Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Matthias Diependaele: ‘We hebben de bedrijven te veel regeltjes opgelegd’ Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. "Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen", zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Werkgeversorganisaties tevreden dat er een akkoord ligt: ‘Nu voluit gaan voor economie’ en ‘het afbouwen van de reglementitis’ De werkgeversorganisaties Voka, Fedustria en Unizo vinden het een goede zaak dat er een akkoord gekomen is over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die moet nu ‘voluit gaan voor economie, industrie en arbeidsmarkt’, aldus Voka zaterdag in een eerste reactie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Actieplan Voka om ondernemerschap in gemeenten te stimuleren Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht heeft Voka een actieplan gelanceerd om het lokale ondernemingsklimaat in Vlaanderen te verbeteren. De werkgeversorganisatie heeft 25 prioriteiten opgesteld die gemeentes moeten inspireren om hun beleid te versterken en ondernemerschap te stimuleren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vlaams industriebeleid moet prioriteit worden In Vlaanderen daalde het aandeel van de industrie in twintig jaar tijd van 25 naar 20 procent van het bbp. In bepaalde regio’s, zoals Limburg, bedraagt de daling zelfs 10 procentpunt. Er is nood aan een doortastend industriebeleid, stellen werkgeversorganisaties. Dat wordt grotendeels een taak van de volgende Vlaamse regering, meer nog dan voor de nieuwe federale coalitie.
Ondernemen Ondernemen Filip Dierckx is de voorzitter van WorxInvest en Gimv: ‘Ook voor WorxInvest is de beurs mogelijk de eindbestemming’ Oud-zakenbankier Filip Dierckx was betrokken bij twee opgemerkte deals in 2023: de intrede van CVC in het kapitaal van de hr-dienstverlener SD Worx, en de overname van het belang van de Vlaamse overheid in Gimv door WorxInvest, de holding boven SD Worx. Als voorzitter van WorxInvest en sinds kort ook Gimv kan hij uitleggen waar de logica en de samenhang zit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mist deze verkiezingscampagne inhoudelijke ernst? Beloftes van niet-gefinancierde belastingverlagingen en koopkrachtmaatregelen. Rijkentaksen die staatsfinanciën in één klap gezond maken. Een miljardensanering van de begroting die "geen pijn zal doen". "Weinig realistisch en niet ernstig", waarschuwt Rudy Provoost. De Voka-voorzitter vraagt meer aandacht voor de bezorgdheden van ondernemers: concurrentiekracht, vergunningsbeleid en groeivriendelijke fiscaliteit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka tevreden met Vlaamse en federale maatregelen voor competitiviteit ondernemingen Ondernemersorganisatie Voka reageert tevreden op de aanpassing van de federale elektriciteitswet door de Kamer en de hervorming van het omgevingsdecreet door het Vlaams Parlement. In een reactie noemt Voka dat maatregelen die 'de concurrentiekracht van ondernemingen vooruithelpen'.
Ondernemen Ondernemen Update Stille Fortuinen - De drie generaties achter What’s Cooking Group: ‘De wereld veroveren was niet hun grote droom’ De families Coopman en Van der Pluym zetten na een eeuw de divisie fijne vleeswaren van What’s Cooking Group in de etalage. Stichter Daniël Coopman had nochtans daarmee de fundamenten van het familiebedrijf gelegd. Een portret van de in het Oost-Vlaamse Lievegem verankerde familie, met uitlopers tot in Italië en Zwitserland.
Ondernemen Ondernemen Marketeer Jan Verlinden over het succes van Ritchie-limonade: ‘Een nieuw merk lanceren is verdomd moeilijk. Wie kent er nog Jupiler Force?' ‘Chief lemonade maker’, zo laat marketeer Jan Verlinden zich noemen sinds hij Ritchie, het limonademerk van zijn opa, een tweede leven gaf. Hij werkte voor multinationals als PepsiCo, maar als limonademaker wil hij zich met zijn eenmanszaak vooral amuseren. "Een goed product alleen is niet genoeg, je hebt een concept nodig."
Nieuws Nieuws Update Van Hool is failliet verklaard, ruim 1.500 banen verdwijnen: 'Dit is echt wel tekenend voor onze industrie' Busbouwer Van Hool is officieel failliet verklaard. Dat meldt het bedrijf. Het wordt overgenomen door de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull. Er gaan wel meer banen verloren dan eerst werd verwacht. 650 tot 950 mensen zullen hun werk kunnen behouden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische industriëlen: ‘We hebben energie uit kleine kernreactoren nodig’ In het kader van de nucleaire top in Brussel bracht KPMG België diverse industriëlen en CEO’s uit de energiesector samen om te debatteren over het potentieel van kleine modulaire kernreactoren (SMR’s). Conclusie: de Belgische industrie smeekt om deze kernenergie als bron van betrouwbare en betaalbare energie om de race naar een klimaatneutrale economie te overleven.
Inspiratie Inspiratie Videotechbedrijf EVS heeft de wind in de zeilen: ‘Tegen 2030 willen we nummer 1 in de wereld zijn’ Het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen zorgen voor een sportieve topzomer. De technologieën van het Belgische bedrijf EVS zijn onmisbaar om de beelden wereldwijd live in huiskamers te brengen. Een gesprek over slotgrachten, schitterende resultaten en ambitieuze doelen. "Overnames die ons aanbod uitbreiden, kunnen onze groei nog versterken", zegt CEO Serge Van Herck.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kris Claes (Voka): ‘Nog 87 hectare om te ondernemen in Vlaams-Brabant. Veel te weinig’ Meer verkeer via het water en een internationale spoorhub rond Tienen kunnen helpen om de mobiliteitsknoop in Vlaams-Brabant te ontwarren, zegt Kris Claes van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. "De files fnuiken de groei. Ook het tekort aan bedrijventerrein is een probleem. In Vlaams-Brabant is nog amper 87 hectare over om te ondernemen, veel te weinig."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Vlaamse regering bereikt akkoord met landbouworganisaties: wat houdt de deal in? De Vlaamse regering heeft donderdagavond na urenlange onderhandelingen een akkoord bereikt met de landbouworganisaties. Vlaams minister-president Jan Jambon spreekt van een akkoord dat 'belangrijk is voor de toekomst van de landbouw'. Met het akkoord in de hand roept Jambon de boeren op 'te stoppen met hun acties en blokkades'. De landbouworganisaties zijn bereid het akkoord te verdedigen bij hun achterban. Maar er komt ook kritiek.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rika Coppens (House of HR): ‘België is niet aantrekkelijk voor arbeidsmigranten’ Mensen zijn bereid meer én langer te werken, als ze meer greep krijgen op hun uurrooster en hun arbeidsomstandigheden. Toch zal België nog werkkrachten uit het buitenland nodig hebben. Dat is de boodschap van Rika Coppens, de CEO van House of HR en de vorige Trends Manager van het Jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams fabriekswezen vraagt minder vergunningen aan: 'Teken dat onze industrie het erg moeilijk heeft' Industriële bedrijven in Vlaanderen hebben vorig jaar 2.830 vergunningen aangevraagd voor een nieuw project, een uitbreiding of ter vervanging van een aflopende vergunning. Dat zijn er 14 procent minder dan in de periode 2018-2022, toen jaarlijks gemiddeld 3.290 aanvragen binnenkwamen. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van data van het Vlaamse Omgevingsloket.
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
édito Opinie | Stijn Fockedey édito Opinie | Stijn Fockedey 'Kalmte heeft ons gered, maar wiegt ons nu in slaap'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka: 'Situatie bij Vlaamse bedrijven voorspelt economisch onweer' De economische situatie bij bedrijven in Vlaanderen gaat zienderogen achteruit. Dat zegt de ondernemersorganisatie Voka, op basis van een rondvraag bij 650 Vlaamse ondernemingen. "Alles wijst erop dat er onweer op komst is", waarschuwt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Vivaldi-regering heeft nooit budgettaire verantwoordelijkheid getoond'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België is Europees kampioen erfbelasting Geen enkel Europees land int zoveel inkomsten uit erfenissen en schenkingen als België. En dat terwijl de trend in Europa meer en meer is om de erfbelasting af te schaffen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka over Septemberverklaring: 'Voor werkgevers stijgen de loonkosten' Voka ziet positieve en negatieve punten in de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De grootste steen des aanstoots in het akkoord is de knip in de doelgroepkorting voor oudere werknemers. “Wij vinden dat contractbreuk”, klinkt het bij de werkgeversorganisatie. Daarnaast laakt Voka ook de radiostilte over de noodlijdende industrie.
Ondernemen Ondernemen Voka heeft voorstel om tekort in kinderopvang op te lossen: fiscaal gunstige financiering door bedrijven In de Vlaamse regering lopen de spanningen op over de financiering van de kinderopvang. De werkgeversorganisatie Voka stelt daarom opnieuw voor dat ondernemingen mee kunnen investeren in een uitbreiding van de opvang in het bestaande netwerk van kinderdagverblijven. En dat via een fiscaal aantrekkelijk systeem.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaamse economie loopt miljarden mis door falend onderwijs Verzwakkende testresultaten, schoolverlaters, zittenblijvers. het Vlaamse onderwijs zinkt verder weg. De economie loopt daardoor miljarden mis. Bedrijven moeten het beste zien te halen uit jonge rekruten. “Die jongeren kennen misschien niet langer de wet van Ohm uit het hoofd, ze kunnen wel vlot programmeren.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische economie sputtert: ‘Energieprijzen kunnen industrie in langdurige recessie duwen’ De economische activiteit in ons land is er in het tweede kwartaal slechts met 0,2 procent op vooruitgegaan tegenover de eerste drie maanden. De zwakke groei is vooral te wijten aan de slabakkende industrie. Die onontbeerlijke tak van de economie kreunt onder de gestegen energiekosten, weet econoom Peter De Keyzer.
Nieuws Nieuws Minister Gilkinet wil totaalverbod op nachtvluchten in Zaventem - Open VLD en CD&V zijn tegen Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft vrijdag in het interkabinettenoverleg een ontwerp van ministerieel besluit voorgelegd dat onder meer een totaalverbod bevat op nachtvluchten uit Zaventem tussen 23 uur en 6 uur in de ochtend. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi spreekt van "groene waanzin en degrowth in de praktijk".
Nieuws Nieuws Frank Vandenbroucke pareert kritiek: ‘Voorstel over tweede maand ziekte komt uit Zweedse coalitie’ Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigde in het parlement zijn voorstel om werkgevers ook te laten betalen voor de tweede maand ziekte van hun werknemers. Hij kaatst de bal terug naar de criticasters: volgens hem komt het voorstel uit de regering-Michel I.
Nieuws Nieuws Update Werkgevers ook voor tweede maand ziekte van werknemers laten betalen: felle kritiek op voorstel Frank Vandenbroucke Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om ook de tweede maand ziekte van werknemers bij de werkgevers te leggen. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag. Werkgeversorganisaties schieten het voorstel af.
Nieuws Nieuws Pensioendeal onder de loep: ‘Hopelijk opmaat naar échte hervormingen na de verkiezingen’ De federale regering neemt maatregelen om de financiële houdbaarheid van het Belgische pensioenstelsel te versterken. Hoe moeten we dat pensioenakkoord beoordelen zonder ons al te erg te laten meeslepen door de hoerastemming in het Vivaldi-kamp? We vroegen het aan Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), en Herman Matthijs, professor openbare financiën (VUB/UGent).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka: ‘Vlaamse industrie somber over economische vooruitzichten’ Vlaamse industriële bedrijven zien de nabije toekomst allesbehalve rooskleurig in, blijkt uit de meest recente enquête van de werkgeversorganisatie Voka. De industriesector houdt voor heel 2023 rekening met een omzetdaling van 4 procent. Wat is er aan de hand? Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka, legt uit.
Ondernemen Ondernemen Wie is de familie Gheysens (Ghelamco), de West-Vlaamse financier achter Antwerp FC? Antwerp FC heeft zondag de landstitel binnengehaald en dat heeft de oudste voetbalploeg van het land voor een groot deel te danken aan haar eigenaar, de West-Vlaamse familie Gheysens. Wie is die vastgoedfamilie rond pater familias en selfmade man Paul Gheysens? “Paul heeft in Polen een breder netwerk dan in België. Maar dat Belgische netwerk zal er nu wel komen, via de successen van de voetbalploeg Antwerp.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Laat bedrijven investeren in kinderopvang voor werknemers' Om het tekort aan kinderopvangplaatsen in Vlaanderen te counteren stelt werkgeversorganisatie Voka, samen met Helan Kinderopvang, voor om bedrijven rechtstreeks te laten investeren in kinderopvang voor hun werknemers. Bedrijven willen betalen voor extra plaatsen, klinkt het maandag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom kinderopvang goed is voor de economie Het tekort aan opvangplaatsen en de groeiende personeelskrapte drijven de Vlaamse kinderopvang in een crisis. Dat dwarsboomt ook de overheidsinspanningen om de Vlaamse activiteitsgraad te verhogen. Welke investeringen in kinderopvang kunnen een positieve return opleveren voor de economie?