Sparen, beleggen, erven en schenken: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee?

Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.

Stilaan vliegen de voorstellen van de partijen de kiezers om de oren. Een belangrijke maatstaf voor veel mensen is: in hoeverre hebben al die plannen gevolgen voor mijn portemonnee? Trends vroeg de Vlaamse partijen naar hun standpunten over vier thema’s: werken, vermogen, pensioenen, en wonen.

Lees hieronder over sparen, beleggen erven en schenken. Lees hier het deel over werken en loon, hier over pensioenen en hier over wonen.

Sparen, beleggen, erven en schenken

Alle partijen sturen aan op een algemene belastinghervorming waarin ook de belastingen op vermogen of vermogensinkomsten een rol spelen. Er is een duidelijke tweedeling over hoe de vermogensinkomsten zoals dividenden, spaarintresten of obligatiecoupons belast moeten worden.

Het ene kamp – Vooruit, Groen en PVDA – wil die mee laten tellen voor personenbelastingen en ze dus progressief belasten. ‘Een euro is een euro, los van of die uit werk of uit vermogen komt’, is de achterliggende gedachte. Ze willen zo de belastbare basis verbreden en de algemene druk in de personenbelasting verlagen. Volgens Groen zullen werkenden daardoor meer overhouden, terwijl grote vermogens een groter deel bijdragen omdat die vermogens in ons land veel ongelijker verdeeld zijn.

Vooruit en Groen zeggen dat de beleggingsfiscaliteit zo neutraler wordt. Momenteel is dat niet het geval omdat bepaalde vormen van sparen of beleggen van fiscale gunstregimes genieten. Door spaar- en beleggingsinkomsten in de personenbelasting te trekken, vervalt dat.

De andere partijen pleiten voor een zogenoemde dual income tax. De belastingen op arbeids- en vermogensinkomsten blijven dan gescheiden. De eerste worden progressief belast en de laatste met een vast percentage, zoals de roerende voorheffing nu. Vermogensinkomsten progressief belasten zou volgens Open Vld de economie hard raken, omdat er minder geïnvesteerd zou worden.

Alleen Groen en PVDA zijn voor een zuivere vermogensbelasting.

Cd&v wil de roerende voorheffing verlagen van 30 naar 25 procent en de eerste 6.000 euro inkomsten uit roerende inkomsten daarvan vrijstellen. Op een spaarboekje dat bijvoorbeeld 3 procent oplevert, zou de eerste 200.000 euro dan vrijgesteld zijn van roerende voorheffing. Ook N-VA en Open Vld stellen voor roerende inkomsten een basisvrijstelling voor, om zo de belastingen op sparen en beleggen neutraler te maken.

Alleen Open Vld en N-VA willen geen belasting op meerwaarden die beleggers bijvoorbeeld op aandelen zouden boeken. De andere partijen zijn voorstander van een of andere vorm daarvan, wel met de kanttekening dat minwaarden ook in rekening worden gebracht.

Alleen Groen en PVDA zijn voor een zuivere vermogensbelasting. De eerste wil vermogens tussen 2,5 en 5 miljoen een belasting opleggen van 0,4 procent. Tussen 5 en 10 miljoen zou dat 0,8 procent zijn en voor alles daarboven 1,2 procent. Voor PVDA mogen mensen hun vermogen zelf aangeven op een Fortune-on-Web. Vanaf 5 miljoen euro vermogen zou 2 procent geheven worden, van 10 miljoen euro 3 procent.

Er zijn ook verschillende voorstellen om de meer dan 300 miljard euro aan Belgisch spaargeld aan het werk te krijgen. Open Vld wijst er wel op dat die brede basis aan spaargeld ook belangrijk is voor de stabiliteit van onze banken en zorgt voor gunstige hypotheektarieven. Cd&v de beurstaks vereenvoudigen, al geeft de partij daar geen details over. N-VA wil de beurstaks voor de kleine en middelgrote Belgische beursbedrijven verlagen om zo meer kapitaal richting Brusselse beurs te laten vloeien.

Groen, PVDA en Vlaams Belang gooien het over een meer collectivistische boeg. De eerste twee pleiten voor een nationale ontwikkelingsbank, naar het voorbeeld van de Duitse KfW. Zo’n instelling zou bij de Belgische spaarders geld kunnen ophalen voor investeringen in duurzame energie, infrastructuur of woningrenovatie. Vlaams Belang wil dan weer een coöperatief Vlaams energiebedrijf oprichten.

Alle partijen springen ook in de bres voor de spaarders door de banken aan te porren, of te dwingen, tot hogere spaarrentes. N-VA wil de getrouwheidspremie afschaffen en banken verplichten tot meer transparantie, in de hoop dat klanten dan sneller van bank zouden wisselen. Ook cd&v en Open Vld hopen dat de druk op de banken vooral van de spaarders komt. Ze willen de banken niks opleggen, tenzij het echt nodig is. Vlaams Belang, Vooruit en Groen gaan iets dwingender te werk en spreken van een soort wettelijke minimumrente, soms voor een beperkt bedrag. Vooruit wil de banken ook verplichten om hun klanten telkens de meest voordelige spaarrekening aan te bieden.

Ook over erven en schenken lopen de voorstellen uiteen. N-VA en Vlaams Belang willen de erfbelastingen het liefst afschaffen, al beseffen ze dat zoiets moeilijk haalbaar is. Daarom wil N-VA ze afschaffen voor ervan tussen partners, en verlagen voor erfgenamen in de eerste lijn, net zoals Open Vld. Cd&v wil tussen partners een hogere vrijstelling voor erfbelastingen. Vlaams Belang wil dan weer algemeen de eerste 250.000 euro vrijstellen. Vooruit stelt voor dat iedereen gedurende haar of zijn leven een belastingvrije som van 250.000 euro kan erven of krijgen van eender wie. Open Vld en cd&v willen de schalen in de erfbelasting indexeren om de algemene belastingdruk te verminderen, en de tarieven aanpassen naar nieuwe gezins- en samenlevingsvormen zoals nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden zonder kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content