Ambassadeur bij de kleine Belgische Gazellen Quintence: ‘Horeca is heel onvoorspelbaar’

PATRICIA VAN DEN BROECK "De flexi-job is een zegen voor onze business." © Emy Elleboog
Dirk Van Thuyne Freelance journalist

Patricia Van den Broeck en haar partner namen zes jaar geleden een grote gok. Ze stapten in de horeca en openden in Putte Q-Foodbar. De mooie groeicijfers én de Ambassadeurstitel bij de nationale Gazellen bewijzen hun grote gelijk.

Veel mensen beginnen een horecazaak uit passie voor de job. Wij hadden een andere insteek. Onze passie is ondernemen en we wilden weten of we er ook zouden in slagen in een moeilijke sector als de ­horeca succesvol te zijn”, vertelt Patricia Van den Broeck.

Na een lange professionele car­rière in de meubelsector beslisten de vijftigplussers Patricia en haar partner een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan: een eigen horecazaak opstarten. Ze kochten een pand en na een grondige verbouwing opende in 2018 Q-Foodbar de deuren.

“We hadden een origineel ­concept uitgedacht met een ­drie­voudig aanbod van lekkere ­gerechten: een bistro, een ­take-­away en een leverdienst aan bedrijven”, vertelt Van den Broeck. “Typisch voor Q-Foodbar is de laagdrempeligheid, waardoor we een heel gevarieerd publiek aantrekken. Onze bistro heeft 140 tot 160 zitplaatsen.”

Coronacrisis

Een primeur is het niet, maar in de 23-jarige geschiedenis van de Trends Gazellen is het nog niet zo vaak voorgevallen dat een ­horecabedrijf met de Ambassadeurstitel ging lopen. De prestatie van Quintence, de vennootschap achter Q-Foodbar Putte, is des te opvallender omdat het bedrijf in de periode tussen 2018 en 2022 te maken kreeg met de wereldwijde coronapandemie, die de horeca maandenlang platlegde. De zaak was nog geen twee jaar open. Q-Foodbar was wel beter gewapend tegen de uitzonderlijke omstandigheden van de pandemie dan de concurrentie, want de take-away stond al op punt.

De horeca was een van de sectoren die het zwaarst getroffen werden door de coronacrisis. Dat blijkt uit de cijfers opgenomen in het Sectorconvenant 2023-2025. De omzet van de Vlaamse horeca zakte van 9,4 miljard euro in 2019 naar 8 miljard euro in 2021.

‘We zijn niet bang om oudere mensen aan te werven. Die tonen een groot engagement’

De felgeplaagde sector is al veel langer oververtegenwoordigd in de faillissementscijfers. Zowat 17 procent van de ondernemingen die op de fles gaan, is een ­horecabedrijf, terwijl de horeca slechts 6 procent van het totale aantal bedrijven uitmaakt. De overlevingspercentages van ­bedrijven in de horecasector zijn dan ook bedroevend laag. Vijf jaar na oprichting is nog slechts 57 procent van de horecabedrijven actief.

Die deprimerende cijfers staan in schril contrast met de cijfers van Quintence, dat jaar na jaar zijn brutomarge zag toenemen, van 25.951 euro in 2018 tot 667.968 euro in 2022. Zelfs in het coronajaar 2020 kon het team een – weliswaar kleine – groei ­optekenen. Blijven ­presteren ondanks tegenwind is enkel de toppers gegeven. De Ambas­sadeurstitel is dan ook meer dan verdiend voor Q-Foodbar Putte.

Opvolging verzekerd

Horeca is een people’s business. Door de jaren heen bouwde het koppel aan een hecht team van medewerkers. Dat bestaat uit negen vaste personeelsleden en een pool van zo’n twintig job­studenten en flexi-jobbers. ­”Horeca is een heel onvoorspelbare business. De flexi-job is dan ook een zegen voor onze sector. Wij merken dat er heel veel kandidaten zijn om te flexi-jobben”, zegt Patricia Van den Broeck. “We zijn ook niet bang om oudere mensen aan te werven. Die tonen een groot ­engagement en dat is een grote troef.”

Bij de start van Q-Foodbar had het koppel niet echt ervaring in de horecasector. “In het begin hebben we veel met onze ogen gestolen”, aldus Patricia Van den Broeck. “Al wat het personeel kan, willen we ook kunnen. ­Barkeeper, zaalverantwoorde­lijke, en als het moet gaan we zelf achter de kookpotten staan. ­Niemand is hier onmisbaar.”

Het was de bedoeling van de twee ondernemers om tien jaar mee te draaien en in 2028 ­eindelijk te genieten van hun wel­verdiende pensioen. “Die planning is een beetje veranderd. Wellicht stappen we er een ­jaartje vroeger uit. Onze ­opvolgers zijn inmiddels al aan boord. Onze klanten kunnen ­dus gerust zijn, de opvolging is ­verzekerd.”

Partner Content