Video | Ondernemen Robovision-voorzitter Jonathan Berte: 'Vlaanderen is voorsprong in AI kwijtgespeeld'
Macro-economie & beleid Europaspecialist Van Hecke (KU Leuven): 'Von der Leyen is slim genoeg om het Europees parlement niet te provoceren'
Macro-economie & beleid Patrick Hennes (algemeen directeur GO! Scholengroep Invento): 'Vlaams onderwijs moet en kan efficiënter'
Ondernemen Autodesigner Lowie Vermeersch (Granstudio): 'Chinese elektrische auto’s zijn beter dan westerse concurrenten'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Emmanuel de Merode: ‘Het Virunga Park in Oost-Congo is een proefproject voor de hele planeet’ Wil je een natuurpark beschermen tegen stroperij en leegroverij? Creëer dan groene jobs voor de omwonende bevolking. Het is de missie van de Belgische prins Emmanuel de Merode, directeur van het natuurpark Virunga in Oost-Congo, een streek geteisterd door gewapende bendes. “Als de groene economie hier gedijt, kan ze overal gedijen.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'De jaren van China als eeuwige snelle groeier zijn voorbij' De Chinese economische motor komt al maanden niet meer op dreef. De nieuwe groeicijfers laten geen beterschap zien. Het is meer dan een conjunctureel probleem, zegt Jens Eskelund, voorzitter van Europese Kamer van Koophandel in China. “Het idee was: in China zal het morgen altijd beter zijn dan vandaag. Dat idee moet nu op het schap.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom Nederland het economisch beter doet dan België Ook Nederland kent politieke crisissen, maar de economische succesformule blijft al decennialang ongewijzigd, zegt de econoom Leo Sleuwaegen. “Nederland durft de markt te laten spelen, België wil iedereen tevreden houden.”Jozef Vangelder
Ondernemen Ondernemen Luc Vancraen (general manager Quadrox): 'Gebruik bevroren Russische tegoeden voor leningen aan Oekraïne' Bij effectenhandelaar Euroclear in Brussel zijn enkele honderden miljarden euro's aan Russische tegoeden geblokkeerd. Die tegoeden zouden kunnen dienen als onderpand voor leningen aan Oekraïne, die het geld kan gebruiken voor de wederopbouw. Dat zegt Luc Vancraen dit weekend in Trends Talk, een Vlaamse ondernemer met een softwarebedrijf in Kiev.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De overheid speelt durfkapitalist: een trekker voor privé-kapitaal Een groot deel van het durfkapitaal wordt gefinancierd met belastinggeld. Wat heeft de overheid te zoeken in zo’n riskante tak van de economie? En brengt dat gesubsidieerde durfkapitaal ook iets op? Toch wel, als je verder kijkt dan puur financieel rendement. “Zonder de overheid bestond de biotechindustrie in Vlaanderen niet.”
Ondernemen Ondernemen Koen Soenens (ontwikkelaar DEEP C) over ondernemen in Vietnam: ‘Donald Trump was onze beste verkoper’ Profiterend van de rivaliteit tussen China en de VS verovert Vietnam zijn plaats in de wereldwijde productieketens. De Belgen pikken een graantje mee. Industrieparkontwikkelaar DEEP C kan de vraag naar bedrijfsterreinen in Vietnam nauwelijks bijhouden. 'De toestroom van Chinese en Taiwanese bedrijven naar Vietnam is gewoon fenomenaal.'
Video | Trends Talk Video | Trends Talk Bekijk Trends Talk met Els Verbakel, hoofd architectuur Bezalel Academy in Jeruzalem: 'Israëlische overheid werkt maatschappelijke kloof in de hand' Bij de gewone Joden en Palestijnen in Israël bestaat er veel wil om de wederzijdse spanningen te overstijgen en samen te werken, maar de politiek heeft belang bij het status quo. Dat zegt Els Verbakel in Trends Talk. Zij is een Vlaamse ingenieur-architect die aan het hoofd staat van het departement Architectuur van de Bezalel Academy in Jeruzalem.
Nieuws Nieuws Juridisch expert benoemt alle valkuilen in Belgisch screeningmechanisme voor buitenlandse investeringen Morgen gaat in België het screeningsmechanisme voor buitenlandse investeringen van start. Een speciale Screeningscommissie moet vermijden dat investeerders van buiten de EU de hand leggen op strategisch belangrijke kennis, technologie of infrastructuur. Juridisch expert Karl Stas wijst op enkele valkuilen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jens Eskelund (voorzitter Kamer van Koophandel EUCCC): 'Zelfs een bodemstaal kan in China een staatsgeheim zijn' Het Europees ondernemersvertrouwen in China zit op een dieptepunt, aldus een enquête van de Europese Kamer van Koophandel in China. Volgens twee derden van de respondenten is zakendoen moeilijker geworden in de nieuwe supermacht. De Kamer van Koophandel hekelt de politisering van het ondernemingsklimaat. 'China moet zijn drang naar zelfvoorziening laten varen.'
Video | Ondernemen Video | Ondernemen Luc Tack: 'Europese bedrijven moeten leren leven met blijvend hogere kosten' De-globalisering, duurdere energie en verduurzaming zullen het leven permanent duurder maken voor bedrijven in Europa, stelt de Vlaamse grootindustrieel Luc Tack dit weekend in Trends Talk. Toch blijft de CEO van Tessenderlo Group geloven dat de industrie in Europa, mits een open geest en de nodige creativiteit, een toekomst heeft. “Dat onze kinderen het slechter zullen hebben dan wij, dat geloof ik niet.”
Nieuws Nieuws Update De keerzijde van buitenlandse investeringen: zijn we nog baas in eigen economie? Buitenlandse investeringen zijn goed voor onze welvaart, maar kosten ons controle over onze economie. De Vlaamse overheid maakte de balans op. Blijkt dat een onevenredig groot deel van onze banen en welvaartscreatie onder buitenlands zeggenschap staat.
Ondernemen Ondernemen Bruno Humblet (CEO van Deceuninck): 'Het bizarre is dat de Turkse economie blijft draaien' Kan een bedrijf overleven in een land waarvan de munt keldert en de inflatie piekt? Ja, heel goed zelfs, toch in het geval van Deceuninck in Turkije. 'De Turkse hypotheekrente zit rond de 30 procent, en toch gaat de bouw flink door.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update De erfenis van Berlusconi: 'Hij was pro-Europees, maar maakte Italië niet meer Europees' In een politiek leven getekend door belangenvermenging, rechtszaken en schandalen, is de vraag of wijlen Italiaans premier Silvio Berlusconi ook de tijd vond om iets te doen voor de Italiaanse economie. Dat lijkt tegen te vallen.
Magazine Magazine Portret sterke man Club Brugge: zelfs een streber als Bart Verhaeghe vermag niet alles Ooit droomde Bart Verhaeghe van een carrière als voetballer, maar hij maakte fortuin met vastgoed. Daarna werd hij de sterke man van Club Brugge, niet zonder succes. Een verkoop moet dat succes verzilveren.
Nieuws Nieuws Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt over de nieuwe EU-begrotingsregels: ‘De Commissievoorstellen zijn een beetje om te lachen’ De euro gaat weer moeilijke tijden tegemoet. Nieuwe begrotingsregels moeten de muntunie op steviger benen zetten, maar de onderhandelingen tussen de lidstaten zitten muurvast. Johan Van Overtveldt, voorzitter van de begrotingscommissie in het Europees Parlement, kiest voor de strenge Duitse visie. “De excuses om niet in te grijpen zijn bijzonder zwak.”
Magazine Magazine Exporteurs optimistischer ondanks crisisklimaat Het vertrouwen van de Belgische exporteurs is gestegen tegenover vorig jaar, blijkt uit de achtste editie van onze exportbarometer. Nochtans zijn er weinig redenen voor optimisme. In Oekraïne woedt nog steeds een oorlog, energie blijft duur en arbeidskrachten zijn schaarser dan ooit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Luisa Santos (BusinessEurope): ‘De vrienden van vandaag zijn niet noodzakelijk de vrienden van morgen’ Het Europese streven naar strategische autonomie bereikt de economische pijngrens. De Europese werkgeversfederatie BusinessEurope roept op tot bezinning. “Geen strategische autonomie zonder openheid.”
Ondernemen Ondernemen FIT: 'Turkse ondernemers willen niks liever dan betere relaties met Europa' Komende zondag kiezen de Turken hun volgende president. De bedrijfswereld volgt de stemronde met argusogen.
Ondernemen Ondernemen Koen Dejonckheere (CEO Gimv): 'Ons patattenveld is nog nooit zo groot geweest' De bedrijvenportfolio van investeringsmaatschappij Gimv zit op een recordgrootte van 1,5 miljard euro. Meerwaarden op die portefeuille moeten de komende jaren een stabiel dividend mogelijk maken. “Iedere boer die patatten zaait, hoopt er meer uit te halen dan hij erin gestopt heeft.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Prijzen blijven hoog op Belgische overnamemarkt De gestegen intrestvoeten hebben de financiële wereld met beide voeten op de grond gezet. Maar op de Belgische overnamemarkt blijven de prijzen op recordhoogte, blijkt uit de tiende editie van de M&A Monitor van Vlerick Business School.
Ondernemen Ondernemen 'We moeten grote buitenlandse bedrijven in Vlaanderen verankeren, ook voor onze kmo's' Joy Donné, de nieuwe CEO van Flanders Investment & Trade, begint zijn stempel te drukken. De trofeeën Leeuw van de Export en Foreign Investment Trophy transformeren in de Flanders International Business Awards, uitgereikt op eenzelfde event. Het is meer dan een cosmetische operatie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Inflatie dopeert de Vlaamse export De waarde van de Vlaamse goederenexport is vorig jaar met ruim een kwart toegenomen. Een groot deel van die toename is echter te danken aan de fors gestegen wereldprijzen. Intussen koelt de wereldinflatie af, zodat we een groeivertraging van de exportomzet mogen verwachten. Dat maakt het agentschap Flanders Investment & Trade (FIT) bekend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Historicus Timothy Garton Ash: ‘In Oekraïne ziet Europa zijn akelige verleden terug’ Het verlangen om oorlogen, dictaturen en andere nachtmerries uit de vorige eeuw definitief achter zich te laten, hield de Europese droom lange tijd intact, aldus Timothy Garton Ash in zijn nieuwste boek. Nu de nachtmerries enkel nog voortleven in de geschiedenisboeken, staat de Europese eendracht voor een test. “Europe is a work of persuasion.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Koen Dejonckheere (CEO Gimv) over het einde van de financiële hype: ‘We staan voor een crash in slow motion’ Er zitten nog meer accidenten aan te komen in de financiële sector, aldus Koen Dejonckheere, de CEO van de investeringsmaatschappij Gimv. Maar door de zeepbellen in dat wereldje mag onze aandacht niet verslappen voor de megatrends in de echte economie, zoals duurzaamheid, de kortere productieketens en de herindustrialisering. “We hebben ons dertig jaar lang in slaap laten wiegen.”
Ondernemen Ondernemen Collibra, Ilonato en Le Jardin D’Eden Europa zijn de Ambassadeurs van de Brusselse Gazellen Trends stelt elk jaar de rangschikking op van de snelst groeiende bedrijven, de Trends Gazellen. De editie 2023 opende vorige week met de rangschikking voor Vlaams-Brabant. Deze week is Brussel aan de beurt. In de categorie grote bedrijven is de bigdataspecialist Collibra de primus. Bij de middelgrote bedrijven gaat de bouwmaterialenverkoper Ilonato met de eer lopen, bij de kleine bedrijven is dat het kinderdagverblijf Le Jardin D’Eden Europa. Zij krijgen de titel van Ambassadeur van de Brusselse Gazellen.
Ondernemen Ondernemen Vervrouwelijking management stagneert In Europa bezetten vrouwen vandaag een derde van de topfuncties in het bedrijfsmanagement, een stagnatie tegenover de voorgaande jaren. Ook wereldwijd stagneert het aandeel van vrouwen in het management. Dat blijkt uit een wereldwijde enquête door de bedrijfsadviseur Grant Thornton.
Ondernemen Ondernemen Professor Stefaan De Neve (UGent): ‘Stikstofprobleem? Betaal de boer beter’ Landbouw is een belangrijke bron van stikstofuitstoot. Wordt de boer gedwongen om die uitstoot te verlagen, dan kan hij minder produceren. In de huidige economische context is kleinschalige landbouw echter niet leefbaar, waarschuwt Stefaan De Neve, professor Bodemvruchtbaarheid aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. “Vandaag kan een boer maar overleven door grootschalige productie. …
Video | Nieuws Video | Nieuws Terugkeer van Boekenbeurs naar Antwerpen in het verschiet De uitgevers overleggen over een terugkeer van de Boekenbeurs naar Antwerpen. Dat zei CEO Kris Hoflack van Standaard Uitgeverij afgelopen weekend in Trends Talk op Kanaal Z. Volgens Kris Hoflack kan alleen een grote centrumstad als Antwerpen voldoende bezoekers waarborgen voor een boekenbeurs. De laatste Antwerpse Boekenbeurs in 2019 haalde 123.000 bezoekers. Opvolger Boektopia in …
Video | Ondernemen Video | Ondernemen Vlaamse uitgevers niet gelukkig met de vaste boekenprijs Dat zegt Kris Hoflack, de CEO van Standaard Uitgeverij, in Trends Talk van deze week.
Opinie | Magazine Opinie | Magazine Spionageballonnen uit de lucht schieten is goed voor de galerij, economische stromen verleggen is iets anders.
Ondernemen Ondernemen Parkwind, Xenomatix en Tekin zijn de Ambassadeurs van de Vlaams-Brabantse Gazellen De Trends Gazellen van Vlaams-Brabant trappen dit jaar onze jaarlijkse rangschikking van de snelst groeiende bedrijven af. In de categorie grote bedrijven wordt Parkwind, de windmolenparkdochter van Colruyt Group, bekroond als Ambassadeur. Bij de middelgrote bedrijven gaat de titel voor het tweede jaar op rij naar het technologiebedrijf Xenomatix. En bij de kleine bedrijven gaat de eer naar Tekin, de uitbater van Domino’s Pizza in Diest.
Opinie Opinie 'China, de Amerikaanse misrekening van de twintigste eeuw' Er zit veel ironie aan de huidige zenuwenoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In zijn boek China na Mao schrijft historicus en China-expert Frank Dikötter hoe de Amerikanen zich in de jaren zeventig lieten inpakken door de charmes van de ‘volleerde showman’ Deng Xiaoping, de Chinese leider die bij een bezoek aan de VS …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een jaar oorlog en energie-ellende heeft niet de gevreesde economische rampspoed opgeleverd: hoe komt dat? Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. In deze reeks onderzoekt Trends hoe de wereld sindsdien is veranderd. Een jaar oorlog en energie-ellende heeft niet de gevreesde economische rampspoed opgeleverd. Hoe komt dat? Trends polste enkele economen. “De consument wordt enorm overgecompenseerd.”
Video | Trends Talk Video | Trends Talk Trends Talk met Stefaan De Rynck (Europese Commissie): 'De Britten hebben zich misrekend aan brexit' Het Verenigd Koninkrijk is een groot land. Daarom dachten de Britten dat ze ook na brexit veel invloed zouden kunnen uitoefenen op de Europese Unie. “Dat is een zware misrekening gebleken,” zegt Stefaan De Rynck in Trends Talk. Als Europees diplomaat onderhandelde De Rynck jarenlang met de Britten over brexit, en schreef zijn ervaringen neer …
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Vaart de boot op een zeemijn, dan zien we ons geld niet' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: Tom Van Goey heeft een boerderij ten zuiden van Kiev en zag vooral de logistieke problemen toenemen.
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Mijn personeelsbestand halveerde van ene op andere dag' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: multinational Sibelco en ACL Polyester over de hindernissen voor hun personeelsbeleid.
Ondernemen Ondernemen Vlaamse ondernemers in Oekraïne over 1 jaar oorlog: 'Mijn werknemers zijn nu supergemotiveerd' Op 24 februari is de oorlog in Oekraïne 1 jaar oud. Vlaamse ondernemers ter plekke proberen zich uit de slag te trekken. Bij de ene lukt dat al wat beter dan bij de andere. Of lukt het helemaal niet. Trends verzamelde getuigenissen. Vandaag: Luc Vancraen van softwarebedrijf Quadrox.
Ondernemen Ondernemen Uw bedrijf kan snel meer waard worden Staat uw bedrijf niet op de beurs, dan is het minder waard dan zijn beursgenoteerde sectorgenoot. Maar daar hoeft u zich niet bij neer te leggen. Enkele ingrepen volstaan om de waardering op te pimpen.
Ondernemen Ondernemen Bart Bode (Vlaamse Windenergie Associatie): '100 procent hernieuwbare elektriciteit is haalbaar voor Europa' België haalt steeds meer elektriciteit uit zon en wind. Vorig jaar zijn zelfs enkele records gesneuveld, aldus hoogspanningsnetbeheerder Elia. Waar ligt de bovengrens? Hoeveel elektriciteit kunnen we maximaal halen uit hernieuwbare bronnen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Philippe Snel (zakenadvocaat in Shanghai): 'Drie jaren isolatie hebben China zelfbewuster gemaakt' Komende zondag gaan de Chinese grenzen opnieuw open, in beide richtingen. Drie jaren van zelfisolatie hebben de Chinezen veranderd, aldus Philippe Snel, zakenadvocaat in Shanghai. "Het land is als een adolescent die opeens beseft dat hij het kan rooien zonder zijn ouders."
Ondernemen Ondernemen Pascal Flisch (Trends Business Information): 'Het lage aantal faillissementen geeft een vals beeld van de gezondheid van de Belgische economie' De oorlog in Oekraïne en de piekende energieprijzen lijken de ondernemingszin van de Belgen niet aan te tasten. Het aantal starters zal in 2022 het pre-coronaniveau overstijgen, leren cijfers van het handelsinformatiebureau Trends Business Information. Het aantal faillissementen blijft echter artificieel laag, terwijl de stopzettingen afstevenen op een record.
Geld Geld Het nieuw fiscale gunstregime voor auteursrechten: wie valt uit de boot? Valt uw werk nog onder het hervormde fiscale gunstregime voor auteursrechten? Specialist Gauthier Vandenbossche, die werkt voor de Universiteit Gent en het advocatenkantoor Tiberghien, beantwoordt vragen van bezorgde Trends-lezers.
Ondernemen Ondernemen Oorlog werpt donkere schaduw over export: economische vertrouwen van exporteurs duikt onder coronaniveau Drie kwart van de exporteurs heeft last van de oorlog in Oekraïne. Ruim acht op de tien uitvoerders kampen met hoge energieprijzen. Dat blijkt uit de zevende editie van onze exportbarometer. Het economische vertrouwen van de exporteurs is onder het coronaniveau gedoken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Midden-Oosten-expert Gerd Nonneman: 'Het regime in Qatar is relaxed, omdat het zich niet bedreigd voelt' In Qatar is de Wereldbeker voetbal afgetrapt, maar de kritiek blijft. Het Golfstaatje is geen engeltje als het aankomt op arbeidersrechten en democratie. Maar de inspanningen van Qatar om het tij te keren verdienen meer krediet, aldus de Midden-Oosten-expert Gerd Nonneman.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Frank Dikötter: 'China heeft zijn tijd gehad' Zondag 16 oktober vindt het vijfjaarlijkse congres van de Chinese communistische partij plaats. Maar ondanks al zijn allure is het land onherroepelijk op zijn retour, aldus de internationaal gereputeerde China-kenner Frank Dikötter. "Lange tijd geloofden de Chinezen in een betere toekomst, zolang ze maar binnen de krijtlijnen bleven. Dat geloof is voorbij."