Nieuws Nieuws Is Ilham Kadri (CEO Solvay) 12 miljoen euro bonus waard? Solvay stelt zijn aandeelhouders voor om CEO Ilham Kadri een bonus van maar liefst 12 miljoen euro uit te keren. Het chemiebedrijf wil haar zo belonen voor het werk voor de opsplitsing van het bedrijf en haar aan boord houden, klinkt het. Valt zo’n bedrag nog te verdedigen? Beloningsexpert Xavier Baeten (Vlerick Business School) legt uit hoe we die uitzonderlijke bonus moeten kaderen.
Beleggen Beleggen Waarom stijgen goud én bitcoin ineens zo hard in waarde? ‘Mensen hebben schrik gekregen van de banken’ Eén ounce goud (31,1 gram) was vrijdag weer meer dan 2.000 dollar waard. De bitcoin, 's werelds meest waardevolle cryptomunt, zag vorige week zelfs een spectaculaire koersstijging van 14 procent, en noteert nu boven 34.000 dollar. Wat zit achter het sentiment dat de waarde van beide investeringen hoger stuwt? We vroegen het aan Jan Van Cutsem, handelaar in edelmetalen bij The House, en Thomas Spaas, advocaat die cryptobeleggers fiscaal advies geeft.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Vlaams minister-president Jambon: 'Advies Raad van State dreigt grote impact te hebben op activiteiten van alle Vlamingen' De Vlaamse regering laat het vernietigende advies van de Raad van State op het stikstofdecreet van N-VA en Open VLD grondig juridisch onderzoeken. Dat is deze ochtend afgesproken op de ministerraad, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de bedoeling om nadien "met een gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden" tot een "gedragen oplossing" te komen.
Sparen Sparen Raad van State struikelt niet over fiscaliteit staatsbon Is de verlaagde roerende voorheffing van 15 procent voor de eenjarige staatsbon in strijd met het gelijkheidsbeginsel van de grondwet? Neen, vindt de Raad van State.
Nieuws Nieuws Recordaantal vergunningen voor windmolens op land In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen al een recordaantal windmolens op land vergund. Dit jaar krijgt 80 procent van de aanvragen groen licht, terwijl dat in de voorbije jaren 50 à 65 procent was. Dat meldt De Tijd woensdag.
Investeren Investeren Update Belangrijke week voor de staatsbon: alles wat u moet weten Met een eenjarige staatsbon wil de Belgische regering de druk op de banken verhogen om de spaarrente te verhogen. Hoog tijd om het spaarproduct van alle kanten te bekijken en het te vergelijken met andere vastrentende beleggingen.
Nieuws Nieuws Frank Vandenbroucke pareert kritiek: ‘Voorstel over tweede maand ziekte komt uit Zweedse coalitie’ Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigde in het parlement zijn voorstel om werkgevers ook te laten betalen voor de tweede maand ziekte van hun werknemers. Hij kaatst de bal terug naar de criticasters: volgens hem komt het voorstel uit de regering-Michel I.
Nieuws Nieuws Digitale tweelingen in de praktijk (1): ‘De technologie levert beter beeld op van luchtkwaliteit in Brugge’ Een ‘digital twin’ is een virtuele kopie van een product, een machine, een proces, een fabrieksafdeling of zelfs een volledige stad. De softwaretechnologie moet gebruikers nieuwe inzichten verschaffen in de werking van het echte product of de echte stad. Of de aha-erlebnis daadwerkelijk volgt, moet nu blijken in Brugge.
Ondernemen Ondernemen Het merk ‘Average Rob’: van online clown tot grootste internetfenomeen Robert Van Impe, alias Average Rob, mag zich sinds zondag een Iron Man noemen. Na amper zes maanden training heeft de YouTube-ster in het Oostenrijkse Klagenfurt de eindmeet bereikt. Een gekke of geniale stunt? Zeker is dat dit de allergrootste onderneming is die Van Impe op zijn palmares kan schrijven. Dat wil wat zeggen, als je uit het niets een pils op de markt kan brengen.
Nieuws Nieuws Duitse energiereus RWE trekt stekker uit Limburgs batterijproject Het Duitse energiebedrijf RWE staakt een project voor de bouw van een van 's lands grootste energie-opslagcentrales in het Limburgse Rotem (Dilsen-Stokkem). Dat schrijft De Tijd vrijdag.
Nieuws Nieuws Chinese scanners die Belgische douane gebruikt, vormen veiligheidsrisico De scanners van het Chinese merk Nuctech die de Belgische douane gebruikt, vormen een veiligheidsrisico. Dat meldt De Tijd donderdag op basis van informatie uit een arrest van de Raad van State.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgisch nucleair onderzoeksproject Myrrha moet berg langlevend kernafval helpen verkleinen In het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol experimenteren wetenschappers met nieuwe kernreactortechnologieën. Een installatie geïnspireerd door de onderzoeksreactor Myrrha moet op termijn de kernafvalberg verkleinen. Is kernenergie aan een renaissance toe? “Internationaal beweegt weer veel”, ziet de kernfysicus Hamid Aït Abderrahim, de geestelijke vader van Myrrha.
Ondernemen Ondernemen De business van Michelinsterrenrestaurants: hoeveel bedraagt hun nettowinst? Zoals elke renner de Tour de France wil winnen, droomt elke topkok van drie Michelinsterren voor zijn restaurant. Het is niet alleen een culinaire bekroning, maar zorgt ook voor een enorme financiële stroomstoot. Alle drie de Vlaamse driesterrenrestaurants – Boury, Hof van Cleve en Zilte – staan onbedreigd bovenaan in de financiële hitlijst. Dat blijkt uit onderzoek van Trends en Trends Business Information van de balansen van de restaurants.
Duurzaamheid Duurzaamheid 6 dingen die u moet weten over de voordelige groene leningen voor zonnepanelen en warmtepompen Er is een enorme stijging merkbaar in het aantal groene leningen die zijn afgesloten. Dat zijn kredieten met een relatief lage rentevoet, die bedoeld zijn voor de installatie van zonnepanelen, het isoleren van een woning en tal van andere groene, maar ook minder groene investeringen. Tussen 2021 en 2022 verdubbelde het aantal groene leningen van 29.000 naar 61.000. Hier zijn zes dingen die u erover moet weten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe grondstoffenwet EU: ‘Visie en strategie, maar investeren we er wel genoeg in?’ Grillige geopolitieke protagonisten domineren te veel de productieketen van batterijen, elektrische wagens, windturbines en zonnepanelen, vindt de Europese Unie. Zo komen zo goed als alle verwerkte metalen die essentieel zijn voor de groene transitie, uit China. “Beetje ironisch dat we voor het zeldzame aardmetaal europium volledig afhankelijk zijn van het Middenrijk”, illustreert Brecht Seifi van de analytics-firma SAS. Het afhankelijkheidsvraagstuk is een van de aanleidingen voor de nieuwe kritieke en strategische grondstoffenwet van de EU. Dat wetsvoorstel stuit echter ook op wat bezwaren.
Geld Geld Rente zit weer in de lift: wat betekent dat voor u? De Belgische tienjaarsrente zit een eind boven de 3 procent, op het hoogste peil in elf jaar. Hoe zit het met de spaarrente, de hypotheekrente en al die andere rentevoeten?
Immo Immo 'Torenhoge energieprijzen sporen Belg niet aan tot woningrenovatie': bouwsector nuanceert Een analyse van de milieueconoom Johan Albrecht (hoogleraar aan de UGent) wijst uit dat noch de hoge energieprijzen, noch het overheidsbeleid dat particulieren in de richting van de energietransitie wil bewegen, Belgen meer doet renoveren. Toch dienen die bevindingen wat genuanceerd, werpt de Vlaamse bouwsector op.