Beleggingslegende Warren Buffett (93) bevestigt opvolging door Greg Abel bij Berkshire Hathaway

Warren Buffett in 2007 | Foto: Belga

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in Omaha heeft CEO Warren Buffett bevestigd dat na zijn dood Greg Abel de leiding zal krijgen over zowel de acquisities als het enorme aandelenportfolio van het conglomeraat.

Buffett, die duidelijk maakte dat Abel volledige zeggenschap zal hebben over de toewijzing van de investeringen, benadrukte dat de raad van bestuur na zijn overlijden de uiteindelijke beslissingen zal nemen, hoewel hij grapte dat hij zou proberen terug te keren en hen te achtervolgen als ze het anders doen.

Sinds 2018 leidt Greg Abel de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway, actief in sectoren zoals energie, transport en nutsvoorzieningen in de Verenigde Staten. Abel, al meer dan 25 jaar werkzaam bij het conglomeraat, vervoegde het bedrijf na de overname van zijn toenmalige werkgever door Berkshire in 2000.

Bearish

Er was ook ander nieuws op de eerste aandeelhoudersvergadering zonder Buffetts rechterhand Charlie Munger, die eind vorig jaar overleed. Onder meer over techgigant Apple. Ondanks het terugdringen van zijn aandeel in Apple, prees Buffett het bedrijf uitvoerig, noemde het ‘nog beter’ dan andere prominente investeringen zoals American Express en Coca-Cola. Apple blijft Berkshires grootste investering, zelfs nadat het bedrijf te kampen had met diverse uitdagingen zoals een antitrustboete van 2 miljard dollar en dalende verkopen in China. Buffett benadrukte dat, tenzij er dramatische veranderingen optreden, Apple de hoeksteen van Berkshires portfolio blijft.

De cashreserves van Berkshire hebben eind maart een recordhoogte van 189 miljard dollar bereikt, mede door hogere rente-inkomsten en een gebrek aan significante overnamekansen, wat aangeeft dat Buffett voorzichtig blijft in het huidige onzekere economische klimaat. Met een duidelijk signaal naar de markt toe, suggereerde Buffett dat hij aanzienlijke aankopen zal overwegen als de markt met 30 procent of meer daalt, wat de speculaties voedt dat hij een bearish visie op de markt heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content