Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Koen Schoors: ‘China heeft redenen om Taiwan niet binnen te vallen’ De Gentse econoom Koen Schoors gelooft, in tegenstelling tot veel politieke analisten, dat China niet zal overgaan tot een inval in Taiwan. Het kan zich simpelweg geen oorlog permitteren, zegt Schoors in Trends Talk van dit weekend.
Beleggen Beleggen Aantal beursintroducties leeft niet op Komen er opnieuw beursintroducties in 2025? Veel bedrijven willen in ieder geval extra kapitaal ophalen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trumps presidentschap kan China schaden China’s politieke elite ziet de herverkiezing van Donald Trump als een bewijs van de decadentie van de Verenigde Staten. Maar de leiders beseffen ook dat de nieuwe Amerikaanse president de Chinese economie flink pijn kan doen.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen ETF’s voor small- en midcaps Beleggers die met ETF’s willen inzetten op kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen (small- en midcaps), kunnen kiezen voor een globale of een regionale benadering. Voor beide bestaan specifieke producten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Plukt Macron nog de vruchten van de herindustrialisering? Het noordwesten van Frankrijk werd het nieuwe eldorado voor industriële investeerders. Duinkerke en zijn omgeving lokken de meeste investeringen in heel Europa. Toch werd de Franse president Emmanuel Macron in de voorbije verkiezingen afgestraft.
Opinie | Jan Longeval Opinie | Jan Longeval 'De afhankelijkheid van China is een existentieel risico voor Apple en voor al wie erin belegt' "Veel westerse bedrijven blijven sterk afhankelijk van China, sommige voor hun aanvoer, andere voor hun verkoop, sommige voor beide", schrijft Jan Longeval. "Dat is een existentieel risico."
Ondernemen Ondernemen Liesbeth De Baere (Marlinks): ‘We merken het meteen als er met een onderzeese kabel geknoeid wordt’ Marlinks is een wereldleider in het monitoren van onderzeese kabels, actief in Europa, Azië en de Verenigde Staten. "Onze software zet de verzamelde rauwe data om in nuttige inzichten voor de uitbaters van windparken. We gebruiken daarbij de glasvezelkabel in de bestaande kabelinfrastructuur, zodat er geen nieuwe kabels aangelegd hoeven te worden", zegt Liesbeth De Baere, global sales manager van Marlinks.
Nieuws Nieuws Marktstrateeg Philippe Gijsels over conflict Iran-Israël: 'Op lange termijn blijft onrust de markt domineren' De drone-aanval van Iran op Israël heeft het al tientallen jaren durende proxygevecht tussen de twee landen tot een directe confrontatie gebombardeerd. Lonkt een nieuw regionaal conflict? "Als je dit breder bekijkt, dan is dit het zoveelste asymmetrische risico in korte tijd", ziet Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. Margrethe Vestager breekt de almacht van big tech open: ‘Ik blijf vechten voor een sterker Europa’ In tijden waarin de grootmachten de Verenigde Staten en China de eigen industrie massaal subsidiëren, blijft de Europese Unie een baken van open en faire concurrentie, met Europees commissaris Margrethe Vestager als opperscheidsrechter. Haar jongste wapenfeit, de Digitalemarktenwet, moet de marktmacht van big tech definitief doorbreken. "Het echte werk begint nu."
Geld Geld Beursblog: De kansen in opkomende markten De opkomende markten noteren met een fikse korting. Is de tijd rijp om daarvan te profiteren? Of zijn er goede redenen voor de korting?
Nieuws Nieuws Hoe twee monopolisten AI in hun greep houden: 'Het is logisch dat OpenAI dat wil doorbreken' Twee monopolisten van de chipindustrie houden de touwtjes in handen over alles wat met de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) te maken heeft. De gespecialiseerde chips die nodig zijn om AI-modellen te trainen komen tegen torenhoge bedragen en met veel vertraging. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, wil het monopolie in de chipindustrie openbreken en "daar heeft het alle reden toe", vindt professor micro-electronica Marian Verhelst.
Column | Jan Longeval Column | Jan Longeval 'Als er dan toch winnaars zijn in de klimaatopwarming, dan zijn het Rusland en China' Op lange termijn kan de Noordelijke Zeeroute de Suezroute overbodig maken, tot grote vreugde van China en Rusland, zegt Jan Longeval.
Column | Peter De Keyzer Column | Peter De Keyzer 'Russische tegoeden in beslag nemen is een slecht idee' Een beslissing van Europa of de G7 om Russisch geld te onteigenen, zal een schok sturen door de wereldeconomie en de financiële markten, zegt Peter De Keyzer.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De geopolitieke uitdagingen van 2024 volgens Credendo: 'Amerikaanse presidentsverkiezingen worden een van de gamechangers' De opkomst van het populisme ondermijnt de westerse democratieën, terwijl autoritaire regimes als China en Rusland het gemakkelijker hebben om langetermijndoelen na te streven. We kijken naar de geopolitieke uitdagingen van het komende jaar.
Ondernemen Ondernemen Stille fortuinen - De familie Vande Vyvere investeert in groeikapitaal: 'Je kan zelf van de vruchten genieten, maar de boom moet sterk genoeg blijven' Na de verkoop van het familiale belang in de projectontwikkelaar Matexi sloegen de drie broers Vande Vyvere de handen in elkaar en startten het investeringsfonds Vybros op. "Wij organiseren groeikapitaal. Dat is veel meer dan enkel geld op tafel leggen", zegt gedelegeerd bestuurder Guy Vande Vyvere in zijn eerste interview.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Biden of Trump? Het wordt een unieke verkiezingscampagne in de VS In november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Wellicht gaat de strijd tussen Joe Biden en Donald Trump. Het belooft een nooit gezien spektakel te worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Drie gevaren dreigen voor de wereldorde in 2024 In 2024 moet de wereld proberen een vicieuze cirkel van onzekerheid te doorbreken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Ondernemen Ondernemen CEO van Europese techparel ASML is Nederlander van het Jaar 2023: wie is Peter Wennink? Peter Wennink, CEO van het succesvolle ASML, werpt zich op als gezicht van het bedrijfsleven. Innovatie gaat hem aan het hart, want daarmee verdienen we straks ons geld. Hij is EW’s Nederlander van het Jaar 2023.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Orderboek DEME bereikt nieuw record De Belgische bagger- en offshore-energiespecialist DEME kon niet bekoren met zijn rapport over de eerste jaarhelft.
Ondernemen Ondernemen Professor Thierry Vanelslander: ‘Ook tweede jaarhelft blijft onzeker voor de havens’ Zowel Port of Antwerp-Bruges als North Sea Port rapporteerde een fors verlies in hun goederenoverslag in de eerste zes maanden van dit jaar. Het is koffiedik kijken of de instabiele economische situatie zich in de tweede jaarhelft zal herstellen. “Uit de cijfers blijkt dat zowel de vraag naar als het aanbod van goederen voorzichtig blijft”, zegt Thierry Vanelslander, professor aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Universiteit Antwerpen.
Magazine Magazine Het Rolex Arts Festival vierde twintig jaar mentorschap in Athene De twintigste verjaardag van het Rolex Mentors & Protégé Arts Initiative-programma, werd gevierd met een kunstfestival in Athene. Nooit hoorde Trends Style in zo weinig tijd zoveel keer “amazing!”verzuchten. En daarvan was geen enkele keer gelogen.
Ondernemen Ondernemen Koen Soenens (ontwikkelaar DEEP C) over ondernemen in Vietnam: ‘Donald Trump was onze beste verkoper’ Profiterend van de rivaliteit tussen China en de VS verovert Vietnam zijn plaats in de wereldwijde productieketens. De Belgen pikken een graantje mee. Industrieparkontwikkelaar DEEP C kan de vraag naar bedrijfsterreinen in Vietnam nauwelijks bijhouden. 'De toestroom van Chinese en Taiwanese bedrijven naar Vietnam is gewoon fenomenaal.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Egbert Lachaert flatert, Alexander De Croo verdeelt Drie jaar lang doorliep Egbert Lachaert als Open Vld-voorzitter een brokkenparcours. Hij werd verkozen met een klassiek liberaal programma, maar trok zijn partij toch mee in een te linkse regering waarin de liberalen niets klaar konden krijgen, klikte zich vast aan een onbetrouwbare Georges-Louis Bouchez en verdedigde een steeds zwakker wordende premier Alexander De Croo. Nu gaapt de leegte voor de ex-voorzitter, de premier en zijn partij.
Nieuws Nieuws Waarom vertoeft het Wereld Economisch Forum deze week in de Chinese stad Tianjin? In de Chinese havenstad Tianjin vindt van 27 tot 29 juni de Jaarlijkse Samenkomst van Nieuwe Kampioenen plaats, een event van het Wereld Economisch Forum. Een van de grootste officiële delegaties op deze 'Zomer Davos', zoals het event ook wel genoemd wordt, zal die van Saudi-Arabië zijn. Peking verdiept zijn samenwerking met het Midden-Oosten, om zijn economie nieuw leven in te blazen na drie jaar coronablokkades.
Beleggen Beleggen De 5 favoriete aandelen van... Florian D’Agostini en Jean-Mickaël Dos Santos (Pure Capital) Hoe vergaat het de beurshandel in de zomer? Trends polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Ondernemen Ondernemen e-BO Enterprises beveiligt de IT van offshore windparken De energiecrisis maakt Europa duidelijk dat kritische infrastructuur de nodige bescherming tegen sabotage of spionage goed kan gebruiken.