Wanneer is de verdachte periode na een schenking zeven jaar?

© Getty Images/iStockphoto

Wie een schenking doet zonder schenkbelasting te betalen (bv. bankgift, via de Nederlandse notaris) moet soms nog drie jaar, soms nog zeven jaar in leven blijven. Wanneer kan je op beide oren slapen?

Geen schenkbelasting

Wie een schenking doet via een handgift, een bankgift of voor de Nederlandse notaris, moet de akte of het bewijsdocument niet registreren. Op die manier bespaar je in rechte lijn (bv. ouders-kinderen) 3 procent schenkbelasting (3,3% in Wallonië). Wel moet de schenker dan nog een tijd in leven blijven. Maar wanneer is die verdachte periode drie jaar en wanneer zeven jaar?

Vlaanderen

In Vlaanderen geldt het principe dat deze termijn drie jaar is. De termijn wordt zeven jaar als het gaat om zogenaamde familiale ondernemingen. Dat zijn ondernemingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen en daardoor (geheel of gedeeltelijk) geschonken kunnen worden tegen 0 procent schenkbelasting. Wie bijvoorbeeld de aandelen van zijn familiale vennootschap schenkt voor de Nederlandse notaris, moet dus nog zeven jaar in leven blijven.

Die termijn van zeven jaar geldt ook voor wie een familiale vennootschap heeft met gedematerialiseerde aandelen aan toonder en schenkt via een bankgift. Let wel, voor bedrijven die niet volledig voldoen aan de voorwaarden van een familiale vennootschap (bijvoorbeeld een vastgoedvennootschap), speelt de termijn van drie jaar.

Brussel en Wallonië

Voor het Brussels en het Waals Gewest is de regel heel eenvoudig. Hier is de termijn altijd drie jaar. Dus ook voor familiale vennootschappen die via de Nederlandse notaris of een bankgift worden geschonken.

Partner Content