Voka tevreden met Vlaamse en federale maatregelen voor competitiviteit ondernemingen

cadeaus van Voka © belga

Ondernemersorganisatie Voka reageert tevreden op de aanpassing van de federale elektriciteitswet door de Kamer en de hervorming van het omgevingsdecreet door het Vlaams Parlement. In een reactie noemt Voka dat maatregelen die ‘de concurrentiekracht van ondernemingen vooruithelpen’.

De federale regering zal transmissietarieven voor de industriële grootverbruikers fors kunnen verlagen. De Kamer zette daarvoor woensdag het licht op groen. Volgens Voka kan dat voor grote industriële stroomverbruikers het verschil maken tussen opnieuw competitiever worden of uit de markt geprijsd worden. Een studie van sectorfederatie Febeliec bevestigde eind maart nog maar eens dat de elektriciteitsprijzen voor de industrie in ons land gevoelig hoger liggen dan het gemiddelde van de buurlanden.

‘Het goedgekeurde voorstel om een korting in te voeren voor transmissienettarieven, is een deel van de oplossing om de concurrentiepositie van onze energie-intensieve bedrijven te herstellen’, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Vergunningsprocedures

Het Vlaams Parlement gaf dan weer groen licht voor een grondige hervorming van de vergunningsprocedures. De invoering van een modulaire vergunningsprocedure is volgens Voka een van de belangrijkste wijzigingen. ‘Hierdoor heeft een initiatiefnemer meer vat op zijn eigen vergunningsaanvraag en kan hij beter inspelen op nieuwe adviezen of inspraakreacties. Tegelijkertijd kunnen onvolledigheden in de aanvraag op ieder moment worden opgelost, zonder dat dit het einde van de procedure hoeft te betekenen’, aldus de ondernemersorganisatie.

Het decreet roept ook omgevingsbesluiten in het leven, waarmee de overheid tegelijkertijd een bestemmingswijziging én een project kan goedkeuren. Zo moet er niet eerst een ‘ellenlange planprocedure van vier jaar doorlopen worden, waarna pas dan de vergunning kon worden aangevraagd’.

‘Een rechtszekere en vlotte vergunningverlening is een noodzakelijke voorwaarde voor het aantrekken van nieuwe bedrijfsinvesteringen’, aldus Maertens. Bij de start van de verkiezingscampagne zegt Voka nog dat het versterken van de economische groei een opdracht is die elke partij ter harte moet nemen.

Partner Content