Voorziene budget voor premie elektrische wagens is al op

Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) | Foto: Belga/Getty/Dirk Waem

Het budget voor de premie voor een elektrische wagen zal niet volstaan. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (CD&V) opvroeg.

Bij de laatste begrotingsopmaak introduceerde minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) een premie voor wie een elektrische wagen koopt. Het gaat om 5.000 euro voor een nieuwe wagen en 3.000 euro voor een tweedehandswagen.

De Vlaamse regering had aanvankelijk 20 miljoen euro voorzien voor dit jaar. Als dat bedrag niet volstaat, zal er nog 6 miljoen euro uit de klimaatmiddelen worden aangewend. Aanvragen kan nog tot eind dit jaar.

Uit de jongste info blijkt echter dat het bedrag van 26 miljoen euro al overschreden is. Op 18 april waren er al 4.980 aanmeldingen van nieuwe elektrische wagens en 932 van tweedehandswagens. Als alle aanvragen ontvankelijk verklaard worden, zal er een bedrag van 27.696.000 euro moeten worden voorzien om alle premies te kunnen uitbetalen.

Waar geld besparen?

Als de aanvragen aan hetzelfde tempo blijven doorgaan, dan komen er elke dag nog eens 28 aanvragen bij. “Rekening houdend met het kleine aantal onontvankelijke dossiers, zullen de meeste aanvragen goedgekeurd en dus ook uitbetaald moeten worden”, stelt Mertens. “De voorziene budgetten zullen dus simpelweg niet volstaan. Waar zal de minister die bijkomende budgetten halen? Zal er verder bespaard worden op De Lijn, op het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs of op verkeersveiligheid? Belofte maakt schuld, een betrouwbare overheid moet gemaakte beloftes nakomen. We hebben de minister hier meermaals voor gewaarschuwd.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content