Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Grote hervormingen komen er pas onder externe druk, zoals altijd in België' De federale formatie zit muurvast. Ondertussen staat onze industrie onder druk, zijn de groeivooruitzichten slecht en blijft het begrotingstekort oplopen. Het lijkt erop dat enkel een kabinet met bijzondere machten of een minderheidsregering er nog voor kan zorgen dat in 2025 echt beleid wordt gevoerd. "Al zullen de grote hervormingen er pas komen onder externe druk, zoals altijd in België", voorspelt de politicoloog Nicolas Bouteca.
Nieuws Nieuws Gwendolyn Rutten (Open VLD) stopt vervroegd als minister Gwendolyn Rutten (Open VLD) stopt als Vlaams minister en viceminister-president in de Vlaamse regering om terug te keren als burgemeester van Aarschot. De Jongliberalen zijn niet blij met de overstap: ‘Jobhoppen tussen politieke mandaten moet stoppen’.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De kiezer koos voor hervormen en besparen' We staren ons blind op verkiezingsresultaten, maar inhoudelijk zullen onze Vlaamse en federale verkozenen slechts weinig van hun beloftes kunnen waarmaken. De reden: de Europese strafbank wacht. Behalve hervormen en besparen zal niet veel kunnen gebeuren, maar laat de kiezer nu net daarvoor zijn voorkeur uitgesproken hebben. Eerst en vooral: de nieuwste begrotingsregels van Europa …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Verkiezingen 2024: zoek hier op hoe uw gemeente stemde en welke coalities mogelijk zijn De stemming is gebeurd, de uitslagen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn bekend. Bekijk met deze interactieve tools alle uitslagen in percentages en in zetelverdeling. Met de coalitiebouwer ziet u welke coalities mogelijk zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans van de verkiezingen: en plots lijkt centrumrechts opnieuw mogelijk Met het Vlaamse marktleiderschap voor N-VA en een centrumrechtse meerderheid in Wallonië is het resultaat van de federale verkiezingen minder verdeeld dan gedacht. Terwijl veel waarnemers een beweging richting de extremen hadden verwacht, lijkt onverwachts een zo goed als centrumrechtse meerderheid te ontstaan. Al is dat geen garantie op een snelle regeringsvorming.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Defensie moet prominent in het regeerakkoord staan' Tijdens een debat over het defensiebeleid aan de Universiteit Gent vroeg moderator en VRT-journalist Jens Franssen aan Jasper Pillen, de defensiespecialist van Open Vld: "In 2015 wilde uw partijvoorzitter Gwendolyn Rutten de marine afschaffen. Uw mening?" Pillen repliceerde direct dat dat een uitspraak uit een ander tijdperk was en vandaag ondenkbaar zou zijn.
Nieuws Nieuws Vlaams minister Ben Weyts eist dwangsommen van 100.000 euro per dag over vliegroutes De Vlaamse regering start een nieuwe procedure voor het hof van beroep om dwangsommen van 100.000 euro per dag te eisen zolang de federale regering de vliegroutes niet opnieuw aanpast.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Herbekijk het Groot Verkiezingsdebat van de UGent over defensie: 'Het is 1941 in de oorlog in Oekraïne' Op maandagavond 27 mei vond aan de Universiteit Gent een verkiezingsdebat plaats over de oorlog in Oekraïne en het defensiebeleid. Deelnemers waren Theo Francken (N-VA), Bruno Tobback (Vooruit), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Jasper Pillen (Open Vld), Koen Geens (CD&V), Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Marc Botenga (PVDA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bayer Benelux-topman Werner De Prins zwaait af: ‘De farmasector gaat niet plots stuk, maar takelt af’ Werner De Prins zwaait weldra af als topman voor de Benelux van het door glyfosaat getroebleerde Duitse concern Bayer. Dat het afscheid hem zwaar zal vallen, steekt de Mechelse workaholic niet weg. Evenmin verhult hij dat de relatie van farma met de overheid erodeert.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sparen, beleggen, erven en schenken: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wonen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pensioenen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mist deze verkiezingscampagne inhoudelijke ernst? Beloftes van niet-gefinancierde belastingverlagingen en koopkrachtmaatregelen. Rijkentaksen die staatsfinanciën in één klap gezond maken. Een miljardensanering van de begroting die "geen pijn zal doen". "Weinig realistisch en niet ernstig", waarschuwt Rudy Provoost. De Voka-voorzitter vraagt meer aandacht voor de bezorgdheden van ondernemers: concurrentiekracht, vergunningsbeleid en groeivriendelijke fiscaliteit.
Consumeren Consumeren De elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: een goed idee? Almaar meer elektrische wagens kunnen stroom terugleveren aan een woning of het net. Zij hebben wel een zogenoemde bidirectionele laadpaal nodig. Twee experts vertellen hoe dat werkt, en waarom een elektrische auto al dan niet de perfecte thuisbatterij is. "Nog tot 31 augustus is er een belastingvermindering, maar bijna niemand weet dat."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Werken en loopbaan: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee? Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit zeggen de Vlaamse partijen over onze 4 pensioenstellingen Hier vindt u de stellingen over pensioenen waarop de Vlaamse politieke partijen voor ons hebben gereageerd. De reacties werden voor u doorgelicht door pensioenspecialist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Opinie Opinie De balans: bedrijven worden straks de gemakkelijke melkkoe van de Wetstraat Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau was er vooral aandacht voor de impact van de partijvoorstellen op de koopkracht en de begroting. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de gevolgen van de hogere belastingen die ze voorstellen. Die zullen op lange termijn het ondernemerschap fnuiken en de broodnodige bedrijfsinvesteringen doen stilvallen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hervorming Gemeentefonds kan Antwerpen en Gent miljoenen kosten Om de 3 miljard euro die jaarlijks vanuit het Gemeentefonds naar steden en gemeenten vloeit eerlijk te verdelen, zouden Gent en Antwerpen fors moeten inleveren. Dat blijkt uit een langverwachte studie van onderzoekers verbonden aan drie Vlaamse universiteiten waarvan de resultaten te lezen zijn in De Tijd en De Standaard.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: splitsing werkloosheidsbeleid wordt onvermijdelijk In Vlaanderen wordt één op de negen werklozen bestraft omdat hij of zij te weinig inspanningen levert om werk te zoeken. In Wallonië is dat 1 op 57 en in Brussel 1 op 154, leert het RVA-jaarverslag. Die regionale verschillen zijn onhoudbaar en koren op de molen van de voorstanders van een splitsing van het werkloosheidsstelsel. Of toch minstens van de budgetten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom zit Brussel financieel aan de grond? Standard & Poor’s verlaagde vorige week de rating van het Brussels Gewest van AA- naar A+. De reden is de precaire situatie van de overheidsfinanciën. Het Brusselse begrotingstekort loopt op tot 1,1 miljard euro, de schuld van het Gewest bedraagt 13,1 miljard euro en stijgt tegen 2028 naar 19,5 miljard euro of 286 procent van de inkomsten. De oorzaak ligt bij doelbewust ontspoorde uitgaven, zegt de oppositie.
Opinie | Anton Van Zantbeek Opinie | Anton Van Zantbeek ‘Spaarders met een termijnrekening worden fiscaal gediscrimineerd, maar niet door de staatsbon’ "De premier heeft overschot van gelijk dat spaarders met een termijnrekening fiscaal worden gediscrimineerd", stelt Anton Van Zantbeek. "Evenwel niet door de staatsbon, wel door het spaarboekje."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Eén grote farce’: ook in Nederland verhoogde een liberale partij de belastingen “Liberalen zijn 25 jaar aan de macht en we hebben de hoogste belastingen van Europa”, wierp Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken Open Vld-voorzitter Ongena voor de voeten in het Grote Voorzittersdebat. Een liberale machtspartij die de collectieve lastendruk verhoogt: een unicum in Europa? We checkten bij een Nederlandse collega, aangezien in Het Torentje ook om en bij de veertien jaar een liberale premier heeft gezeteld.
Rechten Rechten Update Waar mogen de Bit4You-klanten nog op hopen? De tijd dringt voor de klanten van het cryptoplatform Bit4You, want het faillissement nadert met rasse schreden. Er is nog hoop dat Bit4You de beleggers kan terugbetalen. Maar daarvoor moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Vooruit ziet zichzelf als het glijmiddel tussen N-VA en PS': vijf vragen over het Grote Voorzittersdebat Ook Wetstraat-journalist Alain Mouton heeft het Grote Voorzittersdebat bekeken. We vroegen hem naar zijn interessantste inzichten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘25 jaar liberalen aan de macht en we hebben de hoogste belastingen van Europa’: het Grote Voorzittersdebat over economie In het Grote Voorzittersdebat van Trends-Kanaal Z en Knack kruisten de vertegenwoordigers van verschillende, soms diametraal tegenovergestelde sociaal-economische visies de degens. "Het doelpubliek van de PS - de leefloners, de inactieven - is ruim gediend, u heeft het uwe in de steek gelaten. Niet de lonen zijn gestegen, wel de belastingen op de lonen.”
Video | Nieuws Video | Nieuws Herbekijk hier het Grote Voorzittersdebat van Trends-Kanaal Z en Knack Trends, Kanaal Z en Knack brachten op dinsdag 27 februari de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Herbekijk hierboven het volledige debat.
Geld Geld Update Staatsbon of termijnrekening op 1 jaar? Slechts enkele banken kunnen concurreren met de staatsbon Is de nieuwe eenjarige staatsbon interessanter dan de termijnrekeningen die de banken aanbieden? De staatsbon komt dit keer zonder fiscale korting. Maar of er nu 15 of 30 procent roerende voorheffing afgaat: de staatsbon is bijna niet te kloppen. Slechts enkele banken zetten er hun voet naast, al dan niet met tijdelijke promoties.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 72,5 procent van de Vlamingen is voor een vermogensbelasting De Vlamingen willen dat de volgende regering een taxshift doorvoert weg van arbeid. Die maatregel kan worden gefinancierd met een vermogensbelasting. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Trends en Knack (bekijk de video hierboven). Een andere vaststelling: het beleid van de regering-De Croo heeft weinig indruk gemaakt.
Nieuws Nieuws Exclusieve politieke peiling van De Zondag: 'Populariteit Conner Rousseau keldert, Bart De Wever staat sterker' Uit een nieuwe peiling uitgevoerd door Kantar in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z blijkt dat 20 procent van de Vlamingen wil dat Bart De Wever (N-VA) premier wordt. Toch is er ook veel weerstand tegen een Vlaams-nationalistische premier.
Sparen Sparen Stijgt de basisrente als de getrouwheidspremie wordt afgeschaft? De afschaffing van de getrouwheidspremie op spaarboekjes zou het voor de consument vooral gemakkelijker moeten maken om spaarproducten met elkaar te vergelijken, zegt Selien De Schryder, professor economie aan de UGent. Of daarmee ook het rendement stijgt, is maar de vraag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vlaamse obsessie met subsidies wreekt zich De ruzie in de Vlaamse regering over de premies voor elektrische auto’s gaat over meer dan electorale profilering van een aantal partijen. Het dossier toont vooral aan hoe weinig doordacht het subsidiebeleid van de Vlaamse regering is.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc Descheemaecker fileert het openbaar vervoer: ‘De Lijn privatiseren komt neer op een verkoop aan het buitenland’ In zijn nieuwe boek pleit Marc Descheemaecker voor de splitsing van de NMBS, een samengaan met De Lijn in Vlaanderen en de regionalisering van de luchthaven van Zaventem. "Ofwel grijpen we in, ofwel blijven we nog eens dertig jaar vloeken en zagen over het openbaar vervoer."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van 167 miljard naar 19 miljard euro: hoe de federale overheid financieel wordt uitgekleed Van de 167 miljard euro die bij de federale overheid binnenkomt, houdt ze amper 11 procent over om haar kerntaken te betalen. De rest van de middelen schrijft de federale regering over naar andere gegadigden, zoals de deelstaten en de sociale zekerheid. Geen wonder dat de federale overheid ruim 17 miljard euro tekort komt. Zonder een herziening van de geldstromen tussen de overheden valt de federale begroting niet meer te redden.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton Stikstofakkoord: 'Vlaamse regeringspartijen rekenen op voldongen feiten’ De Vlaamse regering wil het stikstofdecreet zo snel mogelijk goedgekeurd krijgen, ondanks juridische bezwaren van de Raad van State. Dat er over enkele jaren arresten kunnen komen van het Grondwettelijk Hof die het akkoord vernietigen, maakt weinig indruk. Tegen dan staat de Ineos-fabriek er en is er geen weg terug, redeneren sommigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: electorale schaduw over Europees voorzitterschap Met haar kritische uitspraken over de Duitse houding in de oorlog tussen Israël en Hamas veroorzaakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez een kleine diplomatieke rel. Premier Alexander De Croo moest haar vanuit China terugfluiten. Het Belgisch EU-voorzitterschap zal nog meer worden verstoord door electoraal ingegeven uitspraken van ministers.
Ondernemen Ondernemen Françoise Chombar (Melexis): ‘We verliezen het vermogen om naar elkaar te luisteren' Tegen wil en dank werd Françoise Chombar de woordvoerster van een groep burgers die vroeg de kernuitstap terug te draaien. Ze werd weggehoond, maar intussen is de levensduur van twee kerncentrales met tien jaar verlengd. Voor Françoise Chombar is een betere besluitvorming op alle niveaus dringend nodig. "Of het politieke partijen, onderwijskoepels, werkgeversfederaties of vakbonden zijn: ik denk dat we te veel instellingen hebben in dit land."
Nieuws Nieuws Tientallen gemeenten verliezen tot de helft van hun bushaltes Tientallen Vlaamse gemeenten moeten het vanaf dit weekend met een derde tot ruim de helft minder bushaltes doen, bij de opstart van de hervormde dienstverlening van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Dat schrijft De Tijd woensdag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Benoemingscarrousel bij Nationale Bank en FOD Financiën gaat ook over oude politieke vetes Door onenigheid in de regering-De Croo zit België even zonder gouverneur van de Nationale Bank. De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch laat op zich wachten. Zijn herbenoeming wordt gekoppeld aan het invullen van een aantal topfuncties bij overheidsdiensten zoals de federale overheidsdienst Financiën. Hier staan PS en CD&V tegenover elkaar, die de overheidsdienst als hun bevoorrechte terrein beschouwen.
Geld Geld Update Deze veranderingen voelt u in 2024 in uw portemonnee: dagelijks leven Meer betalen voor internet en tv, het openbaar vervoer en postzegels. Een subsidie voor een elektrische wagen. Een nieuw jaar gaat traditioneel gepaard met veranderingen die u in uw portemonnee kunt voelen. We sommen de belangrijkste voor u op.
Consumeren Consumeren Eerlijke prijs voor geneesmiddelen: 'België kan alleen met de hulp van Europa tegen het machtsblok van de farma opboksen' Luc Van Gorp en Paul Callewaert, de toplui van de grootste ziekenfondsen van ons land, pleiten in een interview met Trends voor “een eerlijk en Europees farmabeleid”. Hun boodschap: als we niets doen, komt de toegang tot geneesmiddelen en gezondheidszorg steeds meer in gevaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 3.171.537.417 euro per jaar en toch niet efficiënt genoeg: de Belgische politie doorgelicht Historisch scheefgegroeid, met een verouderde structuur waarin burgemeesters gretig hun lokale machtsbasis uitbouwen. De Belgische politie werkt niet goed. Een overheveling naar de gewesten kan soelaas bieden. “Maar de burgemeesters zullen hun machtsbasis niet zonder slag of stoot afstaan.”
Nieuws Nieuws Bart De Wever: 'Guy Verhofstadt was gewoon een bedrieger, Alexander De Croo gaat daar nog ver over' N-VA-voorzitter Bart De Wever wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ volgend jaar voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen, zegt hij in een uitgebreid gesprek met Trends. Lees een uittreksel.
Nieuws Nieuws Bart De Wever: ‘Ik geloof niet meer in federale hervormingen. Ik doe daar niet meer aan mee’ In een uitgebreid exclusief interview met Trends zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet meer in het federale niveau gelooft. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Bart De Wever: 'België kan wat Singapore kan, maar dan moeten de PS, Ecolo en de PTB ophouden te bestaan' “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden. Ik wil heel duidelijk aan uw lezer en aan de kiezer zeggen: ik doe daar niet meer aan mee”, zegt Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. De voorzitter van N-VA wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen. “Ik word niet vrolijk van de economische vooruitzichten. Premier Alexander De Croo betaalt zijn carrière met de welvaart van Vlaanderen.”
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton ‘Voer campagne over de cijfers a.u.b.’ De electorale strijd richting de verkiezingen van 9 juni 2024 is nu echt begonnen.
Column | Marc Buelens Column | Marc Buelens 'De fout die we maken, is te denken dat de democratie niet anders kan dan succesvol te zijn' Hoe is het mogelijk dat wij met z’n allen er in onze politiek zo’n knoeiboel van maken?, vraagt Marc Buelens zich af.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Uitgaven steden en gemeenten gaan 1,4 miljard euro hoger dan begroot Door hoger dan verwachte personeels- en energiekosten liggen de uitgaven van de steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger dan aan het begin van de legislatuur begroot was. Dat meldt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan Trends. Hij vindt de huidige verdeling van de middelen onrechtvaardig en roept op tot een hervorming van het Gemeentefonds.