‘Het mirakel van beleggen op lange termijn’: CapitalatWork valt meermaals in de prijzen op Oscars voor fondsenhuizen
De vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group, actief in de Benelux, is op de prestigieuze Londense Lipper Fund Awards meermaals in de prijzen gevallen. Op de Lippers worden Europese beleggingsfondsen erkend voor hun uitmuntende prestaties.
“De meest indrukwekkende prijs is waarschijnlijk die voor Best Small European Asset Management Firm”, vertelt Erwin Deseyn, de chief investment officer. CapitalatWorks aandelenfonds kreeg een bijzondere vermelding: “Op 1 september 1998 is het tegen een koers van 125 euro gestart en sindsdien leverde het een geannualiseerde return van 9 procent op. Tegenwoordig kost het zo’n 1.060 euro. Men vond dat een ongelooflijke prestatie.” Daarnaast viel het fondsenhuis ook in de prijzen met zijn balanced fund, bekroond voor het beste trackrecord de afgelopen vijf jaar in Europa.
Wat zouden uw concurrenten antwoorden op de vraag waarom u zo gelauwerd wordt?
ERWIN DESEYN. “Dat mensen die bij ons klant worden, weten waarvoor we staan. Ze krijgen een duidelijke uitleg. Over tien jaar, als mijn opvolger zijn of haar uitleg doet bij de pers, zal die het in grote lijnen over dezelfde dingen hebben als wij nu.
“Het draait allemaal om het investeringsproces dat we al dertig jaar toepassen. We kijken naar het dashboard dat we al lang gebruiken. Er zijn geen geheimen, geen magische toestanden, maar gewoon consistent gespreid belegd zijn en de tijd zijn werk laten doen doorheen alle hypes, overdrijvingen en beurscrashes. Er bestaan zo goed als geen fondsen zoals het onze, met een trackrecord van 25 jaar. Ze worden opgedoekt, gefuseerd of verdwijnen als ze slecht presteren. Waarom slepen wij al die awards in de wacht de voorbije jaren? Dat heeft te maken met een consistente manier van werken en niet met een nieuwe CIO die aan het hoofd van het team komt en het schip bijna volledig doet veranderen van koers.”
‘We kijken naar de totale balans van een bedrijf. Niet zozeer naar de boekhoudkundige winsten of de ebitda, maar naar de vrije cashflow die wordt gegenereerd’
Erwin Deseyn, CIO CapitalatWork Foyer Group
Vijand nummer één
U heeft een uitgepuurd businessmodel.
DESEYN. “Wij zijn een vermogensbeheerder voor 95 procent private klanten. Wij doen alleen discretionair beheer, geen adviserend beheer. Dat beheer vullen wij in met ons beperkt gamma van aandelen- en obligatiefondsen. De keuze van het risicoprofiel door de klant bepaalt dan in essentie het gedeelte dat in een aandelenfonds wordt belegd, en het gedeelte dat in een obligatiefonds wordt belegd. Dat laat ons – het asset management department, dat uit vijftien mensen mensen bestaat – toe om in essentie twee portefeuilles te beheren. Dat is wat wij dag in dag uit doen.
“Geen fondsen van anderen, geen hefboomfondsen, geen gestructureerd producten. Wij beleggen het geld van onze klanten in de drie grootste financiële markten: staatsobligaties, bedrijfsobligaties en aandelen. Al de rest komt er niet in”
Welke staatsobligaties?
DESEYN. “Vandaag heerst, zoals steeds, veel onzekerheid over de brede economie, de rentevoeten en de bedrijfswinsten. Er is één zekerheid en dat is dat deficit spending (overheidsbestedingen om de economie te stimuleren, nvdr) – zeker in 2024, een jaar van heel veel verkiezingen – zal blijven doorgaan. Dit is niet een jaar waarin politici moed zullen tonen. Staatsschulden blijven oplopen en dat zal niet onmiddellijk veranderen. Dat is eigenlijk een beetje zorgwekkend voor de obligatiebelegger; daar zit zelfs een paradox in. Want als je passief gaat beleggen, wat wil dat zeggen in de wereld van obligaties? Als je een obligatie-index of een ETF koopt, die belegt in Europese bedrijfsobligaties of staatsobligaties, dan gaan je grootste posities eigenlijk de bedrijven en landen met de grootste schulden zijn. En dat wil je als obligatiebelegger net vermijden.
‘Contrair zijn wil vooral zeggen dat je je huiswerk maakt’
“Om dat tegen te gaan, moet je tegendraads denken. Wij zijn een actieve belegger, wat best contrair is. Passief beleggen neemt vandaag procentueel veruit de overhand, maar wij hebben de ambitie het anders te doen dan de samenstelling van indexen. Concreet hanteren wij een drietal pijlers in onze obligatiestrategie. De eerste is dat wij een buitengewoon groot deel van onze obligatieportefeuille invullen met aan inflatie gelinkte obligaties. Voor ons blijft de inflatie de vijand nummer één de komende tien jaar. Niet dat we teruggaan naar een inflatie van 10 procent, maar ik denk ook niet dat we teruggaan naar inflatie van ergens tussen 0 en 2 procent, zoals we dat gekend hebben geruime tijd voor de pandemie. Ik denk dat we zullen stranden op 3 tot 4 procent, maar ook dat is serieus veel. Als je dat accumuleert op vier jaar, vijf jaar, tien jaar tijd, dan hakt dat er serieus in. Daarom kiezen we voor inflatiegelinkte obligaties die een reëel rendement geven.
“De tweede pijler voor onze obligatiestrategie, betreft een uitgesproken voorkeur voor staatsobligaties van landen die rijk zijn aan grondstoffen die belangrijk zijn voor de energietransitie. Nikkel, lithium, enzovoort. Dan kom je bij landen als Australië, Brazilië en Canada terecht. Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat fossiele brandstoffen de volgende dertig jaar nog altij deel zullen uitmaken van de energiemix, of je dat nu leuk vindt of niet. Gas- en olierijke landen zoals de Verenigde Staten en Noorwegen zijn op dat gebied veel beter geplaatst dan wij in de Europese Unie. We vermijden daarom Europese staatsobligaties.
“De derde pijler zijn bedrijfsobligaties van bedrijven met sterke balansen. Weliswaar met schulden op de balans, maar schulden die niet te groot zijn ten opzichte van de rest van de balans.”
Geen hypes
Voor aandelen hanteert u zowat dezelfde strategie als maestro Warren Buffett: beleggen in bedrijven met een bewezen groei en cashflows, niet in hypes.
DESEYN. “Eigenlijk heeft Buffett twintig jaar geleden een bocht genomen onder druk van wijlen zijn partner Charlie Munger. Dan is hij afgestapt van zijn obsessie om alleen maar hele goedkope aandelen te kopen. Als de groei sterk en groot is, en het businessmodel zeer sterk, dan is het vaak de moeite een hogere prijs te betalen. In plaats van een bedrijf te kopen tegen tien keer de winst, bereid zijn om twintig keer de winst te betalen. Contrair zijn wil dus niet noodzakelijk zeggen dat je alleen maar in die waardeaandelen belegt, waar je heel vaak ook in value traps terechtkomt. Het wil vooral zeggen dat je je huiswerk maakt. Wij gebruiken daarvoor een model van waardering. We kijken naar de totale balans van een bedrijf. Niet zozeer naar de boekhoudkundige winsten of de ebitda, maar naar de vrije cashflow die wordt gegenereerd.
“Contrair is vooral ook de ambitie hebben om het beter te doen dan de samenstelling van de index en een evenwichtige portefeuille samen te stellen waar ook groeiaandelen in zitten, maar die fair geprijsd zijn. Wij hebben ons bijvoorbeeld niet laten vangen aan de hypes die na de coronapandemie de kop opstaken. Een zonne-energieproducent die tegen honderd keer de winst noteerde, bijvoorbeeld. Of bedrijven die op de fitnessrage inspeelden, waarvan er tientallen geïmplodeerd zijn in 2022. Dat zijn typisch zaken waar wij ons niet aan verbranden, omdat de waardering van die bedrijven geen steek houdt.
‘De risicoappetijt bij jongeren is toe te juichen, alleen moeten ze zich er bewust van zijn dat de tijd zijn werk moet doen’
“Maar Google dat tegen achttien keer de winst noteert, dat vinden wij helemaal niet te duur. Of ASML, dat tegen 28 keer de winst noteert, maar wel groeit in een ritme van 20 procent op jaarbasis – dan houdt die waardering nog altijd steek. Dat bedrijf heeft een orderboek dat gevuld is voor de volgende zeven à tien jaar. Die winstgroei – ergens tussen 10 en 20 procent de komende jaren – ligt vast.
“De basisstrategie is een gespreide portefeuille van een tachtigtal bedrijven, waar de tijd zijn werk doet. Waar je de samengestelde rente haar werk laat doen. Het Contrarian Equities Fund is één van de weinige fondsen op de Belgische fondsenmarkt met zo’n lang trackrecord. Op 1 september 1998 een eerste notering aan een koers van 125 euro, met een geannualiseerde return van 9 procent sindsdien. Nu – 9 procent op 9 procent, op 9 procent, op 9 procent, enzovoort – is dat een werkelijk fenomenale return. De koers van het Contrarian Equities Fund is maal acht gegaan. Dat is de kracht van de samengestelde rente, het mirakel van beleggen op lange termijn.”
”Get rich slowly‘ bestaat ook’
Belgen zijn geen beleggers. Toch is er verschil tussen de generaties. De jonge generatie wil wel risico’s nemen, en houdt bijvoorbeeld van crypto en finfluencers. De oudere generatie zweert bij het geld op het spaarboekje, of de staatsbon.
DESEYN. “De risicoappetijt bij jongeren is toe te juichen, alleen moeten ze zich er bewust van zijn dat de tijd zijn werk moet doen, maar dat die dus heel krachtig kan zijn gezien het effect van de samengestelde rente. De ‘get rich quick’-mentaliteit bij de jongeren moet worden bijgeschaafd: ‘Get rich slowly’ bestaat wel degelijk. De oudere generatie moet afstappen van die extreem risicomijdende mentaliteit.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier