Hans Brockmans

Vroeger was de woninghuurmarkt vooral een redmiddel voor gezinnen die zich geen eigen huis konden veroorloven. Vandaag zoeken jonge en wat oudere gezinnen bewust naar huurwoningen. Dat stuwt de kwaliteit en de prijs omhoog. Het trekt ook professionele verhuurders aan.

MoneyTalk
Uit het magazine
Filip Michiels

Bent u ook op zoek naar een zogenoemde Instagram-woning? Dan beschikt u maar beter over een goed gevulde spaarpot, flink wat lef en een meer dan gemiddelde reactiesnelheid. In de eerste zes maanden van dit jaar stegen de huizenprijzen in Vlaanderen met ruim 5 procent. Vooral voor de meest gewilde woningen is de concurrentie loodzwaar en is het traditionele fysieke vastgoedkantoor lang niet meer het enige verkoopkanaal.

Laurenz Verledens

Het aantal verkopen van kustappartementen is in de eerste helft van dit jaar spectaculair gestegen. De prijzen gaan mee de hoogte in, vooral die van de ruimere appartementen. Een corona-effect, menen de notarissen.

Davy Demuynck

De vastgoedmarkt in Vlaanderen raakt oververhit. De koop- én huurprijzen nemen toe, het aanbod van betaalbare en kwalitatieve woningen is kleiner dan de vraag en vooral jongeren en financieel minder begoede Vlamingen vrezen uit de boot te vallen. Davy Demuynck, CEO van projectontwikkelaar ION, ziet heil in een vergunningentraject waarbij projecten die een groter percentage betaalbare én duurzame woningen aanbieden voorrang krijgen.

De Nederlandse huizenprijzen zijn in juli naar een recordniveau gestegen door de sterke vraag en het beperkte aanbod. Bestaande koopwoningen waren 16,3 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De Waalse regering heeft ingestemd met de toekenning van stedenbouwkundige vrijstellingen voor dringende werken voor de wederopbouw na de overstromingen die verschillende delen van het land midden juli verwoestten. Dat heeft de Waalse minister van Ruimtelijke Ordening Willy Borsus donderdag bekendgemaakt.

Alle Vlaamse woningcontroleurs zullen tegen 2025 een verplichte erkenning nodig hebben. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De erkenning gaat gepaard met een test of een opleidingstraject en is belangrijk om de kwaliteit en de veiligheid van de controles te waarborgen, klinkt het.

Het departement Omgeving van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat in beroep tegen de verkavelingsvergunning van de stad Brugge voor sociale woningen in Assebroek. De 63 wooneenheden zouden in het signaalgebied Assebroek komen, een watergevoelig gebied. Volgens Demir veroorzaakt bouwen in gebieden met overstromingsrisico enkel problemen.