Macro-economie & beleid De balans: Conner Rousseau neigt richting beperking werkloosheidsuitkeringen in de tijd
Macro-economie & beleid Balans van de week: hogere taks op aanvullend pensioen raakt vooral Vlaamse pensioenspaarder
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: op de arbeidsmarkt blijven de knipperlichten branden De federale regering mag dan wel pochen met de gestegen Belgische werkzaamheidsgraad, twee recente statistieken tonen aan dat het met de Belgische arbeidsmarkt niet zo snor zit. In Vlaams-Brabant, een van de longen van onze economie, is de groei van de werkzaamheidsgraad stilgevallen. Daarnaast blijft het aantal arbeidsongeschikten in België sterk stijgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de nepsanering van de regering-De Croo De Vivaldi-coalitie sloot de begrotingscontrole af met een inspanning van 1,7 miljard euro. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) verkoopt dat als een gedeeltelijke besparing, terwijl de uitgaven niet dalen. Ze stijgen gewoon minder snel, onder andere in de pensioenen. De uitgaven voor de minimumpensioenen verkocht De Croo in de Kamer als “een investering”. Dat foute taalgebruik is verontrustend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de PS leeft in een parallel universum De PS maakte het deze week opnieuw al te bont. Misplaatst triomfalisme over de Belgische werkzaamheidsgraad. Een veto tegen besparen ondanks een hoog begrotingstekort. Het pensioenprobleem oplossen door aanvullende pensioenen extra te belasten. En ten slotte kwam een ad-hocvoorstel om de macht van vakbonden in kmo’s te verankeren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: Geen respijt voor de Belgische begroting Een mild rapport van het Monitoringcomité is voor de regering-De Croo een alibi om niets te doen aan het begrotingstekort en de begrotingscontrole op een drafje af te handelen. De financiële toestand van het land dreigt nog te verergeren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: hoe de Delhaize-case het verdienmodel van de vakbonden onder druk zet Dat Delhaize België zijn 128 supermarkten wil laten overnemen door zelfstandigen, maakt de vakbonden woedend. Dat verbaast niet, want zo’n switch verzwakt hun machtspositie. Syndicale organisaties hebben meer te winnen bij een collectief ontslag met hard onderhandelde maar mooie opzegvergoedingen, plus een exit van het personeel richting brugpensioen en aanverwante uittredingsstelsels.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: minder subsidies en meer fiscale autonomie, graag De Vlaamse regering deelt jaarlijks 17,751 miljard euro aan subsidies uit. Dat leert de vorig jaar opgerichte subsidiedatabank. Het bedrag is hoger dan verwacht. Experts pleiten voor een kerntakendebat om de subsidies omlaag te krijgen. Daarnaast kan een regionale vennootschapsbelasting een transparanter alternatief zijn voor de steun aan bedrijven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: pre-electorale koorts heeft pensioen- en asieldebat in haar greep Onder druk van de Europese Commissie probeert de regering-De Croo nog een soort van pensioenhervorming door te voeren. Maar de voorstellen van de partijen lijken weggelopen uit een verkiezingspamflet. Met de aanpak van de asielcrisis is het niet anders. Verstijfd door de opgang van de radicale partijen in de peilingen hebben de beleidsmakers het dossier laten verzieken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: FN Herstal, een etatisme van de vorige eeuw Een voormalige werknemer van FN Herstal wordt ervan beschuldigd 15 miljoen euro van het wapenbedrijf te hebben verduisterd. Normaal leidt zo'n schandaal in een onderneming tot een betere interne governance. Niet zo bij een staatsbedrijf als FN Herstal, waar bestuurders met verschillende politieke kleuren vechtend over straat rollen.