Beleggen Beleggen Beursblog: de Amerikaanse economie zal de goudprijs sturen Ondanks alle tegenwind die hij de laatste maanden trotseert, houdt de goudprijs relatief goed stand. De vraag is of dat zo blijft. Vroeg of laat moet er een doorbraak in de koers komen, naar boven of beneden.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Europa is dogmatisch in zijn klimaatbeleid en kan noch het Amerikaanse ondernemerschap, noch het Chinese industriebeleid verslaan'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid OPEC+ en de strijd om de olieprijs: ‘Doemscenario van stagflatie dreigt’ De hogere olieprijs wakkert de inflatievrees weer aan. Volgens Ole Hansen, het hoofd grondstoffen bij Saxo Bank, leidt het oliekartel OPEC+ ons met zijn beleid van productieverlagingen zelfs naar stagflatie: een periode van aanhoudend lage groei en galopperende prijzen.
Nieuws Nieuws Historische staking bij ‘Detroit Big 3’: duizenden arbeiders GM, Ford en Stellantis leggen tegelijkertijd werk neer In fabrieken van de drie grote Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Stellantis wordt gestaakt door de invloedrijke vakbond UAW. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat fabrieken van de zogenaamde Detroit Big Three tegelijkertijd staken. De stakingen komen er omdat er geen akkoord is gevonden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'De wereld heeft geen forum meer om het hoofd te bieden aan een wereldcrisis' De G20 is een zombie geworden, zegt professor Marc De Vos.
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe China de markt van duurzaamheid domineert China heeft zich in een mum van tijd incontournable gemaakt in de opmars van duurzame-energietechnologie. Voor het Westen is dat een bron van frustratie en angst. Hoe is het zo ver kunnen komen? En valt er nog wat aan te doen? En willen we dat wel?
Nieuws Nieuws Chipoorlog dijt uit: China legt uitvoer van essentiële grondstoffen aan banden De handelsoorlog over computerchips tussen het Westen en China dijt uit. Peking legt de uitvoer aan banden van twee grondstoffen die van groot belang zijn voor de halfgeleiderindustrie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Saudisch staatsfonds PIF investeert in sport en de digitale sector: petrodollars voor een beter imago Het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF was al eigenaar van de voetbalploeg Newcastle en koopt zich nu in de golfwereld in. Het past in de strategie van kroonprins Mohammed bin Salman om het imago van zijn land via ‘sportswashing’ op te poetsen en de economie niet enkel te laten afhangen van de olie-inkomsten. Daarom heeft PIF ook participaties in bedrijven als Meta (Facebook), Alphabet (Google), Starbucks en Uber.
Ondernemen Ondernemen 'Komst Chinese auto’s naar Europa belangrijker dan vorige golven van Japanse en Zuid-Koreaanse wagens' In West-Europees autoland is de komst van Chinese autoproducenten opvallend. De haven van Zeebrugge, de belangrijkste autohaven van de wereld, slikt momenteel een vloedgolf aan Chinese nieuwkomers. Zijn de Chinese autoproducenten een bedreiging of een kans voor de Europese auto-industrie? Vier vragen aan Ferdinand Dudenhöffer, directeur van Center Automotive Research (CAR), een van de gezaghebbende Duitse onderzoeksinstellingen voor de auto-industrie.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Vrees de Washington Consensus 2.0: schulden, subsidies, overheidsplanning en vooral geen open handel' Amerikaanse staatssteun wordt wat lage Chinese lonen waren onder de globalisering: onweerstaanbaar voor multinationale bedrijven op zoek naar winstmaximalisatie, vindt Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kan de wereldeconomie hogere olieprijzen aan? Onder aanvoering van een zelfverzekerd Saudi-Arabië wil de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, haar inkomsten verhogen. Maar de aanhoudende inflatie kan leiden tot een zwakkere vraag.
Ondernemen Ondernemen De Verenigde Staten, het beloofde land voor Vlaamse windtechnologie Zoals gewoonlijk zien de Amerikanen het groots. De Verenigde Staten willen tegen 2030 beschikken over 30 gigawatt aan offshore windenergie. Die steile ambities zijn alleen haalbaar met de expertise van Europese, en vooral Vlaamse bedrijven.
Duurzaamheid Duurzaamheid Offshore windenergie in de VS: een reus wordt wakker Zoals gewoonlijk zien de Amerikanen het groot. De Verenigde Staten willen tegen 2030 beschikken over 30 gigawatt aan offshore windenergie. Die steile Amerikaanse ambities zijn alleen haalbaar met de expertise van Europese en dus ook Vlaamse bedrijven.
Opinie | Magazine Opinie | Magazine Spionageballonnen uit de lucht schieten is goed voor de galerij, economische stromen verleggen is iets anders.
Opinie Opinie 'China, de Amerikaanse misrekening van de twintigste eeuw' Er zit veel ironie aan de huidige zenuwenoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In zijn boek China na Mao schrijft historicus en China-expert Frank Dikötter hoe de Amerikanen zich in de jaren zeventig lieten inpakken door de charmes van de ‘volleerde showman’ Deng Xiaoping, de Chinese leider die bij een bezoek aan de VS …
Style Style New York: de favoriete plekken van Sofia Vandaele, general manager van hotel InterContinental New York Barclay In de schaduw van Grand Central Station en te midden van de drukte in Midtown is de lobby van InterContinental New York Barclay een oase van gedempte rust. Van koelte ook, want in de broeierige zomerhitte klimmen de temperaturen buiten makkelijk tot 35 graden.