Opinie | Pedro Matthynssens Opinie | Pedro Matthynssens 'Make Germany Great Again' Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits en voormalig managing director en partner van Boston Consulting Group, mijmert over wat het nieuwe jaar kan brengen.
Obligaties Obligaties Valuta in 2025: positieve verwachtingen voor Brits pond Naar jaarlijkse gewoonte brengen we u de vooruitzichten voor de belangrijkste buitenlandse munten. Wat mag u verwachten voor het Britse pond?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese economie heeft make-over nodig Terwijl de Amerikaanse economie rustig doorstoomt, raakt de Europese economie niet uit de startblokken. Een soepeler geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal de bakens niet verzetten. Om de Europese economie uit het slop te krijgen, is een stevige make-over nodig, stelde ECB-directeur Isabel Schnabel in een recente speech.
Investeren Investeren Kleine beleggers kijken likkebaardend naar tokenisatie: wat moet u erover weten? Het op cryptodiensten gerichte bedrijf Galaxy Digital heeft onlangs een viool uit de achttiende eeuw getokeniseerd, als onderpand voor een lening van meerdere miljoenen dollars. Tokenisatie, het proces waarbij fysieke activa worden omgezet in een digitale token, biedt nieuwe mogelijkheden voor het beheren en verhandelen van eigendom. Maar het is niet al goud wat blinkt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ursula von der Leyen krijgt tweede mandaat als voorzitter Europese Commissie: 'Voor een plaatsje in de eregalerij is het nog te vroeg' Het Europees Parlement gunt Ursula von der Leyen een nieuw mandaat van vijf jaar als voorzitter van de Europese Commissie. Ze kreeg donderdag een meerderheid van 401 parlementsleden achter zich. Trends sprak met Karel Lannoo, de CEO van de Europese denktank CEPS, over haar verdiensten én haar werkpunten in een tweede ambtstermijn.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Kloof tussen Vlaanderen en Wallonië werd alleen groter' Deze verkiezingen vormen het zilveren jubileum van de steekvlam- en gemistekansenpolitiek. In 1999 verloren de christen-democraten na bijna veertig jaar even hun greep op de politieke macht in België. Ons land, en zeker Vlaanderen, is al 25 jaar in de ban van een voortdurende politieke herverkaveling. De vele crisissen zijn nog adequaat aangepakt – geld …
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Herbekijk het Groot Verkiezingsdebat van de UGent over defensie: 'Het is 1941 in de oorlog in Oekraïne' Op maandagavond 27 mei vond aan de Universiteit Gent een verkiezingsdebat plaats over de oorlog in Oekraïne en het defensiebeleid. Deelnemers waren Theo Francken (N-VA), Bruno Tobback (Vooruit), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Jasper Pillen (Open Vld), Koen Geens (CD&V), Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Marc Botenga (PVDA).
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Spoorwegbeheerder Infrabel sluit miljoenencontract in strijd tegen cyberaanvallen De beheerder van onze spoorinfrastructuur Infrabel schroeft gevoelig zijn investeringen op in cyberveiligheid. Het heeft een contract van 20 miljoen afgesloten met het Franse Thales, een wereldspeler in cyberbeveiliging. Een bewakingscentrum van Thales moet de klok rond verdachte activiteiten detecteren op Infrabels netwerken en systemen en die ertegen beschermen. Zo geeft de spoornetbeheerder gehoor aan …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Russisch geld voor Oekraïne: wat betekent dit voor Euroclear en de Europese belastingbetaler? De lidstaten van de Europese Unie zetten vanaf juli de opbrengsten van bevroren Russische tegoeden in voor militaire ondersteuning aan Oekraïne. Voor die actie steunt de EU op de Belgische financiële gigant Euroclear. "Het gaat niet om een confisquatie van de effecten. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van de EU en van de euro."
Nieuws Nieuws Imec krijgt 2,5 miljard euro voor pilootlijn voor geavanceerde chiptechnologie Imec kan rekenen op 2,5 miljard euro aan investeringen voor een nieuwe pilootlijn voor chips van minder dan 2 nanometer (nanoIC). Dat maakt het Leuvense onderzoekscentrum dinsdag bekend.
Inspiratie Inspiratie Boeken: 4 tips van Trends van dit jaar Voor wie voor zijn of haar vakantie op zoek is naar leesinspiratie: vier nieuwe tips van Trends.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. Margrethe Vestager breekt de almacht van big tech open: ‘Ik blijf vechten voor een sterker Europa’ In tijden waarin de grootmachten de Verenigde Staten en China de eigen industrie massaal subsidiëren, blijft de Europese Unie een baken van open en faire concurrentie, met Europees commissaris Margrethe Vestager als opperscheidsrechter. Haar jongste wapenfeit, de Digitalemarktenwet, moet de marktmacht van big tech definitief doorbreken. "Het echte werk begint nu."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Het ergste nepnieuws moet nog komen’: grote techbedrijven maken zich op voor de strijd tegen trollenlegers Nepstemmen van politici en gemanipuleerde beelden: in de aanloop naar de verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten wapenen de grote techbedrijven zich tegen leugencampagnes uit China en Rusland. Maar wat is hun verdediging waard?
Nieuws Nieuws ‘Het mirakel van beleggen op lange termijn’: CapitalatWork valt meermaals in de prijzen op Oscars voor fondsenhuizen De vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group, actief in de Benelux, is op de prestigieuze Londense Lipper Fund Awards meermaals in de prijzen gevallen. Op de Lippers worden Europese beleggingsfondsen erkend voor hun uitmuntende prestaties.
Opinie | Geert Janssens Opinie | Geert Janssens 'Klimaattransitie, waar bedrijven en centrale banken elkaar vinden' Klimaattransitie behoort tot de primaire doelstellingen van een centrale bank. In het interview met Trends-Kanaal Z verdedigde Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, die controversiële stellingname. Haar betoog is het spiegelbeeld van een wereld waarin ook bedrijven klimaatdoelen dienen na te streven.
Nieuws Nieuws 'Nachtmerrie': moederbedrijf Booking.com verwacht boete van half miljard van Spaanse toezichthouder De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Je moet een cultuur creëren van risico's nemen': Johan Albrecht (UGent) over het Europese klimaattraject De Europese Commissie stelt vandaag haar plan voor om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent te beperken. "Uiteindelijk moeten we kiezen tussen gedragsverandering of radicaal andere technologie", duidt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent).
Opinie | Geert Janssens Opinie | Geert Janssens 'Degrowth ondermijnt de klimaatzaak' "De boerenprotesten die vanuit Duitsland en Frankrijk tot bij ons zijn komen overwaaien, tonen andermaal aan dat de implementatie van de Europese Green Deal niet zonder slag of stoot zal verlopen", schrijft ETION-hoofdeconoom Geert Janssens.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Bureaucratische rompslomp bemoeilijkt toegang tot 800 miljard euro uit Europees coronaherstelfonds' Het post-pandemische herstelplan van de Europese Unie is "zeer, zeer moeilijk toegankelijk", zegt het hoofd van de lobbygroep European Round Table for Industry, de Belg Jean-François van Boxmeer.
Ondernemen Ondernemen Belg Pascal Van Hentenryck leidt prestigieus Amerikaans AI-onderzoekscentrum: 'Dit is een magisch moment' Sinds de doorbraak van taalmodellen als ChatGPT zit innovatie op basis van artificiële intelligentie (AI) in een stroomversnelling. Wat kun je er als bedrijf mee? Hoe pak je het aan? Pascal Van Hentenryck is een specialist ter zake. De Belgische AI-professor leidt in Atlanta één van de elf AI-onderzoeksinstituten die de Amerikaanse economie moeten transformeren. Trends sprak hem in Atlanta.
Investeren Investeren De glazen bol: KBC verwacht minder dan 1 procent groei voor Belgische economie in 2024 Trends.be laat kort voor de jaarwisseling economen en strategen vooruitblikken op het komende beleggingsjaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sancties Oekraïne-oorlog: Duitsland wil ruim 720 miljoen euro Russisch geld in beslag nemen De Duitse autoriteiten willen meer dan 720 miljoen euro aan bevroren Russische tegoeden in beslag nemen. Ze willen dat doen als onderdeel van de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europees akkoord over koolstofneutrale nieuwe gebouwen vanaf 2030 Het Europees Parlement en de lidstaten hebben donderdag een akkoord bereikt over een aanscherping van de richtlijn over de energieprestaties van gebouwen. Zo moeten nieuwe gebouwen tegen 2030 koolstofneutraal zijn. Ook de renovatiegolf van bestaande gebouwen wordt versneld.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese havens helpen meer dan een vijfde van het vloeibaar aardgas uit Rusland door te verkopen Meer dan 20 procent van het Russisch vloeibaar aardgas (lng) dat Europa bereikt, wordt doorgevoerd naar andere delen van de wereld, blijkt uit onderzoek van Financial Times. De praktijk stuwt de inkomsten van het Kremlin hoger, ondanks de pogingen van de Europese Unie om die aan banden te leggen.
Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.
Ondernemen Ondernemen BVI.EU exporteert zijn bedrijvenparken BVI.EU pionierde in ons land met de ontwikkeling van hoogwaardige, duurzame kmo- en bedrijvenparken. Nu richt de ontwikkelaar zijn pijlen op onze buurlanden. In eigen land zet hij ook in op dienstverlening.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Energiespecialisten Joannes Laveyne en Thijs Van de Graaf: ‘Nog twee winters voorzichtigheid geboden met gas’ Het is midzomer en de Europese gasvoorraden zitten bijna vol, zo raakte vorige week bekend. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn. Toen werd gevreesd dat Europa, vanwege de knip in de Russische gasleveringen, een genadeloze winter vol energieschaarste tegemoet trad. Hoe staan de zaken ervoor na het annus horribilis voor de energiemarkten? “We hebben heel veel geluk gehad”, zegt energie-expert Joannes Laveyne.
Ondernemen Ondernemen Digitale tweelingen in de praktijk (2): Scale-up Twintag rekent oliereus ExxonMobil tot zijn klanten Een ‘digital twin’ is een virtuele kopie van een product, een machine, een proces, een fabrieksafdeling of zelfs een volledige stad. De softwaretechnologie moet gebruikers nieuwe inzichten verschaffen in de werking, de herkomst of de samenstelling van het fysieke product. Eén van de Vlaamse bedrijven die deze technologie vermarkt, is de scale-up Twintag. Zijn softwareplatform biedt toepassingen waarmee bedrijven hun producten voor eindklanten kunnen verrijken met zo'n digitale tweeling, vaak in de vorm van een QR-code. Op die manier kan extra informatie gegeven worden of feedback ontvangen worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Digitale euro nog steeds controversieel: ‘Oplossing op zoek naar een probleem’ De Europese Commissie belegde woensdag een persconferentie voor haar wetsvoorstel rond de digitale euro, het crypto-achtige project van de Europese Centrale Bank. Wat zijn de voorwaarden voor de invoering van zo’n digitale centralebankmunt (CBDC)? En wat zijn de gevolgen van de verhoopte technologische innovatie voor haar gebruikers? Trends.be sparde met een aantal experten over de mogelijke gevolgen van de introductie. "Als mensen direct een rekening bij de ECB zouden kunnen openen, is dat unfaire concurrentie voor de commerciële banken", stelt Trends’ hoofdeconoom Daan Killemaes.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes 'Realisme is een must om de klimaatmarathon uit te lopen'
Nieuws Nieuws Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt over de nieuwe EU-begrotingsregels: ‘De Commissievoorstellen zijn een beetje om te lachen’ De euro gaat weer moeilijke tijden tegemoet. Nieuwe begrotingsregels moeten de muntunie op steviger benen zetten, maar de onderhandelingen tussen de lidstaten zitten muurvast. Johan Van Overtveldt, voorzitter van de begrotingscommissie in het Europees Parlement, kiest voor de strenge Duitse visie. “De excuses om niet in te grijpen zijn bijzonder zwak.”
Inspiratie Inspiratie 'De stemming van het jaar': wat u moet weten over de nakende zorgplichtwet in 8 vragen Ondernemers van bij ons aansprakelijk stellen voor milieu- en mensenrechtenschendingen verderop in hun toeleveringsketen. Dat beoogt de nakende Europese zorgplichtwetgeving. Wat betekent dat concreet voor bedrijven?
Ondernemen Ondernemen Itsme en het Vlaams datanutsbedrijf athumi willen met datakluizen Europa veroveren Het Vlaams datanutsbedrijf van de Vlaamse overheid, dat de naam athumi kreeg, wil als een neutrale speler data meer inzetbaar maken voor bedrijven en daartoe burgers meer controle geven over hun persoonlijke data. Een belangrijke rol daarbij speelt de populaire identiteits-app itsme. Björn De Vidts, transitiemanager bij Athumi, en itsme-topvrouw Stephanie De Bruyne zijn ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een nieuwe economie, die door data-soevereiniteit wordt gedreven.
Nieuws Nieuws Antwerpse diamantsector houdt adem in voor verklaring G7 Nu het er na lang wikken en wegen naar uitziet dat de Europese Unie de handel in Russische diamant dan toch wil beperken, houdt de diamantsector in Antwerpen haar adem in. "Wij wachten op een officiële verklaring van de G7 alvorens te reageren", laat een woordvoerder van de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) optekenen door het persagentschap Belga.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijs klimt weer, maar hoelang nog? ‘Match tussen OPEC+ en Federal Reserve zal over lot van wereldeconomie beslissen’ De onvrede tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië vindt zijn weerslag op de grondstoffenmarkt. De beslissing vorige maand van het oliekartel OPEC+, met Riyad als medeoprichter en Moskou als relatief nieuwe aanwinst, om de productie van ruwe olie terug te dringen, geldt als het beste bewijs van de verzuurde relatie tussen het streng islamitische koninkrijk en Washington. Intussen stijgt de olieprijs weer. Hoelang oefent dat geopolitieke schaduwtheater van oliespelers nog invloed uit op de wereldeconomie? Trends vroeg het aan Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild.
Nieuws Nieuws Update Overnemers voor failliete Tupperware met schuldenberg van 800 miljoen dollar: valt het potje nog te lijmen? De failliete Amerikaanse producent van plastic potjes Tupperware Brands is verkocht aan een groep kredietverstrekkers voor 23,5 miljoen dollar cash en 63 miljoen dollar schuldverlichting. Dat meldt het financiële persagentschap Reuters dinsdag. Het geeft een sprankel hoop aan de 240 arbeiders en zo'n 45 bedienden in de fabriek in Aalst. Maar de weg naar herstel blijft uitdagend voor Tupperware.
Opinie | Piet De Coninck Opinie | Piet De Coninck 'Lege winkelrekken vermijden? Herstel de balans tussen grote retailers en hun kleinere toeleveranciers' De wereldwijde bevoorradingsonzekerheid zet in heel wat sectoren de verhoudingen tussen retailers en leveranciers op scherp. Maar het huidige model met eenzijdige verplichtingen en vaak torenhoge boetes is oneerlijk en onevenwichtig. HIMA Benelux, de federatie van toeleveranciers in de doe-het-zelfsector, pleit voor meer begrip van de grote spelers. Het respecteren van de betaaltermijnen en realistische bevoorradingsafspraken zouden hun leveranciers – voor 85 procent kmo’s – de nodige zuurstof geven. En helpen lege winkelrekken te vermijden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe grondstoffenwet EU: ‘Visie en strategie, maar investeren we er wel genoeg in?’ Grillige geopolitieke protagonisten domineren te veel de productieketen van batterijen, elektrische wagens, windturbines en zonnepanelen, vindt de Europese Unie. Zo komen zo goed als alle verwerkte metalen die essentieel zijn voor de groene transitie, uit China. “Beetje ironisch dat we voor het zeldzame aardmetaal europium volledig afhankelijk zijn van het Middenrijk”, illustreert Brecht Seifi van de analytics-firma SAS. Het afhankelijkheidsvraagstuk is een van de aanleidingen voor de nieuwe kritieke en strategische grondstoffenwet van de EU. Dat wetsvoorstel stuit echter ook op wat bezwaren.
Ondernemen Ondernemen Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent De Belgische werkgelegenheidsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen tot 72,3 procent. Dat berekende Statbel, meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Volgens hem is de doelstelling van de regering om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030 'binnen handbereik'.