Video | Ondernemen

Topambtenaar Peter De Wilde over Vlaamse bestuurscultuur: ‘Een lasagne, meestal zelfs spaghetti van bevoegdheden’

Topambtenaar Peter De Wilde roept in een verkiezingsmemorandum op om het het hokjesdenken binnen de Vlaamse overheden te verlaten en meer samen te werken. De CEO van Toerisme Vlaanderen en administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed vergelijkt de vele Vlaamse overheden en regels met “een spaghetti”: veel te veel slierten die samen in een knoop geraken. De Wilde is dit weekend te gast bij Jan De Meulemeester in Trends Talk.

Vorige maand doekte Slow Cabins zijn activiteiten in Vlaanderen op. De Antwerpse scale-up verhuurt bij bossen en op landbouwgronden verplaatsbare, ecologische huisjes. Voor het Vlaams departement Toerisme, de eigenaars en de gemeenten waren het vaak toelaatbare projecten, maar voor andere Vlaamse departementen dan weer niet.

Te veel overheden veroorzaken te veel vergunningsproblemen, zegt Peter De Wilde, de topman van Toerisme en Onroerend Erfgoed Vlaanderen: “Het zal je maar overkomen als ondernemer of lokale overheid. Je moet praten met de Vlaamse overheid en je vindt dan een aantal agentschappen tegenover je en die zeggen allemaal iets anders. Dat is natuurlijk niet efficiënt.”

Departementen

Als CEO van Toerisme Vlaanderen kreeg Peter De Wilde anderhalf jaar geleden ook het agentschap Onroerend Erfgoed onder zijn hoede. Voorheen geleid door een andere ambtenaar, nu twee functies in één: dat is een efficiënt huwelijk, zegt hij zelf.

Maar op beide beleidsdomeinen komt hij ettelijke Vlaamse overheden tegen, waarmee telkens vergaderd moet worden: gemeenten, provincies, departementen omgeving, cultuur, milieu, Landbouw, Natuur en Bos, mobiliteit, noem maar op.

Spaghetti

Peter De Wilde: “Het is een goede zaak dat ik fan ben van de Italiaanse keuken, want die lasagne van bevoegdheden in Vlaanderen maakt het niet altijd even gemakkelijk. En in het beste geval is het een lasagne met duidelijke laagjes.”

“Maar in de meeste gevallen is het spaghetti. Daar komen knopen in. Het is vaak moeilijk om al je energie te moeten steken in het ontwarren van die knoop. En pas nadien kan je beginnen met het oplossen van het daadwerkelijke probleem.”

Samenwerken

De Wilde had tot deze week afzonderlijke gesprekken met de Vlaamse politieke partijen, waarbij hij zijn memorandum neerlegde. Vlaanderen lijdt aan regulitis: te veel regeltjes en procedures. In plaats van het Vlaams opgeheven vingertje, moet er een uitgestoken hand komen. 

De Wilde: “Ik merk gelukkig ook tendensen, dat er stilaan het besef aan het komen is. Verschillende entiteiten die elkaar op het veld tegenkomen beginnen mekaar hierin te vinden. We willen beleidsveldoverschrijdend samenwerken. We moeten die beweging versterken. En dat is wat we met het volledige korps van leidende ambtenaren aan de Vlaamse overheid zullen aanbevelen, met het oog op de volgende regering.

Trends Talk is het hele weekend te bekijken vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z en hier op Trends.be. De uitzending is ook te beluisteren als Trends Podcast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content