Hans Brockmans

In 2022 was er een lichte daling van het aantal leegstaande winkels naar 11,3 procent (-0,3%). Er werd niet alleen minder winkelruimte aangeboden, maar ook stopte de sluiting van winkels in sectoren die zwaar hebben geleden onder de opkomst van de e-commerce, zoals juweliers, boeken- en speelgoedverkopers.

Hans Brockmans

De prijzen van het woningvastgoed zijn vorig jaar licht gedaald. Vooral in Vlaanderen wagen jongeren de aankoop van hun eerste woning, nu de investeerders wat minder interesse hebben voor een appartement, laat staan een woonhuis.

Laurenz Verledens

Met stabiliserende prijzen en langere verkooptermijnen belandt de Vlaamse woningmarkt in een nieuwe fase. Het einde van de verkopersmarkt is een feit.

Een op de zes Vlaamse bouwbedrijven, zowat 16 procent, geeft aan dat er niet voldoende opdrachten zijn en bijna de helft verwacht minder werk de komende maanden. Dat blijkt uit de nieuwe driemaandelijkse bouwbarometer van Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo's en zelfstandigen in de bouwsector vertegenwoordigt. 'Er is en blijft veel ongerustheid, zowel bij de klanten als bij de bouwbedrijven', klinkt het.