Een op de vijf Vlaamse huizenkopers ondertekent vandaag digitaal een verkoopovereenkomst. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van vastgoedexpert Hillewaere Vastgoed. Ook sectorfederatie CIB Vlaanderen voorspelt dit jaar evenveel online handtekeningen als in het coronajaar 2020. 'De digitale trend is volledig ingeburgerd en zal niet meer verdwijnen', zegt directeur communicatie Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen.

MoneyTalk

In het tweede kwartaal van 2022 steeg het gemiddelde bedrag dat Belgen lenen om een woning te bouwen met bijna 50.000 euro tot 218.000 euro ten opzichte van het begin van 2019. In het eerste kwartaal van 2022 lag dat gemiddelde bedrag van een bouwkrediet nog op 210.000 euro. Dat blijkt uit de statistieken over hypothecair krediet van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), meldt bankenfederatie Febelfin vrijdag.

In de eerste helft van 2022 steeg de gemiddelde prijs voor landbouwgrond in België met 0,5 procent in vergelijking met 2021. In Vlaanderen gaat het om een stijging van 1,5 procent, in Wallonië om een daling van 1,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Daarmee houden de grote regionale prijsverschillen stand. De prijs is weliswaar minder snel gestegen dan in afgelopen jaren.

MoneyTalk

Een woning kopen blijft haalbaar in ons land, maar wie wil kopen moet wel meer eigen middelen bijdragen. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank. Voor jonge gezinnen, die vaak minder inkomsten hebben, of andere gezinnen in een minder gunstige financiële situatie, betekent dat in bepaalde gevallen kleiner kopen of verder van een stad.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Ghelamco heeft een uit­bater gevonden voor Le 8300 en Locarno, twee hotels die al bijna tien jaar leegstaan in Knokke-­Heist. De Franse groep Costes zal beide hotels vanaf de tweede helft van 2023 managen. Dat heeft Ghelamco-topman Paul Gheysens gezegd aan De Tijd.

MoneyTalk

Als Belgen een krediet aangaan voor een tweede verblijf ligt dat voor 95 procent in eigen land. Kredietnemers die toch naar het buitenland trekken, kopen in de helft van de gevallen een buitenverblijf in Spanje. De top drie wordt vervolledigd door Frankrijk en Italië. Buitenlandse verblijven worden bijna uitsluitend voor eigen plezier aangekocht.

Laurenz Verledens

De rentestijgingen, de duurdere grondstoffen en het onzekere economische klimaat wegen op de woningmarkt. De prijzen in reële termen dalen en ook de activiteit staat onder druk. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Notarisbarometer.