Macro-economie & beleid Koen Dejonckheere (CEO Gimv) over het einde van de financiële hype: ‘We staan voor een crash in slow motion’
Ondernemen Collibra, Ilonato en Le Jardin D’Eden Europa zijn de Ambassadeurs van de Brusselse Gazellen
Video | Ondernemen Video | Ondernemen Vlaamse uitgevers niet gelukkig met de vaste boekenprijs Dat zegt Kris Hoflack, de CEO van Standaard Uitgeverij, in Trends Talk van deze week.
Opinie | Magazine Opinie | Magazine Spionageballonnen uit de lucht schieten is goed voor de galerij, economische stromen verleggen is iets anders.
Ondernemen Ondernemen Parkwind, Xenomatix en Tekin zijn de Ambassadeurs van de Vlaams-Brabantse Gazellen De Trends Gazellen van Vlaams-Brabant trappen dit jaar onze jaarlijkse rangschikking van de snelst groeiende bedrijven af. In de categorie grote bedrijven wordt Parkwind, de windmolenparkdochter van Colruyt Group, bekroond als Ambassadeur. Bij de middelgrote bedrijven gaat de titel voor het tweede jaar op rij naar het technologiebedrijf Xenomatix. En bij de kleine bedrijven gaat de eer naar Tekin, de uitbater van Domino’s Pizza in Diest.
Opinie Opinie 'China, de Amerikaanse misrekening van de twintigste eeuw' Er zit veel ironie aan de huidige zenuwenoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In zijn boek China na Mao schrijft historicus en China-expert Frank Dikötter hoe de Amerikanen zich in de jaren zeventig lieten inpakken door de charmes van de ‘volleerde showman’ Deng Xiaoping, de Chinese leider die bij een bezoek aan de VS …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een jaar oorlog en energie-ellende heeft niet de gevreesde economische rampspoed opgeleverd: hoe komt dat? Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. In deze reeks onderzoekt Trends hoe de wereld sindsdien is veranderd. Een jaar oorlog en energie-ellende heeft niet de gevreesde economische rampspoed opgeleverd. Hoe komt dat? Trends polste enkele economen. “De consument wordt enorm overgecompenseerd.”
Video | Trends Talk Video | Trends Talk Trends Talk met Stefaan De Rynck (Europese Commissie): 'De Britten hebben zich misrekend aan brexit' Het Verenigd Koninkrijk is een groot land. Daarom dachten de Britten dat ze ook na brexit veel invloed zouden kunnen uitoefenen op de Europese Unie. “Dat is een zware misrekening gebleken,” zegt Stefaan De Rynck in Trends Talk. Als Europees diplomaat onderhandelde De Rynck jarenlang met de Britten over brexit, en schreef zijn ervaringen neer …
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Vaart de boot op een zeemijn, dan zien we ons geld niet' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: Tom Van Goey heeft een boerderij ten zuiden van Kiev en zag vooral de logistieke problemen toenemen.
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Mijn personeelsbestand halveerde van ene op andere dag' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: multinational Sibelco en ACL Polyester over de hindernissen voor hun personeelsbeleid.
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Mijn werknemers zijn nu supergemotiveerd' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: Luc Vancraen van softwarebedrijf Quadrox.
Ondernemen Ondernemen Uw bedrijf kan snel meer waard worden Staat uw bedrijf niet op de beurs, dan is het minder waard dan zijn beursgenoteerde sectorgenoot. Maar daar hoeft u zich niet bij neer te leggen. Enkele ingrepen volstaan om de waardering op te pimpen.
Ondernemen Ondernemen Bart Bode (Vlaamse Windenergie Associatie): '100 procent hernieuwbare elektriciteit is haalbaar voor Europa' België haalt steeds meer elektriciteit uit zon en wind. Vorig jaar zijn zelfs enkele records gesneuveld, aldus hoogspanningsnetbeheerder Elia. Waar ligt de bovengrens? Hoeveel elektriciteit kunnen we maximaal halen uit hernieuwbare bronnen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Philippe Snel (zakenadvocaat in Shanghai): 'Drie jaren isolatie hebben China zelfbewuster gemaakt' Komende zondag gaan de Chinese grenzen opnieuw open, in beide richtingen. Drie jaren van zelfisolatie hebben de Chinezen veranderd, aldus Philippe Snel, zakenadvocaat in Shanghai. "Het land is als een adolescent die opeens beseft dat hij het kan rooien zonder zijn ouders."
Ondernemen Ondernemen Pascal Flisch (Trends Business Information): 'Het lage aantal faillissementen geeft een vals beeld van de gezondheid van de Belgische economie' De oorlog in Oekraïne en de piekende energieprijzen lijken de ondernemingszin van de Belgen niet aan te tasten. Het aantal starters zal in 2022 het pre-coronaniveau overstijgen, leren cijfers van het handelsinformatiebureau Trends Business Information. Het aantal faillissementen blijft echter artificieel laag, terwijl de stopzettingen afstevenen op een record.
Geld Geld Het nieuw fiscale gunstregime voor auteursrechten: wie valt uit de boot? Valt uw werk nog onder het hervormde fiscale gunstregime voor auteursrechten? Specialist Gauthier Vandenbossche, die werkt voor de Universiteit Gent en het advocatenkantoor Tiberghien, beantwoordt vragen van bezorgde Trends-lezers.
Ondernemen Ondernemen Oorlog werpt donkere schaduw over export: economische vertrouwen van exporteurs duikt onder coronaniveau Drie kwart van de exporteurs heeft last van de oorlog in Oekraïne. Ruim acht op de tien uitvoerders kampen met hoge energieprijzen. Dat blijkt uit de zevende editie van onze exportbarometer. Het economische vertrouwen van de exporteurs is onder het coronaniveau gedoken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Midden-Oosten-expert Gerd Nonneman: 'Het regime in Qatar is relaxed, omdat het zich niet bedreigd voelt' In Qatar is de Wereldbeker voetbal afgetrapt, maar de kritiek blijft. Het Golfstaatje is geen engeltje als het aankomt op arbeidersrechten en democratie. Maar de inspanningen van Qatar om het tij te keren verdienen meer krediet, aldus de Midden-Oosten-expert Gerd Nonneman.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Frank Dikötter: 'China heeft zijn tijd gehad' Zondag 16 oktober vindt het vijfjaarlijkse congres van de Chinese communistische partij plaats. Maar ondanks al zijn allure is het land onherroepelijk op zijn retour, aldus de internationaal gereputeerde China-kenner Frank Dikötter. "Lange tijd geloofden de Chinezen in een betere toekomst, zolang ze maar binnen de krijtlijnen bleven. Dat geloof is voorbij."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Thomas Piketty: 'Gelijkheid is geen droom' De gelijkheid is al eeuwenlang aan een onstuitbare opmars bezig, en toch blijft er een extreme concentratie aan macht en vermogen, ook in Europa, aldus de wereldvermaarde Franse econoom Thomas Piketty. In zijn nieuwe boek doet hij voorstellen om macht en kapitaal weer te doen circuleren onder het volk: belastingen op vermogen, medebeheer in bedrijven en een ontmarkting van de economie.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Giorgia Meloni moet van ver komen' Meloni zal zich geen economische bokkensprongen kunnen veroorloven, en beseft dat gelukkig ook.
Ondernemen Ondernemen Essenscia-voorzitter Hans Casier: 'De vraag is: wil je de industrie hier houden?' De chemische industrie dreigt te begeven onder de torenhoge aardgasprijzen. Groenere productie kan, maar kost tijd en geld, met duurdere producten als gevolg, waarschuwt Hans Casier, de voorzitter van de sectorfederatie essenscia. "Ik ken geen enkele industrieel die tegen duurzaamheid is, maar hij moet zijn producten wel nog kunnen verkopen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Stefan Dercon (Universiteit van Oxford): 'Truss is ideologisch. Dat is het grote risico' Liz Truss wordt de nieuwe Britse premier. Of dat betekent dat ook betere tijden aanbreken voor de Britten, durft de Vlaamse Oxfordeconoom Stefan Dercon te betwijfelen. Hij was de beleidsadviseur van Truss toen zij nog Brits minister van Buitenlandse Zaken was.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hoe de economie van Taiwan verweven is met die van ideologische tegenstander China Politieke applausbezoekjes zullen voor de VS niet volstaan om Taiwan uit de Chinese invloedssfeer te halen. Ideologisch mogen Taiwan en China dan wel aparte werelden zijn, economisch zijn ze stevig verbonden.
Ondernemen Ondernemen Hoe tegenslagen Saffelberg Investments rijper maakten: 'We waren soms te enthousiast' De Vlaamse investeringsfamilie Sluys zit nog aan haar eerste generatie. Vader Jos, de man achter Saffelberg Investments, houdt zijn drie kinderen ver van het publieke toneel, net als zichzelf. Nochtans boerde Saffelberg niet slecht, maar het liep in de kijker met enkele mediagenieke missers. Het kwam hard binnen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Als het in Duitsland regent, druppelt het in België Als de Duitse economie in de problemen komt door een Russisch gasembargo, hoe zwaar deelt België dan in de klappen? Dat zal al bij al meevallen. Al hangt veel af van het nakende gevecht om energie in Europa.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van Peteghem lanceert blauwdruk fiscale hervorming: 'Het overheidsdeficit los je niet op via de fiscaliteit' Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lanceert zijn fiscale hervorming. De tarieven op arbeidsinkomen gaan 5 procentpunt omlaag, de roerende voorheffing daalt naar 25 procent, en het btw-tarief op groenten en fruit wordt nul procent. 'Dankzij dit pakket zal België niet langer de belastingkampioen van het Westen zijn', zegt Van Peteghem.
Geld Geld Peter Vanden Houte (ING België): 'De zwakke euro is een eindig verhaal' De flirt van de euro met de dollarpariteit is niks nieuws. Het kan zelfs nog erger. Op 25 oktober 2000 was de euro tot een dieptepunt van 0,8287 dollar gezakt. Er is geen reden tot paniek, volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. 'Rond de jaarwisseling zie ik de euro weer versterken.'
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Ontwikkeling is allesbehalve romantiek' Een land gaat alleen vooruit als het zichzelf wil helpen, stelt Trends-redactuer Jozef Vangelder.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Stefan Dercon, hoogleraar Universiteit van Oxford: 'Democratie is geen garantie voor welvaart' Een land ontsnapt niet uit de armoede omdat het volk dat wil, maar omdat de elite daar baat bij heeft. Dat is de centrale stelling van de Vlaamse Oxford-econoom Stefan Dercon, die zijn decennialange ervaring in tientallen ontwikkelingslanden neerschreef in een ontnuchterend boek.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een Belg getuigt over het leven in Sjanghai: 'De helft van de dag gaat op aan eten zoeken' Sjanghai is al bijna twee maanden in lockdown. De inwoners van de grootste stad van China moeten overleven zonder een voet buiten te zetten. De Belgische zakenadvocaat Philippe Snel, die al twintig jaar in Sjanghai woont, getuigt.
Ondernemen Ondernemen Guido Vanherpe (CEO La Lorraine): 'Als Oekraïne zijn tarweoogst niet kan binnenhalen, zit de wereld met een tekort' Ondanks de aanvoerproblemen is er nog steeds voldoende tarwe voor onze bakkers, volgens Guido Vanherpe, CEO van bakkerijgroep La Lorraine. Of dat zo blijft, zal afhangen van de oogst in Oekraïne komende zomer, zegt Vanherpe in Trends Talk op Kanaal Z.
Ondernemen Ondernemen Bonanza op overnamemarkt is over haar hoogtepunt Ondanks corona werd 2021 een champagnejaar voor de overnamemarkt, toont een enquête van Vlerick Business School aan. Dit jaar dreigen de oorlog in Oekraïne en de stijgende rente het feestje te bederven, maar daarom niet stil te leggen.
Beleggen Beleggen Defensieve beleggers krijgen klappen: 'De bank biedt geen garantie op rendement' Door de stijgende rente krijgen defensieve beleggers en pensioenspaarders klappen, omdat ze in obligatiefondsen gestapt zijn, vaak op aanraden van hun bank.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hoe Europa dreigende voedselschaarste trotseert Door oorlog en de stijgende prijzen is het eten op uw bord plots niet vanzelfsprekend meer. Gelukkig is Europa goeddeels zelfvoorzienend, deels dankzij de miljardensteun voor de boeren. Maar de groene plannen van de Europese Unie bedreigen de voedselzekerheid, aldus de sector. Experts maken zich minder zorgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Top EU-China: 'China wil vermijden dat Poetin geïsoleerd raakt' Vandaag - vrijdag 1 april - houden de Europese Unie en China een top, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. China zit verveeld met zijn Russische bondgenoot, maar houdt zich op de vlakte, uit berekening. "China heeft niets te winnen in dit conflict."
Ondernemen Ondernemen Exodus van bedrijven uit Rusland houdt aan: 'De enorme brutaliteit heeft ondernemers aan het denken gezet' Westerse bedrijven keren in recordtempo Rusland de rug toe. Zo'n snelle en massale exodus is een primeur in de geschiedenis, zegt de Leuvense historicus Erik Buyst. Verontwaardiging speelt een rol, maar niet alleen dat. "Bedrijven die het al moeilijk hadden in Rusland, zien nu een kans om hun biezen te pakken."
Ondernemen Ondernemen EnergyVision, Obelis en Zensor zijn de Ambassadeurs van de Brusselse Gazellen Trends stelt elk jaar de rangschikking op van de snelst groeiende bedrijven, de Trends Gazellen. De editie 2022 opent met de rangschikking voor Brussel. In de categorie grote bedrijven is EnergyVision de primus. Bij de middelgrote bedrijven gaat Obelis met de eer lopen, bij de kleine bedrijven Zensor. Zij krijgen de titel van Ambassadeur van de Brusselse Gazellen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid AEB-voorzitter Johan Vanderplaetse over de sancties tegen Rusland: 'Het Westen speelt met vuur' De internationale sancties tegen Rusland treffen ook de modale Rus, en kunnen daardoor averechts uitdraaien, waarschuwt Johan Vanderplaetse, voorzitter van de AEB, de vereniging van de Europese bedrijven in Rusland. 'De bevolking dreigt zich opnieuw rond president Vladimir Poetin te scharen', zegt hij in Trends Talk op Kanaal Z.
Ondernemen Ondernemen AEB-voorzitter Johan Vanderplaetse: 'Deze crisis is het resultaat van twintig jaar onbegrip voor Rusland' Het Westen reageert op de crisis in Oekraïne met zware sancties tegen Rusland. Bij de Russen zullen die aankomen als een nieuwe vernedering, meent Johan Vanderplaetse, de voorzitter van de Europese werkgeversvereniging in Rusland. "We beseffen maar beter wat sancties betekenen voor dit rancuneuze en paranoïde land met nucleaire wapens."
Ondernemen Ondernemen Landbouwer Tom Van Goey in Oekraïne: 'Poetin heeft de Oekraïners tegen zich. Hij heeft sowieso verloren.' Oekraïne is de graanschuur van Europa. De Vlaming Tom Van Goey heeft er een boerderij van 3000 hectare. Maar hij gaat terug naar België, voor even toch.
Nieuws Nieuws Ondernemer Luc Vancraen over zijn bedrijf in Kiev: 'Het Westen moet wapens en munitie leveren, nu.' Vlaamse ondernemers met een bedrijf in Oekraïne moeten roeien met de riemen die ze hebben. Gemakkelijk is dat niet. "Vier van mijn medewerkers zijn in Kiev gebleven om te vechten."
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Kanongebulder zal de Russen geen welvaart brengen' 'Achter het wapengekletter verhult de Russische president Poetin zijn zwakte. Kanongebulder zal de Russen geen welvaart brengen', zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hervorming Italiaanse economie krijgt een nieuwe kans Mario Draghi blijft premier van Italië. Krijgt hij de Italiaanse economie weer op de rails? De voormalige centrale bankier heeft het gezag wel, maar weinig tijd. Over een jaar zijn er verkiezingen. "Veel initiatieven riskeren op papier te blijven staan."
Ondernemen Ondernemen Overdracht van een familiebedrijf: 'Een bedrijf loslaten is een kunst' De verkoop van een familiebedrijf is veel meer dan een geldkwestie, blijkt uit een enquête van Bank Van Breda. Twee derde van de ondernemers is meer bekommerd om de toekomst van hun bedrijf en de medewerkers dan om het overnamebedrag.
Ondernemen Ondernemen 'De Vlaamse welvaart is te danken aan buitenlandse investeerders' Vlaanderen zit opnieuw in de gunst van buitenlandse investeerders, zo blijkt uit deze week bekendgemaakte recordcijfers. Goed nieuws, dat wel enige relativering vergt.
Nieuws Nieuws 'Europa zal de digitale eeuw niet winnen met enkele chipfabrieken' In de fabricage van geavanceerde halfgeleiders heeft Europa de trein gemist. Subsidies moeten onze achterstand op de wereldtop goedmaken. Kenners zijn verdeeld over het nut van die strategie.