De bloemenwinkel in het dorp krijgt het moeilijk

Van Uytsel in Kontich
Van Uytsel in Kontich © Christophe Ketels
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Slechts één op de vijf bloemenwinkels en tuincentra is echt rendabel. Dat blijkt uit een balansanalyse van de sector door Trends, samen met de financieel-economische gegevensbank Trends Business Information. “De kleine dorpswinkels gaan moeilijke jaren tegemoet”.

Trends maakte in samenwerking met de financieel-­economische databank Trends business Information een balansanalyse van de sector. We onderzochten vooral de categorie ‘detailhandel in bloemen, planten, zaden en kunstmeststoffen in gespecialiseerde winkels’. Vlaanderen telt 2.002 bedrijven in dat segment, waarvan 732 rechtspersonen en 1.270 eenmanszaken. Daarnaast werden enkele winkels doorgelicht uit de categorie ‘groothandel in bloemen en planten’. Daarvan zijn er 421 in Vlaanderen. 257 daarvan hebben een balans neergelegd. In die categorie zitten vooral groothandelaars, maar we selecteerden enkel bloemenwinkels en tuincentra waar de particuliere klant terecht kan.

‘Bloemenwinkels zijn ­kwetsbaar. Zij hebben enkele mooie piekperioden in het jaar, maar kunnen hun maandelijkse kosten moeilijk betalen’

Pascal Flisch, Trends Business Information

Zeker in de eerste categorie, de detailhandel, is de algemene situatie weinig rooskleurig. Twee essentiële parameters om de financiële gezondheid van die bedrijven te beoordelen, zijn de cashflow en de solvabiliteit. “De cashflow is het bedrag aan cash dat aan het einde van het boekjaar overblijft, na betaling van alle kosten, dus ook de leninglasten en de belastingen”, zegt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information. “Het geeft een beeld van de reële rendabiliteit van de onderneming.”

Volgens Pascal Flisch moeten de sectorbedrijven minimaal een jaarlijkse cashflow van 20.000 euro per werknemer halen. “Dat bedrag volstaat dan voor de nodige investeringen, ook in bijkomende voorraden. Of de onderneming kan de aandeelhouders trakteren op een dividend.” De solvabiliteit geeft een idee van hoeveel schulden een bedrijf op zijn balans heeft en of het voldoende eigen vermogen heeft. Een kwart van het balanstotaal is een minimale vereiste.

Uit onze analyse blijkt dat 60 procent van de bedrijven onvoldoende cashflow haalt. Bijna één op de vijf verbrandt zelfs cash. Slechts 19 procent van de bedrijven haalt een cashflow van meer dan 150.000 euro en is daarmee echt rendabel. Ook de solvabiliteit is niet echt goed. Een derde van de bedrijven heeft maximaal een kwart eigen vermogen op zijn balanstotaal. Vooral de kleine bedrijven doen het niet goed.

“De kleine dorpswinkels gaan moeilijke jaren tegemoet”, verwacht Pascal Flisch. ­”Bloemenwinkels zijn ­kwetsbaar. Heeft de handel in snijbloemen nog een toekomst? Zij hebben enkele mooie piekperioden in het jaar, maar kunnen hun maandelijkse kosten moeilijk betalen. Ook de inflatie doet pijn: niet iedereen wil of kan 6 euro betalen voor een pakketje bloemen.”

De grote bedrijven halen ­doorgaans betere financiële parameters. “Zij kunnen schaalvoordelen realiseren”, legt Pascal Flisch uit. “Met betere aankoopprijzen, een ruimere keuze en een uitgebreid gamma. Grote winkelketens zijn heel actief in de sector. Bijvoorbeeld Aveve en Brico die, samen met veel andere producten, ook planten en bloemen verkopen. Maar zelfs in benzinestations kun je bloemen kopen. Die versnippering van de markt knaagt aan het marktaandeel van de kleine, gespecialiseerde dorpswinkel.”

Lees meer

Trends.be brengt woensdag de top 15 van meest rendabele tuincentra en hun succesformule.

Eerder deed Trends al een doorlichting van de zelfstandige warme bakkers, slagers, landbouwbedrijven, kledingwinkels en meubelwinkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content