MoneyTalk

De vastgoedprijzen zijn tijdens het eerste semester verder gestegen. De mediaanprijs voor een gesloten of halfopen bebouwing in Vlaanderen bedraagt nu 280.000 euro, zo blijkt maandag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. Voor een open bebouwing is dat 390.000 euro, voor een appartement 230.000 euro.

Als antwoord op het betaalbaarheidsvraagstuk op de woningmarkt lanceert de projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed een nieuw koopconcept: splitskopen. Door de aankoop van de grond uit te stellen, kan de eigen inbreng die nodig is om een krediet te verkrijgen, een flink stuk lager.

Uit het magazine
Laurenz Verledens

Huurdersbonden en armoedeorganisaties trekken aan de alarmbel. De piekende energieprijzen en de aanpassing van de huurprijzen aan de sterk gestegen gezondheidsindex duwen financieel zwakke huurders nog meer de dieperik in. Niets doen is niet langer een optie, klinkt het. Maar ingrijpen in de vrije huurmarkt is niet zonder risico.

De Mechelse bouwgroep Willemen, die al enkele jaren verlieslatend is, neemt maatregelen om het tij te keren. Er zullen onder meer zowat veertig banen verdwijnen, zo heeft het bedrijf woensdag aangekondigd. Het plooit zich ook terug op zijn thuismarkt, de Benelux. Er werd bovendien een nieuwe CEO aangeduid.

MoneyTalk

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) wil zekerheid voor wie investeert in zonnepanelen. Hij stelt voor om de steun voor zonnepanelen in te kantelen in de 'MijnVerbouwPremie', zodat die inkomensgerelateerd wordt. 'In plaats van de steun voor zonnepanelen terug te schroeven, moeten we zorgen dat premies terechtkomen bij wie ze het meest nodig heeft. Zonnepanelen moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor elke Vlaming', klinkt het zondag.

Uit het magazine
Laurenz Verledens

Duurzaamheid behelst meer dan de installatie van enkele warmtepompen en zonnepanelen. Water, biodiversiteit en circulariteit zijn evengoed aandachtspunten. En ook betaalbaarheid is een thema dat aan belang wint. 'Een duurzame wijk is ook een sociale wijk'.

MoneyTalk

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil de indexering van de huurprijzen koppelen aan de renovatie van die woningen. "Het is perfect verdedigbaar de huurindexering voor een bepaalde periode op te schorten, zodat verhuurders solidair zijn met hun huurders", redeneert Nicolas Carette, professor vermogensrecht aan de Universiteit Antwerpen. "Maar als die maatregel te lang duurt, is de kans groot dat de eigenaars niet meer bereid zijn hun huurders bij te staan. De verkoop van hun pand wordt dan snel een alternatief."