Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Bouw de pensioenen op twee echte pijlers' Doordat de pensioenen vooral blijven draaien om solidariteit en belastingen, verzuurt het hele pensioendossier hele generaties, schrijft Marc De Vos.
Duurzaamheid Duurzaamheid Redopapers maakt designproducten van papieroverschotten: ‘Afval is een bron van creativiteit’ Een nieuw jaar, een nieuwe agenda. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting zo’n 300 miljoen agenda’s geproduceerd. Goed voor 120.000 ton papier. Dat kan veel duurzamer, meent het Antwerpse Redopapers. Zijn missie? Papieroverschotten upcyclen tot designproducten.
Ondernemen Ondernemen Het Autosalon van de kortingen: 'De Europese invoerheffingen? Die betaalt de Chinese staat' De particulier stond de voorbije jaren wat aan de zijlijn voor de aankoop van een nieuwe wagen. De wagenverkopers willen de consument opnieuw overtuigen met kortingen op het Autosalon. Zeker de Chinese nieuwkomers willen de particulier overhalen.
Gastronomie Gastronomie Trends Style selecteert 7 nieuwe eetadresjes om in januari te ontdekken Niets beter dan het geluid van een kraakvers gebakken brood, of twee cocktailglazen die feestelijk tegen elkaar klinken. En dan hebben we het nog niet over de verukkelijke geuren en smaken die uit de keukens van deze gloednieuwe adresjes komen gesijpeld.
Ondernemen Ondernemen Automatisatieplatform Hyperfox haalt fors zaaikapitaal op Het techbedrijf Hyperfox, dat de verwerking van inkomende bestellingen automatiseert, heeft 3,2 miljoen euro opgehaald. De start-up uit Hasselt zal het geld onder meer gebruiken om zijn positie in de markt te verstevigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pieter Timmermans (VBO): ‘Industriële crisis breidt zich als olievlek over hele economie uit’ "We balanceren op de rand van een recessie. Er is geen ruimte voor reële loonsverhogingen", zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), die ook een meerwaardebelasting niet langer ziet zitten.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Telersvereniging BelOrta wapent zich tegen 'groeiende macht supermarkten' De grootste coöperatieve groenten- en fruitveiling van het land BelOrta wil de krachten bundelen met een collega-telersvereniging uit Nederland. Zo wil ze sterker staan tegenover de supermarktgroepen die zélf ook almaar sterker worden door overnames en door gezamenlijke aankopen. BelOrta zei dat in de marge van haar jaarcijfers. De veiling zag haar omzet met 7 …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Diependaele: ‘Vlaanderen moet Einsteintelescoop binnenhalen’ Vlaams minister-president Matthias Diependaele is ervan overtuigd dat Vlaanderen de beste wetenschappelijke kaarten op tafel kan leggen voor de bouw van de Europese Einsteintelescoop. Dat zegt hij dit weekend in het nieuwjaarsinterview in Trends Talk. Dit jaar wordt beslist waar het enorme ruimte-observatorium zal gebouwd worden.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Ackermans & van Haaren verwacht recordwinst De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) meldde bij de update over het derde kwartaal dat de jaarwinst voor 2024 ruim boven 400 miljoen euro zal uitkomen, een verbetering van het record van 399,3 miljoen in 2023.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Hawaiian Poké Bowl wil opnieuw geld ophalen met crowdfunding De Belgische fastfoodketen Hawaiian Poké Bowl wil 250.000 tot 500.000 euro ophalen via crowdlendingplatform Winwinner. Dat moet een pas geopend restaurant van de keten in Rotterdam helpen financieren. Hawaiian Poké Bowl is bezig met een snelle expansie, in Nederland én België. Daarvoor deed het bedrijf ook eerder al een beroep op Winwinner.
Investeren Investeren Crowdlending heeft af te rekenen met een dipje: is het tijdelijk of niet? De erkende platformen voor participatieve financiering of crowdlending haalden dit jaar naar schatting 123 miljoen euro op. Dat is minder dan de voorbije twee jaren, en zelfs een daling met 18 procent in vergelijking met 2023.
Geld Geld Jan De Nys (Retail Estates) en Joost Uwents (WDP): ‘Belgisch beursgenoteerd vastgoed blijft een veilige en aantrekkelijke keuze’ Belgisch beursgenoteerd vastgoed heeft al fijnere tijden gekend. Jan De Nys en Joost Uwents, de CEO’s van de pioniers Retail Estates en WDP, blijven er stoïcijns onder. Ze houden vast aan hun nichestrategie, kijken voor groei naar het buitenland en benadrukken het belang van risicobeheer. "Risicomanagement is een hot topic."
Opinie | Fiona Mandos Opinie | Fiona Mandos ‘Als ik het Brits kerstgebak ruik, verlang ik naar pepernoten’ De dagen zijn kort. De kalender is dun. De feestdagen zijn weer aangebroken.
Internationale aandelen Internationale aandelen Tip van de week: PulteGroup kan profiteren van het woningtekort in de VS In veel westerse landen is er een tekort aan woningen. Een van de gevolgen is dat belangrijke levensgebeurtenissen worden uitgesteld, zoals trouwen, samenwonen, een carrièreswitch, het ouderlijk huis verlaten. Dat leidt tot machteloosheid en frustratie. We zien dat fenomeen in veel Europese landen, en wat prangender in landen als Nederland en Duitsland. Een groeiende bevolking …
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Favoriete aandelen voor 2025: Montea Montea blijft een van de sterkste groeiverhalen in het gvv-landschap.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Favoriete aandelen voor 2025: Kinepolis De komende tijd moet de normalisering in het aanbod van Hollywood en het weer op gang komen van de internationale expansie voor koerspotentieel zorgen.
Ondernemen Ondernemen NONA is de Belgische marktleider in niet-alcoholische aperitieven: ‘We mikken nu op Nederland en Frankrijk’ December is de feestmaand bij uitstek, maar feesten hoeft lang niet altijd samen te gaan met alcohol. Als kind plukte Charlotte Matthys kruiden in de velden van de Bourgoyen, een natuurreservaat nabij Gent. Die vroege interesse voor de natuur legde de basis voor haar bedrijf. Met NONA Drinks is ze in België marktleider in niet-alcoholische aperitieven.
Internationale aandelen Internationale aandelen Dollargedreven opmars voor Ahold Delhaize Ondanks de weggevallen tabaksverkoop in Nederland blijkt Ahold Delhaize prima stand te houden in de zeer concurrerende retailmarkt. De koers van Ahold Delhaize stond na de publicatie van de kwartaalcijfers op 6 november al snel 8 procent hoger, om met 3,6 procent winst de dag uit te gaan. Die sterke koersstijging zal ook mee gedreven …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steeds meer werknemers krijgen bedrijfswagen, ondanks alle kritiek en maatregelen: 'Schaf tankkaart af' Ondanks kritiek, wijzigingen aan de fiscaliteit en de opmars van de elektrische leasefiets, stijgt het aantal bedrijfswagens in België onafgebroken. Bijna 15 procent van de werknemers heeft nu een salarisauto, meer dan een verdubbeling tegenover 2007.
Geld Geld Slechts één op de drie Belgen heeft al plan om vermogen door te geven Britten en Duitsers zijn meer met successieplanning bezig dan Belgen en Nederlanders. Dat leert het rapport The Rise of Generational Wealth: 2024 Quintet/BlackRock European Wealth Insights.
Immo Immo Coworkingoperator Clockwise kiest voor eersteklas werkplekken in secundaire steden Met een tweede en derde locatie in België timmert Clockwise gestaag verder aan zijn Europese netwerk. De Britse flexwerkspeler kiest bewust voor secundaire steden, omdat vooral daar een tekort is aan kwalitatieve kantoorvoorzieningen.
Ondernemen Ondernemen West-Vlaamse machinebouwers zijn wereldtop: 'De volledig autonome landbouwmachine komt eraan' België is een wereldleider in de productie van landbouwmachines, en West-Vlaanderen is het belangrijkste centrum. Op een kleine oppervlakte zitten daar heel wat constructeurs, die vaak de marktleider in hun niche zijn.
Ondernemen Ondernemen Marktleider Funico introduceert de ecologische uitvaartkist In België is Funico al geruime tijd de marktleider in uitvaartkisten. De Vlaamse kmo breidt haar aanwezigheid ook in Nederland en Frankrijk uit. Duurzaamheid is al lang een belangrijk aandachtspunt.
Nieuws Nieuws Van 40 naar 300 winkels in anderhalf jaar tijd: het spel van Koen Nolmans (ToyChamp), de koning van het speelgoed De Belgische speelgoedwinkelketen ToyChamp neemt de 220 Nederlandse winkels van Intertoys over. Het is een nieuwe grote overname nadat het bedrijf van CEO Koen Nolmans vorig jaar al 47 DreamLand-winkels had gekocht en dit jaar 9 filialen van Fun. DreamLand heeft nooit winst gemaakt, maar de 'koning van het speelgoed' Koen Nolmans bracht de winkels in één jaar in de zwarte cijfers. Hij heeft de juiste kaarten in handen om ook Intertoys te laten groeien.
Rechten Rechten Classactions kunnen voortaan ook voor bedrogen beleggers Zaken zoals het Arco-debacle kunnen in de toekomst sneller afgehandeld worden via een groepsvordering, menen de advocaten Evelien Van Espen en Charlotte Stynen. Een recente wetswijziging maakt dat mogelijk. Er is alleen nog een centenkwestie.
Opinie | Danny Van Assche Opinie | Danny Van Assche ‘Wapen kmo’s tegen de gevolgen van de Europese CSRD-richtlijn’ Vanuit verschillende hoeken wordt opgeroepen om de Europese CSRD-richtlijn, die een duurzaamheidsrapportering oplegt, heel snel om te zetten. Dat is in het belang van de ondernemingen die geviseerd worden door die wetgeving en waarop een controleplicht rust. Het ITAA, dat de accountants en de belastingadviseurs verenigt, en UNIZO roepen op die richtlijn niet om te zetten zonder ook maatregelen te nemen die de kmo’s wapenen tegen de gevolgen ervan.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune ‘Nederland, gidsland voor onze Belgische kmo’s’ De beslotenheid van een raad van bestuur staat haaks op de noden van de Belgische kmo’s in de 21ste eeuw, schrijven Sander Berghmans (Guberna) en Jan Oosterlinck (BDO) in deze vrije tribune.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zakenadvocaat Philippe Snel: ‘De Chinese draak is wakker, en hij zal niet meer gaan slapen’ De sukkelende Chinese economie valt steeds meer uit de gratie van buitenlandse investeerders. Zij zouden twee keer moeten nadenken, vindt Philippe Snel, een Belgische zakenadvocaat in Sjanghai. Het potentieel van de Chinese markt blijft enorm. "China zal niet verdwijnen omdat het nu even minder goed gaat."
Consumeren Consumeren Vier manieren om stroomoverschotten en -tekorten op te vangen Steeds vaker moeten producenten van wind- of zonne-energie betalen om elektriciteit op het net te zetten. Het aantal uren met negatieve stroomprijzen is in 2024 - tot en met 30 september - gestegen tot 369. Hoe kunnen we die stroomoverschotten - en tekorten op andere momenten - opvangen?
Opinie | Michel Maus Opinie | Michel Maus 'Waarom werkt de antimisbruikbepaling maar in één richting?' Als een belastingplichtige nadelen ondervindt die ingaan tegen de doelstelling van de fiscale wet, voorziet de wet in geen enkele oplossing. Fiscale rechtvaardigheid is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt in politieke debatten en maatschappelijke discussies. Het is een vaag begrip, dat vooral door de klassieke linkse en rechtse politieke tegenpolen …
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Meer gemeentefusies zijn onvermijdelijk' Idealiter telt elke gemeente minstens 20.000 inwoners.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Tuur Demeester, Belgische cryptopionier in de VS: 'De traditionele financiële wereld begrijpt nu dat ze bitcoin niet kan stoppen' Tuur Demeester, de invloedrijkste Belgische stem in de cryptowereld, deelt zaterdag zijn inzichten op de 'Future of Bitcoin'-conferentie in Antwerpen. Als vroege pionier-investeerder in bitcoin en oprichter van het investeringsfonds Adamant Capital, geldt de 40-jarige West-Vlaming als een van de scherpste denkers over de “revolutionaire” kracht van bitcoin en de impact die blockchaintechnologie kan hebben. “Bitcoin heeft de kracht om de wereld te hervormen en kan zorgen voor een vermogenstransitie, net zoals goud dat deed.”
Verzekeren Verzekeren Van spaarrentes tot verzekeringen: 5 dingen die op 1 oktober veranderen voor uw portefeuille Vanaf 1 oktober wijzigen de bijna 50 jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders, wordt het gemakkelijker om verzekeringen op te zeggen en gaan de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas omhoog. Een overzicht.
Ondernemen Ondernemen Exclusief - CEO Pieter Zwart over de strategie van Coolblue: 'Zo ingewikkeld is het niet om een klein beetje meer te doen dan wat de mensen verwachten' Met een eerste winkel in Wallonië en later 36 winkels in Duitsland duwt de elektronicaretailer Coolblue verder het gaspedaal in. Zelfs na een kwarteeuw is CEO en medeoprichter Pieter Zwart ervan overtuigd dat er nog geen sleet zit op het eigenzinnige succesrecept van Coolblue: alles in het teken van klantentevredenheid. "Ik ben geen geboren manager, wel een geboren ondernemer die gelooft dat het elke dag beter kan."
Ondernemen Ondernemen Novo Nordisk-CEO Lars Fruergaard Jørgensen is verkozen tot Europese Manager van het Jaar Lars Fruergaard Jørgensen is door de Europese zakenpers verkozen tot Europese Manager van het Jaar 2024. Jørgensen is de topman van Novo Nordisk, de Deense farmareus die onder meer het diabetesmedicijn Ozempic op de markt brengt.
Nieuws Nieuws Verlieslatend Edgard & Cooper is verkocht voor 434 miljoen dollar Op 30 april nam de Amerikaanse voedingsmultinational General Mills de Kortrijkse producent van hondenvoeding Edgard & Cooper over. De verkoopprijs van 434 miljoen dollar werd bekendgemaakt in het kwartaalverslag van General Mills.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Defensie kampt overal met grote tekorten: België heeft grote militaire investeringen nodig Federaal formateur Bart De Wever buigt zich de komende weken met de toekomstige coalitiepartijen onder meer over de gewenste defensie-investeringen. Dat is geen gemakkelijk dossier, wegens de beperkte budgettaire ruimte. Zelfs met stevige investeringen zal België nog een hele tijd aan het staartje van de NAVO-lidstaten bungelen.
Nieuws Nieuws Belgische fietsenbouwer haalt 2 miljoen euro op Specter, de Oost-Vlaamse start-up die speedpedelecs bouwt, heeft een kapitaalronde van 2 miljoen euro afgerond. Het geld zal worden gebruikt om verder te groeien en nieuwe modellen te lanceren.
Ondernemen Ondernemen Baudouin van der Kelen (CEO Brouwerij Haacht) over de biermarkt: ‘Zelfs bij de speciale bieren regent het promoties’ De beursgenoteerde Brouwerij Haacht zag de volumeverkoop in het eerste halfjaar met bijna 9 procent dalen. De omzet zakte met bijna 5 procent. Onderaan de lijn bedroeg het nettoverlies 2,2 miljoen euro, versus een minus van 1,1 miljoen voor dezelfde periode in 2023.
Geld Geld 71 procent van de freelancers wil niet meer terug in loondienst De overgrote meerderheid van de Europese freelancers heeft het volste vertrouwen in de toekomst van hun statuut, blijkt uit een recente studie afgenomen in zes Europese landen, waaronder België. Freelancers zijn onmisbare talenten geworden voor bedrijven, stelt Malik Azzouzi, algemeen manager van Malt Benelux, dat het onderzoek organiseerde.
Inspiratie Inspiratie Gentse AI-start-up Uman haalt 2 miljoen euro op voor pitchplatform De Gentse AI-start-up Uman, dat het perfecte verkooppraatje genereert, haalt 1,9 miljoen euro op bij Holland Capital. De investering zal worden gebruikt om het buitenland te veroveren.
Ondernemen Ondernemen Colin H. Van Eeckhout (Amenra) over het geld achter de muziek: 'Ik ga er altijd van uit dat er een tijd komt dat het voorbij is' Op 17 augustus speelt Amenra een thuismatch op Pukkelpop. Na 25 jaar voelt frontman Colin H. Van Eeckhout nog altijd dat muzikant zijn handenvol geld kost. "Maar hoeveel het exact kost of opbrengt… we zijn te weinig met geld bezig om een exact bedrag te kennen. Het blijft draaien en dat is genoeg voor ons."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt het werkgevers te moeilijk gemaakt om mensen te ontslaan? 3 stellingen over ontslagbescherming in België Er zijn in ons land 26 regels waarop werknemers zich kunnen beroepen tegen ontslag. Wat zijn die regels en hoe worden ze onderbouwd? We legden een aantal stellingen over ontslagbescherming voor aan professor Alexander De Becker (UGent), Unizo-topman Danny Van Assche en Filip Tilleman, een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Inflatie eurozone stijgt onverwacht in juli: uitdaging voor ECB De inflatie in de eurozone is in juli onverwachts gestegen, blijkt uit een eerste schatting van Eurostat. Dit vormt een uitdaging voor de Europese Centrale Bank (ECB), die nu waarschijnlijk terughoudender zal zijn met nieuwe renteverlagingen.
Rechten Rechten Na de wereldwijde computerstoring: ‘Cash als backup voor falende technologie blijft nodig' "Cash zal nooit verdwijnen, al is het maar als back-up voor het geval de technologie niet overeind blijft", meent Gert Askes (Brink's). Met de wereldwijde storing van 8,5 miljoen computers na een update van beveiligingssoftware van CrowdStrike, kregen we onlangs nog te maken met falende technologie.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: eSave, intelligente software om de CO2-uitstoot van gebouwen te halveren Eigenaars van grote gebouwen, zoals hotels of kantoortorens, hebben vandaag amper controle over het energieverbruik in de afzonderlijke ruimtes. ESave installeert apparaten op onder meer radiatoren waardoor de energieprestaties met minstens een energieklasse verbeteren.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Walkly maakt interactieve vastgoedvideo’s Vastgoedmakelaars gebruiken vaak traditionele methoden om hun panden in de kijker te zetten. "Dikwijls gaat het om 360 gradenvoorstellingen of horizontale foto’s met lange beschrijvingen", zegt Tom Florquin, medeoprichter van het Leuvense Walkly. "Die werken goed op computerschermen, maar ze zijn minder geschikt voor smartphones. Nochtans zoeken zeven op de tien mensen mobiel naar vastgoed."
Ondernemen Ondernemen De garnaalkroket werkt aan een comeback: 'Verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen' Garnaalkroketten zijn zo Belgisch als frieten en mosselen. Maar de voorbije maanden waren ze nauwelijks te vinden in de winkels, en restaurants schrapten de lekkernij van de kaart. Te duur, een gevolg van garnalenschaarste. Toch ziet Daphné Aers, de CEO van de marktleider voor huismerken TNS uit Eeklo, beterschap. "Ik verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen."
Geld Geld CEO van Goudwisselkantoor: ‘Belg bezit twee keer zoveel goud als Nederlander’ "In de jaren 80 van de vorige eeuw was goud helemaal in bij beleggers. In de jaren 90 vertelden de banken hun klanten dat ze hun geld beter in fondsen met aandelen of obligaties konden stoppen. Sinds de bankencrisis in 2008 is de mening van beleggers over goud weer helemaal gedraaid", zegt Johan de Ruiter van Goudwisselkantoor.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Van Lanschot Kempen lanceert ambitieus groeiplan Van Lanschot Kempen heeft haar aandeelhouders op de beleggersdag een stevige dividendstroom en een duidelijke resultaatverbetering in het vooruitzicht gesteld. De vermogensbank houdt tot en met 2027 vast aan groeidoelstelling van gemiddeld 10 procent voor het beheerde vermogen. De combinatie van organische groei, overnames en beursrendementen maakt die doelstelling realistisch. In de afgelopen acht jaar …