Aandeel biotechfirma Hyloris blijft geschorst: ‘Grote setback voor de geloofwaardigheid’

Stockfoto Getty

Er kan nog altijd niet opnieuw gehandeld worden in aandelen van het Luikse farmaceutische bedrijf Hyloris op Euronext Brussel. De opschorting volgt op een persbericht van Hyloris over een belangrijke boekhoudkundige fout. “Dit is bad governance”, klinkt het bij beurswaarnemer Tom Simonts.

Alles draait om een complexe overeenkomst met het Nederlandse Qliniq uit begin 2023, waarbij Hyloris in eerste instantie 1 miljoen euro boekte als inkomsten uit de verkoop van het generieke medicijn HY-038, en tegelijkertijd 1 miljoen euro als onderzoekskosten voor een nieuw medicijn tegen fosfortekort (HY-088) dat van Qliniq werd overgenomen. Bij nadere inspectie bleek de dubbele boeking onjuist. Ze werd herzien naar een ‘niet-geldelijke ruil’. Deze zogenoemde ‘non-cash error’ reduceert de omzet van Hyloris van 3 naar 2 miljoen euro en verhoogt het verlies van 10,8 naar 11,8 miljoen euro.

Als gevolg hiervan heeft KPMG, dat de auditverantwoordelijkheden opneemt, aangedrongen op een forensisch onderzoek naar Hyloris’ boekhoudpraktijken. “Bij heel veel bedrijven draait alles tegenwoordig om ESG (Environmental, Social & Governance, nvdr). Dit is een G-verhaal; geen goeie governance. Punt”, zegt financieel econoom Tom Simonts (KBC). “Waarmee nog niet gezegd is dat ze dingen verkeerd hebben gedaan.”

Transparant is Hyloris wel. In een persbericht zegt het zijn jaarrapport uit te stellen om de cijfers over 2023 te controleren. De transacties met Qliniq worden zelfs expliciet genoemd.

TOM SIMONTS. “Hyloris heeft al een correct parcours gevolgd. Het is niet dat het alwéér in opspraak komt, zoals bij sectorgenoot Mithra wel is gebeurd. En de communicatie is alleszins transparant genoeg. Maar dat wil niet zeggen dat de de zweem van bad governance daardoor weggaat.

‘Vragen à la ‘is dat allemaal wel koosjer?’, ‘klopt dat wel wat dat management zegt?’ zullen schering en inslag zijn’

Tom Simonts (KBC)

“Alles staat en valt natuurlijk met wat de volgende stap wordt. Die transacties met Qliniq, moeten we daarvan wakker liggen? Dat gaat over 2 miljoen, peanuts. Ze kunnen zeggen dat ze dat gedaan hebben om veilig te spelen. Dat is lelijk, zo’n communicatie wil je niet doen als bedrijf. Maar goed, ze moeten het nu toch doen. En ze hebben het zelf ook wel een klein beetje in de hand gewerkt.”

De perceptie zal wellicht niet mals zijn.

SIMONTS. “Normaal kan zoiets niet gebeuren. Het feit dat ze een intern onderzoek openen en zeggen de zaak tot op het bot te willen uitspitten, kun je verkopen als gründlichkeit, maar in de perceptie zal dat toch een vreemde zaak blijven. Als de handel weer opent, wellicht na een persbericht waarin heel concrete dingen staan, zullen beleggers mogelijk een discount op de aandelenprijs vragen. Vragen à la ‘Is dat allemaal wel koosjer?’, ‘Klopt dat wel wat dat management zegt?’ zullen schering en inslag zijn. Dus ja, dit is een grote setback voor de geloofwaardigheid van Hyloris.”

De handelsopschorting blijft van kracht zolang het ‘grondige’ interne forensische onderzoek loopt. Stijn Van Rompay, de CEO van Hyloris, benadrukt in een interview met De Tijd dat het onderzoek de integriteit van de financiële verslaglegging moet verzekeren.

Wat doet Hyloris?

Danny Reweghs (Trends Beleggen): “Het is een bedrijf met een speciale positie. Laat ik een vergelijking maken: je hebt plat water, je hebt bruisend water, maar je hebt ook licht bruisend water. In de farmawereld heb je dat ook. De klassieke bedrijven zoeken naar nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast heb je de generische producenten, die kopieën maken zodra een patent vervallen is. Hyloris probeert zich in een tussenmarkt te begeven. Het bedenkt nieuwe varianten van bestaande middelen, nieuwe toepassingen dus.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content