Wie wordt CFO of the Year?
Zoals elk jaar reikt Trends een trofee uit voor de CFO of the Year en voor de Deal of the Year. Dit jaar zetten we met de nieuwe onderscheiding CF’Hope of the Year ook jongere CFO’s die werken bij een kleine of middelgrote onderneming in de kijker.
Voor de twaalfde keer organiseert Trends, in samenwerking met de Franstalige collega’s van Tendances, de verkiezing van de CFO of the Year. Wie wordt de opvolger van Karim Hajjar, de financieel directeur van Solvay, die vorig jaar met de trofee naar huis mocht? Welke operatie mag zich Deal of the Year noemen, zoals Recticel voor de verkoop van zijn divisie Engineered Foams vorig jaar?
Maar dit jaar moet nog een derde vraag beantwoord worden. Wie wordt de eerste CF’Hope of the Year? De jury, onder leiding van Isabelle Van Iseghem (CEO van Moore), besliste dat het hoog tijd werd om een aparte categorie te creëren voor jongere CFO’s bij kleine of middelgrote familiebedrijven, scale-ups of groeibedrijven. Op 24 mei worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een event in Brussels Expo.
De 17-koppige jury heeft een voorselectie gemaakt van vijf kandidaten voor de Trends-CFO of the Year, drie kandidaten voor de CF’Hope, en vijf genomineerden voor de Deal of the Year. Elk van deze personen en bedrijven zal op 24 mei in de bloemetjes gezet worden en mag trots zijn op zijn of haar verwezenlijkingen. Meer informatie over de samenstelling van de jury, de gehanteerde selectiecriteria en de organisatie van het event vindt u op de website www.trendscfo.be
Hieronder stellen wij alle kandidaten in een uitgebreid rapport aan u voor. Daarin komt u te weten hoe ze hun carrière vorm gaven, waar ze als CFO mee bezig zijn, en hoe groot de strategische input voor hun bedrijf is.
Maak kennis met de kandidaten CFO of the Year
Nadine Aerts (CFO SD Worx): ‘Een topteam rond je hebben is het belangrijkste’
Ann Desender (CFO Barco): ‘Sterker uit de coronacrisis gekomen’
Alessandro Mazzocchetti (CFO Odoo): ‘Als je zo snel groeit, loop je altijd achter’
Mel de Vogue (CFO Etex): ‘Duurzaamheid is essentieel in onze financiële strategie’
Frédéric Deslypere (CFO Sibelco): ‘Ik ben de extra voelspriet van de CEO’
Kandidaten CF’Hope of the Year
– Cécile Cornez is de CFO van Tilman, een labo gespecialiseerd in fytotherapie. Ze begon er als stagiair en ontdekte een familiale onderneming waar iedereen met de voornaam aangesproken wordt. Sinds 2016 verdubbelde de omzet van Tilman tot 50 miljoen euro. Productontwikkeling stimuleerde de interne groei en eind 2021 werd een Franse onderneming overgenomen. Cornez ziet het als haar taak om Tilman de stap te laten zetten van kleine lokale kmo naar een grotere groep met filialen in verschillende landen. Lees een uitgebreider portret.
– Elke Toye is de CFO van het West-Vlaamse familiebedrijf Vyncke. Dat ontwerpt industriële verbrandingsinstallaties die reststromen omzetten in groene energie. Het gaat om grote projecten waarmee hoge bedragen en een lange doorlooptijd gemoeid zijn. Financieel risicomanagement is dan ook de belangrijkste opdracht van Toye. In haar finance-departement focust de CFO het liefst op één groot project per jaar. 2023 staat in het teken van het klaarmaken van de rapportering over de ESG-duurzaamheidscriteria. Lees een uitgebreider portret.
– Karolien Vlassenroot werd vijf jaar geleden op haar 31ste, al de CFO van de bouwgroep Camino/Durabrik. De bouwstenen van een sterk financieel beleid legt ze bij de sterke aanwezigheid van de CFO in het strategisch verhaal, de inzet op digitalisering, en een doorgedreven kennisverwerving. Vanuit die doelstellingen tekende Vlassenroot de voorbije jaren mee de diversificatiestrategie van de onderneming uit. Daarnaast hecht ze veel belang aan de maatschappelijke bijdrage en het duurzaamheidstreven van de groep. Lees een uitgebreider portret.
Genomineerden Deal of the Year
– De afsplitsing van DEME. De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren haalde vorig jaar DEME, een wereldleider in maritieme werken, uit de moedermaatschappij CFE. Een aparte beursnotering moest de verborgen waarde van DEME naar boven brengen.
– De overname van URSA door Etex. Etex legde 960 miljoen euro op tafel voor de Spaanse isolatiespecialist URSA, en opent daarmee een venster naar een nieuwe markt en nieuwe groeikansen. URSA is het nummer drie op de Europese markt van isolatiematerialen.
– De kapitaalverhoging van 300 miljoen euro bij WDP. De vastgoedonderneming haalde vorig jaar, in moeilijke marktomstandigheden, 300 miljoen euro vers geld op. Daardoor kan WDP zijn toekomstige projecten financieren zonder dat zijn schuldgraad fors stijgt.
– De intrede van Sofina in het kapitaal van Biobest. De holding Sofina en enkele andere institutionele investeerders pompen bijna 100 miljoen in Biobest, een Kempens bedrijf actief in biologische bestrijding en bestuiving. Het geld moet dienen om overnames te doen.
– Stadsbader verwerft BAM Contractors. De West-Vlaamse bouwonderneming Stadsbader neemt het Belgisch filiaal van de Nederlandse BAM Group over. Beide bedrijven zijn zeer complementair. Stadsbader wordt de helft groter en verwerft een sterke positie in de markt van grote civiele bouwprojecten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier