Jan De Meulemeester

Ook al koelt de vastgoedmarkt voor het eerst sinds lang wat af, de betaalbaarheid van een woning dreigt de komende jaren te verslechteren. Dat zegt Johan Krijgsman, de CEO van ERA, de grootste vastgoedmakelaar van het land in Trends Talk. De afkoeling van de markt betekent nog geen prijsdaling en compenseert voor kopers de stijgende rente niet, vreest Krijgsman.

De stijgende hypothecaire rentes zullen leiden tot een afkoeling van de vastgoedmarkt. Daar gaat de Nationale Bank momenteel van uit. Een crash van de vastgoedmarkt ziet de Nationale Bank niet gebeuren.

MoneyTalk

Uit een studie van Belfius blijkt dat de Belgische huizenmarkt minstens 8,73 procent overgewaardeerd is. Dit wil zeggen dat Belgische huizen gemiddeld 8,73 procent te duur zijn. De onderzoekers veronderstellen dat deze overwaardering nog verder zal stijgen gezien de stijging van de woningprijzen in het afgelopen jaar.

MoneyTalk

De banken hebben in de eerste drie maanden van 2022 bijna 68.000 hypothecaire leningen toegekend, voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning. In bedrag - meer dan 11 miljard euro - gaat het om een record voor een eerste kwartaal, zo meldt de Beroepsvereniging van het Krediet donderdag. Maar de piek is mogelijk stilaan bereikt, want het aantal nieuwe aanvragen is aan het dalen.

Voor het tiende jaar op rij is het aantal vastgoedmakelaars in ons land toegenomen. Problematisch is dat slechts een kleine minderheid van de makelaars kiest voor het beroep van syndicus.

Hans Brockmans

Na een rampjaar zet topman Johan Beerlandt orde op zaken en haalt Besix op 3 miljard omzet terug nettowinst. De algemene aannemerij blijft echter een verliespost. Beerlandt doet begin 2023 opnieuw een stap terug.

Uit het magazine
Hans Brockmans

Particuliere vermogens zonder ervaring met vastgoed dreven de voorbije decennia de prijzen van projecten op. Het idee leefde dat de prijs van woningen gedoemd is om te stijgen. Maar wat kan stijgen, kan ook dalen, stelt Trends-redacteur Hans Brockmans.

Uit het magazine
Hans Brockmans

Na de piek van vorig jaar verwerkt de woningmarkt een krimp. De internationale spanningen en de stijgende grondstoffen- en energieprijzen maken de gezinnen en de investeerders koopschuw. De stijgende rente maakt lenen lastiger en tast het rendement aan. De meeste analisten verwachten echter geen zware klap voor de woningprijzen.

Uit het magazine
Laurenz Verledens

De vrees dat de bouwshift wonen onbetaalbaar zal maken, is onterecht, vindt architect Rita Agneessens. Maar stoppen met bouwen in buitengebied heeft wel als consequentie dat we elders hoger, kleiner of anders zullen moeten bouwen. "Anders creëer je schaarste en dat kan niet de bedoeling zijn."