zien zijn. “Op termijn verdwijnt alle HBO-content bij ons, maar het tempo waarin dat gebeurt verschilt van reeks tot reeks”, legt Streamz-woordvoerder Hanne Van Looveren uit. “Op de programmapagina van de reeks krijgen kijkers minstens 29 dagen op voorhand een boodschap met hoeveel tijd ze nog hebben om de reeks bij Streamz uit te kijken.”

Streamz heeft zich kunnen voorbereiden op het verlies van de Engelstalige content. “Sinds de komst naar België vorig jaar is aangekondigd, hebben we verschillende scenario’s doorgenomen met contentaanbieders, met als doel ons sterke aanbod van internationale films en series te behouden.” Streamz haalde eind vorig jaar bijvoorbeeld de films en series van Paramount+ binnen. De dienst behoudt daarom zijn huidige abonnementen en tarieven.

Streamz zegt ten slotte dat het van bij het begin rekening heeft gehouden met het feit dat de streamingmarkt snel verandert. Het wil naar daarom eigen zeggen in de eerste plaats uitgaan van zijn eigen sterktes, en dat is Vlaamse content. “Zoals jullie weten, zoeken de meeste van onze abonnees naar lokale content bij Streamz. Vorig jaar waren negen van de tien meest bekeken programma’s Vlaams”, klinkt het nog.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content