Immo Voor mensen met asbestleien op hun dak zijn zonnepanelen geen optie: ‘Prijskaartje voor nieuw dak loopt snel op’
Immo Tweede verblijven in Spanje: niet langer voor het financiële rendement maar uit passie voor het land
Geld Geld Hoeveel kosten octrooien en andere bescherming van intellectuele eigendommen? Het Europees Octrooibureau ontving vorig jaar ruim 188.000 aanvragen, een stijging met 4,5 procent na een lichte terugval in 2020. Zeker in tijden van versnelde technologische innovatie lijken octrooien opnieuw aan belang te winnen. Maar hoe doet u dat, een octrooi aanvragen? Is het wel echt nodig? En hoeveel kost het?
Ondernemen Ondernemen Extraqt verwarmt gebouwen met water: 'Het potentieel van onze rivieren is onderbenut' Het is een race tegen de klok om zo veel mogelijk alternatieve energiebronnen te vinden. De Leuvense start-up Extraqt gebruikt oppervlaktewater om warmtepompen aan te drijven. "We zijn een duurzaam alternatief om de klimaatdoelstellingen te halen", zegt medeoprichter Jan Denayer.
Immo Immo Nu stookolie en aardgas uit de gratie vallen: zo kunt u anders verwarmen De Vlaamse regering keurde begin november een nieuw klimaatplan goed. Verwarming op stookolie en binnenkort ook op aardgas worden afgebouwd, en dus is het uitkijken naar de beste alternatieven. Warmtepompen? Centrale verwarming op pellets? Of toch nog even de kat uit de boom kijken?
Nieuws Nieuws Nood aan een carrièreswitch? Dit zijn de mogelijkheden Uitgekeken op uw baan en op zoek naar een uitdaging? Weet dan dat die nieuwe droomjob misschien ook bij uw oude werkgever te vinden is, en dat de Vlaamse overheid zwaar inzet op allerlei opleidingen op en naast de werkvloer. De mogelijkheden zijn uitgebreid en vragen om een overzicht.
Consumeren Consumeren Zijn er grenzen aan onbeperkt internet? De telecomwaakhond BIPT werkt aan transparante nieuwe richtlijnen over het 'onbeperkt internet' waarmee de operatoren klanten lokken. 'Onbeperkt' blijkt in de praktijk meestal niet echt onbeperkt te zijn, al moet je aardig wat moeite doen om boven het redelijke volume uit te komen.
Immo Immo Online bieden op vastgoed kan uw portefeuille schaden Bent u ook op zoek naar een zogenoemde Instagram-woning? Dan beschikt u maar beter over een goed gevulde spaarpot, flink wat lef en een meer dan gemiddelde reactiesnelheid. In de eerste zes maanden van dit jaar stegen de huizenprijzen in Vlaanderen met ruim 5 procent. Vooral voor de meest gewilde woningen is de concurrentie loodzwaar en is het traditionele fysieke vastgoedkantoor lang niet meer het enige verkoopkanaal.
Nieuws Nieuws Automatische vertaalsystemen op rand van grote doorbraak: 'Vertaaltechnologie is pure wiskunde' Een automatisch vertaalsysteem dat gesproken taal meteen accuraat omzet in een andere taal is geen verre sciencefiction meer. Tenminste, als het beperkt blijft tot huis-, tuin- en keukenconversaties en veelgesproken talen. Ook hier worden data en artificiële intelligentie almaar belangrijker.
Consumeren Consumeren Steak uit de printer is taaier dan verwacht: waarom we nog niet meteen labovlees zullen eten Minder dierenleed, een veel kleinere ecologische voetafdruk en een stuk gezonder dan echt vlees. Rond labovlees is een verwachtingspatroon gecreëerd dat bijna even hooggespannen is als de soms absurde bedragen die de sector de voorbije jaren binnenhaalde. Op korte termijn lijkt ge-3D-print vlees over de beste kaarten te beschikken, maar geen enkele technologie kan al een succulente steak op uw bord toveren.
Immo Immo Waarom een eigen regenwaterput een zinvolle investering is Drogere zomers en de stijgende prijs van leidingwater doen ons uitkijken naar goedkopere alternatieven voor onze watervoorziening. De meest betaalbare - en in veel gevallen ook de wettelijk verplichte - oplossing is een regenwaterput. Een eigen grondwaterput is niet enkel duurder, specialisten vinden die in Vlaanderen ook een zinloze investering.
Geld Geld Reizen in tijden van corona: maak uw huiswerk en spaar veel geld uit We mogen eindelijk opnieuw reizen, maar wie op een trip naar zonnige oorden broedt, kan maar beter goed voorbereid in de auto of op het vliegtuig stappen. Van geannuleerde vluchten over niet-terugbetaalbare hotelreserveringen tot verplichte quarantaines: de weg naar het buitenland ligt bezaaid met flink wat hindernissen en obstakels.
Belastingen Belastingen De fiscus kijkt mee: verhuurplatformen van vakantiewoningen krijgen informatieplicht Als het internationale toerisme opnieuw op gang komt, valt een stormloop op kleinschalige en individuele verblijven te verwachten. Landgenoten die hopen een graantje mee te pikken door hun appartement of tweede verblijf op onlineplatformen te verhuren, kijken maar beter uit: vanaf dit jaar eist de overheid een deel van die inkomsten op.
Immo Immo Spaar uw energie voor later: dit zijn de voor - en nadelen van een thuisbatterij Overweegt u binnenkort zonnepanelen te plaatsen? Dan is de aankoop van een thuisbatterij wellicht geen slecht idee. Maar in tegenstelling tot wat de meeste producenten van die batterijen u graag willen doen geloven, staat groter en zwaarder meestal niet gelijk aan beter.
Geld Geld Ook uw vermogen kan een jaarlijkse check-up gebruiken Hebt u uw persoonlijke financiën netjes op orde? Jaarlijks een financiële check-up doen, zorgt ervoor dat dat zo blijft. "Overzicht biedt inzicht", onderstreept Romina Mandaglio, financieel planner bij het onafhankelijke financieel adviesbureau Stremersch, Van Broekhoven & Partners.
Geld Geld Sporten hoeft niet duur te zijn: betaalbare alternatieven voor contactsport Er is code oranje afgekondigd in de sportwereld. Alle indoorsporten waar het moeilijk is anderhalve meter afstand te houden, zijn tijdelijk verboden. Wie zijn conditie op peil wil houden, moet voorlopig een andere sport kiezen. Van padel tot een loopband in de woonkamer of een personal coach: hoeveel kost dat?
Consumeren Consumeren Tweedehands kledij is booming business: wegwijs in een versnipperde markt Decennialang was het in de meeste gezinnen vaste prik: een nieuw schooljaar, een nieuwe outfit voor de kinderen. Vandaag moet die nieuwe trui of jas steeds vaker wijken voor tweedehandsspullen. Goed voor de portemonnee én de ecologische voetafdruk. Maar waar klopt u het best aan om kledij tweedehands te kopen of te verkopen?
Ondernemen Ondernemen Jonge ondernemer Tibbe Verschaffel zet bamboe rietjes in de markt: 'Ik wil een echt grote impact hebben' Alleen al in de Verenigde Staten verdwijnen elke dag 500 miljoen plastic rietjes in de vuilnisbak. Tibbe Verschaffel, net afgestudeerd als industrieel ingenieur, vond dat het anders en beter kon. Sinds kort liggen zijn herbruikbare bamboe rietjes onder meer bij Colruyt in de winkelrekken.
Geld Geld Hoe de deeleconomie zich stilaan heruitvindt De deeleconomie dringt door tot alle mogelijke sectoren. Dat vertaalt zich net zo goed in kleinschalige initiatieven als in grote - en doorgaans betalende - platformen met een gigantisch aanbod. De deeleconomie lijkt ook almeer te vervellen tot een huureconomie.
Consumeren Consumeren Op reis in uw eigen bubbel: zo kiest u een kampeerwagen Je doorkruist er heel Europa mee terwijl je toch in je eigen bubbel blijft. In tijden van corona lijkt een kampeerwagen of een caravan het beste van twee werelden. Maar hoe autonoom ben je echt met zo'n huis op wieltjes? En waar moet je op letten bij de aankoop?
Geld Geld Jobstudenten en flexi-jobbers delen in de coronaklappen Voor studenten en mensen die regelmatig een centje bijverdienen via uitzendarbeid of een flexi-job kondigt de zomer zich wellicht iets minder zonnig aan dan verhoopt. Arbeidsmarktexperts verwachten vooral een impact van de coronacrisis op de horeca en de evenementensector, maar houden tegelijk nog een slag om de arm.
Ondernemen Ondernemen Antwerpse incubator BlueChem mikt op duurzame innovatie De eerste start-ups hebben hun intrek genomen in BlueChem, de Antwerpse incubator voor onderzoek en ontwikkeling voor duurzame chemietoepassingen. Met het initiatief hoopt de sectorfederatie essenscia ons land op termijn op de kaart te zetten als wereldcentrum voor ecologisch innovatieve chemie.
Ondernemen Ondernemen Quatra: 'Het personeel mag geen vader-moederstrategie ontwikkelen' Het familiebedrijf Quatra bestaat amper elf jaar, maar samen met zijn zonen Piet (37) en Pol (35) haalt Gerald Van Pollaert (64) een tiende van alle gebruikte frituurolie op in Europa. "Het is een gigantisch voordeel dat ik tijdens onze groeispurt kon terugvallen op mijn twee zonen."
Verzekeren Verzekeren Aan de slag als vrijwilliger: wat met uw verzekering? Mondmaskers stikken voor het goede doel of boodschappen doen voor ouderen: overal duiken vrijwilligers op. Kan iedereen zomaar als vrijwilliger aan de slag? En hoe goed is een vrijwilliger beschermd of verzekerd?
Ondernemen Ondernemen Groep Huyzentruyt: 'Thomas kan bij wijze van spreken mijn zoon zijn' Nadat vier generaties van de families er decennialang het mooie weer hadden gemaakt, kreeg Groep Huyzentruyt begin dit jaar voor het eerst een niet-familiale CEO en een externe raad van bestuur. "Bereid je als familiebedrijf voor wanneer het nog helemaal niet moet", zegt een tevreden Philippe Huyzentruyt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Levensnoodzakelijk, maar onderbetaald: inkomen werknemers in zorg en retail flink onder mediaan We danken in deze tijden de zorgverleners en de werknemers in de retail op onze blote knieën. Toch behoren net zij tot de laagverdieners in ons land, en dat wringt. Schaarste leidt doorgaans wel tot hogere prijzen maar niet automatisch ook tot hogere lonen, zo blijkt.
Geld Geld Wettelijk samenwonen of trouwen: de verschillen worden kleiner, maar blijven belangrijk Trouwen of - al dan niet wettelijk - samenwonen? Veel koppels staan er niet bij stil dat die keuze ook in 2020 nog stevige financiële gevolgen kan hebben.
Ondernemen Ondernemen Bouwpunt De Witte: 'Bijna alles gebeurt vanuit ons buikgevoel' Ze omschrijven zichzelf als de kampioenen van small is beautiful. Terwijl de omzet en het aantal medewerkers amper groeiden, zit het bedrijfsresultaat al jarenlang in de lift. En ze zijn ook kampioenen van de eigenheid: bij het bouwmaterialenbedrijf De Witte uit Wetteren is er geen plaats voor externe adviseurs, duurbetaalde consulenten of een externe gedelegeerd bestuurder.
Nieuws Nieuws Station F is de grootste Europese start-upcampus Station F gaat er prat op de grootste start-upincubator van Europa te zijn. In hartje Parijs delen duizend start-ups er hun werkplek met kennisinstellingen en giganten als Amazon, Facebook en LVHM. De selectiecriteria voor jonge starters zijn niet min, maar die strenge aanpak lijkt stevig te renderen.
Ondernemen Ondernemen Gezel II: 'Een overname is ideaal voor wie sneller wil groeien' Twee jaar geleden verkochten ze een meerderheid van hun aandelen aan de veel grotere ATS Groep, maar Hedwig Goedgezelschap en zijn zoon Daan blijven ondernemers in hart en nieren. "Hadden we die stap niet gezet, stonden we vandaag niet waar we nu staan. Dit is de ideale formule voor een familiebedrijf dat sneller wil groeien."
Ondernemen Ondernemen Dekeyzer-Ossaer: 'Een familiebedrijf is één groot leerproces' Tien handen - en twee generaties - op één buik. Dat levert af en toe het nodige vuurwerk op, maar tegelijk hoor je bij Johan Dekeyzer en zijn vier zonen ook veel ambitie en vertrouwen. "We staan momenteel met beide voeten in de modder, maar we komen er wel uit", klinkt het bij de pater familias van het vleesbedrijf.
Ondernemen Ondernemen Israëlische start-up Aleph Farms lonkt met kweekvlees naar Europese markt Een steak waarvoor nooit nog een koe geslacht hoeft te worden. Het klinkt surrealistisch, maar de Israëlische start-up Aleph Farms heeft zijn eerste prototype klaar. Over drie jaar zou de kweeksteak in de Belgische supermarkten kunnen liggen.
Ondernemen Ondernemen Vlaanderen wordt steeds ondernemender In Vlaanderen zit het aantal starters al voor het zoveelste jaar op rij stevig in de lift. In Brussel of Wallonië liep het aantal beginnende ondernemers de voorbije twaalf maanden lichtjes terug.
Ondernemen Ondernemen Bomedys: 'Een bedrijf is meer dan een balans' Continuïteit loopt als een rode draad door het overnameverhaal van het familiebedrijf Bomedys. Het kwam eind 2016 in externe handen. "Dit bedrijf draait al ruim twintig jaar goed. Waarom dan plots het roer volledig omgooien?" Overnemer Kristof Vandenweghe en verkoper Xavier Van Den Bossche doen hun verhaal.
Ondernemen Ondernemen Allgro: 'Een onderlinge confrontatie heeft onze familie veel sterker gemaakt' Bij de groenteverwerker Allgro staan liefst zeven familieleden samen op de werkvloer. Die samenwerking verloopt bijzonder gesmeerd. "De discussies gaan doorgaans over pietluttigheden. Alles loopt hier redelijk ongedwongen. Persoonlijke doelen tellen hier niet. Wél ons gemeenschappelijk belang."
Ondernemen Ondernemen AI en robotisering zijn niet negatief: 'Finaal zal de menselijke geest het verschil blijven maken' Helpt authentieke intelligentie in de strijd tegen artificiële intelligentie? Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het net niet, betoogt de neuropsychologe Elke Geraerts in haar nieuwe boek. "Werkgevers en werknemers moeten veel zwaarder inzetten op wat ons als mensen uniek maakt."
Ondernemen Ondernemen Confiserie Bogaert-De Smet: 'Wij zijn echt gebeten door dit bedrijf' Confiserie Bogaert-De Smet mocht in 2011honderd kaarsjes uitblazen. Die verjaardag bleek achteraf een keerpunt in de bedrijfsgeschiedenis. 'De nieuwe structuur die we toen uittekenden, lag mee aan de basis van onze sterke groei in de volgende jaren.'
Ondernemen Ondernemen Sabcobel: 'Wij zijn niet zomaar een bedrijf, wij zijn de familie Coppens' Bij Sabcobel, dat al zestig jaar koelmeubels levert aan de Belgische supermarkten, is de derde generatie klaar om het roer over te nemen. 'Met de nodige aandacht voor de pijnpunten van de vorige generatiewissel.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Tim De Meyer (Internationale Arbeidsorganisatie): 'De markt lost niet alle problemen op' Nee, we moeten ons niet neerleggen bij het primaat van de technologie op de arbeidsmarkt. En ja, misschien is de vrijhandel de voorbije jaren wel iets te ver doorgeschoten. Onze politici hebben nog huiswerk, stelt Tim De Meyer, de hoofdadviseur internationale arbeidsnormen bij de Internationale Arbeidsorganisatie.
Ondernemen Ondernemen Wolf Oil: 'Ons bedrijf is een uitdaging en een verademing' Bij Wolf Oil uit Hemiksem staan Philippe Verellen en zijn zoon Nicolas aan het roer. 'Familiebedrijven hebben twee grote troeven: de vlakke structuur, en het langetermijndenken over investeringen. Die twee kernelementen versoepelden de ingrijpende transformatie van ons bedrijf.'
Ondernemen Ondernemen CHP: 'Ons kind krijgt een nieuwe toekomst' Het echte gevoel van opluchting blijft voorlopig nog even uit. 'Het lijkt wel alsof het laatste kind het huis verlaten heeft, nu we ons bedrijf in juni verkocht hebben,' klinkt het. Al groeide de voorbije maanden stilaan wel een ander besef bij Pieter Turck en zijn echtgenote Anita Stormezand: 'Dankzij de verkoop gaat CHP in een hogere afdeling spelen.'
Ondernemen Ondernemen Arnoud Boot (Sustainable Finance Lab): 'We moeten af van die extreme neiging altijd maar schulden te maken' Acht jaar geleden, in volle financiële crisis, zag in Amsterdam het Sustainable Finance Lab het daglicht. Arnoud Boot, medevoorzitter en hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, toont zich gematigd optimistisch, maar waarschuwt ook. "Een betere inbedding van de financiële sector in de samenleving is absoluut noodzakelijk."
Ondernemen Ondernemen Maison Dandoy: de zevende generatie is de derde generatie De Brusselse koekjesmaker Maison Dandoy werd opgericht in 1829 en is al zeven generaties lang de trotse bewaker van koekjeskwaliteit met tientallen zoete lekkernijen.
Ondernemen Ondernemen Belgische topbedrijven investeren in Afrika: iedereen wint met circulaire migratie Belgische bedrijven gaven de voorbije twee jaar tijdelijke contracten aan hoogopgeleide Afrikaanse jongeren. "Wij krijgen zo een betere toegang tot een markt met een gigantisch potentieel. Voor Afrika opent dat project de deur naar de broodnodige industrialisering." Of hoe economische migratie anders en beter kan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Onbegrijpelijk dat heel wat grote Belgische bedrijven géén China-strategie hebben' De technologische opgang van China lijkt nog amper te stuiten. Dat houdt voor ons bedrijfsleven zowel kansen als bedreigingen in, maar opmerkelijk genoeg hebben heel wat grote Belgische bedrijven géén China-strategie. "Even onbegrijpelijk als onrustwekkend", vinden China-experts Wim Buyens (Barco) en Filip Caeldries (TIAS).
Ondernemen Ondernemen Chocolaterie Ickx: 'Een familiebedrijf dwingt je tot creativiteit' De Nederlandse familie Huurman tekende bij het Belgische chocoladebedrijf Ickx voor een opvallend succesverhaal. Twaalf jaar nadat vader Bas Huurman de Belgische kmo heeft overgenomen, zijn ook de drie kinderen kind aan huis bij Harrods en Wallmart. De omzet van het bedrijf verzesvoudigde.
Ondernemen Ondernemen AI verovert hr-sector: 'We zijn er wat bang voor, maar mensen zijn wel degelijk in cijfers te vatten' Artificiële intelligentie inzetten om zowel de capaciteiten als de betrokkenheid en de gevoelens van werknemers in kaart te brengen? "Het lijkt sciencefiction, maar het is al haalbaar. Hr staat op de rand van een revolutie", zegt experimenteel psycholoog Bernie Caessens.