Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Opinie | Joost Derks Opinie | Joost Derks Wat is het eindstation van de Europese rentereis? "Op korte termijn is de spanning er wel wat af", schrijft valutaspecialist Joost Derks. "De Europese Centrale Bank verlaagde dit jaar al voor de derde keer haar beleidsrente met 25 basispunten tot 3,25 procent. Mogelijk volgt er een nieuwe renteverlaging in december. Het is dan ook niet zozeer de vraag welke kant de beleidsrente opgaat, maar veeleer waar het eindstation ligt."
Sparen Sparen MeDirect promoot staatsbon met 0,5 procent cashbonus: 'De mobiele, ontrouwe bankklant is de grote winnaar van de staatsbonsaga' Wie inschrijft op de staatsbon, krijgt bij MeDirect 0,5 procent in cash bovenop de nettocoupon. Met de campagne wil de bank haar naambekendheid vergroten en nieuwe klanten aantrekken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Inflatie eurozone stijgt onverwacht in juli: uitdaging voor ECB De inflatie in de eurozone is in juli onverwachts gestegen, blijkt uit een eerste schatting van Eurostat. Dit vormt een uitdaging voor de Europese Centrale Bank (ECB), die nu waarschijnlijk terughoudender zal zijn met nieuwe renteverlagingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ECB klaar voor renteverlaging in juni, zegt hoofdeconoom De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gehint op een renteverlaging volgende week. Hoofdeconoom Philip Lane gaf in Financial Times aan dat er voldoende redenen zijn om de hoge rente te verlagen, tenzij er grote verrassingen optreden. Daarmee lijkt de ECB als een van de eerste grote centrale banken dit jaar de rente te gaan verlagen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Russisch geld voor Oekraïne: wat betekent dit voor Euroclear en de Europese belastingbetaler? De lidstaten van de Europese Unie zetten vanaf juli de opbrengsten van bevroren Russische tegoeden in voor militaire ondersteuning aan Oekraïne. Voor die actie steunt de EU op de Belgische financiële gigant Euroclear. "Het gaat niet om een confisquatie van de effecten. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van de EU en van de euro."
Internationale aandelen Internationale aandelen Beleggingstip van de week: Vastned Vastned heeft een portefeuille van 1,2 miljard euro aan defensief winkelvastgoed met een voorspelbare kasstroom.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid KBC-hoofdeconoom Hans Dewachter: ‘Het grootste risico dit jaar? De comeback van een impulsieve Donald Trump’ De Amerikaanse economie stoomt door en de Europese economie mag straks op een bescheiden herstel rekenen. Tegen een achtergrond van verkiezingsstress en de hoop op renteverlagingen ogen de economische vooruitzichten lang niet slecht. "Op voorwaarde dat de geopolitieke spanningen niet escaleren", waarschuwt Hans Dewachter, de hoofdeconoom van KBC Groep.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ECB handhaaft rente, maar hint opnieuw op verlaging De Europese Centrale Bank behoudt de huidige rentetarieven, meldt het ECB-bestuur donderdag. Het is intussen de vijfde keer op rij dat de rente ongewijzigd blijft. De beslissing was verwacht door de analisten. In bijkomende bewoording verwijzen de centrale bankiers intussen naar een mogelijke renteverlaging in de toekomst.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘De markt is hardleers’: grote beleggers zien Europa sneller de rente verlagen dan de Verenigde Staten Een groepje grote beleggingshuizen verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) sneller en vaker zal snijden in de rentetarieven dan de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). "De ECB heeft niet het mandaat om de groei aan te jagen, maar staat wel onder grote druk om dat te doen", zegt KBC-hoofdeconoom Tom Simonts.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid BNP Paribas Fortis waarschuwt voor meer faillissementen BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, maakte vorig jaar 3,1 miljard euro winst, iets minder dan in 2022. De bank vreest de komende jaren een toename van het aantal faillissementen en wanbetalingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ECB-voorzitter Christine Lagarde hint op eerste renteverlaging in juni Zoals verwacht handhaaft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste beleidsrente op 4 procent, maar tegelijk zet ze de poort open voor een eerste renteverlaging in juni.
Opinie | Geert Janssens Opinie | Geert Janssens 'Klimaattransitie, waar bedrijven en centrale banken elkaar vinden' Klimaattransitie behoort tot de primaire doelstellingen van een centrale bank. In het interview met Trends-Kanaal Z verdedigde Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, die controversiële stellingname. Haar betoog is het spiegelbeeld van een wereld waarin ook bedrijven klimaatdoelen dienen na te streven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. ECB-voorzitter Lagarde: 'Ruim 1.000 miljard euro per jaar nodig voor investeringen in klimaat, defensie en digitalisering' In een exclusief interview met Trends-Kanaal Z pleit ECB-voorzitter Christine Lagarde voor een eengemaakte Europese kapitaalmarkt. Vanaf 2031 zullen we jaarlijks 800 miljard euro moeten investeren in de klimaattransitie. Daar komen nog investeringen in defensie en digitalisering bovenop. “Alles samen goed voor ruim 1.000 miljard euro per jaar”, rekent Lagarde voor.
Geld Geld Update Staatsbon of termijnrekening op 1 jaar? Slechts enkele banken kunnen concurreren met de staatsbon Is de nieuwe eenjarige staatsbon interessanter dan de termijnrekeningen die de banken aanbieden? De staatsbon komt dit keer zonder fiscale korting. Maar of er nu 15 of 30 procent roerende voorheffing afgaat: de staatsbon is bijna niet te kloppen. Slechts enkele banken zetten er hun voet naast, al dan niet met tijdelijke promoties.
Ondernemen Ondernemen Johan Thijs (CEO KBC Groep): ‘Nu een staatsbon op één jaar uitgeven, zou geen goed schuldbeheer zijn’ KBC-topman Johan Thijs vindt dat de overheid in de huidige rente-omstandigheden op lange termijn moet lenen, want dat is goedkoper.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Recessie bij onze oosterburen: ‘Zelfgenoegzaamheid heeft de Duitse industrie echt geraakt. Laat dat een les zijn voor Vlaanderen’ De Duitse economie is vorig jaar gekrompen. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) daalde in 2023 met 0,3 procent ten opzichte van 2022. Is de locomotief van de eurozone het spoor bijster? Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, en Geert Janssens, de hoofdeconoom van Etion, leggen uit.
Nieuws Nieuws Valérie Urbain wordt nieuwe CEO van Euroclear Valérie Urbain (60) volgt begin mei Lieve Mostrey op als CEO van het settlementhuis Euroclear. Mostrey werd vorige week nog gelauwerd als Trends Manager van het Jaar 2023.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zullen de nieuwe EU-begrotingsregels werken? 'België wordt alleen verbaal op het strafbankje gezet' De nieuwe Europese begrotingsregels zijn een maat voor niks. Meer nog, ze ondergraven de muntunie, volgens Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt. "Je kunt niet tolereren dat land A een andere behandeling krijgt dan land B."
Beleggen Beleggen De glazen bol: Saxo Bank verwacht dat 2024 het jaar van de metalen wordt Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Geld Geld De glazen bol: Yves Ceelen (DPAM) ziet uranium als slapende gigant van de wereldmarkt Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Beleggen Beleggen De glazen bol: Dimitri Christiaens (Puilaetco) vindt de waardering van Europese aandelen aantrekkelijk Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Geld Geld Beursblog: waarom vooral kortlopende obligaties interessant zijn Samen met de hogere rentes zijn ook obligaties terug van weggeweest. Maar niet alle looptijden zijn momenteel even interessant.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Groep Europarlementariërs kant zich tegen snelle invoering digitale euro: ‘De toegevoegde waarde blijft onduidelijk’ Verscheidene Europarlementariërs die lid zijn van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON) vragen te wachten met de invoering van de digitale euro. Ze doen dat in een brief gericht aan de Europese Centrale Bank. De brief werd onder meer ondertekend door Johan Van Overtveldt (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 10 dingen die u moet weten over de digitale euro: is het zoals bitcoin en wat zijn de gevolgen voor banken? De mogelijke komst van een central bank digital currency naar de eurozone beroert de gemoederen. Wat wil de Europese Centrale Bank (ECB) bereiken met zo’n digitale euro? En wat is het verschil voor de consument met eurobetalingen die nu al elektronisch gebeuren?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De checklist van Christine Lagarde: deze 5 data bepalen het beleid van de ECB Mogelijk verhoogt de Europese Centrale Bank in september de beleidsrente voor een tiende keer, hoewel de economie in de eurozone snel vaart verliest. “Niks is beslist. We baseren onze beslissing op de data die de volgende weken binnenlopen”, zegt ECB-voorzitter Christine Lagarde. Welke zijn die data die het beleid van de ECB gidsen? Ontdek de checklist van Christine Lagarde.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Rijke Belg, arme overheid: een gevaarlijke cocktail' We worden geteisterd door negatieve berichten over overheidstekorten. Zonder structurele hervormingen gaan we richting 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp), stelde de OESO. Griekse toestanden dus. Dat staat in schril contrast met de rijkdom van de Belgen, schrijft Rudy Aernoudt.
Ondernemen Ondernemen Nationale Bank maakt zich zorgen over Euroclear De Nationale Bank vindt dat er een internationale oplossing moet komen voor de activa die, als gevolg van de sancties tegen Rusland, geblokkeerd zitten bij het settlementhuis Euroclear. Zo niet, zou de instelling zelf in de problemen kunnen komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Digitale euro nog steeds controversieel: ‘Oplossing op zoek naar een probleem’ De Europese Commissie belegde woensdag een persconferentie voor haar wetsvoorstel rond de digitale euro, het crypto-achtige project van de Europese Centrale Bank. Wat zijn de voorwaarden voor de invoering van zo’n digitale centralebankmunt (CBDC)? En wat zijn de gevolgen van de verhoopte technologische innovatie voor haar gebruikers? Trends.be sparde met een aantal experten over de mogelijke gevolgen van de introductie. "Als mensen direct een rekening bij de ECB zouden kunnen openen, is dat unfaire concurrentie voor de commerciële banken", stelt Trends’ hoofdeconoom Daan Killemaes.
Sparen Sparen Update Belfius trekt als eerste grootbank de spaarrente op: wat houdt dat in? Belfius biedt vanaf 1 juli een rente van 0,90 procent (basisrente plus getrouwheidspremie) op zijn spaarrekeningen. Op de Fidelity-spaarrekening stijgt de totale rentevergoeding tot 1,25 procent. Daarmee komt de bank tegemoet aan de roep om een betere vergoeding voor spaarders.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update 'Verplichte verhoging rente spaarboekjes plant de zaadjes van de volgende crisis' De Nationale Bank van België (NBB) is geen voorstander van een koppeling van de rente op de spaarboekjes aan die van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt de instelling in een advies dat ze vrijdag overmaakte aan de regering, en waarover het persagentschap Belga bericht. De NBB vreest dat een koppeling "verstrekkende gevolgen zou hebben voor de rentabiliteit, het renterisicobeheer en de solvabiliteit van banken en bij uitbreiding voor de financiële stabiliteit." Professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) onderschrijft dat advies in een reactie aan Trends.
Nieuws Nieuws ECB bestaat 25 jaar De Europese Centrale Bank (ECB) bestaat 25 jaar en viert dat woensdagavond met een ceremonie in de Duitse stad Frankfurt, waar de ECB haar hoofdkantoor heeft. De Europese Centrale Bank startte de activiteiten op 1 juni 1998 en zeven maanden later, op 1 januari 1999 werd de euro ingevoerd in 11 van de toen 15 lidstaten van de Europese Unie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom de inflatie een taai beest is De Europese inflatie timmert aan een vrij lange carrière. De pieken zijn wellicht achter de rug, maar de Europese Centrale Bank zal er nog een vette kluif aan hebben om de inflatie met pensioen te sturen.