Amerikaanse centrale bank houdt rente onveranderd, maar bouwt balans minder snel af

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. © Celal Gunes/Anadolu via Getty Images

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft woensdag de rente opnieuw onveranderd gehouden, zoals verwacht. De Fed verwijst naar “het gebrek aan vooruitgang” op het vlak van de inflatie. Die blijft hardnekkig hoog. Tegelijk kondigde de Amerikaanse centrale bank aan dat ze vanaf juni haar balans minder snel zal afbouwen. Dat kan worden beschouwd als een lichte versoepeling van het monetair beleid.

De rentetarieven in de VS blijven in een vork van 5,25 à 5,50 procent, onveranderd sinds juli vorig jaar. Een renteverlaging was niet verwacht. Door de rente hoog te houden, blijft lenen duurder en dat zou helpen in de strijd tegen te forse prijsstijgingen. De Fed streeft naar een inflatie van rond de 2 procent, maar in een verklaring woensdag luidt het dat er te weinig vooruitgang is gemaakt. Pas als er meer vertrouwen is dat de inflatie duurzaam richting 2 procent gaat, kan er verder versoepeld worden.

Fed-voorzitter Jerome Powell voegde daar later tijdens een persbijeenkomst in Washington aan toe dat het “onwaarschijnlijk” is dat de centrale bank de rente zal verhogen. Dat zorgde voor grote opluchting op Wall Street. Kort na de mededeling schoten de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters omhoog. De aandelenkoersen stonden de jongste tijd onder druk door zorgen bij beleggers over het rentebeleid van de Fed.

Vorige maand stond de inflatie in de VS op 3,5 procent, wat hoger was dan verwacht. Volgens Powell laat een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich wachten. Ook de aanhoudend sterke arbeidsmarkt geeft de Fed volgens Powell meer tijd om de effecten van de eerdere renteverhogingen af te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content