‘De markt is hardleers’: grote beleggers zien Europa sneller de rente verlagen dan de Verenigde Staten

ECB-voorzitter Christine Lagarde © NurPhoto via Getty Images

Een groepje grote beleggingshuizen verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) sneller en vaker zal snijden in de rentetarieven dan de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). “De ECB heeft niet het mandaat om de groei aan te jagen, maar staat wel onder grote druk om dat te doen”, zegt KBC-hoofdeconoom Tom Simonts.

Beleggingshuizen zoals Pimco, JPMorgan Asset Management en T Rowe Price dumpen Amerikaanse schatkistobligaties ten voordele van Europese staatsobligaties, bericht de Financial Times woensdag. De beleggers anticiperen erop dat de lagere inflatie in Europa de ECB in staat zal stellen om de rentetarieven eerder te verlagen dan de Fed. Dat sentiment wordt versterkt door de verwachting dat de ECB dit jaar drie tot vier keer de rente zal verlagen, tegenover twee tot drie keer door de Fed. Het heeft de renteverschillen tussen Duitse en Amerikaanse tienjaarsleningen naar een verschil van 2 procentpunten gedreven, nabij het hoogste niveau sinds november.

Substantieel

“Het is duidelijk dat de markt opschuift in die richting”, weet Tom Simonts, hoofdeconoom van KBC. “De markt is een beetje hardleers in het algemeen. Begin januari klonk het nog dat er honderdvijftig basispunten af zouden gaan in Europa en de Verenigde Staten, dit jaar alleen al. Nu lees ik dat er nog sprake is van drie à vier. Intussen is de markt in de Verenigde Staten zelfs aan het opschuiven naar twee verlagingen, mogelijk te beginnen in september.” De wil om al dan niet fors te verlagen, was er nochtans in de Verenigde Staten. “Men vraagt zich af waarom die economie zo sterk blijft”, aldus Simonts. “Waarom blijven die lonen zo sterk? Waarom komt er geen arbeid bij? Daarin zie je gewoon dat er één groot verschil is in dat hele spelletje tussen de Verenigde Staten en Europa.”

“In Europa liggen we economisch nog op apegapen en veel verbetering is er niet in zicht”, vervolgt Simonts. “Als je al van verbetering spreekt in Europa, dan gaat het over een groei van 0,2 naar 0,6 procent. Dat gaat ook drie keer zo hard, maar dat telt niet. Terwijl de economie in de Verenigde Staten blijft draaien als een tierelier. De ECB heeft niet het mandaat om de groei aan te jagen, maar staat wel onder heel grote druk om dat te doen. In dat kader is het zeer waarschijnlijk is dat de ECB de rente in juni zal verlagen. Al was het maar om de economie wat zuurstof te geven, en dan zijn we bij dat het centrale punt beland. De Europese overheden kunnen elke vorm van groei gebruiken om de begrotingen ietwat onder controle te krijgen. De Verenigde Staten hebben dat niet nodig. Die hebben nog altijd een volckeriaanse schrik om te snel de rente te verlagen.”

“Waar beleggers mee bezig zijn, is: what’s next? Het maakt voor hun niet zo uit of de eerste renteverlaging in juni of juli of wanneer dan ook valt, maar wel wat erna komt. Als Europa op een betekenisvolle manier de groei wil aanzwengelen, dan gaat het niet over één, maar zeker over drie, minstens vier renteverlagingen achtereen. Want als je de economie wilt aanjagen, dan zal de minimale rentevoet naar 3 procent moeten – we staan op 4 procent. Als je zegt de rente te gaan verlagen om de economie zuurstof te geven en dan uitkomt tussen 4 en 3,75 procent, zijn we toch in de sprookjesafdeling beland. Het moet substantieel naar beneden gaan. Stel dat de Verenigde Staten nog samen met de ECB de rente zou verlagen, dan gaat dat rentepad naar beneden veel trager moeten verlopen, simpelweg omdat er anders veel te veel zuurstof is in een economie waar je al geen arbeid vindt, die aan bijna 4 procent is gegroeid in het vierde kwartaal, waar nog altijd veel in geïnvesteerd wordt… Dat krijg je niet gebolwerkt.”

‘De vrees van die schuldendynamiek in Amerika speelt zeker mee’

Frank Vranken (Edmond de Rothschild)

Donald Trump

“Als het de overtuiging is dat de ECB eerst zal verlagen, dan is het interessanter om naar Europese obligaties te kijken dan naar Amerikaanse, waar het aantal rentedalingen stilletjesaan wordt uitgewist”, merkt ook Frank Vranken van Edmond de Rothschild op. “Dan is er nog het hele gegeven met betrekking tot Amerikaanse schuld, die de pan uit rijst. De vrees van die schuldendynamiek in Amerika speelt zeker mee. Link dit aan het risico dat als Trump verkozen wordt, hij zich mengt in het monetaire beleid en Fed-voorzitter Jerome Powell vervangt door iemand die naar zijn pijpen danst. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor Amerikaanse obligaties.”

Simonts weet niet of de schuldenkwestie ermee te maken heeft. “Als je dat zou zien, dan zou dat wellicht meer effect hebben op de koers van de dollar. Alhoewel dat zeker leeft. Powell zelf zei dit jaar nog dat de staatsschuld van de Verenigde Staten onhoudbaar is.”

“De voorbije zes maanden was er een spelletje op de financiële markten om bepaalde scenario’s te bedenken en dan cijfers te gebruiken om dat scenario te valideren of bij te sturen”, merkt Simonts nog op. “Dat gaat dan niet om centrale banken, dat zijn de beleggers die aangehaald worden in de Financial Times. Elke dag kwam die wind wel van ergens anders. Daar zit gewoon geen lijn in.”

Hoe dan ook: als de ECB veel sneller renteverlagingen doorvoert dan de Fed, kan dat leiden tot een aanzienlijke verzwakking van de euro, wat de inflatie weer kan opdrijven. Daardoor zal de ECB dan weer voorzichtiger moeten zijn met toekomstige renteverlagingen. Een delicate evenwichtsoefening voor Lagarde, dus.

De Amerikaanse inflatie lag in maart iets hoger dan verwacht, weet Belga. De prijzen van consumptiegoederen in de Verenigde Staten stegen op jaarbasis met 3,5 procent, terwijl analisten gerekend hadden op een inflatiecijfer van 3,4 procent. In februari bedroeg de Amerikaanse inflatie nog 3,2 procent.

Er werd door beleggers en analisten reikhalzend uitgekeken naar het inflatiecijfer. Als de inflatie voldoende laag staat en blijft, kan de Fed immers de rente verlagen waardoor geld weer goedkoper wordt. Een snelle renteverlaging behoort nu zeker niet meer tot de verwachtingen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content