Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Grote hervormingen komen er pas onder externe druk, zoals altijd in België' De federale formatie zit muurvast. Ondertussen staat onze industrie onder druk, zijn de groeivooruitzichten slecht en blijft het begrotingstekort oplopen. Het lijkt erop dat enkel een kabinet met bijzondere machten of een minderheidsregering er nog voor kan zorgen dat in 2025 echt beleid wordt gevoerd. "Al zullen de grote hervormingen er pas komen onder externe druk, zoals altijd in België", voorspelt de politicoloog Nicolas Bouteca.
Opinie Opinie 'De regering-Diependaele wacht een mijnenveld' "De nieuwe Vlaamse regering is de afspraak met de geschiedenis voor de N-VA", schrijft Trends' hoofdredacteur Stijn Fockedey.
Nieuws Nieuws Update Crisis bij Audi Brussels: de alternatieve pistes, overnamekansen en terugvordering van miljoenen aan Vlaams subsidiegeld De arbeiders bij Audi Brussels gaan woensdag niet, zoals gepland, opnieuw aan de slag na weken van collectief verlof en sluiting. Er blijven te veel vragen open over hun toekomst, nadat de directie dinsdag bevestigde dat geen enkel model zal worden toegewezen door Audi en de groep Volkswagen. Volgens de vakbonden betekent dat de sluiting van de fabriek, al spreekt de directie dat tegen. Wat zijn de mogelijkheden?
Geld Geld Maak net als ruim een half miljoen Belgen gebruik van deze belastingvoordelen voor beleggers Wie zijn aangifte in de personenbelasting dit jaar nog niet indiende, heeft nog tot 19 juli om dat via Tax-on-web te doen en deze fiscale voordelen te claimen. De federale overheidsdienst (FOD) Financiën geeft inzicht in de populariteit van allerlei fiscale stimuli die de Vlaamse en de federale overheid invoerden om het spaargeld te activeren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: afspiegelingscoalities zijn economische noodzaak Dat de federale regering en de regionale regeringen straks wellicht dezelfde samenstelling hebben, is een goede zaak. Een sanering van de overheidsfinanciën zal in samenwerking met de deelstaten gebeuren. En voor het stimuleren van de economische groei met meer banen en een ondernemingsvriendelijk klimaat moeten zowel de federale als de deelregeringen een tandje bijsteken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vermogens blijven in het fiscale vizier lopen België schuift op richting centrumrechts. Toch is het verre van zeker dat de linkse campagnepleidooien voor vermogenstaksen in de vuilnisbak verdwijnen. Om de belabberde overheidsfinanciën op orde te krijgen, zal ook gezocht moeten worden naar extra inkomsten, en dat zal wellicht via kapitaal(winsten) gebeuren. Zeker de linkerflank (Vooruit, les Engagés en deels cd&v) van een mogelijk centrumrechtse regering wil hier een trofee binnenhalen.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De kiezer koos voor hervormen en besparen' We staren ons blind op verkiezingsresultaten, maar inhoudelijk zullen onze Vlaamse en federale verkozenen slechts weinig van hun beloftes kunnen waarmaken. De reden: de Europese strafbank wacht. Behalve hervormen en besparen zal niet veel kunnen gebeuren, maar laat de kiezer nu net daarvoor zijn voorkeur uitgesproken hebben. Eerst en vooral: de nieuwste begrotingsregels van Europa …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans van de verkiezingen: en plots lijkt centrumrechts opnieuw mogelijk Met het Vlaamse marktleiderschap voor N-VA en een centrumrechtse meerderheid in Wallonië is het resultaat van de federale verkiezingen minder verdeeld dan gedacht. Terwijl veel waarnemers een beweging richting de extremen hadden verwacht, lijkt onverwachts een zo goed als centrumrechtse meerderheid te ontstaan. Al is dat geen garantie op een snelle regeringsvorming.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en vermogen: dit zeggen experts over de voorstellen van de politieke partijen Werken en vermogen behoren voor veel kiezers tot de belangrijkste financiële thema’s in de komende verkiezingen. Twee weken geleden overliepen we de voorstellen van de partijen. Nu vertellen experts wat er echt nodig is.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Defensie moet prominent in het regeerakkoord staan' Tijdens een debat over het defensiebeleid aan de Universiteit Gent vroeg moderator en VRT-journalist Jens Franssen aan Jasper Pillen, de defensiespecialist van Open Vld: "In 2015 wilde uw partijvoorzitter Gwendolyn Rutten de marine afschaffen. Uw mening?" Pillen repliceerde direct dat dat een uitspraak uit een ander tijdperk was en vandaag ondenkbaar zou zijn.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Herbekijk het Groot Verkiezingsdebat van de UGent over defensie: 'Het is 1941 in de oorlog in Oekraïne' Op maandagavond 27 mei vond aan de Universiteit Gent een verkiezingsdebat plaats over de oorlog in Oekraïne en het defensiebeleid. Deelnemers waren Theo Francken (N-VA), Bruno Tobback (Vooruit), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Jasper Pillen (Open Vld), Koen Geens (CD&V), Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Marc Botenga (PVDA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sparen, beleggen, erven en schenken: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pensioenen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en loopbaan: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit zeggen de Vlaamse partijen over onze 4 pensioenstellingen Hier vindt u de stellingen over pensioenen waarop de Vlaamse politieke partijen voor ons hebben gereageerd. De reacties werden voor u doorgelicht door pensioenspecialist Ewald Pironet (Knack).
Opinie Opinie De balans: bedrijven worden straks de gemakkelijke melkkoe van de Wetstraat Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau was er vooral aandacht voor de impact van de partijvoorstellen op de koopkracht en de begroting. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de gevolgen van de hogere belastingen die ze voorstellen. Die zullen op lange termijn het ondernemerschap fnuiken en de broodnodige bedrijfsinvesteringen doen stilvallen.
Ondernemen Ondernemen Update Stille Fortuinen - De drie generaties achter What’s Cooking Group: ‘De wereld veroveren was niet hun grote droom’ De families Coopman en Van der Pluym zetten na een eeuw de divisie fijne vleeswaren van What’s Cooking Group in de etalage. Stichter Daniël Coopman had nochtans daarmee de fundamenten van het familiebedrijf gelegd. Een portret van de in het Oost-Vlaamse Lievegem verankerde familie, met uitlopers tot in Italië en Zwitserland.
Ondernemen Ondernemen Guido Dumarey doet nieuw bod op Van Hool: 'Ik wil alle centrale service in Koningshooikt houden' Guido Dumarey heeft een nieuw bod uitgebracht op de failliet verklaarde busbouwer Van Hool. De West-Vlaamse zakenman wil "zeker een derde meer jobs behouden" op lange termijn. Dumarey legde voor de camera's van Trends-Kanaal Z uit wat hij wil doen, hoe hij dat wil doen en met wie. Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) verwacht snel uitsluitsel.
Opinie | Anton Van Zantbeek Opinie | Anton Van Zantbeek ‘Spaarders met een termijnrekening worden fiscaal gediscrimineerd, maar niet door de staatsbon’ "De premier heeft overschot van gelijk dat spaarders met een termijnrekening fiscaal worden gediscrimineerd", stelt Anton Van Zantbeek. "Evenwel niet door de staatsbon, wel door het spaarboekje."
Geld Geld Zes alternatieven voor de staatsbon Wanneer u dit artikel leest, is de inschrijvingsperiode voor de staatsbon bijna afgelopen of (als u het met enige vertraging leest) afgelopen. Door het ontbreken van een fiscaal voordeel levert de bon dit keer geen uitzonderlijk hoog rendement. Er zijn alternatieven die evenveel of zelfs meer opbrengen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Boerenprotest zwelt aan in Antwerps havengebied Enkele honderden tractoren bevinden zich dinsdagochtend in en rond het Antwerpse havengebied. De acties van de delegatie landbouwers laten het verkeer rond de Antwerpse haven dichtslibben.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belastingen op fossiele bedrijfswagens: tevredenheid bij leasingmaatschappijen, ergernis bij sociale secretariaten De federale regering is overeengekomen dat er amper een stijging komt van de belastingen die gebruikers van bedrijfswagens op fossiele brandstoffen moeten betalen. De sector van de leasingmaatschappijen is tevreden. Bij de sociale secretariaten is er ergernis over de herberekening van de lonen.
Opinie Opinie De balans van de week: eerlijke fiscaliteit is vaak codewoord voor hogere belastingen Groenen en socialisten willen met een verhoging van de belasting op fossiele bedrijfswagens een signaal geven dat de vergroening van het wagenpark prioritair is. Maar eigenlijk is hun pleidooi vooral bedoeld om de staatskas te spekken. Hetzelfde met het voorstel van het ACV om te morrelen aan de cafetariaplannen. Aan het einde van de rit komt dit neer op een belastingverhoging.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton Stikstofakkoord: 'Vlaamse regeringspartijen rekenen op voldongen feiten’ De Vlaamse regering wil het stikstofdecreet zo snel mogelijk goedgekeurd krijgen, ondanks juridische bezwaren van de Raad van State. Dat er over enkele jaren arresten kunnen komen van het Grondwettelijk Hof die het akkoord vernietigen, maakt weinig indruk. Tegen dan staat de Ineos-fabriek er en is er geen weg terug, redeneren sommigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dienstencheques: ‘De vrees voor een implosie van de sector is niet overtrokken’ De vakbonden uit de dienstenchequesector voeren acties voor hogere vergoedingen voor het personeel en onder andere het recht op een eindejaarspremie. De bedrijven zelf staan financieel onder druk omdat de prijs van de cheque al tien jaar ongewijzigd is. Toch is het systeem van huishoudhulp via dienstencheques een onverhoopt succes. Het leidde tot minder zwartwerk, een hogere tewerkstelling van kansengroepen en een betere werk-privébalans voor de gebruikers.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Zelfstandige ondernemers waren nog nooit zo tevreden over hun job Meer dan de helft van de zelfstandige ondernemers in Vlaanderen zegt een werkbare job zonder knelpunten te hebben. Dat blijkt uit de zesde werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Nooit eerder sinds het begin van die bevragingen lag dat aantal zo hoog.
Nieuws Nieuws Bart De Wever: ‘Ik geloof niet meer in federale hervormingen. Ik doe daar niet meer aan mee’ In een uitgebreid exclusief interview met Trends zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet meer in het federale niveau gelooft. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Bart De Wever: 'België kan wat Singapore kan, maar dan moeten de PS, Ecolo en de PTB ophouden te bestaan' “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden. Ik wil heel duidelijk aan uw lezer en aan de kiezer zeggen: ik doe daar niet meer aan mee”, zegt Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. De voorzitter van N-VA wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen. “Ik word niet vrolijk van de economische vooruitzichten. Premier Alexander De Croo betaalt zijn carrière met de welvaart van Vlaanderen.”
Column | Zelfa Madhloum Column | Zelfa Madhloum 'Alleen een nieuw project kan het geloof in de politiek herstellen' Over een dik half jaar staan de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op de agenda. Laten we even een toertje maken langs het brede politieke centrum in Vlaanderen vandaag.
Sparen Sparen De anticlimax van de staatsbon: goed nieuws voor de schatkist, slecht nieuws voor de spaarder De Belgische staat geeft in december enkel staatsbons op vijf en op acht jaar uit. Het persbericht kwam van het Federale Agentschap van de Schuld, maar de beslissing werd minstens voor een deel door politieke spelletjes beslecht.
Inspiratie Inspiratie Dag van de Ondernemer focust op innovatie Ondernemend Vlaanderen viert vandaag de Dag van de Ondernemer. De tiende editie staat in het teken van 'innovatie', zo meldt initiatiefnemer Unizo in een persbericht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Vlaamse regering bezegelt nieuwe stikstofdeal: wat is er veranderd? De Vlaamse regering heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuw stikstofakkoord bereikt. "Akkoord bereikt in stikstofdossier!", stelt minister-president Jan Jambon op X, het vroegere Twitter. Na een lange dag onderhandelen tussen de vakministers en parlementsleden werd de nieuwe stikstofdeal bezegeld op een digitale ministerraad. Dinsdag om 10.00 uur wordt het akkoord toegelicht op een persconferentie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: technocraten zijn geen wondermiddel Om allerlei redenen bestaat de federale regering-De Croo uit verschillende ministers die niet verkozen zijn en het imago van een technocraat of een expert hebben. In het verleden werd meermaals gepleit voor een kabinet van experts om de maatschappelijke en sociaal-economische uitdagingen efficiënt aan te pakken. Maar ook de technocraten botsen op het primaat van de politiek.
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout 'Banken moeten hun relatie met elke klant herstellen, niet enkel de vermogende' De banken hebben een communicatieprobleem. De sector is een cruciale schakel van de economie. Met kredieten maakt hij investeringen van gezinnen en bedrijven mogelijk. In de covidcrisis hield hij via moratoria en overbruggingskredieten het land draaiend. Groene kredieten stimuleren de verduurzaming van de economie. Maar al die positieve zaken krijgen de banken niet meer verkocht. …
Nieuws Nieuws 'Het dreigt een eenzame strijd te worden voor de landbouwers na de Septemberverklaring' Het akkoord over de Vlaamse begroting geeft de Vlaamse regering wat ademruimte, maar de olifant in de kamer blijft de stikstofkwestie. Dat cd&v zijn slag thuis haalde met meer middelen voor de kinderopvang, is volgens politiek analist Jan De Meulemeester geen goed nieuws voor de landbouwers.
Nieuws Nieuws CD&V legt maatregelen op tafel voor meer kansen voor 55-plussers op arbeidsmarkt CD&V presenteert met ‘Operatie Generatie’ een rist maatregelen om 55-plussers meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, zoals sancties tegen leeftijdsdiscriminatie en een korting op socialezekerheidsbijdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Deze Vlaamse regering heeft de economische koers van de volgende regering bepaald, ongeacht hoe die er gaat uitzien' De Vlaamse regering-Jambon begint deze week aan zijn laatste kans om zichzelf te redden – de laatste kans om een afstraffing in de verkiezingen van 2024 te milderen.
Nieuws Nieuws Update Algemeen Boerensyndicaat: 'Nieuwe stikstofdemarche van Demir doet landbouwsector zwaar bloeden' Het stikstofdossier zorgt opnieuw voor een crisis binnen de Vlaamse regering. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigt via ministeriële instructies een verstrengd stikstofbeleid aan. Zo zal ze de vergunningsregels voor boeren verscherpen en ingrijpen in bestaande vergunningen. Ze doet dit naar eigen zeggen om ‘een vergunningenstop te vermijden’. Haar actie komt er nadat een akkoord met de CD&V is uitgebleven. Volgens minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) creëert Demir rechtsonzekerheid. Het Algemeen Boerensyndicaat spreekt van een “puur politieke afrekening.”
Ondernemen Ondernemen Loopt België 700 miljoen euro aan belastinginkomsten mis in de luchtvaartsector? De Belgische schatkist zou vorig jaar 700 miljoen euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen vanwege de favorabele fiscale spelregels voor de luchtvaartindustrie. Dat becijferde de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in een recente studie. Hoe snel moeten we de barricades op om dit onrecht te bestrijden? “Je kunt de geschiedenis niet veranderen”, nuanceert luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen).
Belastingen Belastingen De fiscale kloof tussen alleenwonende en koppel met kinderen blijft diep De afschaffing van het huwelijksquotiënt, een fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, staat op de agenda van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) tegen 2024. Volgens Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), is dat een goed vertrekpunt, maar onvoldoende om de diepe fiscale kloof tussen alleenstaanden en koppels te verkleinen.
Nieuws Nieuws Pensioendeal onder de loep: ‘Hopelijk opmaat naar échte hervormingen na de verkiezingen’ De federale regering neemt maatregelen om de financiële houdbaarheid van het Belgische pensioenstelsel te versterken. Hoe moeten we dat pensioenakkoord beoordelen zonder ons al te erg te laten meeslepen door de hoerastemming in het Vivaldi-kamp? We vroegen het aan Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), en Herman Matthijs, professor openbare financiën (VUB/UGent).
Nieuws Nieuws Fiscale hervorming struikelt over heilige huisjes Ondanks maanden voorbereidend werk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) stond in de sterren geschreven dat het voor de federale regering zo goed als onmogelijk zou worden nog een akkoord te vinden over een fiscale hervorming. We staan te dicht bij de verkiezingen, de ideologische tegenstellingen zijn te groot en de slechte begroting laat te weinig bewegingsruimte. De fundamentele gebreken van de Belgische fiscaliteit blijven bestaan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gokbedrijf Napoleon neemt juridische stappen tegen reclameban van Van Quickenborne Het gokbedrijf Napoleon onderneemt juridische stappen tegen het koninklijk besluit van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dat zou vanaf juli een verbod voor gokreclame opleggen. Tom De Clercq, executive director van Napoleon en voorzitter van de federatie van gokbedrijven BAGO, vraagt de schorsing en vernietiging van het KB.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Akkoord over begrotingscontrole, geplande verhoging minimumuitkering wordt geschrapt: econoom Ivan Van de Cloot wikt en weegt (video) Het federale kernkabinet is het donderdagmiddag na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. 'Dit zijn peanuts in vergelijking met de uitdaging,' zegt Itinera-econoom Ivan Van de Cloot.
Ondernemen Ondernemen Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord De Vlaamse regering heeft een stikstofakkoord bereikt. Vlaams minister-president Jan Jambon heeft het akkoord vrijdag, geflankeerd door zijn voltallige regering, voorgesteld op het Martelaarsplein. Het bereikte akkoord herneemt grotendeels de inhoud van het ultieme voorstel van vorige zondag, maar voor twee knelpunten die voor CD&V belangrijk waren, komt er een extra onderzoek. Is dat onderzoek positief, dan verdwijnt in 2025 de strikte vergunningsdrempel voor de landbouw.