Liesbeth De Baere (Marlinks): ‘We merken het meteen als er met een onderzeese kabel geknoeid wordt’

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Marlinks is een wereldleider in het monitoren van onderzeese kabels, actief in Europa, Azië en de Verenigde Staten. “Onze software zet de verzamelde rauwe data om in nuttige inzichten voor de uitbaters van windparken. We gebruiken daarbij de glasvezelkabel in de bestaande kabelinfrastructuur, zodat er geen nieuwe kabels aangelegd hoeven te worden”, zegt Liesbeth De Baere, global sales manager van Marlinks.

De technologie van het Gentse Marlinks laat toe om bijvoorbeeld kabeldefecten te voorspellen en te voorkomen. “Vroeger werd enkel ingegrepen als het misging, maar dan is het te laat en sta je voor dure herstellingen. Het kost ook een pak geld als een windpark offline gaat, zeker nu offshore windenergie van strategisch belang wordt voor de energiebevoorrading. Door continu te monitoren kun je echter heel wat kabelfouten voorkomen. Of je kunt onnodige ingrepen voorkomen, omdat we de situatie goed kunnen inschatten. We helpen uitbaters hun kabelinfrastructuur als een goede huisvader te beheren. Daar komen ook nog interconnectoren over lange afstand bij, die ook dieper in zee liggen. De kostprijs van fouten zal dus fors stijgen “, zegt Liesbeth De Baere.

Marlinks is nog een jong bedrijf, opgericht in 2017. Liesbesth De Baere: “In de beginjaren moesten we leuren met ons product, maar vandaag kent de markt ons. Wij groeien met 20 à 30 procent per jaar. We hebben intussen twaalf medewerkers, goed voor een omzet van 2 miljoen euro. We hebben een filiaal in Taiwan en we willen een kantoor in het Verenigd Koninkrijk openen.”

‘In de beginjaren moesten we leuren met ons product, maar vandaag kent de markt ons’

Liesbeth De Baere, Marlinks

De technologie helpt niet alleen om de operationele prestaties van windparken te verbeteren, maar ook om de kabels te beveiligen. “Na de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding staat de beveiliging van leidingen en kabels hoog op de agenda. Wij zien het als er een schip boven een kabel vaart. Wij merken het ook als er iets op een onderzeese kabel geplaatst wordt. De bescherming van onze offshore infrastructuur op de Noordzee, met straks een energie-eiland en een toenemend aantal kabels en interconnectoren, wordt heel belangrijk”, zegt Liesbeth De Baere.

De concurrentie van andere spelers neemt toe. Fabrikanten van kabelinfrastructuur ontwikkelen bijvoorbeeld ook software om de verzamelde data te interpreteren, of een projectontwikkelaar ontwikkelt die expertise zelf. “Dat toont dat onze industrie rijper wordt. Als Europa de offshore doelstellingen wil halen, moet de industrie vooruit. En concurrentie houdt je scherp”, zegt Liesbeth De Baere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content