Deed uw beleggingsportefeuille het goed of slecht in 2017?

. © Yozayo (iStock)

Bij de bespreking van uw portefeuille beweert uw bankier dat een prestatie van 7 procent in 2017 een uitstekend resultaat is. Maar is dat wel zo? Hoe kunt u dat snel nagaan?

In de tweede helft van januari of begin februari bespreekt uw bankier of beleggingsadviseur vaak de resultaten van uw beleggingsportefeuille van het afgelopen jaar met u. We merken dat sommige defensieve portefeuilles in 2017 moeite hadden een positief rendement te halen en dat de portefeuilles die volledig in aandelen belegden vaak geen 10 procent haalden.

Nochtans haalde de Bel-20 een prestatie van 12,9 procent in 2017, als we ook rekening houden met de dividenden. Maar de Bel-20 is een index die bestaat uit de belangrijkste twintig aandelen op de Belgische beurs. Dat is dus geen goed vergelijkingspunt om na te gaan of uw goed gespreide aandelenportefeuille het goed of slecht deed in 2017. Bestaat uw portefeuille slechts voor een stuk uit aandelen, dan is de Bel-20 zelfs waardeloos als referentie.

Soort portefeuille

Een belangrijke eerste stap is dat u nagaat welk soort portefeuille u hebt. Doorgaans komt dat overeen met uw risicoprofiel. De meeste portefeuilles behoren tot een van volgende vier types: defensief, neutraal, dynamisch of volledig belegd in aandelen Een defensieve portefeuille bevat vooral obligaties (70 procent) en maximaal 30 procent aandelen. Bij een neutrale portefeuille is dat ongeveer fiftyfifty en een dynamische portefeuille bevat 70 à 80 procent aandelen. Een aandelenportefeuille is op wat cash na volledig belegd in aandelen.

Vergelijken

Als u weet bij welk soort portefeuille uw portefeuille het best aansluit, dan kunt u de vergelijking maken. Een eenvoudige en snelle manier is dat u de opbrengst van uw portefeuille vergelijkt met gelijkaardige fondsen van diverse bankiers. Zo kunt u uw dynamische portefeuille vergelijken met dynamisch fondsen zoals NN (L) Patrimoine Agressive, KBC Master Fund High, enzovoort. Hebt u een neutrale portefeuille, dan kunt u de vergelijking maken met bijvoorbeeld Belfius Fullinvest Medium, KBC Master Fund Medium en andere fondsen.

Conclusie

Als we naar de prestaties van de fondsen bij verschillende banken kijken, kunnen we het volgende concluderen voor het jaar 2017. Wie een defensieve portefeuille heeft, mag tevreden zijn met een rendement van 2 procent, voor een neutrale portefeuille is dat 4 procent, voor een dynamische 5 procent en voor een aandelenportefeuille 8 procent. Bekijk wel altijd de prestaties in euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content