‘Tech wordt de sector met het hoogste elektriciteitsverbruik’

Datacenter van Google in Saint-Ghislain.
Datacenter van Google in Saint-Ghislain.
Caroline Lallemand Journaliste

De verspreiding van AI en de opkomst van cryptovaluta zullen de belangrijkste oorzaken zijn voor de toename van het energieverbruik van datacenters in de komende jaren, voorspelt het Internationaal Energieagentschap. De vraag naar energie van techreuzen als Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft neemt spectaculair toe, zegt Engie. Het bedrijf werkt samen met de techreuzen om duurzamer te worden.

Een zoekopdracht op ChatGPT vergt bijna tien keer meer energie (2,9 Wh) dan een zoekopdracht op Google (0,3 Wh). “Tech is nu goed voor 2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Alleen al in Europa verbruikt de sector 100 terawattuur. Dat is meer dan het totale jaarlijkse verbruik van België. En tegen 2026 zal dat verdubbeld zijn”, voorspelt Vincent Verbeke. Hij is sinds 1 januari de CEO van Engie Belgium en lid van het uitvoerend comité van de eenheid Global Energy Management and Sales (GEMS).

“Dat is meer dan het spoorvervoer en misschien zelfs meer dan bepaalde activiteiten in de petrochemische industrie. Uiteindelijk wordt het de sector met het hoogste elektriciteitsverbruik”, voegt Stéphane Pirotte, b-to-b-verkoopdirecteur voor Europa bij GEMS, eraan toe.

De ingenieur wijst erop dat ook gaming grote energiebehoeften genereert. “Gaming vergt ook een zeer grote dataverwerking. Gamers willen almaar meer game-ervaringen die de werkelijkheid benaderen, waardoor de vraag naar elektriciteit in datacenters toeneemt. Geassisteerd of autonoom rijden, alles wat realtime is, verbruikt een enorme hoeveelheid data, wat betekent dat nieuwe datacenters moeten worden gebouwd.”

Engie werkt samen met de techreuzen zodat die hun ambitieuze doelstellingen voor koolstofuitstoot kunnen behalen. Vincent Verbeke ligt in Trends de strategie toe, lees hier meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content