Geld Geld Eigen én gemeenschappelijke goederen schenken: eenvoudiger dan het lijkt Het vermogen dat ouders schenken aan hun kinderen komt vaak uit de huwelijksgemeenschap, maar soms ook uit het eigen vermogen of een combinatie van beide. Hoe pakken ze dat het beste aan? Hoeveel bewijsdocumenten en aktes moeten ze kunnen voorleggen?
Geld Geld Bouwgrond schenken: hoe gunstig is het gunsttarief? Wie in Vlaanderen een bouwgrond wil schenken heeft de keuze tussen het gewone tarief en het zogenoemde gunsttarief. Wat kiest u het best?
Belastingen Belastingen Bent u na een schenking ook verlost van de erfbelasting? Meer dan 90 procent van de schenkingen en bankgiften aan de kinderen zijn een voorschot op de erfenis. Na het overlijden van de schenker moeten die dus 'verrekend' worden. Maar hoe zit dat fiscaal? Moet er toch nog erfbelasting op betaald worden?
Geld Geld Zo ontsnapt u aan de erfbelasting op het voortgezette vruchtgebruik Sinds 1 september heeft de langstlevende huwelijkspartner recht op het wettelijk voortgezette vruchtgebruik. In Vlaanderen betaalt hij daar erfbelasting op. Hoe kan dat worden vermeden?
Geld Geld Schenkingen uit het verleden afkopen in een erfovereenkomst Sinds 1 september zijn erfovereenkomsten mogelijk. Vaak wordt daarin verwezen naar vroegere schenkingen die u dan kunt afkopen. Hoe gaat u het best te werk?
Geld Geld Gratis schenken met de flexibele erfenissprong Wie sinds 1 september erft, heeft in Vlaanderen een jaar de tijd om een deel van de erfenis gratis door te geven aan zijn kinderen. Wat zijn de speregels? En is er een beter alternatief?
Sparen Sparen Schenkingen tussen echtgenoten vervallen niet meer automatisch bij echtscheiding Door het nieuwe huwelijksvermogensrecht dat op 1 september van kracht werd, vervallen schenkingen tussen echtgenoten niet meer automatisch bij een echtscheiding. Is het nog mogelijk een schenking na de echtscheiding te herroepen?
Geld Geld Hoe profiteert u optimaal van de vrijstelling van 50.000 euro in het erfrecht? Sinds 1 september geniet de langstlevende partner in Vlaanderen een vrijstelling van 50.000 euro op roerende goederen die zij of hij erft. Wat betekent dat concreet en hoe optimaliseert u dat op een eenvoudige manier?
Belastingen Belastingen Schenkingen weer mogelijk voor Nederlandse notaris Schenkingen van effecten, geldbeleggingen of deelbewijzen van burgerlijke maatschappen met voorbehoud van vruchtgebruik worden opnieuw mogelijk voor de Nederlandse notaris nu de Raad van State het standpunt van Vlabel vernietigde. Hoe zit dat precies?
Immo Immo Gesplitste aankoop van een pand wordt een stuk goedkoper De Raad van State vernietigde het standpunt van Vlabel over de gesplitste aankopen. Voortaan kunnen bijvoorbeeld ouders en kinderen goedkoper een gesplitste aankoop van een appartement aan zee doen.
Geld Geld Kan u geld schenken en bepalen hoe het wordt besteed? Als ouders of grootouders geld schenken aan hun nakomelingen, vrezen ze vaak dat het slecht zal besteed worden. Kunnen ze opleggen hoe het geld moet gebruikt worden of waaraan het zeker niet mag besteed worden?
Belastingen Belastingen Zo kunt u de effectentaks eenvoudig ontwijken De effectentaks ligt beleggers zwaar op de maag. Vandaar dat velen een manier zoeken om eraan te ontsnappen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reikt een interessante ontsnappingsroute aan.
Geld Geld Bij verbouwing geldt niet altijd btw-tarief van 6 procent Bij verbouwingen hebt u vaak recht op het gunsttarief van 6 procent btw, maar in sommige gevallen is dat niet altijd duidelijk. Wanneer betaalt u 6 procent en wanneer 21 procent. En hoe zit dat als uw aannemer 6 procent aanrekent en achteraf blijkt dat het 21 procent had moeten zijn?
Geld Geld Een testament is ook nuttig voor jonge mensen Het is een misvatting dat een testament iets is voor bejaarde mensen. Jonge mensen maken het beste al een testament op, zodra ze een gezinswoning hebben. Dat kan de langstlevende partner een hoop erfbelasting besparen.
Belastingen Belastingen Een familiale onderneming voortzetten om belasting te vermijden In de drie gewesten kunt u een familiale onderneming schenken tegen 0 procent als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Een belangrijke voorwaarde is dat de activiteit nog drie jaar wordt voortgezet.
Sparen Sparen Van voorschot op de erfenis naar schenking buiten erfdeel U heeft aan een van uw kinderen een voorschot op de erfenis gegeven. De bedoeling was dat die schenking later zou verrekend worden bij de erfenis. Kan u daarover nog van gedachten veranderen? En wat verandert er vanaf 1 september 2018?
Belastingen Belastingen Effectentaks: wat bij vruchtgebruik of blote eigendom? In principe moet u een effectenrekening hebben van minstens 500.000 euro om onder de effectentaks te vallen. Maar hoe zit dat juist als u ook een stukje in onverdeeldheid hebt naar aanleiding van een erfenis of een schenking. Of wat als u vruchtgebruiker of blote eigenaar bent door een schenking of erfenis?
Immo Immo Is een gezinswoning altijd successievrij? Sinds begin dit jaar betaalt de langstlevende partner in geen enkel gewest nog successierechten op de gezinswoning. Maar wanneer is er sprake van een gezinswoning? En geldt dat ook voor alle samenwonende partners?
Geld Geld Hoe kunt u uw partner optimaal beschermen na uw overlijden? Ook in de nieuwe erfwet is de langstlevende partner niet altijd voldoende beschermd. Hoe komt dat? En wat doet u daaraan?
Geld Geld Een schenking aan een echtgenoot is altijd herroepbaar Het schenken tussen echtgenoten is een interessante techniek om een successie te plannen, omdat de schenking herroepbaar is. Ook na een echtscheiding of zelfs na een onverwachts overlijden.
Geld Geld Kijk uw bankgiften na Heel wat ouders deden al een bankgift van geld aan hun kinderen, vaak om hen te helpen bij hun bouw- of verbouwplannen. Op 1 september van dit jaar wijzigt er een en ander voor die regeling. Wanneer is er een probleem?
Belastingen Belastingen Kwijtschelden zonder fiscale problemen Ouders lenen vaak renteloos aan hun kinderen als die bijvoorbeeld een huis bouwen. Na enkele jaren hebben de ouders het geld niet meer nodig en schelden ze de resterende schuld kwijt. Hoe doet u dat correct?
Belastingen Belastingen Na drie jaar buiten het bereik van de fiscus De fiscus kan in principe drie jaar teruggaan bij een controle en bij fraude zelfs zeven jaar. Maar wanneer vangt die termijn aan en is er sprake van fraude als u iets vergeet aan te geven?
Geld Geld Strenger standpunt over de gesplitste aankoop op plan De Vlaamse belastingdienst heeft haar standpunt over een gesplitste aankoop op plan verscherpt. Hoe doet u dat correct?
Belastingen Belastingen Vlabel verstrengt standpunt over tontines Een beding van aanwas of een tontine is een fiscaal interessante techniek om te erven. De Vlaamse belastingdienst legt de techniek nu deels aan banden. Hoe kunt u het beding van aanwas nog toepassen?
Belastingen Belastingen Hoe snel en correct antwoorden op een bericht van wijziging van de fiscus? Als de fiscus niet akkoord gaat met uw aangifte, stuurt hij een zogenoemd bericht van wijziging. U hebt een maand tijd om daarop te reageren. Hoe wordt die maand berekend? Mag u een e-mail sturen? En wat is de sanctie als u te laat bent?
Immo Immo Moet u nog snel een huis kopen tegen 5 procent? Tegen de zomer zal u 7 procent registratierechten betalen bij de aankoop van een woning. Doet u een goede zaak als u nog snel een huis koopt tegen 5 procent?
Beleggen Beleggen Deed uw beleggingsportefeuille het goed of slecht in 2017? Bij de bespreking van uw portefeuille beweert uw bankier dat een prestatie van 7 procent in 2017 een uitstekend resultaat is. Maar is dat wel zo? Hoe kunt u dat snel nagaan?
Sparen Sparen Zo breng je het geld van je pensioenspaarfonds in veiligheid Nu de beurzen sterk zijn gestegen, overweeg je misschien het geld van je pensioenfonds over te brengen naar een product met minder risico. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe kun je de kosten tot 0 euro herleiden?
Geld Geld Je vermogen verschuiven met een 'elastiek' In het kader van een successieplanning worden vaak eigen goederen verschoven naar de huwgemeenschap. Bovendien wordt vaak een beding van terugneming (de zogenoemde elastiek) ingebouwd voor het geval er toch een echtscheiding komt. Maar hoe zorg je ervoor dat dat niet belast wordt?
Belastingen Belastingen Is afstand van vruchtgebruik onbelast? Door een schenking of een erfenis hebben ouders vaak het vruchtgebruik en kinderen de blote eigendom. Kunnen de ouders later afstand doen van dat vruchtgebruik zonder schenk- of erfbelasting te betalen?
Belastingen Belastingen Vermijd erfbelasting met de zorgvolmacht Ook in de eerste week van 2018 kan je bij MoneyTalk nog terecht voor de artikels die het afgelopen jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel over het vermijden van de erfbelasting met een zorgvolmacht.
Beleggen Beleggen Stijgende rente: is overstappen naar flexibele obligatiefondsen een goed idee? Nu de rente wellicht zal stijgen, zullen traditionele obligatiefondsen na de aftrek van de kosten wellicht niets meer opbrengen of zelfs een negatief rendement halen. Een recente studie toont aan dat flexibele obligatiefondsen een oplossing kunnen zijn.
Belastingen Belastingen Schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekken of niet? Wie een woninglening aangaat bij de bank, moet ook een schuldsaldoverzekering afsluiten. Die dekt het financiële risico mocht jij of je partner overlijden. De premie die je betaalt, kun je inbrengen in je belastingaangifte. Maar is dat wel interessant?
Belastingen Belastingen Optimaliseer je successie door het juiste rusthuis te kiezen De tarieven van de erfbelasting verschillen tussen de drie gewesten. Hoe kan je je successie fiscaal optimaliseren door het juiste rusthuis te kiezen?
Belastingen Belastingen Een verklaring over een schenking afleggen of niet Schenkingen uit het verleden worden vanaf 1 september 2018 verrekend volgens de regels van de nieuwe wet. Als je dat niet wilt, moet je voor die datum een verklaring voor een notaris afleggen. Wanneer kan dat nuttig zijn?
Belastingen Belastingen Een vrijwillige of een testamentaire erfenissprong, wat is het beste? Is de vrijwillige erfenissprong een interessant instrument voor successieplanning, nu de Vlaamse wetgever die fiscaal aantrekkelijker maakt? Of kies je toch beter voor een erfenissprong via een testament?
Belastingen Belastingen Wanneer is de verdachte periode na een schenking zeven jaar? Wie een schenking doet zonder schenkbelasting te betalen (bv. bankgift, via de Nederlandse notaris) moet soms nog drie jaar, soms nog zeven jaar in leven blijven. Wanneer kan je op beide oren slapen?
Sparen Sparen Spaar notariskosten uit door zelf te registreren Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die dit jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel uit oktober over de registratie van het bewijsdocument bij een schenking.
Belastingen Belastingen Een semi-vaste datum volstaat voor een hand- of bankgift Op een recente parlementaire vraag laat Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) weten dat de fiscus zich soepel opstelt voor wie de datum van een hand- of bankgift wil bewijzen. Wat is een voldoende sluitend bewijs?
Belastingen Belastingen Wanneer is je kotstudent fiscaal aftrekbaar? Studerende kinderen die op kot gaan, kosten handenvol geld. Wanneer zijn de onderhoudskosten van die studerende kinderen fiscaal aftrekbaar en wanneer niet?
Rechten Rechten Check (en wijzig) uw testament In nogal wat testamenten staat: "Het grootst mogelijke deel gaat naar persoon X." Maar door de nieuwe erfwet zal dat vaak tot ongewenste effecten leiden. Hoe komt dat en wanneer moet je je testament zeker wijzigen?
Belastingen Belastingen Een woning uitbreiden kan ook tegen 6 procent btw Wie een huis van minstens tien jaar oud renoveert, draagt 6 procent btw af. Maar welke spelregels moet je volgen om dat lagere tarief te betalen als je je woning uitbreidt?
Beleggen Beleggen Vermijd belastingen op papieren winst Door het Zomerakkoord zult u op de meerwaarde uit de verkoop van de meeste fondsen een roerende voorheffing van 30 procent moeten betalen. Daardoor wordt het nog belangrijker na te gaan of u een fonds hebt met of zonder een zogenoemde TIS-berekening, als u wilt vermijden te worden belast op papieren winst.
Belastingen Belastingen Dubbel bewijs nodig voor geschonken gelden Gelden die je erft of geschonken krijgt, vallen niet in de huwelijksgemeenschap en zijn 'eigen'. Maar in de praktijk is dat doorgaans anders. Hoe komt dat en wat zegt de Vlaamse belastingdienst daarover?