‘Luminus gaat 1 miljard investeren’

© Getty Images/iStockphoto

Energieleverancier Luminus, nummer twee op de Belgische markt na Engie Electrabel, gaat de komende drie jaar 1 miljard euro investeren.

Dat zegt topman Grégoire Dallemagne in de krant De Tijd.

Het geld zal vooral besteed worden aan een uitbreiding van de productiecapaciteit. Daarbij gaat het onder meer om de bouw van een nieuwe gascentrale in Seraing die volop aan de gang is. Die moet volgens Dallemagne ‘klaar zijn om te produceren in 2025’. De gascentrale is een van de projecten om in voldoende stroom te voorzien als de kerncentrales in ons land grotendeels de deuren sluiten.

Voorts zal Luminus geld steken in batterijparken. Voor zo’n park van 150 MW in het Luikse Wezet kreeg het al een vergunning. 

Daarnaast moet het investeringsprogramma het mogelijk maken de positie van Luminus in zon- en windenergie uit te breiden. Het bedrijf is nu al de grootste speler in België voor windmolens aan land. Dat windmolenpark moet tegen 2027 groeien naar 1.000 MW, zowat het vermogen van een kerncentrale.

Op zee gaat Luminus samen met bouw- en baggergroep Jan De Nul en EDF Renewables meedingen naar een plaats in de Prinses Elisabeth-zone. 

Tot slot neemt Luminus ook zijn deel op zich van de investering voor de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, als aandeelhouder ten belope van 10,2 procent. Het bedrijf blijft ook verder aanwerven: vorig jaar traden al 400 mensen in dienst van de beoogde 1.000 tegen 2025.

2023 was voor Luminus naar eigen zeggen ‘het jaar van herstel’, met een winst van 82 miljoen euro na twee verliesjaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content