Nieuws Nieuws Waarom cirkelen Chinezen rond Air Belgium? De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium krijgt bescherming tegen haar schuldeisers. Ze ligt ogenschijnlijk goed bij Chinese investeerders. Waarom is Air Belgium beroemder in China dan in België?Wolfgang Riepl
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid ‘Welvaartscreatie is voor geen enkel beleidsniveau in België nog politiek prioritair’
Ondernemen Ondernemen Pieter Timmermans viert zilveren jubileum bij VBO: een terugblik in 6 mijlpalen Pieter Timmermans ging in 1998 aan de slag bij het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO). Eerst als directeur-generaal die meer de interprofessionele onderhandelingen aanstuurde, sinds 2012 als gedelegeerd bestuurder. Niemand heeft zoveel ervaring in sociaal overleg als de topman van de grootste werkgeversorganisatie van het land. Timmermans blikt bij zes mijlpalen terug op de voorbije kwarteeuw, en kijkt ook een beetje vooruit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Thomas Dermine: 'De Europese Commissie kan ons nu ook bijten' Volgende week vraagt België aan Europa de betaling van een eerste schijf van 847 miljoen euro in het kader van het nationale herstelplan. Begin 2024 zou dat geld op de rekening moeten staan, als de Europese Commissie niet struikelt over de pensioenhervorming die de federale regering voor de zomer afklopte. Het ontbreken van een fiscale hervorming is mogelijk een volgend struikelblok.
Sparen Sparen Van staatsbon tot Fastned-obligatie: de ene obligatie is de andere niet Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned verkoopt voor het eerst obligaties aan particuliere Belgische beleggers. Het is oppassen, want er zijn belangrijke verschillen met de obligaties zoals Belgen die kennen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Yves Leterme blikt terug, 15 jaar na het uitbreken van de financiële crisis: van de val van Fortis tot een cadeau voor Dehaene “Een bankencrisis managen is moeilijker en complexer dan onderhandelen over een staatshervorming”, zegt oud-premier Yves Leterme. Exclusief voor Trends blikt hij terug op de redding van Fortis en Dexia vijftien jaar geleden.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Wil dit land vooruitkomen, dan moet het samenkomen'
Rechten Rechten Hoe maakt u kans op een studietoelage voor uw kind? Het nieuwe academiejaar gaat weldra van start. Hoeveel kost een opleiding aan een hogeschool of universiteit tegenwoordig? En wanneer hebt u recht op een studiebeurs voor uw kroost?
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Europa is dogmatisch in zijn klimaatbeleid en kan noch het Amerikaanse ondernemerschap, noch het Chinese industriebeleid verslaan'
Ondernemen Ondernemen De zomer is om zeep voor Anheuser-Busch Er komt maar geen einde aan de neergang van AB InBev in de Verenigde Staten. De wereldbrouwer en de lokale marktleider ziet de verkoop al ruim vijf maanden crashen. Voorlopig heeft de wereldbrouwer nog geen zware bijzondere waardevermindering geslikt in de Verenigde Staten. Het wordt wel opletten als de neergang langer aansleept.
Belastingen Belastingen Een oldtimer is niet alleen rijden maar ook rekenen De voorbije zomer werd ons land opgeleukt door tientallen evenementen voor oldtimers. Classic cars geven recht op voordelige tarieven inzake autofiscaliteit, maar ze zijn niet altijd welkom in lage-emissiezones. Met welke regels moet u rekening houden?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Antwerpen en Charleroi krijgen onderzoekscentra voor waterstoftechnologie Antwerpen en Charleroi krijgen elk een nieuw onderzoekscentrum voor waterstoftechnologie, met elk een eigen specialisatie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist. Het is de bedoeling de bouw af te ronden in de periode 2026-2027.
Ondernemen Ondernemen Nestor wordt grootste uitzendbedrijf voor 50-plussers in Benelux: ‘Senioren maken meer en meer het verschil’ Na de acquisitie van ErvarenJaren in 2020 heeft het uitzendbedrijf Nestor met 65plus opnieuw een Nederlandse sectorgenoot overgenomen. Zo wordt Nestor de marktleider in de Benelux in het vinden van werk voor vijftigplussers en gepensioneerden. “Wij willen aantonen dat op werken geen leeftijd staat”, zeggen de oprichters Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende.
Ondernemen Ondernemen Snellader Ionity groeit met sprongen: ‘Je kunt Europa doorkruisen met onze oplaadpunten alleen’ Het is de grootste snellader in Europa, naast Tesla. Ionity groeit met sprongen, aangedreven door de verkoop van elektrische auto’s. Het werd opgericht door Volkswagen, BMW, Ford, Mercedes en Hyundai, en versterkt door BlackRock.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Agoria: ‘Subsidiewedloop tussen EU-lidstaten moet absoluut stoppen’ Volgens de koepel van Belgische technologiebedrijven Agoria reageert de Europese Commissie te defensief. “We zijn ondertussen meer geld aan het besteden dan het hele budget van de US Inflation Reduction Act”, zegt CEO Bart Steukers.
Magazine Magazine Daar komen de Denen: Denemarken transformeerde in toptempo tot hét modeland van het Noorden In juni noemde Time Magazine Ganni een van de meest invloedrijke bedrijven van 2023. Het Deense modelabel is niet het enige dat wereldwijd is doorgebroken. De coolfactor van Baum & Pferdgarten, Stine Goya, Cecilie Bahnsen en co groeit genadeloos. Dat de designers zich fors uitspreken voor duurzaamheid en inclusiviteit, speelt in hun voordeel.
Magazine Magazine Amuse-Gueuze: revival van een streekbier dat niet voor champagne moet onderdoen Wat voor velen een zuur bier is, is voor de fijnproever een delicatesse. Geuze is de laatste jaren aan een ware opmars bezig, met dank aan ambassadeurs zoals Karen Blereau. Zij organiseert in oktober de jubileumeditie van het Amuse-Gueuze-diner waarbij gastronomische gerechten gepaird worden met geuze en andere lambiekbieren.
Column | Belastingen Column | Belastingen "Bij onzekerheid en betwisting kan de belastingplichtige niet worden bestraft"
Magazine Magazine Strijd om subsidies: Frankrijk en Duitsland strooien met geld, ons land moet passen Sinds Europa de regels voor staatssteun versoepeld heeft, strooien grote EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland met miljarden euro’s aan subsidies, om chips- en batterijproducenten te overhalen een site op hun grondgebied te bouwen. België, nochtans altijd een subsidiekampioen geweest, dreigt op achtervolgen aangewezen te zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europaspecialist Van Hecke (KU Leuven): 'Von der Leyen is slim genoeg om het Europees parlement niet te provoceren' Ursula von der Leyen wil een tweede termijn als Europees commissievoorzitter niet op het spel zetten, zoveel werd duidelijk in haar State of the Union voor het Europees Parlement. Ze wil weer goede maatjes worden met de industriëlen en de boeren, maar grootse plannen bevatte haar toespraak niet. Zo hoort het ook, aldus Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven.
Ondernemen Ondernemen Franse waakhond verbiedt verkoop iPhone 12 om hoge straling De verkoop van Apples iPhone 12 is in Frankrijk niet langer toegestaan omdat de telefoontoestellen te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR heeft Apple opgeroepen maatregelen te nemen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Vanackere: 'Wij persen een beperkte groep uit tot ze een burn-out hebben' In zijn eerste grote interview sinds hij in 2019 werd benoemd tot directeur van de Nationale Bank sprak Steven Vanackere met Trends onder andere over het verhogen van de werkgelegenheidsgraad en breekt hij een lans voor een betere balans tussen leven en werk. Vanackere is ook ondervoorzitter van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Steven Vanackere: 'Mannen moeten wat meer in het huishouden doen' “Het kalf is nog niet verdronken. Maar als de volgende regering de noodzakelijke hervormingen opnieuw niet doorvoert, heeft dit land een probleem”, waarschuwt Steven Vanackere, die voor het eerst een groot interview geeft sinds het begin van zijn mandaat bij de Nationale Bank.
Nieuws Nieuws Wat u nog niet wist over de staatsbon 22 miljard euro heeft de staatsbon opgebracht in slechts een paar dagen, een record. De staatsobligatie was een ongelooflijk succes. Maar voor wie eigenlijk? Want verschillende kwesties in deze campagne zijn niet echt openbaar gemaakt.
Nieuws Nieuws Bijna 60 vluchten geannuleerd op luchthaven Charleroi door staking Ryanair-piloten Van de 288 Ryanair-vluchten die gepland waren op donderdag en vrijdag met vertrek of aankomst op de luchthaven van Charleroi, zullen er 58 geannuleerd worden ten gevolge van de staking van de Ryanair-piloten die gevestigd zijn op de luchthaven van Charleroi. Dat meldt Brussels South Charleroi Airport woensdag op zijn website. Passagiers wier vlucht geannuleerd werd, wordt gevraagd om niet naar de luchthaven te komen.
Ondernemen Ondernemen 3 uitdagingen voor de Belgische hardwaresector: 'Veel Europese bedrijven trekken nu eerst met hun product naar Amerika' Het is minder bekend dat zijn softwarebroertje, maar België heeft ook een ecosysteem voor de ontwikkeling van hardware. “Typisch Belgisch is dat ons niveau zeer goed is, maar we er niet slagen dat naar buiten te brengen”, zegt Wouter Foulon van het ingenieursbureau Comate. Hij ziet drie mankementen in de sector.
Inspiratie Inspiratie De Munt ontwerpt affiches met AI De Munt heeft een primeur: de affiches voor het nieuwe seizoen zijn mee ontworpen door artificiële intelligentie.
Ondernemen Ondernemen Zes West-Vlaamse familiebedrijven zijn goed voor een derde van de Europese productie van diepvriesgroenten: wie zijn ze? Vlaanderen is wereldkampioen in diepvriesgroenten. Met 1,23 miljard euro omzet is ons relatief kleine gewest in absolute cijfers ’s werelds grootste exporteur van diepvriesgroenten. Bovendien ligt het epicentrum in en rond Ardooie. Zes West-Vlaamse familiebedrijven zijn goed voor liefst 30 procent van de Europese productie van diepvriesgroenten.
Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Ageas zit op schema voor een hoger dividend De Belgische verzekeraar Ageas kan terugblikken op een stevige eerste jaarhelft.
Nieuws Nieuws Chris Peeters van Elia Group naar bpost: achtergronden bij een toptransfer in het bedrijfsleven De overstap van Elia Group naar bpost is professioneel geen promotie voor Chris Peeters, zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes. "In voetbaltermen: hij gaat van de Europa League naar de Belgische competitie. Maar qua uitdaging is het een fantastische job.”
Magazine Magazine Belfius-CEO Marc Raisière: ‘Met de staatsbon concurreren is simpelweg onmogelijk’ De succesvolle staatsbon heeft de banken pijn gedaan. Belfius zag 3,5 miljard euro spaargeld wegvloeien, de hele sector bijna 22 miljard. “We moeten aandachtig zijn voor de keerzijde van het succes van de staatsbon en vermijden dat er een bankencrisis veroorzaakt wordt”, zegt Marc Raisière, de CEO van Belfius.
Nieuws Nieuws Tweede spoorwegmaatschappij komt met nachttrein Brussel-Berlijn De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB lanceert in december een tweede nachttreinverbinding naar België: Berlijn-Brussel. Dat staat dinsdag in een persbericht van de maatschappij. Op die route gaat ÖBB concurreren met de Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper.
Sparen Sparen Michael Anseeuw (CEO BNP Paribas Fortis): ‘Nieuwe staatsbon enkel mits er een gelijk speelveld wordt gecreëerd’ BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zag 6,1 miljard euro spaargeld naar de staatsbon vloeien. CEO Michael Anseeuw pleit voor een maximumbedrag op een eventuele tweede uitgifte en het schrappen van de rechtstreekse inschrijving bij het Agentschap van de Schuld.
Nieuws Nieuws Bpost bank wordt loket van BNP Paribas Fortis Begin volgend jaar wordt bpost bank geïntegreerd in BNP Paribas Fortis. De bedoeling is dat de postkantoren het loket voor eenvoudig en fysiek bankieren worden voor alle klanten.
Inspiratie Inspiratie Belgische games schoppen spelers een geweten: "De virtuele wereld die de echte wereld redt" Trends selecteert grensverleggende thema’s. Deze Belgische games verdienen het label omdat ze de spelers bewust maken van de uitdagingen voor onze planeet. Videogames zijn almaar vaker meer dan zuiver entertainment. Ook in België probeert een groeiend aantal makers mensen spelenderwijs bewust te maken van de uitdagingen waar onze planeet mee worstelt. “Met het vingertje wijzen en prekerig doen wérkt niet: dan haken gamers af.”
Live Live op Trends Summer University 2023 Live op Trends Summer University 2023 Van een openhartige Alexander De Croo tot de netflixisering van onze economie: dit was Trends Summer University 2023 (+ foto's) 13:31 De debatten van Trends Summer University 2023 zitten erop 13:12 ‘Leslie Cottonjé (Hello Customer): ‘Elke dag denk je na over wat de klant vandaag wil, daarna over hoe ChatGPT daarin helpt’ 12:09 ‘Het is nog steeds mogelijk om vandaag op de trein van AI te stappen, over 6 maanden zal het te ingewikkeld zijn’
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Investeren Investeren Triodos vraagt ontevreden certificaathouders nog wat geduld te hebben: “Het is te vroeg om conclusies te trekken” Drie jaar konden de certificaathouders van Triodos Bank niet aan hun kapitaal. De handel in de certificaten is hervat, maar de kritiek is nog niet helemaal gaan liggen. Triodos verdedigt de keuzes die het heeft gemaakt.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Enkel de geest van Poupehan kan ons onderwijs redden'
Magazine Magazine ‘Veel mannelijke durfkapitalisten zien nauwelijks vrouwen pitchen’ Soms geven succesvolle ondernemers hun carrière een onverwachte nieuwe wending. Wat bezielt hen? Leen Segers turnt zich al een jaar om van ondernemer naar investeerder. Vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in de teams van durfkapitaalfondsen, en dat is een handicap. “Omdat investeringsmanagers allemaal een beetje dezelfde achtergrond hebben, kunnen ze niet altijd beoordelen welke innovaties morgen relevant zullen zijn voor andere mensen”, weet Segers. “Ik zal met een andere bril naar een ondernemer kijken.”
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Banken moeten meer oog hebben voor maatschappelijke ontevredenheid' Banken voelen onvrede niet aan, schrijft Patrick Claerhout.
Geld Geld MeDirect daagt grootbanken uit: ‘Klanten met een vermogen tot 1 miljoen euro worden niet goed bediend’ Alain Moreau, de nieuwe CEO van MeDirect die voordien CEO van Deutsche Bank België was, wil MeDirect uitbouwen tot een complete onlinebank die zich positioneert als een uitdager. “Dat proberen we met MeDirect: de markt wakker schudden.”
Geld Geld Een op de vijf Belgen kan niet overleven zonder cash Contactloos en mobiel betalen zitten in de lift, maar tegelijk kent het gebruik van cash een heropleving. Een op de vijf Belgen zegt niet te kunnen overleven zonder cash en noemt het zijn preferente betaalmiddel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België op twee na grootste afnemer van Russisch vloeibaar gas: ‘Lng-bedrijf Novatek staat minder dicht bij het Kremlin dan Gazprom’ Landen in de Europese Unie kopen nu aanzienlijk meer Russisch vloeibaar aardgas (lng) dan vóór de invasie van Oekraïne. Ons land is koploper en heeft het zelfs tot de wereldwijde top drie geschopt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Onbetaalde arbeid, de vergeten sector van 180 miljard euro of 33 procent van ons bbp Het huis poetsen, kleren wassen, de kinderen opvoeden, voor zieken en ouderen zorgen: de lijst van onbetaalde taken is lang, maar iemand moet ze uitvoeren. De politieke sneren ernaar zijn misplaatst. Niet-betaalde arbeid is zonder meer de grootste sector van de economie en de waarde ervan kan in België worden geschat op 180 miljard euro per jaar. Het zijn nog altijd vrouwen die het leeuwendeel van dat werk verrichten.