Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trumps presidentschap kan China schaden China’s politieke elite ziet de herverkiezing van Donald Trump als een bewijs van de decadentie van de Verenigde Staten. Maar de leiders beseffen ook dat de nieuwe Amerikaanse president de Chinese economie flink pijn kan doen.
Nieuws Nieuws Update Koper is inzet van potentiële miljardendeal in mijnsector: 'Op een na beste fundamenten van alle grondstoffen' BHP, de grootste mijngroep ter wereld, heeft een bod van 31,1 miljard pond (36,3 miljard euro) uitgebracht om rivaal Anglo American over te nemen. Voorlopig vangt BHP bot met zijn overnamebod. Maar wat kan het betekenen voor de markt en de energietransitie als de overname toch zou doorgaan? We vroegen het aan grondstoffenexperts Boris Cukon (co-fondsbeheerder Isatis Global Natural Resources Flexible Fund) en Danny Reweghs (Trends Beleggen).
Investeren Investeren Update Goudprijs steeg dit jaar al 31 procent: inspelen op de goudrally doet u zo Oorlogen, onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingsuitslag en centrale banken die de rente verlagen, doen de goudprijs vlammen. Hoe kunt u daar als particuliere belegger een graantje van meepikken?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Olieprijs klimt na Amerikaans-Britse aanval op Houthi-doelwitten: 'Risico op escalatie verhoogd' De luchtaanvallen van de Verenigde Staten en hun Britse bondgenoten op doelwitten van de Houthi-rebellen veroorzaken onrust op de internationale oliemarkten. Een vat ruwe Brent-olie, de Noordzee-standaard, schiet zo'n 2 dollar hoger en tikt 80 dollar aan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Banken schrapten afgelopen jaar 60.000 banen: ‘We zien financiële instellingen in 2024 nóg conservatiever worden’ Wereldwijd schrapten banken meer dan 60.000 banen in 2023, een van de zwaarste bezuinigingsjaren sinds de financiële crisis. Vaak kwamen de ontslagrondes neer op het terugdraaien van een groot deel van de post-corona-aanwervingen, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Geld Geld Beursblog: dan toch een eindejaarsrally? Steeds meer signale wijzen erop dat er een eindejaarsrally op de beurzen aankomt. De vraag is of die duurzaam is en welke tegenwind de beurs daarna staat te wachten.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... David Mellul (Varenne Capital) Hoe vergaat het de beurshandel in tijden van galopperende rente? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Beleggen Beleggen Goud én bitcoin stijgen plots hard in waarde: hoe komt dat? Eén ounce goud (31,1 gram) noteerde maandag in de vroege ochtend een recordprijs van 2.100 dollar. De koers van de bitcoin bereikt voor het eerst in anderhalf jaar weer de kaap van 40.000 dollar. De prijs van 's werelds meest waardevolle cryptomunt steeg in 2023 met 142 %. Wat zit achter het sentiment dat de waarde van beide investeringen hoger stuwt? Trends vroeg het recent nog aan aan Jan Van Cutsem, handelaar in edelmetalen bij The House, en Thomas Spaas, advocaat die cryptobeleggers fiscaal advies geeft. Herlees hier.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Tessenderlo verliest marge De markt reageerde negatief op de halfjaarcijfers van Tessenderlo Group. Niet dat de verwachtingen zo hooggespannen waren, want bij de bekendmaking van de jaarresultaten had de groep al een lagere ebitda in het vooruitzicht gesteld.
Beleggen Beleggen Adidas: diverse analisten verhogen de koersdoelen Analisten blijven verdeeld over het potentiële herstel van Adidas. Een koop-, een houd- en twee verkoopadviezen toegelicht.
Nieuws Nieuws Belg Jacques de Vaucleroy voorgedragen als voorzitter van Swiss Re De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re draagt Jacques de Vaucleroy voor als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. De Belg voert die functie sinds mei al ad interim uit.
Ondernemen Ondernemen KBC-CEO Johan Thijs: ‘Met één muisklik kan het geld van een bank weg zijn’ In de Verenigde Staten blijft de bankencrisis sluimeren, maar CEO Johan Thijs van KBC Groep blijft er rustig bij. “De toestand van de banken is fundamenteel veranderd, zeker in Europa”, maakt hij zich sterk. Het liefst praat hij over een van zijn dada’s, de doorbraak van artificiële intelligentie: “KBC heeft met Kate een van de beste servicebots ontwikkeld.”
Geld Geld Beursblog: recessie-inzichten voor beleggers Het blijft onzeker of er een recessie aankomt, maar het kan voor beleggers nooit kwaad om te kijken hoe ze hun portefeuilles kunnen herschikken als het zover zou komen.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Financiële crisissen zijn westers De zware waarderingskloof ten nadele van de opkomende markten valt niet te rechtvaardigen.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Crash onder Duitse vastgoedaandelen De koersen van de Duitse woningfondsen zijn de afgelopen twaalf maanden ruimschoots gehalveerd. Beleggers houden rekening met forse prijsdalingen in de Duitse woningmarkt.
Nieuws Nieuws Rivalen maken Credit Suisse-bankiers het hof: 'Het enige wat UBS te bieden heeft, is vijf jaar onzekerheid' Het personeel behouden is de belangrijkste prioriteit bij UBS na de overname van Credit Suisse. Zwitserse concurrenten liggen op de loer.
Beleggen Beleggen De 5 favoriete aandelen van... Tom Simonts (KBC) Hoe vergaat het de beurshandel in economisch wankele tijden? Trends polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de solide effecten die hun voorkeur wegdragen.
Magazine Magazine Tom Dechaene, de bewaker van de banken: ‘De markt is een wild beest’ En plots lijkt het weer 2008: banken die omvallen, politici en regulatoren die sussende taal spreken, en financiële markten die panikeren. “Wij hebben nog een heel arsenaal aan wapens om een bankencrisis te bezweren”, zegt Tom Dechaene, directeur verantwoordelijk voor bankentoezicht bij de Nationale Bank.
Beleggen Beleggen De risico's voor de Zwitserse bankenfusie volgens analisten Analisten verwelkomen de overname van Credit Suisse door UBS, maar plaatsen wel kanttekeningen. Zo kunnen toezichthouders moeilijk gaan doen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Stel je even voor wat dit betekent voor oud-medewerkers': Zwitserland blijft verbijsterd achter na debacle Credit Suisse De val van Credit Suisse laat de Zwitsers in verbijstering en woede achter. Hoe kon dit in vredesnaam gebeuren? De bank van ondernemend Zwitserland, de bank die in 1856 was opgericht om een van de Zwitserse iconen, de eerste Gotthard-treintunnel. De bank die is verbonden met de aanvang van de Zwitserse spoorwegen, en eigenlijk de hele industriële ontwikkeling in Zwitserland. Zomaar weg?
Investeren Investeren Aandeelhouders worden beter beschermd dan obligatiehouders De noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse is gered. UBS werd gedwongen zijn land- en sectorgenoot een reddingsboei toe te gooien. Bij die operatie verliezen een aantal grote obligatiehouders hun centen, en dat roept vragen op.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dossier slachtoffers van de hoge rente: de eerste drama’s bij de banken zijn er al (video) Hoe kan het dat een hogere rente banken in de problemen brengt? Terwijl in België de banken recordwinsten aan elkaar rijgen dankzij de hogere rente-inkomsten, gebeurde aan de andere kant van de oceaan het omgekeerde: banken gingen failliet door de hogere rente. Meteen is het spook van de financiële crisis van 2008 terug en stellen mensen zich de vraag: is mijn geld nog veilig?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van Overtveldt over bankencommotie: 'Van ‘too big to fail’ naar ‘much too big to fail’' Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) spreekt al jaren zijn vrees uit voor een nieuwe bankenschok. De gewezen Belgische minister van Financiën wist ons niet te vertellen of er met de Credit Suisse-redding een kantelmoment is aangebroken. Maar hij seinde wel zijn bezwaren tegen de constructie.
Geld Geld Ook kleine beleggers verliezen bij redding Credit Suisse: ‘Veel Europese obligatiefondsen hebben blootstelling’ Voor aandeelhouders van Credit Suisse is het duidelijk dat ze veel, maar niet alles kwijt zijn bij de redding van de Zwitserse bank door UBS. De houders van effecten die het midden houden tussen obligaties en aandelen (coco's) zijn alles kwijt. Er zijn in Europa geen kleine beleggers die rechtstreeks geld hebben gestopt in die coco's, maar velen deden het wél onrechtstreeks en zonder het te weten via obligatiefondsen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Deal tussen UBS en Credit Suisse: 4 vragen beantwoord Het noodlijdende Credit Suisse is gered. Sectorgenoot UBS werd gedwongen de bank een reddingsboei toe te gooien. Bij die operatie verliezen enkele grote obligatiehouders hun centen, en dat roept vier belangrijke vragen op.
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout Hogere kapitaalbuffers en strenger toezicht moeten nieuwe bankencrisis voorkomen Wat kunnen we leren uit de val van Credit Suisse en Silicon Valley Bank? Ten eerste dat een bankrun moeilijk te stoppen valt, zeker in tijden dat geld instant en digitaal van de ene naar de andere rekening kan worden overgeschreven. Ten tweede dat een liquiditeitscrisis – de bank heeft onvoldoende middelen om de spaartegoeden uit te keren – bijna altijd begint bij vragen over de solvabiliteit: heeft de bank voldoende kapitaal om verliezen door te slikken?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update UBS neemt Credit Suisse over voor 3 miljard euro en krijgt steun van centrale bank De Zwitserse bank UBS heeft de in problemen geraakte branchegenoot Credit Suisse overgenomen. Dat akkoord werd bereikt nadat volgens de Financial Times het bod was verhoogd tot ruim 3 miljard euro. De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde de deal zondagavond en maakte tevens bekend ter wille van de liquiditeit garant te staan voor een lening van maximaal 100 miljard Zwitserse frank (ruim 101 miljard euro).