Nieuws Nieuws ‘Informateur Bart De Wever krijgt deze week een regeerakkoord van Europa’ Met de dieprode begrotingscijfers is er geen ontkomen aan: woensdag belandt België op het begrotingsstrafbankje van Europa. Concreet moet België tegen het najaar een geloofwaardig begrotingstraject uitstippelen, gebaseerd op hervormingen en beheersing van de uitgaven.
Ondernemen Ondernemen Hoe de Belgische havens inzetten op innovatie en duurzaamheid: Port of Antwerp-Bruges Kilometers pijpleidingen voor waterstof, sleepboten op methanol, dronestations, meerpalen met sensoren, een digitale tweeling van de hele haven, een circulaire hub met tal van nieuwe fabrieken. Port of Antwerp-Bruges vernieuwt zich met grote vaart tot een hoogtechnologische, meer duurzame haven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Begrotingstekort België is op vier na grootste van de eurozone Het begrotingstekort in de eurozone is vorig jaar licht afgenomen, van -3,7 procent van het bbp in 2022 naar -3,6 procent in 2023. Voor de hele Europese Unie (EU) nam het licht toe, van 3,4 naar 3,5 procent. In België is het tekort opnieuw flink opgelopen, van -3,6 naar -4,4 procent.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ons land heeft een van de hoogste uurlonen binnen de EU De gemiddelde uurlonen in België zijn de op twee na hoogste van de Europese Unie (EU). Dat blijkt woensdag uit gegevens van het Europese bureau voor statistiek Eurostat. Luxemburg heeft de hoogste uurlonen, Bulgarije de laagste.
Duurzaamheid Duurzaamheid Tractebel: ‘Kleine Belgische kernreactor mogelijk operationeel tegen 2035’ Voorafgaand aan de nucleaire top op de Heizel, organiseerde KPMG België een rondetafelgesprek onder industriëlen en energie-CEO’s over de beloftevolle technologie van small modular reactors, of kleine kernreactoren. "Voor een geslaagde energietransitie moeten alle opties op tafel liggen", zegt de Belg Denis Dumont, global chief nuclear officer van de Engie-dochter Tractebel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Polen komen niet meer: waarom we nieuwe werkkrachten meer en meer buiten Europa moeten zoeken Immigratie zal hét thema van de verkiezingen worden. Ze beperken tot andere EU-landen is alvast een doodlopend spoor, zegt Dries Lens, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, in een gesprek met Trends.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Immigratie is goed voor de staatskas, voor uw loon en voor uw koopkracht Onze welvaart kan niet zonder migranten. Die waarheid komt in de verhitte debatten amper aan bod, zeker nu het thema de verkiezingen domineert. Immigratie is nochtans goed voor uw portemonnee, en voor de economie is ze zelfs een noodzaak. "Wat zou onze bouwsector moeten aanvangen zonder migranten?"
Nieuws Nieuws De gelukkigste landen ter wereld: Oost- en Centraal-Europese landen stijgen in World Happiness Report, België is 16e Finland blijft op één staan in het nieuwe wetenschappelijke World Happiness Report, dat vandaag is verschenen. Er zijn wel verschuivingen en nieuwe inzichten. Landen uit Centraal-Europa klimmen in de lijsten van gelukkigste landen ter wereld. Voor het eerst onderzochten de wetenschappers diepgaand of er een verschil is tussen hoe gelukkig jongeren en ouderen zijn.
Ondernemen Ondernemen Leuvens groeibedrijf ontwikkelt robo-beleggingsadviseur op basis van AI: 'Je voelt dat we voor een doorbraak staan' Het Leuvense groeibedrijf InvestSuite helpt banken en vermogensbeheerders hun aanbod voor beleggers te automatiseren. Het bedrijf draait van bij de oprichting in 2018 op artificiële intelligentie (AI) en geeft ons een blik onder zijn AI-motorkap.
Ondernemen Ondernemen Stille fortuinen - De familie Vande Vyvere investeert in groeikapitaal: 'Je kan zelf van de vruchten genieten, maar de boom moet sterk genoeg blijven' Na de verkoop van het familiale belang in de projectontwikkelaar Matexi sloegen de drie broers Vande Vyvere de handen in elkaar en startten het investeringsfonds Vybros op. "Wij organiseren groeikapitaal. Dat is veel meer dan enkel geld op tafel leggen", zegt gedelegeerd bestuurder Guy Vande Vyvere in zijn eerste interview.
Investeren Investeren Aandelen wereldwijd leverden gemiddeld 18 procent op: waar viel in 2023 meer te rapen? We weten dat elk van de Amerikaanse Magnificent Seven beleggers meer dan 50 procent winst opleverde in 2023. Maar beleggers konden ook elders ter wereld minstens evenveel rendement halen.
Investeren Investeren 5 manieren om 5 procent per jaar te verdienen op uw geld (deel 4): crowdlending of onderhandse leningen aan ondernemingen Vandaag zijn er veel meer mogelijkheden dan een jaar geleden om uw spaargeld te laten renderen. Voor wie zijn geld vijf tot tien jaar kan missen, ligt een aangroei van 5 procent per jaar, of zelfs meer, binnen handbereik.
Ondernemen Ondernemen Medeoprichtster De Stuyverij ging van de voedselbank naar zes bedrijfsvestigingen: 'De goot ken ik, ik weet dat je niet doodgaat in de goot' Na een moeilijke jeugd droomde Eefje Cottenier van een onderneming die maatschappelijke verandering als winstmodel vooropzette. Dat werd De Stuyverij. Rond die ontmoetingsplaatsen waar mensen hun leven in eigen handen kunnen nemen, groeide een ecosysteem van bedrijven, met uitlopers naar de vastgoedwereld en het toerisme. "Je kunt geen enkel complex probleem oplossen met slechts één organisatie."
Investeren Investeren 5 manieren om 5 procent per jaar te verdienen op uw geld (deel 2): obligaties van minder betrouwbare bedrijven of overheden Vandaag zijn er veel meer mogelijkheden dan een jaar geleden om uw spaargeld te laten renderen. Voor wie zijn geld vijf tot tien jaar kan missen, ligt een aangroei van 5 procent per jaar, of zelfs meer, binnen handbereik.
Investeren Investeren 5 manieren om 5 procent per jaar te verdienen op uw geld (deel 1): obligaties in andere munten Vandaag zijn er veel meer mogelijkheden dan een jaar geleden om uw spaargeld te laten renderen. Voor wie zijn geld vijf tot tien jaar kan missen, ligt een aangroei van 5 procent per jaar, of zelfs meer, binnen handbereik.
Nieuws Nieuws De balans: Europese eensgezindheid, Russisch geduld De lidstaten van de Europese Unie zetten het licht op groen om toetredingsgesprekken te starten met Oekraïne. Maar dat gebeurde pas na een trucje, waardoor de Hongaarse eerste minister Viktor Orban de zaal verlaten had om niet aan de stemming deel te nemen. Wel geeft de EU een duidelijk signaal richting Moskou. Toch hoopt de Russische president Vladimir Poetin dat er in de EU maar ook de VS sneller dan gedacht ‘Oekraïne-moeheid’ opduikt bij de bevolking.
Ondernemen Ondernemen Construx-CEO: 'Groeien in België kan nog amper door krapte op de arbeidsmarkt' Ook bedrijven die niet bovenaan eindigen in de lijst met Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven, hebben een boeiend verhaal. Elke maand geeft Trends zo’n onderneming een forum. Na twintig jaar trakteert Construx zichzelf op een mooi verjaardagscadeau: de overname van zijn Duitse sectorgenoot Weckenmann. Op die manier kan de West-Vlaamse bekistingsfabrikant blijven groeien. “Ons wereldje is klein, iedereen kent iedereen. Maar Weckenmann is echt een naam als een klok”, zeggen de CEO’s Ward Demyttenaere en Anthony Jannes.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ons land stapt in consortium voor ontwikkeling mini-kernreactoren (SMR's) België stapt in een internationaal consortium voor de ontwikkeling van SMR's - de kleine modulaire kernreactoren van de toekomst. Dat werd woensdag bekendgemaakt na de ondertekening van een samenwerkingsakkoord in aanwezigheid van premier Alexander De Croo en de Roemeense president Klaus Iohannis.
Ondernemen Ondernemen Extrapower: ‘Zonneparken zijn nog heel interessant voor bedrijven’ Terwijl de consumentenmarkt voor zonnepanelen lijkt te vertragen, blijven bedrijven zonneparken bouwen. Het West-Vlaamse Extrapower lijkt daar volop van te profiteren. Het realiseert duurzame energieprojecten voor andere bedrijven, en is klaar voor een periode van groei en internationalisering.
Ondernemen Ondernemen Atenor kan aan kapitaalverhoging beginnen De aandeelhouders van de beursgenoteerde vastgoedgroep Atenor hebben het licht op groen gezet voor een kapitaalverhoging. De koers veert vandaag op, maar het bedrijf verloor dit jaar al wel bijna tweederde van zijn beurswaarde. “De beurskoers weerspiegelt onze ondernemingswaarde niet”, vindt CEO Stéphan Sonneville. “Maar de markt heeft nu eenmaal altijd gelijk."
Nieuws Nieuws Bijna helft nieuwe tandartsen komt uit buitenland Bijna de helft van de tandartsen die vorig jaar aan de slag gingen in België, waren van buitenlandse oorsprong. Dat meldt Het Belang Van Limburg donderdag. Vierendertig procent haalde een diploma in een ander Europees land.
Ondernemen Ondernemen Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent De Belgische werkgelegenheidsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen tot 72,3 procent. Dat berekende Statbel, meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Volgens hem is de doelstelling van de regering om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030 'binnen handbereik'.