Laurenz Verledens

De vastgoedmarkt in de Ardennen is in uitstekende doen. De belangstelling voor tweede verblijven in de regio zat al in stijgende lijn en de coronacrisis heeft die tendens nog versterkt.

De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt zijn het afgelopen coronajaar aanzienlijk gestegen, raakte eerder al bekend. Maar ons land is hiermee niet alleen. De prijsstijging ligt precies op het Europese gemiddelde en is zelfs een pak lager dan in onze buurlanden, blijkt uit de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De gemiddelde prijs van een woning aan de Belgische kust is op een jaar tijd met bijna 34.000 euro gestegen. Die prijsstijging wordt onder meer toegeschreven aan de coronacrisis, die geleid heeft tot een grotere vraag naar vastgoed aan de kust. Dat blijkt donderdag uit een analyse van Dewaele Vastgoedgroep.

Aedifica, het zorgvastgoedbedrijf dat gespecialiseerd is in huisvesting voor senioren, breidt opnieuw uit in Duitsland. Het Bel20-bedrijf neemt er negentien woonzorgcentra over van de groep Azurit, die de centra zal blijven uitbaten. Aedifica telt 245 miljoen euro neer.

Hans Brockmans

De reële huizenprijzen, die rekening houden met de inflatie, zijn in het eerste kwartaal met 1,5 procent gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Een appartement kost 2,5 procent meer.

Knokke-Heist wil de kopers van huizen en appartementen in bepaalde wijken verplichten hun hoofdverblijfplaats te vestigen in die woning. Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd.

Uit het magazine
Hans Brockmans

Nieuwe vastgoedfondsen verzamelen kapitaal om te investeren in Belgische huurpanden. Institutionele investeerders uit het buitenland bleven tot nu afzijdig op de Belgische huurmarkt vanwege het lage rendement, maar daar komt verandering in, verwachten vastgoedprofessionals.

Uit het magazine
Xavier Attout

Brussel maakt werk van duurzamer vastgoed. De combinatie van sloop en nieuwbouw maakt almaar meer plaats voor een doorgedreven renovatie. Het einddoel moet circulair bouwen zijn. Maar de bouw is een conservatieve sector, dus verloopt die evolutie langzaam. De kostenefficiëntie van circulair bouwen kan de twijfels wegnemen.

Sinds dit jaar moeten alle nieuwe eengezinswoningen en appartementen in Vlaanderen 'bijna energieneutraal' of BEN zijn, met andere woorden hun energiepeil (E-peil) mag nog hoogstens E30 bedragen. Maar bouwers hebben niet tot nu gewacht om voor energiezuinigheid te gaan: sinds 2017 ligt het gemiddeld E-peil van nieuwbouw al onder die grens, en in 2018 stond het zelfs al op E18. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Vastgoedgroep Cofinimmo staat op het punt om Italië toe te voegen aan het lijstje van landen waarin hij actief is. Er is een exclusiviteitsovereenkomst ondertekend voor 'een potentiële investering in twee portefeuilles woonzorgcentra in Italië en Spanje', zo kondigt de beursgenoteerde groep maandag aan.