Aantal hypothecaire kredieten daalt tot laagste niveau in 20 jaar in derde kwartaal

Het aantal verstrekte hypothecaire kredieten daalde in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 29% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot het laagste niveau voor een derde kwartaal in bijna 20 jaar. Het overeenstemmende bedrag daalde met 31% ten opzichte van 2022.

Er werden in totaal in de maanden juli, augustus en september circa 43.500 kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van iets meer dan 7,2 miljard euro, exclusief herfinancieringen. Dat meldt bankenfederatie Febelfin op basis van statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet. In het derde kwartaal van vorig jaar waren er dat nog meer dan 61.000.

Aantal aanvragen op laagste niveau in 10 jaar

“De nog steeds stijgende rentevoeten en het lage consumentenvertrouwen, in combinatie met de woningprijzen, blijven drukken op de vraag, en leiden bijgevolg eveneens tot een daling van het aantal verstrekte kredieten”, zegt Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, in een persbericht.

Lees verder onder de infografiek

Het aantal aanvragen (dus niet toekenningen) voor hypothecaire kredieten lag in het derde kwartaal op het laagste peil sinds 2010. Er werden iets meer dan 63.500 kredietaanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 11,5 miljard euro.

Halvering voor bouwen

De daling in het aantal toegekende kredieten was het sterkst bij de kredieten voor de bouw van een woning. Daar was er zelfs een halvering tegenover het derde kwartaal van 2022.

Voorts werden er 23 procent minder kredieten toegekend voor de aankoop van een woning, en 10 procent minder voor aankoop met verbouwing. Herfinancieringen gebeuren er nog nauwelijks (nog 1.500 keer in het derde kwartaal, tegen meer dan 10.000 keer twee jaar eerder).

Gemiddeld ontleende bedrag

Het gemiddelde bedrag van een woonkrediet bleef stabiel in het derde kwartaal. Het bedroeg 211.000 euro voor een bouwkrediet, 192.000 euro voor de aankoop van een woning, en 188.000 euro voor een lening voor een aankoop met verbouwing. Voor een renovatielening was dat 67.000 euro.

Lees verder onder de infografiek

Vaste rentevoet

Wat de rentevoeten voor woonkredieten betreft, die bedroegen volgens de Nationale Bank in augustus gemiddeld 3,40% voor kredieten met een vaste rentevoet gedurende minstens tien jaar, en 5,26% voor kredieten met minstens één jaar een vaste rentevoet.

Van de kredietnemers kiest 97 procent voor een vaste rentevoet (gedurende minstens de eerste tien jaar van de looptijd). In nog slechts 0,2% van de gevallen werd geopteerd voor een krediet met een jaarlijks veranderende rentevoet.

Lees ook:

Dossier | Trends Vastgoedgids Herfst 2023

De duurste en goedkoopste gemeenten voor huizen en appartementen, een interactieve kaart met de (evoluties van de) prijzen per gemeente en nog veel meer: lees ons dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content