Macro-economie & beleid Frank Smets (Bank voor Internationale Betalingen): ‘Er hangen donkere wolken boven de vooruitzichten’
Macro-economie & beleid Fiscaal expert Mark Delanote: ‘Meerwaardebelasting is een nieuw blokje tussen andere vermogensheffingen’
Macro-economie & beleid Marc Coucke en Georges-Louis Bouchez in debat: ‘Het gaat niet snel genoeg, er zijn te veel politici’
De NAVO-top, de Demir-doctrine en de verzen van Bart De Wever: beluister hier de nieuwe podcast van Knack en Trends
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: schaf de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris af Twee derde van de Brusselse werklozen werd in 2024 niet opgevolgd door de arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Dat is nogmaals het bewijs dat het activeringsbeleid in Brussel niets voorstelt. Het is dus tijd om Actiris af te schaffen en het Vlaamse VDAB en het Waalse Forem de bemiddeling te laten doen. Brusselse werklozen moeten dan één van de diensten kiezen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid PwC maakt internationale vergelijking: ‘Meerwaardetaks is voorlopig lager dan in buurlanden’ De federale regering wil nog voor het zomerreces een definitief akkoord bereiken over de meerwaardetaks en andere fiscale hervormingen, zoals de exittaks voor aandeelhouders en de carried interest voor fondsbeheerders. Die taksen bestaan al in de buurlanden, en de tarieven liggen daar vaak hoger dan in België. "Toch zou ik niet van een Belgisch competitief voordeel spreken", waarschuwt Bart Van den Bussche van PwC.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kan Iran ook de Belgische energiebevoorrading treffen? Ruim 20 procent van het wereldwijde olie- en gasverbruik moet eerst door de Straat van Hormuz. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische economie als Iran een poging doet om die levensader van de wereldeconomie dicht te knijpen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bouwsector verwacht dit jaar opnieuw nulgroei Ook dit jaar zal de activiteit van de bouw- en installatiesector niet groeien. De woningbouw blijft al vier jaar sterk achteruitgaan, terwijl ook de woningrenovatie op een te laag niveau blijft. Dat blijkt uit de economische vooruitzichten van bouwfederatie Embuild.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trump moet Iran meer bieden dan bommen, woede en vernedering De Verenigde Staten hebben met een wervelend machtsvertoon het Iraanse nucleaire programma een klap toegebracht. Nu moet de diplomatie spreken, wil Donald Trump niet het omgekeerde krijgen van wat hij beoogt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid NAVO-norm omhoog: tellen kerncentrales en offshore windparken straks als defensie? De NAVO wil dat lidstaten 5 procent van hun bbp uitgeven aan veiligheid. Die nieuwe norm zou 3,5 procent voor klassieke defensie beslaan én 1,5 procent reserveren voor bredere veiligheidsinvesteringen. Kunnen kernenergie en offshore wind zo straks op de defensiebegroting belanden?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid David Criekemans: 'Geografisch zijn we omgeven door bondgenoten. Maar dat geeft een vals gevoel van veiligheid' Professor David Criekemans leert zijn volk strategisch te denken. "De eerste stap die we moeten zetten, is de realiteit onder ogen zien, om daar vervolgens naar te handelen", zegt hij. En ja, Europa wordt geconfronteerd met geopolitiek turbulente tijden, maar hij wil een positieve boodschap brengen. "We hoeven niet te vervallen in apathie of doemdenken. We kunnen voor onszelf een nieuwe plaats in de wereld uithouwen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nederland moet 260 miljard investeren in infrastructuur Vervanging en vernieuwing van wegen en bruggen zijn noodzakelijk voor de bereikbaarheid. Maar infrastructuurwerken zijn ook duur en veroorzaken veel hinder, getuige de renovatie van het viaduct van Vilvoorde. Nederland kampt met hetzelfde probleem en zoekt oplossingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: plots vrezen de Franstaligen een Vlaams complot Vlaanderen wordt de grootste aandeelhouder van Brussels Airport. De nieuwe CEO van Proximus is een Vlaming. De Senaat, die een reflectiekamer tussen de gemeenschappen is, wordt afgeschaft. Volgens Franstalige politici en sommige media is dat geen toeval: daar zit een Vlaams-nationalistische agenda achter, gestuurd door N-VA. Dat is kort door de bocht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Tiende Exportbarometer: De Verenigde Staten zijn een risico geworden De nieuwste exportbarometer van Credendo en Trends-Tendances weerspiegelt de nieuwe geopolitieke situatie. Zes op de tien ondernemers zien de Verenigde Staten nu als een rivaal of een risico voor Europa. En vier op de tien bedrijven verwachten dat hun export de komende drie jaar niet zal groeien.
Immo Immo Registratierechten omlaag, woningprijzen omhoog: opvallendste stijgingen in Wallonië Lagere registratierechten hebben budget vrijgemaakt voor duurdere huizen en appartementen. Dat blijkt uit cijfers over de Belgische woningprijzen in het eerste kwartaal die het Belgische statistiekbureau Statbel donderdag heeft vrijgegeven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kunnen de VS de politieagent van de wereld blijven spelen? Iran, Oekraïne, Gaza, Oost-Congo, Taiwan: er zijn nogal wat oorlogen en potentiële brandhaarden die de Verenigde Staten in de gaten moeten houden. Wordt het niet te veel voor de aloude supermacht?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brics Pay is Ruslands antwoord op Swift: vormt het een bedreiging? Door de westerse sancties zoeken Rusland en China hun eigen weg. Brics Pay moet het financiële wapen van het Westen neutraliseren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een Belgisch defensiebudget van 30 miljard? Het kan, als… Het Belgische defensiebudget bedroeg vorig jaar 1,24 procent van het bbp, of 7,9 miljard euro. Om dat in de begroting te kunnen schrijven, was behoorlijk wat cijfermatig kunst- en vliegwerk nodig. Zulke trucs volstaan niet meer, nu het budget wordt opgetrokken tot 2 procent en meer. En al helemaal niet als we naar 5 procent of 30 miljard euro gaan, zoals de Verenigde Staten en NAVO-baas Mark Rutte vragen. Toch is zelfs dat niet onrealistisch. "In de jaren zeventig zaten we al op dat niveau", zegt ex-luitenant-generaal Marc Thys.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Automatisering zal ons niet redden van de vergrijzing (maar misschien brengt een meerwaardebelasting soelaas) De vergrijzing zet bedrijven aan om te automatiseren, maar dat zal het welvaartsverlies niet compenseren, waarschuwen twee Gentse economen. Bovendien zal de automatisering de begroting in de problemen brengen en de ongelijkheid vergroten. Misschien brengt artificiële intelligentie soelaas. En een meerwaardebelasting.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Oekraïners derde grootste groep arbeidskrachten van buiten de EU Er zijn 3,5 keer meer Oekraïners aan het werk in ons land dan vijf jaar geleden, een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een analyse van Acerta Consult van gegevens van 29.000 Belgische werkgevers en bijna 380.000 werknemers. Na Marokko en Turkije is Oekraïne de derde meest voorkomende nationaliteit van niet-Europese arbeidskrachten in ons land.
Live Live op Trends Summer University 2025 Live op Trends Summer University 2025 Herbekijk alle hoogtepunten van de Trends Summer University 2025 13:21 Herbekijk alle hoogtepunten van de Trends Summer University 2025 13:19 Hoe kan de overheid Belgische bedrijven ondersteunen? Marc Coucke ging erover in gesprek met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez 12:11 ‘We moeten met China aan tafel over grondstoffen. We kunnen moeilijk zeggen dat we stoppen met industrie in Europa’
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Keach Hagey, biografe van de OpenAI-topman: 'Sam Altman is vooral goed in macht verwerven' Is hij een soort messias die de wereld gaat redden, of toch eerder het soort CEO dat uit is op geld en macht? Sam Altman van Open AI is een van die Silicon Valley-boys die moeilijk is te vatten. Keach Hagey, journalist van The Wall Street Journal, schetst zijn veelzijdige persoonlijkheid, zijn soms contradictorische ideeën en de stormachtige ontwikkeling van Open AI en ChatGPT. "Het is verbazingwekkend hoe snel Sam deals ging maken met Donald Trump."
Investeren Investeren Philippe Gijsels: 'Conflict tussen Israël en Iran toont opnieuw dat dollar geen vluchthaven meer is' Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd op tientallen nucleaire en militaire doelwitten in Iran. Als vergelding heeft Iran ruim 100 drones naar Israël gestuurd. "Voorlopig gaan de markten ervan uit dat het om een conflict tussen twee landen gaat", zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Israëlische aanval op Iran duwt Europese beurzen omlaag en gas-, olie- en goudprijs omhoog Na de nieuwe escalatie van het conflict tussen Israël en Iran zijn de Europese beurzen de handelsdag met verlies gestart. De prijs van ruwe olie schoot dan weer omhoog en ook de gasprijs in Europa stijgt als reactie op het geweld. De prijs van goud, een vluchthaven in onzekere tijden, is op recordkoers.
Opinie Opinie De balans: smeken om geld is een Brusselse traditie De uittredende Brusselse regering stuurde een bedelbrief naar de Europese Commissie met het verzoek geld vrij te maken voor de renovatie van het Schumanplein. Premier Bart De Wever (N-VA) is daar niet over te spreken. Het is niet de eerste keer dat Brussel met de pet rondgaat, al valt dat kort voor een verwachte ratingverlaging van het gewest zeer slecht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trump: akkoord met China over zeldzame metalen en studenten De Verenigde Staten en China hebben een raamwerk voor een handelsakkoord afgerond. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aan op sociale media. Volgens hem voorziet het akkoord onder meer in een onmiddellijke levering van zeldzame aardmetalen door China en blijven Chinese studenten welkom aan Amerikaanse universiteiten.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen 6 Zwitserse aandelen: defensieve toppers met 'structurele voordelen' Zwitserland geldt al decennialang als veilige investeringshaven wanneer de markten woelig zijn. Waarom heeft het Centraal-Europese land, dat geen lid is van de Europese Unie, dat etiket? "De enige manier voor een bedrijf uit een land met een sterke munt, zoals Zwitserland, om concurrentieel te blijven, is elke dag opnieuw de vraag stellen: hoe kan ik nóg beter worden? Doe je dat tientallen jaren, dan wordt het een tweede natuur."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nederlandse kabinet-Schoof leverde alleen prutswerk Het Nederlandse kabinet-Schoof is een jaar in de weer geweest. Het strompelde van crisis naar crisis. Geert Wilders (PVV) heeft het uiteindelijk op migratie opgeblazen. Het kabinet heeft economisch geen enkel probleem opgelost en het land vooral schade berokkend, schrijft Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Economische vooruitzichten Nationale Bank: ‘Er is een extra begrotingsinspanning nodig’ De Belgische economie houdt zich kranig, maar met de begroting gaat het van kwaad naar erger. "Het begrotingstekort neemt verder toe, ondanks de besparingsmaatregelen van de federale regering. Er zijn extra inspanningen nodig", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, bij de voorstelling van de voorjaarsvooruitzichten.
Opinie Opinie De balans: loonoverleg is een relict geworden De sociale partners hebben geen akkoord gevonden over de stijging van de lonen. Dus stijgen de brutolonen de komende twee jaar enkel met de automatische indexering. Dat was verwacht. De loonnormwet duwt vakbonden en werkgevers in een carcan. Wil men vrije loononderhandelingen, dan moeten taboes zoals de automatische loonindexering overboord.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Electrabel kan het nucleair passief nog altijd vlot betalen, ook na het superdividend van 6,2 miljard euro Electrabel keert een superdividend van 6,2 miljard euro uit aan het Franse moederbedrijf Engie. Meteen rijst de vraag of het Belgische energiebedrijf financieel sterk genoeg blijft om de ontmanteling van de kerncentrales te betalen. En of er voldoende geld overblijft om te investeren in de Belgische energiebevoorrading. Wellicht wel. Er blijft een stevig uit de kluiten gewassen bedrijf over.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ECB verlaagt rente opnieuw De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente opnieuw met 25 basispunten verlaagd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom stemt het welvarende Polen anti-Europees? Polen heeft veel van zijn welvaart aan Europa te danken. Toch verloor de pro-Europese kandidaat de presidentsverkiezingen van vorige zondag. De Polen stellen Europa niet ter discussie, maar wel de waarden waarvoor het staat, zegt de Europa-specialist Steven Van Hecke.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Naar 80 procent werkzaamheidsgraad: grootste potentieel zit bij inactieven De federale regering wil met een beperkte werkloosheidsuitkering en een strengere opvolging van langdurig zieken de werkzaamheidsgraad opkrikken. Maar de kans op re-integratie van niet-werkenden varieert sterk van groep tot groep. Meer dan 95 procent van de niet-actieve huisvrouwen en -mannen heeft bijvoorbeeld geen arbeidswens.
Beursnieuws Beursnieuws Proximus verkoopt helft van vastgoed tegen 2035 Het staatstelecombedrijf Proximus gaat de komende tien jaar meer dan de helft van zijn resterende vastgoed verkopen. De opmars van thuiswerk en het glasvezelnetwerk maken dat mogelijk. Zo berichten De Tijd en L'Echo vrijdag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Italiaanse economie ontdoet zich onder Meloni moeizaam van het verleden Giorgia Meloni houdt de Italiaanse economie op de rails, maar dat maakt de decennialange stagnatie, krimpende bevolking en braindrain niet goed. Toch blijven Belgische ondernemers in Italië geloven. "Het land staat veel meer open voor verandering dan vroeger."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief gesprek: EU-commissaris Maria Luís Albuquerque over beter sparen en investeren in de Europese Unie Al tien jaar lang probeert Europa zijn kapitaalmarkten te verenigen. Tot nu met weinig succes. Europees commissaris voor Financiële Diensten Maria Luís Albuquerque is ervan overtuigd de forcing te kunnen voeren. "We moeten vechten tegen de gevestigde belangen in het systeem."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Artificiële intelligentie en Donald Trump geven de grote bedrijven weer een voorsprong Grote bedrijven zijn in het voordeel nu artificiële intelligentie en het optreden van Donald Trump de wereld opschudden. Maar ook voor hen is het opletten geblazen. De disrupties kunnen ook in hun gezicht ontploffen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werklozen verliezen 200 euro per maand door afschaffing belastingvermindering De belastingvermindering voor werkloosheidsuitkeringen verdwijnt vanaf volgend jaar, waardoor werklozen in een klap 200 euro per maand verliezen. Dat heeft de kabinetschef van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) maandagavond verteld op een lezing, blijkt uit de geluidsopname van het evenement.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Valérie Urbain (CEO Euroclear) over geblokkeerde Russische activa: ‘Wij zijn voorbereid op elk mogelijk scenario’ Sinds de Europese sancties tegen Rusland zijn afgekondigd, kent iedereen het financiële bedrijf Euroclear. Daardoor heeft CEO Valérie Urbain niet enkel een bedrijf, maar ook opinies en percepties te managen. Zowat een vijfde van haar tijd gaat naar communicatie met beleidsmensen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De op een na grootste besparing van de regering-De Wever: een Belgisch DOGE-plan light De regering-De Wever plant een bijna vergeten besparing: de structurele hervorming van de federale overheidsadministratie. Na de pensioen- en arbeidsmarkthervormingen moet die operatie het meest opbrengen voor de overheidsfinanciën. "Een positieve evolutie. Maar je kunt nog veel verder gaan met besparingen in de overheidsadministratie", zegt specialist overheidsfinanciën Herman Matthijs.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Remeysen over de chemiesector: ‘Er klopt iets niet als wij de beste installaties ter wereld moeten stilleggen’ "We hebben uitstekende mensen, uitstekende installaties en een uitstekende locatie, en toch verliezen we het pleit. Dat komt omdat we niet met gelijke wapens strijden. De regelgeving, vooral op Europees niveau, belet ons om competitief te zijn op de wereldmarkt", zegt Jan Remeysen, de CEO van het chemiebedrijf BASF Antwerpen en de voorzitter van de sectorfederatie essenscia.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het ideale belastingtarief: economen zijn even vaag als Trump over ‘laat de rijken betalen’ In de Verenigde Staten wordt volop gekibbeld over de vraag wat het optimale belastingtarief voor de rijken van het land is. De economen hebben nog altijd geen eenduidig antwoord op die vraag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Karel Lannoo (denktank CEPS): 'Ursula von der Leyen moet veel assertiever zijn tegenover Trump' Ursula von der Leyen is niet meer wie ze was tijdens haar eerste termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Ze neemt te vaak beslissingen zonder inspraak van de andere commissieleden, terwijl ze zich in de buitenwereld in de hoek laat duwen door figuren als Donald Trump. Dat zegt Karel Lannoo, de CEO van de denktank CEPS, in Trends Talk.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘De meerwaardebelasting kan juridisch aangevochten worden, net als de voorrangsregels in de Vlaamse kinderopvang’: beluister de nieuwe aflevering van ‘Tussen Wetstraat en Wall Street’ Deze week staat de podcast Tussen Wetstraat en Wall Street stil bij de problemen in de Vlaamse kinderopvang en de onduidelijkheid over de meerwaardebelasting. Stijn Fockedey (hoofdredacteur Trends Kanaal Z) en Tex Van berlaer (politiek journalist Knack) proberen niet alleen een uitweg voor beide hoofdpijndossiers te zoeken, ze vragen zich ook af hoeveel geld president Donald Trump aan zijn tweede ambtstermijn aan het verdienen is.
Opinie Opinie De balans: kakofonie over het defensiebudget De Verenigde Staten willen dat de Europese NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven optrekken tot 5 procent van het bruto binnenlands product. Duitsland vindt dat oké, België en een paar andere Europese landen zien dat niet zitten. De NAVO-norm van 2 procent is geen probleem, maar zelfs 3,5 procent is onrealistisch, vinden ze. De kakofonie over het defensiebudget tussen de lidstaten, maar ook binnen de federale regering, is ergerlijk. Het moet nu vooral gaan over wat met de al geplande extra middelen zal gebeuren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Waarom 5 procent rente op 30-jaars Amerikaans schuldpapier beleggers zo nerveus maakt De kredietverlaging door ratingbureau Moody’s - van Aaa naar Aa1 - stuwt de Amerikaanse 30-jaarsrente opnieuw boven de symbolische grens van vijf procent. Telkens als die drempel de voorbije jaren werd overschreden, volgde een correctie op de aandelenmarkten. Waarom is dat cijfer zo beladen? “Alles hangt met elkaar samen”, zegt Frank Vranken, de hoofdstrateeg van de private bank Edmond de Rothschild.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nederland zinkt almaar dieper weg in zijn stikstof De Nederlandse regering raakt geen stap verder met haar stikstofbeleid. Nochtans heeft het kabinet-Schoof zijn bestaan voor een groot deel te danken aan de beloftes om het stikstofprobleem uit de wereld te helpen.