Matexi en BNP Paribas Fortis breiden huur- en koopformule HappyNest uit naar Oost- en West-Vlaanderen

In het begin werd de HappyNest-formule aangeboden voor woningen in projecten van Matexi in Deurne, Geel, Hasselt (foto), Houthalen-Helchteren, Machelen en Vilvoorde.

Bank BNP Paribas Fortis en woningbouwer Matexi breiden HappyNest uit, enkele maanden na de lancering van de formule waarbij kandidaat-kopers eerst een woning kunnen huren en dan na enkele jaren de kans krijgen om die te kopen. De formule begon in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en wordt nu uitgebreid naar Oost- en West-Vlaanderen.

Volgend jaar willen de initiatiefnemers nog uitbreiden naar Brussel en Wallonië, “om zo op nationaal niveau aan de vraag te voldoen”.

Wat is HappyNest?

Dankzij HappyNest huurt een kandidaat-koper de woning aanvankelijk. Dat gebeurt volgens het 3-6-9-principe aan een marktconforme prijs. In het 5e en het 6e jaar biedt de formule de mogelijkheid om de woning te kopen, zonder verplichting. De betaalde huurgelden worden deels in mindering gebracht van de aankoopprijs. Concreet gaat het om 50 procent van de huur van de laatste vier jaar.

HappyNest biedt enkel energiezuinige nieuwbouwwoningen aan.

‘Grote interesse’

De voorbije vier maanden werd de HappyNest-formule aangeboden voor zowat 100 woningen in de provincies Antwerpen (Deurne en Geel), Limburg (Hasselt en Houthalen-Helchteren), en Vlaams-Brabant (Machelen en Vilvoorde). Tegelijk toonden meer dan 1.000 kandidaat-kopers interesse, klinkt het.

“Het succes overtreft onze verwachtingen en duidt op een grote vraag vanuit de markt naar betaalbare huizen en appartementen. De maatschappelijke relevantie van de huur-en-aankoopformule in tijden van gestegen rentevoeten, bouwkosten en inflatie is groot”, staat in het persbericht.

Lees onder de preview verder

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bracht maandag een bezoek aan de wooneenheden van HappyNest in Oostakker, bij Gent. Er komen nog enkele tientallen woningen bij in Izegem, Roeselare en Zwevegem.

Lees meer immonieuws in dit overzicht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content