Veel mensen die hun huis willen verkopen en een asbestattest moeten aanvragen, zullen dat attest pas na nieuwjaar ontvangen en dan pas hun woning kunnen verkopen. De vertraging van de asbestattesten maakt veel oude woningen tot na nieuwjaar dus onverkoopbaar. Dat meldt de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen woensdag in een open brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

China komt met een grootschalig plan om de kwakkelende vastgoedsector er weer bovenop te krijgen. Die sector was in het verleden de motor van de economische groei in het land, maar door de verstrakking van het kredietbeleid en door de coronapandemie hebben veel vastgoedbedrijven het moeilijk. Het bekendste voorbeeld is Evergrande, dat bijna bezweek onder een schuldenlast van 300 miljard dollar.

De schaarste op de markt van de studentenkamers leidt nu ook tot hogere huurprijzen. Die zijn met gemiddeld ruim 7 procent gestegen in Vlaanderen en Brussel dit academiejaar. "De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro", meldt de Vlaamse vastgoedsector.

Constructiv, het sectorfonds van de bouwsector, heeft vrijdag met arbeidsbemiddelaar VDAB een actieplan ondertekend om de krappe arbeidsmarkt in de bouw aan te pakken. De 50 maatregelen moeten helpen om de vele opstaande vacatures in te vullen. Momenteel telt de VDAB 7.700 openstaande vacatures, klinkt het in een persbericht.

Op enkele dagen tijd hebben de banken al aan bijna 2.000 gezinnen betalingsuitstel toegekend voor hun woonkrediet. Dat meldt bankenkoepel Febelfin vrijdag. Gemiddeld maakt het uitstel ongeveer 430 euro per maand vrij, een som die bijvoorbeeld kan dienen om de energiefactuur te betalen.

Het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) meldt dat er geen sprake van is dat het btw-tarief voor de sloop en heropbouw van gebouwen wordt verhoogd van 6 naar 21 procent. "Als het tarief eind 2023 niet in de fiscale hervorming zit, dan zal het opnieuw worden verlengd", zegt de woordvoerster van de minister aan Belga.

Net als in de rest van het land lijkt ook de Ardense vastgoedmarkt af te koelen. De Ardennen blijven wel populair bij Vlaamse vastgoedkopers.

Hans Brockmans

De stijgende rente, de strengere energienormen en de economische onzekerheid zetten een domper op de prijzen van woningen. De vastgoedprijzen zullen dit en volgend jaar na inflatie afnemen, voorspelt Wouter Thierie van ING. Hevige schokken worden niet verwacht.

In Vlaanderen en Brussel nam het aantal nieuwbouwwoningen de jongste maanden af. Vooral in en rond de hoofdstad is de trend opvallend. Projecten worden stilgelegd in afwachting van meer economische zekerheid. De West-Vlaamse nieuwbouwmarkt houdt redelijk stand.